推介:| Web Hosting | Cloud Server | Server Hosting | Server Colocation | Responsive Web design | Bob嫂Ur pnt瘦身三寶 | Email Hosting Service | English course |

85 1234
發新話題

結婚

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-12-17 23:19 發表

埋單係500萬有多無少,物業係一個700多呎的單位,唔使問銀行借錢,自己落手落
腳豪裝,買料都用左60萬,如果計埋放洋留學,條數真係唔識計。

個仔塭萬零蚊個月,咁快就生活無憂,試問亞仔點會同你奮斗,但老 ...
問題是父母養唔到仔女一世, 食好/用好/住好, 第時冇, 點算 ?

就算是 Ah Sue, 都驚臨老過唔到世...

相關搜索目錄: 銀行 留學

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-12-17 23:19 發表

老友有一次同我講,佢個仔幾叻,結左婚未夠一年,已經儲蓄了百幾萬,我
就太率直,同佢講好似娶老婆的錢都未還俾你喎,佢的錢係唔係全部你俾架?老
友聽罷非常無癮。

...
理兄, I like it...

有 d 說話, 我都唔敢同 亞嫂講...

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-18 10:19 發表

你老友咁充法,家陣咁風光,不知會否前半生使埋後半生嘅錢呢?

我哋識為將來打算,冇佢咁豪,因我哋會level一生財富及享受,以致用今日嚟睇,會俾佢呢亭人比下來,顯得 ...
可能屋企曾經家道中落, 所以我好 buy Pen 兄的做法 / 看法...

有 d 家人對平民食肆, 就算是米芝蓮星級, 完全唔 buy. 但我覺得, 慣性奢侈, 人生冇常, 怎面對...

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-18 10:19 發表

除非佢真係大把錢,否則我担心佢計錯數。若然佢個仔at the end of the day,只識玩潮卅音樂,咁就晚年臨老唔得過世矣!兼且個仔的確使大咗,自己養自己都掹掹緊,何來餘錢飬番你呢?要怪就怪你自己教到佢咁唔長進,識使唔識揾罷了 ...
Ah Sue 有另一看法:

就算佢大把錢, 可以去得安樂. 剩下一大筆. 個仔使大咗,家有 1 千, 每日 2 錢. 最終愛兒變害兒...

p.s. Ah Sue 識有人 80 年 剩下 2 千萬, 個仔兩夫婦, 冇仔女 / 冇不良嗜好,  日日豪華生活, 10 年後要攞綜援.

引用:

你老友咁充法,家陣咁風光,不知會否前半生使埋後半生嘅錢呢?

我哋識為將來打算,冇佢咁豪,因我哋會level一生財富及享受,以致用今日嚟睇,會俾佢呢亭人比下來,顯得 ...
我老友有實力,應該綽綽有餘,但總覺得婚禮規模最好和新人的經濟狀況相稱,方令人信服。

小弟76年結婚,所用一分一毫,都是多年咬緊牙關儲下來,老豆斗零都唔使出。好在那時的酒席都唔太貴,
370蚊一圍,當然係食鯇魚啦。

相關搜索目錄: 結婚
不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-12-18 22:06 發表

我老友有實力,應該綽綽有餘,但總覺得婚禮規模最好和新人的經濟狀況相稱,方令人信服。

小弟76年結婚,所用一分一毫,都是多年咬緊牙關儲下來,老豆斗零都唔使出。好在那時的酒席都唔太貴,
370蚊一圍,當然係食鯇魚啦 ...
當時真是興食鯇魚o家?

相關搜索目錄: 結婚

其實好懷念當時食鯇魚時代架,雖然老土但好食,好過而家上双班或係急凍星班丫,好似食蔗渣咁。仲有以前洒席一定有個冬菇湯,唔知幾除消左?細個果時最鐘意食鑲蟹鉗

引用:
原帖由 suewong 於 2010-12-18 17:47 發表 Ah Sue 有另一看法:就算佢大把錢, 可以去得安樂. 剩下一大筆. 個仔使大咗,家有 1 千, 每日 2 錢. 最終愛兒變害兒...p.s. Ah Sue 識有人 80 年 剩下 2 千萬, 個仔兩夫婦, 冇仔女 / 冇不良嗜好,  日 ...
好在沒有兒女,免得遺害第二代。

引用:
原帖由 36D 於 2010-12-19 09:52 發表 其實好懷念當時食鯇魚時代架,雖然老土但好食,好過而家上双班或係急凍星班丫,好似食蔗渣咁。仲有以前洒席一定有個冬菇湯,唔知幾除消左?細個果時最鐘意食鑲蟹鉗
酒席上要蟹鉗是要另外加錢的,36D兄認真識食!

引用:
原帖由 suewong 於 2010-12-18 23:37 發表

當時真是興食鯇魚o家?
最平就係食鯇魚啦,唔食佢都唔得。

再上一級就食油浸筍殼,貴好多。再高多一級就係清蒸雙喜班,貴好多好多。
不扮高深,只求認真......

85 1234
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。