推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

結婚

引用:
原帖由 老何 於 2010-12-15 10:56 發表

但身為家長, 明知陷年青人於債海, 還推之上路, 簡直可惡。 ...
我諗皆由於為人父母者,搞錯晒養兒育女嘅真正意義,一如我之前所述,只想子女成為其頭上光環、襟上勳章,用其為光宗耀祖之用

惟往往恨鐵不成鋼,唯有用錢,致有此鋪張舉動而矣。哀哉!
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

其實結完婚,就耍揹數,又耍供樓,又要久唔久去下旅行,又耍供Iphone,幾時先出生天

引用:
原帖由 36D 於 2010-12-15 16:12 發表

其實結完婚,就耍揹數,又耍供樓,又要久唔久去下旅行,又耍供Iphone,幾時先出生天
真係百思不得其解,我哋40/50後曾經深受此吃人婚禮儀式所害,以為此乃最後一代受害者,居然仍會發生响下一代身上。

一如為人母者,慘受上一代重男輕女所害,居然再次加害自己女兒,是否有虐待狂,又或想揾替死鬼,要見他朝君體也相同才罷休呢?

何必要制造人民內部矛盾,傷害人民感情呢?佢哋係你親生子女嚟謘I
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 36D 於 2010-12-15 09:49 發表
而家真係好少聽到有旅行結婚了,可能是大港女效應,而家香港D男仔個個都有去男性化傾向,(在大學畢業禮中觀察得知,果D男畢業生頭頂四方帽,人人攬住個巨型毛毛麥兜公仔映相之象可以証實),唯有對女方唯命是從,十萬 ...
10 年前侄仔畢業禮, 此情境, 亞哥呆o左...

而加 30 多歲既碩士班 畢業, 都係咁...

相關搜索目錄: 結婚

引用:
原帖由 老何 於 2010-12-15 10:56 發表
睇完各post up年青人因结婚而揹上條數, 真係何苦來由。
講得難聽d, 是自甘作賤。
年青人現時心理, 被消費主義,享樂主義, 形式主義所操縱而不能自拔, 還情有可愿
但身為家長, 明知陷年青人於債海, 還推之上 ...
問題是: 多數年輕人妄顧客觀現實/大氣候, 得唔到, 是社會既錯, 其他人應該填 tum, 冇諗過靠自己, 去提升生活質素...

如拿破崙所言, 18 歲後, 成年人要為自己的行為負責任.

可以結婚, 斷估都有 18 歲. 年輕的 D 哥/嫂 識得諗, 點解而加年輕人不成熟, 就是父母 / 社會既錯...

我覺得各打 80 大板...

引用:
原帖由 36D 於 2010-12-15 16:12 發表
他們會覺得是社會既錯...

當然, 我都唔 buy 地產霸權...

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-15 16:31 發表

真係百思不得其解,我哋40/50後曾經深受此吃人婚禮儀式所害,以為此乃最後一代受害者,居然仍會發生响下一代身上。

一如為人母者,慘受上一代重男輕女所害,居然再次加害自己女兒,是否有 ...
引用:
原帖由 36D 於 2010-12-15 09:49 發表
而家真係好少聽到有旅行結婚了,可能是大港女效應,而家香港D男仔個個都有去男性化傾向,(在大學畢業禮中觀察得知,果D男畢業生頭頂四方帽,人人攬住個巨型毛毛麥兜公仔映相之象可以証實),唯有對女方唯命是從,十萬 ...
身邊所見, 其實多數父母冇 say, 係新娘要求. 父母之前已深受此苦, 而且 60 前通常窮苦出身, 實際好多.

家人: 唔通新抱未入門, 就同佢地反面 ?

父母要負責任既係: 教唔到仔女正確價值觀; 豪華婚禮, 唔應該付錢 / 補助...

我有個老友,同我一樣都係在70年代結婚,佢話當時結婚都無乜錢,計好晒如果
找清酒席數仲有少少錢去旅行,點知有些親戚只送禮物而不做人情,失晒預算,
全副身家得200元,有二個星期婚假,點過?又唔想問人借錢,唯有日日行公園。

老友經過多年奮斗,總算塭到些錢,最近佢個大仔結婚,佢俾左70萬個仔搞婚禮
(未計同個仔買樓及裝修),足足係佢個仔4年的人工。

現時d婚禮越玩越浮誇,老野們要負大部份責任。

相關搜索目錄: 裝修 結婚
不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-12-16 00:16 發表
現時d婚禮越玩越浮誇,老野們要負大部份責任。
家長要講排場, 威俾人睇吖嘛!!!

引用:
原帖由 suewong 於 2010-12-15 18:38 發表

父母要負責任既係: 教唔到仔女正確價值觀; 豪華婚禮, 唔應該付錢 / 補助... ...

黃小妹有學識即是有學識此乃真知灼見睇嘢 right to the root of the problem, 叻女!

引用:
現時d婚禮越玩越浮誇,老野們要負大部份責任。 ...

Absolutely!

講回來,真是浮跨惹的禍。只要觀察一下現時年青一代的穿著,日用品,手機等等物,已完全喪失自我,被浮跨風氣牽著走,真無趣。
(只要觀察一下,現在人的穿戴,由T恤到眼鏡,由頭到脚都加閃石,又金又銀,閃到眼花為好,可見一班)

相關搜索目錄: 手機

引用:
我有個老友,同我一樣都係在70年代結婚,佢話當時結婚都無乜錢,計好晒如果
找清酒席數仲有少少錢去旅行,點知有些親戚只送禮物而不做人情,失晒預算,
全副身家得200元,有二個星期婚假,點過?又唔想問人借錢,唯 ...
網絡上有人投訴: 親戚1 家四口, $500 人情

引用:
老友經過多年奮斗,總算塭到些錢,最近佢個大仔結婚,佢俾左70萬個仔搞婚禮
(未計同個仔買樓及裝修),
足足係佢個仔4年的人工。

...
埋單差唔多 $150 萬, 其實我地班 60 前真是幾有米.

冇父蔭既年輕人, 同朋輩相比, 憤憤不平, 其實幾人之常情...

相關搜索目錄: 裝修 結婚

引用:
原帖由 36D 於 2010-12-16 10:15 發表
講回來,真是浮跨惹的禍。只要觀察一下現時年青一代的穿著,日用品,手機等等物,已完全喪失自我,被浮跨風氣牽著走,真無趣。
(只要觀察一下,現在人的穿戴,由T恤到眼鏡,由頭到脚都加閃石,又金又銀,閃到 ...
d 哥 / mygo 記憶力好, 以前有冇流行過咁?

我印象中--- no...

相關搜索目錄: 手機

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-12-16 00:26 發表

家長要講排場, 威俾人睇吖嘛!!!
Louis兄言之有理,啲家長冇腦,用錯方法去show off。見自己一生都冇乜嘢叻,又怕人睇少,唯有充生晒,自卑引致自大,悲劇!

其實佢哋將啲仔女好似馬騮咁舞,形成三輸局面。  

一,破壞與子女關係。除非啲仔女俾佢哋教到咁低B,以為好好玩又另計。  

二,老本一晚清倉。除非獅子大個口,斬咗襯家一大筆。但咁好cheap啫,俾人睇少貪錢賣女,有失身份,市儈兼冇人格,日後見面仲俾人嘴喵喵,何必呢?

三,乞啲賓客憎。山長水遠,餓到咕咕聲成晚仲冇得食,被迫睇埋啲too simple, sometimes naive唧都唔笑嘅低級趣味笑話及核突遊戲。唔怪止得當晚咁多人走埋去問候佢娘親喇!

咁吖!咁有表演慾,又想凸出自己,不如加多幾錢肉緊,豁出去,實行當眾剝光猪,表演轟動全球,首演响婚禮嘅打真軍floor show, 又lap dance, 又鋼管舞咁。

最好仲有金瓶梅七十二式全新演譯,咁嗰500蚊人情就抵到爛,好過舊時去九龍城寨氹仔睇嗰啲俾人呼呼喝喝,有飛揸飛、冇飛揸定錢嘅真人show,起碼有茶有水,可以坐定定睇,咁大家又開心!  

相關搜索目錄: Dance 笑話

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-16 16:35 發表

老本一晚清倉。除非獅子大個口,斬咗襯家一大筆。但咁好cheap啫,俾人睇少貪錢賣女,有失身份,市儈兼冇人格,日後見面仲俾人嘴喵喵,何必呢...
筆兄成日講到自己 點點點, 其實好有舊式中國人既風骨,

不過你都係天真 / 傻, 哩 d 人覺得 自己 好醒目o家. 如果親家肯俾, 繼續"禁"; 如果唔肯 / 俾唔起, 死窮鬼, 日後見面嘴喵喵人地添.

人心不足蛇吞象!!!

引用:
原帖由 suewong 於 2010-12-16 20:53 發表

筆兄成日講到自己 點點點, 其實好有舊式中國人既風骨, ...
所以啲人成日話,竹門對竹門、木門對木門謚捸I

就係費事邊個貪邊個,多多是非!

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-16 21:31 發表

所以啲人成日話,竹門對竹門、木門對木門謚捸I

就係費事邊個貪邊個,多多是非!  
no la, Pen 兄一朝比蛇咬...

只是你遇人不淑, 不論對方是甚麼門, 都是激氣收場...

有錢人好多時仲貪心, 唔係點會成為 有錢人?

1 個大家都知既例子, 小超 起 d 樓...  

p.s. 有舊同事話, 頂唔順我睇世情咁通透...

引用:
原帖由 suewong 於 2010-12-16 21:52 發表

有舊同事話, 頂唔順我睇世情咁通透...

我情願能夠睇得透好過睇唔透矣!  

起碼唔使俾人當Lu Lu

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-17 09:48 發表

我情願能夠睇得透好過睇唔透矣!  

起碼唔使俾人當Lu Lu 吖!  
舊同事: Ah Sue, 你比我陶醉 / 開心下, 得唔得 ?

引用:
原帖由 suewong 於 2010-12-16 15:23 發表

埋單差唔多 $150 萬, 其實我地班 60 前真是幾有米.

冇父蔭既年輕人, 同朋輩相比, 憤憤不平, 其實幾人之常情...
埋單係500萬有多無少,物業係一個700多呎的單位,唔使問銀行借錢,自己落手落
腳豪裝,買料都用左60萬,如果計埋放洋留學,條數真係唔識計。

個仔塭萬零蚊個月,咁快就生活無憂,試問亞仔點會同你奮斗,但老豆就點都要認
叻,老友有一次同我講,佢個仔幾叻,結左婚未夠一年,已經儲蓄了百幾萬,我
就太率直,同佢講好似娶老婆的錢都未還俾你喎,佢的錢係唔係全部你俾架?老
友聽罷非常無癮。

相關搜索目錄: 銀行 留學
不扮高深,只求認真......

回復 72# 的帖子

Your friend has a good son and his son has a good father, I wish I had one, ENVY!!!

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-12-17 23:19 發表

我就太率直,同佢講好似娶老婆的錢都未還俾你喎,佢的錢係唔係全部你俾架?老友聽罷非常無癮。 ...
你老友咁充法,家陣咁風光,不知會否前半生使埋後半生嘅錢呢?

我哋識為將來打算,冇佢咁豪,因我哋會level一生財富及享受,以致用今日嚟睇,會俾佢呢亭人比下來,顯得寒酸,但勝在長食長有

除非佢真係大把錢,否則我担心佢計錯數。若然佢個仔at the end of the day,只識玩潮卅音樂,咁就晚年臨老唔得過世矣!兼且個仔的確使大咗,自己養自己都掹掹緊,何來餘錢飬番你呢?要怪就怪你自己教到佢咁唔長進,識使唔識揾罷了!

香港好多老人家就係咁,晚年喊苦喊忽,搞到要食綜援,又賴仔女唔飬番佢,原來自己責無旁貸。

我都係鍾意早作謀,為自己晚年活得有尊嚴與否之權,穩操自己手上,好過到時靠人施捨。

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-18 10:19 發表

我都係鍾意早作謀,為自己晚年活得有尊嚴與否之權,穩操自己手上,好過到時靠人施捨。
人生至理............尊嚴.

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。