推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

四大名捕討論區

引用:
原帖由 skywalker1942 於 2007-3-25 08:20 發表

仲有幾個門派D掌門
玄苦大師、武當三絕劍同果d掌門都同追命係總壇果邊.....留守南寨既係十八羅漢其中9個....有9個係打總壇果陣比唐冰冰坐下既蝕骨銷魂十二金粉ko左....

引用:
原帖由 nicknicky 於 2007-3-22 02:01 發表
今期話南寨將又會有一場腥風血雨,係唐x雨( 新收 )的馬仔搞鬼?

提起南寨,希望下期會講下「布條仔」的生死....
我只係記得係好耐之前唐敗同唐十五係演武廳隻抽果陣,唐刃曾經提到唐敗既嫡系弟子叫「五大皆兇」(第60期),但同中原群雄決戰黃金道果陣並無出陣,唔知係編劇唔記得左...定係仲有伏線了...抑或當佢地係大爆炸中瓜晒.....

殷乘風應該唔會死...如果死左一早都會交待....而且原著中既逆水寒都有佢既戲份...唔會就咁被ko既....反而周白宇應該一早就死左至真....

引用:
原帖由 急電 於 2007-3-26 03:02 發表
我只係記得係好耐之前唐敗同唐十五係演武廳隻抽果陣,唐刃曾經提到唐敗既嫡系弟子叫「五大皆兇」(第60期),但同中原群雄決戰黃金道果陣並無出陣,唔知係編劇唔記得左...定係仲有伏線了...抑或當佢地係大爆炸中瓜晒.....

殷乘風應該唔會死...如果死左一早都會交待....而且原著中既逆水寒都有佢既戲份...唔會就咁被ko既....反而周白宇應該一早就死左至真....
五個?賭場五個當家?何其巧合...但我唔信排第四的已經可以卸開十成狀態唐十五的兩倍界王拳喎...

逆水寒好似係唐拾義之前喎...唐門人士都死得八八九九...唐拾義這小說人物應該唔出了...

相關搜索目錄: 小說

引用:
原帖由 my709394 於 2007-3-26 22:32 發表

五個?賭場五個當家?何其巧合...但我唔信排第四的已經可以卸開十成狀態唐十五的兩倍界王拳喎...

逆水寒好似係唐拾義之前喎...唐門人士都死得八八九九...唐拾義這小說人物應該唔出了...
但我覺得大觀園果五個當家似係五聖王多d wor....

引用:
原帖由 my709394 於 2007-3-26 22:32 發表

唐拾義?
who is 唐拾義?

引用:
原帖由 skywalker1942 於 2007-3-27 07:15 發表

唐拾義?
who is 唐拾義?
賣增肥丸0個個咯!

今期,金劍銀劍都唔洗死...Yes!!
但,..點解呢??
那個五行幫幫主又係咩人呢???
計謀之始是要讓敵人知道你的下一步,然後小心預測敵人之後的每一步,高明一點的是讓敵人知道你的第二步,更高明的是讓敵人知道你的第三步 ...

唐灑雨和唐刃既對決,個人覺得唐灑雨仲係有所保留!! 贏面應該較高!!唐灑雨增強左既武功,一招都冇用過!!
P.S.唐刃連擒拿手都識,到底仲有多少祕密呢??
計謀之始是要讓敵人知道你的下一步,然後小心預測敵人之後的每一步,高明一點的是讓敵人知道你的第二步,更高明的是讓敵人知道你的第三步 ...

南寨真係淨返十八羅漢其中九個,不過今期都死埋!!
襲擊南寨既係雷損同狄飛驚,但佢兩個唔係咁好打喎!! 唔通背後仲有高手??

引用:
原帖由 小小力 於 2007-3-27 01:46 PM 發表
南寨真係淨返十八羅漢其中九個,不過今期都死埋!!
襲擊南寨既係雷損同狄飛驚,但佢兩個唔係咁好打喎!! 唔通背後仲有高手??
原著溫瑞安小說
佢兩個都係高手來的~~~
只不過去到"4大"變o左小"醜"o者

引用:
原帖由 小小力 於 2007-3-27 13:32 發表
今期,金劍銀劍都唔洗死...Yes!!
但,..點解呢??
那個五行幫幫主又係咩人呢???
但我覺得成日話死又唔死咁....實在是有點兒那個wor....似拖書多d.....雖則呢d橋段經常都有...可惜已經唔係第一次了....

引用:
原帖由 isxman 於 2007-3-27 15:42 發表

原著溫瑞安小說
佢兩個都係高手來的~~~
只不過去到"4大"變o左小"醜"o者
由於係說英雄誰是英雄入面仍然都有雷損同狄飛驚既戲份,所以係四大入面佢兩個一定唔使死.....既然武力解決唔到,咁究竟四大名捕點去同六分半堂講掂數呢?.....

看來黎緊既新故事都唔會係原著中既故事了.....

之前以為中原群雄打完這場仗後就可以收復番四大家的失地,點知現在東堡炸0左、南寨被佔、西鎮北城成了廢墟,班武林人士又死了大一半,未回元氣又話有「新」敵人,唔知今次又點擋呢?

有時睇漫畫《四大》都幾灰下,好似先前攻蜀中唐門和今次的中原之戰,個過程雖然真係超超超好睇,但係點解次次個結局都好似好悲,到頭來原來又係黃雀在後,被人點了一獲,功虧一簣........

不過總括來講,《四大》個故事和畫風都幾值得追,希望群雄們有一個好下場吧。

p.s. 其實我覺得銀劍「死」的一幕係好touch的,看得我差點想喊,如今無情情又話佢唔死得,好似多餘了些少...反而我最愛的「布條仔」移家仲生死未卜

引用:
原帖由 nicknicky 於 2007-3-27 21:43 發表
之前以為中原群雄打完這場仗後就可以收復番四大家的失地,點知現在東堡炸0左、南寨被佔、西鎮北城成了廢墟,班武林人士又死了大一半,未回元氣又話有「新」敵人,唔知今次又點擋呢?

有時睇漫畫《四大》都幾灰下 ...
完全同意nicknicky兄既看法,四大既橋段算係港漫中最引人入勝的了,我由第一期儲到而家....最鐘意都係四大家決裂期間的一段。

p.s.我從小說到漫畫,都相當喜歡殷乘風這角色,可惜係漫畫入面佢既戲份唔多,而且都好似係最可有可無咁....冇周白宇同藍元山描寫得咁深入....真係戥佢唔抵ar!!.....

引用:
原帖由 風中之神 於 2007-3-27 21:23 發表

唐灑雨是誰啊?我只知道唐瀟雨。
Thanks!
原來我一直都打錯字,sorry各位!!

引用:
原帖由 急電 於 2007-3-27 21:02 發表

但我覺得成日話死又唔死咁....實在是有點兒那個wor....似拖書多d.....雖則呢d橋段經常都有...可惜已經唔係第一次了....
唔想兄弟生離死別,只係出於個人對兄弟之情既一種珍惜同感覺!!

本身都同意D角色話死又唔死都唔係咁好!!
生命/故事總係有D遺憾先更精彩真實!

我估故事關係著非中原人士,..例如元顏呀骨打..?

引用:
原帖由 急電 於 2007-3-27 21:06 發表

由於係說英雄誰是英雄入面仍然都有雷損同狄飛驚既戲份,所以係四大入面佢兩個一定唔使死.....既然武力解決唔到,咁究竟四大名捕點去同六分半堂講掂數呢?.....

看來黎緊既新故事都唔會係原著中既 ...
未必武力解決唔到喎!!雷損同狄飛驚又唔係好好打....加上中原+四大咁多人!!

看完今期,相信唐瀟雨都可以打敗唐刃既....唔係又點知唐瀟雨會用d咩類似唐明皇既報仇方法去對付唐十五呢?....

殷乘風個南寨又被人佔領左.....會唔會激鬼死佢架.....

引用:
原帖由 急電 於 2007-3-27 22:56 發表

完全同意nicknicky兄既看法,四大既橋段算係港漫中最引人入勝的了,我由第一期儲到而家....最鐘意都係四大家決裂期間的一段。

p.s.我從小說到漫畫,都相當喜歡殷乘風這角色,可惜係漫畫入面佢既戲份唔多, ...
我都係由第一期儲到而家,...可惜中間唔見左兩本
我冇乜點睇過小說,但淨睇漫畫四大,..真係好難喜歡殷乘風喎...
成日行行企企!!

引用:
原帖由 急電 於 2007-3-27 23:24 發表
看完今期,相信唐瀟雨都可以打敗唐刃既....唔係又點知唐瀟雨會用d咩類似唐明皇既報仇方法去對付唐十五呢?....

殷乘風個南寨又被人佔領左.....會唔會激鬼死佢架.....
我都相信唐瀟雨可以打敗唐刃,係因為書中唐瀟雨話
「看來這蠻子的修為已不下於當日的我.....」(見今期P.9)
即係仲未夠「現在」的我打喇!!

引用:
原帖由 小小力 於 2007-3-27 23:25 發表

我都係由第一期儲到而家,...可惜中間唔見左兩本
我冇乜點睇過小說,但淨睇漫畫四大,..真係好難喜歡殷乘風喎...
成日行行企企!!
你唔見左邊兩期呢...係藍田匯景商場有間漫畫店肯幫你找wor....
係小說入面佢既劍法仲快過周白宇,輕功都相當了得.....但係逆水寒中壯烈犧牲左.....可惜係漫畫入面除左無提過佢既輕功之外,關於佢既描寫並唔多...而且招數同內功都冇咩提過....只係係同唐敗片果陣出過一次左劍右刀鬼哭神號咁大把,希望黎緊既劇情會講多d佢la....

引用:
原帖由 小小力 於 2007-3-27 23:20 發表

未必武力解決唔到喎!!雷損同狄飛驚又唔係好好打....加上中原+四大咁多人!!
其實雷損同狄飛驚既實力一d都唔差...同蘇夢枕差唔多....再加上六分半堂都好多高手....所以如果同傷疲交煎既中原羣雄及四大名捕立即開拖....應該都唔會點蝕底....但我覺得就算真係打餐飽....大家最後都會取得共識而罷戰...否則硬碰硬的話....將來係說英雄入面....六分半堂就唔會同金風細雨樓分庭抗禮了....

引用:
原帖由 急電 於 2007-3-27 21:06 發表

看來黎緊既新故事都唔會係原著中既故事了.....
說英雄誰是英雄內六分半堂唔受政府支持,這會唔會一種因素?

不過講落我唔太信南寨係他倆做...那九個和尚應該算二線蕃薯級,但死狀係一個凹印...即應該俾人一拳打死,電兄都應該知~狄飛驚用禽拿手或者算爪類功夫,雷損係用刀輔以手印,係唔會做成咁的傷口...二堂主用掌心雷之類,中招又唔會咁「完整」,三堂主一個女人應該唔會用拳(就算「表面」都好.)...往下的印象最深係五堂主雷恨係用拳,但他有冇功力一擊攪掂二線蕃薯級的「高手」?

環顧漫畫四大內,有能力一擊攪掂二線蕃薯級的「高手」拳法高手,應該只有元顏決了...之前我都講過專欄內講過磨拳已久的反派莫非係元顏決?
我反而估狄飛驚和雷損係去幫手保持南寨「完整」,賣個順水人情俾布條仔...話哂四大家他已經玩哂了...

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。