推介:| Make Friends | 交友 | 婚姻介紹 | 網上交友 | 幽默 | 趣味網頁 | 娛樂 | 魔術 | 精品 | 玩具 |

發新話題

好耐唔見

引用:
原帖由 james3504 於 2011-4-29 11:13 發表
...其實輪迴再生之說只是導人向善,有沒有來世大家也不知道呢!
引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-4-30 02:21 發表
...謹止於此而矣,其他一無所知。
沒有任何科學證據可以證明生命死亡之後的輪迴,如鬼神之說一樣,因此是個不解的謎題。

與自己相關聯系的世界,只有今生,在我出生以前,我不會知道世界的存在,因為我不曾見過,在我死後,也不會知道世界滅亡,因為我不能見證。儘管我不能自主來去這世界,但活著總要給自己一個理由,一個說法,要活得好,活得快樂。

引用:
原帖由 藍蝶 於 2011-4-30 18:44 發表

沒有任何科學證據可以證明生命死亡之後的輪迴,如鬼神之說一樣,因此是個不解的謎題。

與自己相關聯系的世界,只有今生,在我出生以前,我不會知道世界的存在,因為我不曾見過,在我死後,也不會知道世界 ...
至於有關神鬼與輪迴問題,存在已久,有人相信,亦有人不相信,他們誰也沒法拿到確實証據,去証明事情存在與否,在下以為雙方爭論不休時,有人問意見,最中肯的回答;(信則有,不信則無)及(敬鬼神而遠之),對兩方面都模稜兩可,答完等如沒答。

山旮旯

引用:
原帖由 藍蝶 於 2011-4-30 18:40 發表

估中無奬,估錯無罰,唔洗講對唔住。

藍蝶去台北,多以食為主,去到西門町,首先食個麵線,再來個青蛙下蛋,逛書店志在打發時間,等待下一餐。
**** 本內容被作者隱藏 *****
差不多十年沒有到過台灣,未知閣下此次遊台北,曾否有光顧鼎泰豐老店?有逛華西街嗎?那裡食店林立,有一家名為 "台南担仔麵" 不少本地名人和遊客光顧,門前擺滿各類活生生海鮮,生意甚為旺盛。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-5-1 02:54 發表

至於有關神鬼與輪迴問題,存在已久,有人相信,亦有人不相信,他們誰也沒法拿到確實証據,去証明事情存在與否,在下以為雙方爭論不休時,有人問意見,最中肯的回答;(信則有,不信則無)及(敬鬼神而遠之),對 ...
聊天吹水的精要之一是能自說自話,二是模稜兩可,三是講咗等如無講...,閣下真是聊天吹水中的高手

答完等如無答,點都好過問非所答兼九唔答八

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-5-1 03:26 發表

差不多十年沒有到過台灣,未知閣下此次遊台北,曾否有光顧鼎泰豐老店?有逛華西街嗎?那裡食店林立,有一家名為 "台南担仔麵" 不少本地名人和遊客光顧,門前擺滿各類活生生海鮮,生意甚為旺盛。
鼎泰豐是同行友人每次到台北必食的店子,去過台灣好幾次,到過不同夜市,倒沒有光顧過華西街的"台南担仔麵"

[hide][/hide]
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 藍蝶 於 2011-5-1 23:55 發表

聊天吹水的精要之一是能自說自話,二是模稜兩可,三是講咗等如無講...,閣下真是聊天吹水中的高手

答完等如無答,點都好過問非所答兼九唔答八
過譽,太過譽!什麼聊天吹水中的高手,使在下受寵若驚,實在愧不敢當。
山旮旯

引用:
原帖由 藍蝶 於 2011-5-2 00:10 發表

鼎泰豐是同行友人每次到台北必食的店子,去過台灣好幾次,到過不同夜市,倒沒有光顧過華西街的"台南担仔麵"

**** 本內容被作者隱藏 *****
相片中看見有小籠包、臭豆腐、台南担仔麵、果汁店全部都是在下至愛。台灣的生果,木瓜、石榴、柳丁、鳳梨都不錯。未知閣下有否飲木瓜牛奶?
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-5-2 04:01發表

過譽,太過譽!什麼聊天吹水中的高手,使在下受寵若驚,實在愧不敢當。
再講下去,我都開始覺得自己虛假

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-5-2 04:27 發表

相片中看見有小籠包、臭豆腐、台南担仔麵、果汁店全部都是在下至愛。台灣的生果,木瓜、石榴、柳丁、鳳梨都不錯。未知閣下有否飲木瓜牛奶?
木瓜鮮奶就一定有飲過,但我果次係飲咗白玉苦瓜汁。

引用:
原帖由 藍蝶 於 2011-5-5 00:10 發表

木瓜鮮奶就一定有飲過,但我果次係飲咗白玉苦瓜汁。
苦瓜汁係在下每日必飲嘅一種汁,因為五青汁裡面包括苦瓜在內,在下飲咗五青汁幾年,其他人有乜效果就唔知,在下飲咗佢幾年,最大嘅收獲就係,由每日食三隻唔同嘅降血壓丸,而家淨係,食一隻就得,減咗兩隻。上面講嘅係在下實情,因各人嘅體質唔同,效果亦會唔同,係呢道絕無意推介。每次搾汁事前事後要花費 45分鐘至60分鐘,認真費事兼費時。
山旮旯

[quote]原帖由 藍蝶 於 2011-5-5 00:09 發表

再講下去,我都開始覺得自己虛假 [/quot

世事都係真真假假,假假真真,真即是假,假即是真,一切都係由心生,普通人好難做到心無罣礙。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-5-5 08:09 發表

苦瓜汁係在下每日必飲嘅一種汁,因為五青汁裡面包括苦瓜在內,在下飲咗五青汁幾年,其他人有乜效果就唔知,在下飲咗佢幾年,最大嘅收獲就係,由每日食三隻唔同嘅降血壓丸,而 ...
通常公司同事請飲果汁,我都會order 五青汁,佢地都好奇怪咁難飲我都鐘意飲,口味呢回事係好個人化。

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-5-5 08:40 發表
[quote]原帖由 藍蝶 於 2011-5-5 00:09 發表

再講下去,我都開始覺得自己虛假 [/quot

世事都係真真假假,假假真真,真即是假,假即是真 ...
「假作真時真亦假,無為有處有還無」,頗適合來形容這個虛擬網絡世界,卻細心留意不難看出點端倪,在現實世界中,始終真必勝假,有必勝無,而真假之處,重在人悟!

引用:
原帖由 藍蝶 於 2011-5-5 23:37 發表

通常公司同事請飲果汁,我都會order 五青汁,佢地都好奇怪咁難飲我都鐘意飲,口味呢回事係好個人化。
無獨有偶,終于穩到有鐘意飲,而且又受得嘅同道中人。在下返港時好少飲果汁店搾嘅,自己做又費事,多數都係飲台灣出產嘅五青汁粉狀冲劑,包裝精美清潔,價錢平宜,佰零鈫一盒內有廾小包,每天一小包,非常方便,吉之島有賣。香港嘅 Sole Agent;-------    Ltd. Tel.2---- -787 網址;www.--------.com 閣下可以打電話問零售店嘅地址。

相關搜索目錄: 清潔
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-5-6 01:49 發表

無獨有偶,終于穩到有鐘意飲,而且又受得嘅同道中人。在下返港時好少飲果汁店搾嘅,自己做又費事,多數都係飲台灣出產嘅五青汁粉狀冲劑,包裝精美清潔,價錢平宜,佰零鈫一盒 ...
謝謝推介,見到都買番盒來試下先,但始終感覺鮮搾會好d 。

後註:網址教嘅製作方法係用攪拌機加水攪拌,而唔係用搾汁機搾出汁液。

相關搜索目錄: 清潔

引用:
原帖由 藍蝶 於 2011-5-6 23:44 發表

謝謝推介,見到都買番盒來試下先,但始終感覺鮮搾會好d 。

後註:網址教嘅製作方法係用攪拌機加水攪拌,而唔係用搾汁機搾出汁液。
琴日無意中發現有同路人-----鐘意而又受得飲五青汁嘅,居然得意忘形噉,係呢道直寫出代理嘅名,電話同埋網址,唔識 PM比閣下。

用攪冸機可以連渣都食埋,搾汁機係隔咗渣淨汁嚟,在下估各有各嘅好處,最緊要係自己鐘意。
山旮旯

引用:
原帖由 藍蝶 於 2011-5-5 23:55 發表

「假作真時真亦假,無為有處有還無」,頗適合來形容這個虛擬網絡世界,卻細心留意不難看出點端倪,在現實世界中,始終真必勝假,有必勝無,而真假之處,重在人悟!
一定先有真,有咗真就先至會有假。蘇聯(俄羅斯)嘅人造鑽石,如果唔係專門人員,都好難分出真假。除咗物質有真假之外,講嘢係最多假嘅,噉點分講嘅係真,或者係假呢?要心水清------重在人悟!(請恕引用)
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-5-7 04:20 發表

琴日無意中發現有同路人-----鐘意而又受得飲五青汁嘅,居然得意忘形噉,係呢道直寫出代理嘅名,電話同埋網址,唔識 PM比閣下。

用攪冸機可以連渣都食埋,搾汁機係隔咗渣淨汁 ...
五青汁我無日日飲,係好間唔中先會飲下,咖啡反而日日飲,每天一至兩杯。

相關搜索目錄: 咖啡

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-5-7 06:40 發表

一定先有真,有咗真就先至會有假。蘇聯(俄羅斯)嘅人造鑽石,如果唔係專門人員,都好難分出真假。除咗物質有真假之外,講嘢係最多假嘅,噉點分講嘅係真,或者係假呢?要 ...
講到假野,我就寧願用平貨,都唔會用假嘅名牌貨。
在某程度上,自己都算好慳儉,又係好間唔中先買番樣貴d嘅比自己。
儘管人生信命,某些事情仍得靠自己,例如讓自己快樂...

引用:
原帖由 藍蝶 於 2011-5-8 22:35 發表

五青汁我無日日飲,係好間唔中先會飲下,咖啡反而日日飲,每天一至兩杯。
舊時係香港,在下都係每日咖排兩杯,而家就一星期兩三杯,五青汁就日日一杯(自搾)。

山旮旯

引用:
原帖由 藍蝶 於 2011-5-8 22:46 發表

講到假野,我就寧願用平貨,都唔會用假嘅名牌貨。
在某程度上,自己都算好慳儉,又係好間唔中先買番樣貴d嘅比自己。
儘管人生信命,某些事情仍得靠自己,例如讓自己快樂...
在下始終認為自己應做嘅做盡,成或敗唔係自己可以決定{謀事在人,成事在天},因為在下信命。讓自己快樂(自求多福)係啱嘅。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-5-9 02:03 發表
舊時係香港,在下都係每日咖排兩杯,而家就一星期兩三杯,五青汁就日日一杯(自搾)。
平日我一早會先飲兩杯水,返到公司就飲一杯咖啡,早上期間會飲一杯水和一杯清茶,午餐食晏一杯奶茶或咖啡,下午係公司又會飲一杯清茶或咖啡, 再加一杯水,晚上在家一杯水加一杯清茶,計番一日飲好多杯。
引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-5-9 02:21 發表
在下始終認為自己應做嘅做盡,成或敗唔係自己可以決定{謀事在人,成事在天},因為在下信命。讓自己快樂(自求多福)係啱嘅。
在下不需要什麼事業有成,大富大貴,有片瓦遮頭,有兩餐溫飽,已很不錯,唯至今仍未能做得到的是不顧及別人(例如親人),只為自己的快樂而活。

引用:
原帖由 藍蝶 於 2011-5-13 12:57 發表

平日我一早會先飲兩杯水,返到公司就飲一杯咖啡,早上期間會飲一杯水和一杯清茶,午餐食晏一杯奶茶或咖啡,下午係公司又會飲一杯清茶或咖啡, 再加一杯水,晚上在家一杯水加一杯清茶,計番一日飲好多杯。

在下 ...
閣下每日飲嘅嘢,埋單如下;水五杯、清茶兩杯、咖啡一杯、奶茶或咖啡一杯、清茶或咖啡一杯,哈哈!啱啱十隻手指數哂。

山旮旯

引用:
原帖由 藍蝶 於 2011-5-13 12:57 發表

在下 ...
而家香港真係寸金尺土,要有瓦遮頭一D都唔容易,幾萬銀一呎樓。從報章中知道,去年頂尖嘅大學畢業生(除醫科),佢地嘅薪金中位數係HK$12,500 ,大話怕計數,每月唔食唔洗祇可以買一呎普通樓,打一年工買十弍呎,十年買120呎,人生最光輝嘅30年,淨係換得果360呎,重要卅年裡面一個仙都唔使,真係我欲無言。重邊有餘力去幫人吖!好多人都係有心無力,無奈!

山旮旯

希望佢一切如常,平安大吉。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。