推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

發新話題

結婚

引用:
原帖由 dynmv 於 2010-12-7 06:01 發表

如果有時間到屋邨走走,
會見到很多人家妻離子散,
孤獨終老,餓死街頭,在家中失救死亡,
發臭才被發現...
相對嚟講,能有一老伴,相扶到老,已經係好幸福啦.
agree...

一生冇為非作歹, 希望修得到...

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-7 16:07 發表

雖說兒女成長,社會、朋輩都有影響,但為人父母,責無旁貸,不可姓賴,此亦非藉口,用以成為洗脫疏於管交之嫌。

至於話生兒後,可以撒手不顧,不聞不問,那就不佩為人父母矣。因每個小朋友皆需要有 ...
父母養育我成人, 已是對我有恩 - 生養 / 教育...

生育 (順產) 的痛楚, 是 9 級, 10 級會死人o家...

細路仔通常個成日病, 養大真是眠乾睡濕.

教育 - 比錢讀書, 冇要我地做童工.

而且先父母既家教 / 身教

實無必要如斯鋪張

但各位睇下而家的婚禮服務,確是一門大生意。

總之男人付錢唔緊要, 但當水鱼就一肚氣

引用:
原帖由 Sing 於 2010-12-10 10:24 發表
總之男人付錢唔緊要, 但當水鱼就一肚氣
大方...

點解婚宴上要搞到好似EYT咁呢?實際D,走出來跟親友
多D傾下打下招呼,勸下酒,吹下水,好過在台上亂up,咁鬼虛偽。

相關搜索目錄: 婚宴

本來都無乜plan過,不過見最近我兩個堂大佬堂家姐結婚,我覺得家下d人擺酒都係差唔多,無呢新意,等我呢個所謂「捌拾後」講講我既理想結婚:

海灘 / 海邊,響一個欖枝拱圓門下,由證婚人主持行禮。

雀局二十台至三十台,與眾同樂。中國人生性好賭,無香港特色點叫結婚呀?

我唔鐘意拘謹,如果情況許可,或者新娘準許的話,婚紗、禮服可以從簡,下身著短褲得啦,反正係海灘,大家都可以落下水。

liveband演奏 ok啦,唔一定要出錢請人黎表演,自己fd底上台玩番一兩手。

食魚翅鮑魚一d都唔環保,建議自助餐解決問題,鐘意點食就點食。

拿,總之人情隨量,公價五百,有歌聽,有雀打,有野玩,有酒飲,又唔會得失長輩,唔知眾前輩點睇?

p.s:眾前輩,久別不見!祝各位身體健康!

相關搜索目錄: 結婚

引用:
原帖由 bobbystar2100 於 2010-12-12 13:36 發表
本來都無乜plan過,不過見最近我兩個堂大佬堂家姐結婚,我覺得家下d人擺酒都係差唔多,無呢新意,等我呢個所謂「捌拾後」講講我既理想結婚:

雀局二十台 ...
welcome back...

幾有創意

60/70 後的看法 - 最緊要當事人開心, 量力而為, e-媽姑姐唔好比壓力新人...

嘩!一啲都唔平!!
引用:
原帖由 bobbystar2100 於 2010-12-12 13:36 發表

雀局二十台 ...

引用:
原帖由 36D 於 2010-12-3 16:47 發表
日前,有親戚小女兒結婚,去飲喜酒,有感而發。

1) 這塲婚禮,花費達卅萬,双方家境並不富裕,有此必要?
2)這塲婚禮,籌備達兩三年,新人花盡心思,又在狄士尼舉行婚禮,又在直升機上求婚,真正夢幻婚禮,但聽聞新人向銀行借了十多萬才達成心願。
3)在宴會前,有幻燈片show,歴時成四十分鐘,双方新人朋友即時唱歌伴舞,有新意!但台下口行行,想訓覺。
4)食食下,又玩遊戲,D兄弟姐妹大玩不文遊戲,有點過份夾無聊,台下只好陪笑夾拍手掌。
5)在其他賓客口中聽到,原來為了塲面熱鬧,多開幾圍,双方新人連前前前份工的同事,上下大小一律派帖,搞到有些賓客口中有些怨言。
6)散席搞到成十二點幾,有無想過親友的不便。
其實成晚似去歡樂今宵多過似去飲結婚酒。
借十幾皮咁少???

公價 $500 人情, 夠還有凸啦, 不過搞到十二點幾就真係太過份, 就算趕到尾班車, 第二朝返工都冇精神啦, 顧己及人嘛!!!

相關搜索目錄: 結婚 直升機 銀行

回復 36# 的帖子

公價500是以往的事了.
現今人情都是七百以上.特別係酒店攪的.

相關搜索目錄: 酒店
不落兩邊

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-12-13 22:08 發表
公價500是以往的事了.
現今人情都是七百以上.特別係酒店攪的.
咁佢地嘅投資肯定有回報!!!

相關搜索目錄: 投資 酒店

回復 38# 的帖子

好難講..因為唔知要分幾多圍人情比返女家.
又請攝影.又LIVE BAND..
但另一方面..又要多謝呢批人促進香港經濟
不落兩邊

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-12-13 22:19 發表
好難講..因為唔知要分幾多圍人情比返女家.
又請攝影.又LIVE BAND..
但另一方面..又要多謝呢批人促進香港經濟
水哥有感而發....

回復 40# 的帖子

NO..我係既得利益者
不落兩邊

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-12-13 22:42 發表
NO..我係既得利益者
你有個嫁得既女 ? !

回復 42# 的帖子

不落兩邊

十幾皮係前期工作,未計酒席

廣告一則 :

我倆情投意合, 不理雙方家長吵鬧, 一於旅行结婚, x月x日回港, x月x日, 2pm 於屯門社區中心,
恭備糖果茶點, 與各友好同聚, 分享旅行結婚樂趣, 友好光臨, 請先email我倆.........係咁先!

大興h興昌樓, 阿牛+Bobo啟

相關搜索目錄: 結婚 廣告

引用:
原帖由 老何 於 2010-12-14 10:31 發表

我倆情投意合, 不理雙方家長吵鬧, 一於旅行结婚, .........係咁先!...
好!有種!叻仔!吹呀!
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 老何 於 2010-12-14 10:31 發表

我倆情投意合, 不理雙方家長吵鬧, 一於旅行结婚,係咁先!...
另外,更祝阿牛+Bobo早日儲夠首期,好快上到車買樓!

擇善固執,無須理人閒言閒語。

記住,一個成功嘅人,多數係與眾不同,亦從來係孤獨嘅!

而千萬個失敗者將會自願咁俾你踩住上。

努力!加油!造反有理!
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

而家真係好少聽到有旅行結婚了,可能是大港女效應,而家香港D男仔個個都有去男性化傾向,(在大學畢業禮中觀察得知,果D男畢業生頭頂四方帽,人人攬住個巨型毛毛麥兜公仔映相之象可以証實),唯有對女方唯命是從,十萬八萬在狄士尼買個所誯夢幻婚禮,定係兩公婆背起背囊,一路互相扶持,共同計劃,遊山玩水。邊樣好?真係見人見智了,

回復 49# 的帖子

睇完各post up年青人因结婚而揹上條數, 真係何苦來由。
講得難聽d, 是自甘作賤。
年青人現時心理, 被消費主義,享樂主義, 形式主義所操縱而不能自拔, 還情有可愿。
但身為家長, 明知陷年青人於債海, 還推之上路, 簡直可惡。
關心,關愛,關懷下一代, 是長輩的責任, 莫非現時d5,60s後上晒身乎?

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。