推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

舊照片

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-3-7 17:04 發表
我都唔識講了..
只好獨善其身.
我 仲記得 個 EO 淚流滿面, 話: "Dr Wong, 其實我唔想黎 ka, 但係 未出世既亞 B 要奶粉錢"

我諗你地都估到我 d 反應 / 面色. 其他同事當睇唔到. 我知好蠢, 但性格決定命運...

c6 話,  
佢見 office politics 唔少, 聽到都嚇 1跳.
如果個 EO 早產 有事, 舊舊高層 1 定 1 身蟻. 連個天都幫惡人.

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-3-5 23:26 發表

我慘痛經歷居多  父母生出我有手又有腳 羅渣摩亞咁上下樣  已覺好幸福  家境怎樣冇所謂  長大了就可靠自已。
犀利哥咁上下樣

回復 126# 的帖子

所以我依家努力唔使為五斗米而折腰.
又加上本性唔係打工材料.
所以出來社會大學後前十年痛苦.
後十年未富裕但自由
不落兩邊

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-3-7 18:22 發表
所以我依家努力唔使為五斗米而折腰.
又加上本性唔係打工材料.
所以出來社會大學後前十年痛苦.
後十年未富裕但自由
我成日諗,高層要 EO  辭職,使唔使咁絕 ? 大家都係打工者, 人性真是咁醜惡 ?....

為五斗米 / 退休金 而折腰,真是慘。。

回復 129# 的帖子

我又係唔知點講好..
你講既高高層令你同事早產.係咪冇得complain?
我唔係太識勞工保障.因為相信自己靠自己先係最大既保障
不落兩邊

AND 字下面有一件?!人
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-3-7 20:30 發表
我又係唔知點講好..
你講既高高層令你同事早產.係咪冇得complain?
我唔係太識勞工保障.因為相信自己靠自己先係最大既保障
係行政人員來說,大學比起私人機構,相對糧期準,工作 / 工時穩定。 係 C9 既首選。當時 EO個先生,份工又唔穩妥。

我地哩行,行頭好窄。投訴,大學校長,只會覺得你攪事,唔會話你係正義既朋友。

揭發女同事假學歷個個舊同事,都話,預左哩世無得昇,而且第度唔會請佢。

p.s. 估唔到水哥,咁好耐性,聽我呻。

亞B ,  你地頭................................................................................................................SKW1880
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

回復 132# 的帖子

我都係八卦 .
鐘意了解一下呢個世界發生緊咩事.
不落兩邊

引用:
原帖由 老何 於 2010-3-7 22:50 發表
亞B ,  你地頭................................................................................................................SKW1880
我都未出世  SKW也是香港有名的漁村。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-3-7 16:56 發表

我人生第 1 個大衝激:

10 年前, 舊舊高層,  見得社會黑暗多既同事, 都以邪惡黎形容佢.

舊舊高層要 1 個 有 8 / 9 月身孕的 EO 行地盆, 唔去就要炒. 我扶住個女同事, 行行下, 大家都嘔吐. 佢仲忍不住喊, 結 ...
馬太福音(七章17-23節)

(耶穌說)
7:17  這 樣 、 凡 好 樹 都 結 好 果 子 、 惟 獨 壞 樹 結 壞 果 子 。
7:18  好 樹 不 能 結 壞 果 子 、 壞 樹 不 能 結 好 果 子 。
7:19  凡 不 結 好 果 子 的 樹 、 就 砍 下 來 、 丟在火裡。
7:20  所 以 憑 著 他 們 的 果 子 、 就 可 以 認 出 他 們 來 。
7:21  凡 稱 呼 我 主 阿 、 主 阿 的 人 、 不能都進天國. 惟 獨 遵 行 我 天 父 旨 意 的 人 、 纔 能 進 去 。
7:22  當 那 日 必 有 許 多 人 對 我 說 、 主 阿 、 主 阿 、 我 們 不 是 奉 你 的 名 傳 道 、 奉 你 的 名 趕 鬼 、 奉 你 的 名 行 許 多 異 能 麼 。
7:23  我 就 明 明 的 告 訴 他 們 說 、 我從來不認識你們、你們這些作惡的人、 離開我去罷。  

掛名的信徒,遠比真的信徒多得多。真的信徒恐怕20%都不到。
那舊舊高層豈止沒有愛心,更是異常惡毒,能算是有信仰嗎? 主耶穌會認他嗎? 你認為他能上天堂? (7:19 才是他的下場__
丟在地獄火湖裡

引用:
原帖由 dw194711 於 2010-3-8 15:19 發表

掛名的信徒,遠比真的信徒多得多。真的信徒恐怕20%都不到。
那舊舊高層豈止沒有愛心,更是異常惡毒,能算是有信仰嗎? 主耶穌會認他嗎? 你認為他能上天堂? (7:19 才是他的下場__
丟在地獄火湖裡
...
我不會因他而攻擊基督教, 因好的信徒, 我也見過, e.g. 當時敢與他鬥法,  也是 1 個 基督徒. 結果不敵, 落荒而逃. 到大陸工作,   

冷眼旁觀, 我覺得時來風送, 天時地利, 都讓佢變本加厲... .

我覺得主宰的神, 對世上的事物, 漠不關心, 站在遠處.

引用:
原帖由 suewong 於 2010-3-8 18:47 發表

冷眼旁觀, 我覺得時來風送, 天時地利, 都讓佢變本加厲... .

我覺得主宰的神, 對世上的事物, 漠不關心, 站在遠處
在這方面,我與你真是話不投機半句多。就此打住,免傷和氣。

你提供的相和拍攝資料很珍貴啊~!

(借)來了一些圖片  分給大家欣賞  謝謝原貼作者

回復 140# 的帖子

B哥.請問第三張係邊度?
不落兩邊

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-3-16 22:16 發表
小弟確定是太陽系第三夥行星~

回復 142# 的帖子

你講完我即刻想到有幾隻火星人係間西式建築物門口走出ne.
太荒蕪啦...

相關搜索目錄: 建築
不落兩邊

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-3-16 22:16 發表
不知道?可能是何文田

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-3-16 22:52 發表

不知道?可能是何文田
何文田以前有不少墳墓亂葬崗,第 3 張相好清幽 喎。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-3-16 23:54 發表

何文田以前有不少墳墓,亂葬崗,第 3 張相好清幽 喎。
何文田街在窩打老道火車橋附近,介於衛理道與祐滿街之間,斜斜向上伸展,連接何文田山道,何文田山道的路形曲!折,其中一段可通至衛理道。

何文田原是一條村莊名字,村莊的位置在何文田山下,至於村名的來源已不可考。只有傳說謂該村由姓何,姓文和姓田的人開發,因此用何,文及田三姓命名為何文田村。由於沒有文獻支持此傳說,不能張傳說當作為事實。由於何文田村後面是一座山,因此把這座山也叫何文田山。

一九一一年廣華醫院啟用時,為了隔離患天花的病人,以免傳染其他病人,廣華醫院特別在何文田山麓建了一座專為天花病人留醫的院舍,當時稱為「油麻地痘局」。建築「油麻地痘局」時,開一條山路到「痘局」去。這條山路,初名何文田山道,即今日何文田街的前身。

廣華醫院同時向當局申請,將何文田山撥給醫院作為墳場之用,以便下葬去世的天花病人。因此,在痘局背後的山上是墳場區。

由於普遍實施贈種痘苗,天花症逐年減少。到一九二O年,只有三名患天花的病人留醫。為了開源節流,在廣華醫院內另闢傳染病房,而將何文田山麓的「痘局」租給一間爆竹公司作爆竹工場。這間公司名「臺山電光炮竹公司」,月租七十五元,由一九二O年開始生產炮仗。不料在一九二一年二月,這間炮竹廠的火藥庫突然爆炸,五十多工人死傷。「痘局」已毀,後來在「痘局」的路邊,建一座「千里亭」,供送殯者在亭上作辭靈之用,取意「送君千里,終須一別」之意。

一九三二年十一月,政府通知將何文田山收回。自一九三八年一月一日起,不准再使用該墳場,而另闢一新墳場在牛池灣附近。到一九五一年政府再通知,將墳場內的先人骨殖起出,改葬別處。於是何文田山便開始開發,而將何文田山道延長至山上。後來該區繼續發展,何文田山道繼續延長,於是又將窩打老道口轉入的原名何文田山道的一段,改名何文田街,以別於真正通往新發展的何文田山去的道路。

______譯自香港市政局刊物【九龍街道命名考源】一書_______

相關搜索目錄: 建築

回復 147# 的帖子

我以前係何文田讀書..環境清幽.
不落兩邊

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-3-18 14:15 發表
我以前係何文田讀書..環境清幽.
我在何文田山道住了十多年  前年才搬離。

對面崩山照片。

回復 149# 的帖子

好在唔係我謮過個間..:
不落兩邊

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。