推介:| Make Friends | 交友 | 婚姻介紹 | 網上交友 | 幽默 | 趣味網頁 | 娛樂 | 魔術 | 精品 | 玩具 |

發新話題

好耐唔見

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-5-14 06:16 發表
而家香港真係寸金尺土,要有瓦遮頭一D都唔容易,幾萬銀一呎樓。從報章中知道,去年頂尖嘅大學畢業生(除醫科),佢地嘅薪金中位數係HK$12,500 ,大話怕計數,每月唔食唔洗祇可以買一呎普通樓,打一年 ...
香港地產上升浪,一浪過高一浪,由最近的賣地成交額所見,也不知何時是真正的浪頂,樓價飆升的得益者似乎與自住用家的港人無關,得益者多是湧到香港炒樓的內地人,加上人民幣升值,引來更多來自內地的買家,抬高了樓價,相信港人置業難上加難,以主觀意願,我當然不希望香港的樓價再升上去,現時的樓價已不是一般普羅大眾負擔得起,卻從經濟客觀形勢而言,反映現今經濟持續增長,若然樓價大跌,非經濟政策所願。

引用:
原帖由 藍蝶 於 2011-5-15 23:47 發表

香港地產上升浪,一浪過高一浪,由最近的賣地成交額所見,也不知何時是真正的浪頂,樓價飆升的得益者似乎與自住用家的港人無關,得益者多是湧到香港炒樓的內地人,加上人民幣升值,引來更多來自內地的買家,抬高 ...
我地有句老土話;唔米貴,至怕運滯。樓價升對自住用家的港人有關,因為差銄地稅都要交多D,總之係(城門失火殃反池魚),無端端要交多咗錢真係運滯。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-5-16 01:32 發表

我地有句老土話;唔米貴,至怕運滯。樓價升對自住用家的港人有關,因為差r地稅都要交多D,總之係(城門失火殃反池魚),無端端要交多鷟真係運滯。
其實樓價咁貴都係政府高地價政策做成既,政府為左每年既財政收入同公務員既薪酬福利,懶得理一般市民的死活!

引用:
原帖由 james3504 於 2011-5-16 19:04 發表

其實樓價咁貴都係政府高地價政策做成既,政府為左每年既財政收入同公務員既薪酬福利,懶得理一般市民的死活!
絕對同意閣下嘅觀點。生活起碼嘅事係;衣、食、住、行四柱,衣食足知榮辱,安居先至可以樂業。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-5-17 07:36 發表 絕對同意閣下嘅觀點。生活起碼嘅事係;衣、食、住、行四柱,衣食足知榮辱,安居先至可以樂業。
如果政府唔推出居屋,市民想安居都好難!而家就算係高薪既尊業人士想買樓都唔係咁容易,樓價貴令到其它民生物資都升高,市民既薪金升幅又追唔上,攪到民不聊生!

引用:
原帖由 james3504 於 2011-5-17 14:06 發表
如果政府唔推出居屋,市民想安居都好難!而家就算係高薪既尊業人士想買樓都唔係咁容易,樓價貴令到其它民生物資都升高,市民既薪金升幅又追唔上,攪到民不聊生!
在下以為業主祇係有一間樓,而係自住嘅樓,差銄同地稅嘅徵收率,應比出租或空置嘅物置低,因為祇係一間而且係自住,就算果間樓升到天價都唔可以賣,賣咗買唔返,踎街可也。

相關搜索目錄: 出租
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-5-18 00:43 發表 在下以為業主祇係有一間樓,而係自住嘅樓,差銄同地稅嘅徵收率,應比出租或空置嘅物置低,因為祇係一間而且係自住,就算果間樓升到天價都唔可以賣,賣咗買唔返,踎街可 ...
政府話唔想樓價大跌,係要睇住已經有樓既業主,根本就係廢話!如果得一間自住既樓,閣下冇講錯,就算樓價升到天咁高都係得個睇住,係益左個d抄家同有幾層樓揸手個d業主,樓價升影響百業騰貴和一樓業主換大樓改善生活既機會,所以樓價大升唔好話對冇樓想上車既市民有大影響,就算係大部份只有一層樓主都唔係好事,其實我都好懷念董伯伯既8萬5政策。

相關搜索目錄: 出租

引用:
原帖由 james3504 於 2011-5-23 19:42 發表
政府話唔想樓價大跌,係要睇住已經有樓既業主,根本就係廢話!如果得一間自住既樓,閣下冇講錯,就算樓價升到天咁高都係得個睇住,係益左個d抄家同有幾層樓揸手個d業主,樓價升影響百業騰貴和一樓業主換大樓改 ...
好奇怪,琴日覆閣下嘅嘢,完全唔見哂,內容大致係講;去咗十幾日旅行遲咗覆帖。五萬八係冇錯嘅,有一間自住嘅屋,地稅同差銄因為樓價升都要交多D,絕冇好處。要安居先至可以樂業,敬業樂業社會就會安寧。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-6-8 05:30 發表 好奇怪,琴日覆閣下嘅嘢,完全唔見哂,內容大致係講;去咗十幾日旅行遲咗覆帖。五萬八係冇錯嘅,有一間自住嘅屋,地稅同差銄因為樓價升都要交多D,絕冇好處。要安居 ...
我都好奇怪,我琴日覆妳既野都冇晒,我講妳旅行都去左好耐,係唔係環遊世界,妳既生活都好寫意!
樓價比現屆政府扭曲晒,完全唔合理,寄望下任政府撥亂反正,將樓價貼近民生啦。

引用:
原帖由 james3504 於 2011-6-8 21:36 發表
我都好奇怪,我琴日覆妳既野都冇晒,我講妳旅行都去左好耐,係唔係環遊世界,妳既生活都好寫意!
樓價比現屆政府扭曲晒,完全唔合理,寄望下任政府撥亂反正,將樓價貼近民生啦。
唔係好耐,頭尾十五日之馬,八十日環遊世界(電影),唔知閣下有冇睇過?〔寫意〕果兩個字會係因人而異,有D人話;旅行好以走難噉,亦有人話;在家千日好出門半步難。在下今次去咗 scandinavia  同埋 St. Pertersburg.印像最深係哥本哈根嘅單車專用路,其次D嘢貴到你唔信,坐係街頭飲杯啤酒,唔該盛惠HK$60大元,不過平貴亦係因人而異。

相關搜索目錄: 啤酒
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-6-9 02:02 發表

唔係好耐,頭尾十五日之馬,八十日環遊世界(電影),唔知閣下有冇睇過?〔寫意〕果兩個字會係因人而異,有D人話;旅行好以走難噉,亦有人話;在家千日好出門半步難。在下今次去 scandinavia  同埋 St.  ...
去15日族行都算耐喇,大多數人最多都係去7日。如果跟團去,行程會緊密d,每個景點都會限時刻,感覺似趕鴨仔feel,自己去就自由d,但可能去唔到咁多地方,各有各好啦!妳係跟團定自由行呀?
HK $60一杯啤酒都唔算好貴,香港落bar都唔止咁既價錢啦!

相關搜索目錄: 自由行 啤酒

pLEASE pm me, thank you

please pm me, thank you

please pm me, thank you

please pm me, thank you very much

引用:
原帖由 jj2047 於 2011-6-10 13:10 發表
please pm me, thank you very much
請問閣下,唔知想要呢道邊一位,PM比你/妳,內容講D乜嘢呢?唔該!
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-6-12 05:01 發表

請問閣下,唔知想要呢道邊一位,PM比你/妳,內容講D乜洬O?唔該!
我諗呢位人仕都係想問閣下旅遊既見聞!

相關搜索目錄: 旅遊

引用:
原帖由 james3504 於 2011-6-14 08:52 發表

我諗呢位人仕都係想問閣下旅遊既見聞!
在下認為想知旅遊嘅見聞,無須用PM咁私密吖,大家都能够睇,唔係重好。在下係藍蝶君嘅地盆藍蝶人裡面,窵咗幾篇有關呢次旅行嘅見聞,如果佢大駕得閒可以上去睇吓,唔使另外PM咁費事。

山旮旯

引用:
原帖由 jj2047 於 2011-6-10 13:10 發表
jj2047先生;

閣下於六月十日,連發四帖,並無寫明要那一位PM給閣下,同時更未有說明要PM些什麼內容,在下曾在這裡,第一時間 請問閣下,直至現在尚未蒙閣下示知,謹請閣下有所賜教,不勝感謝。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-6-25 09:26 發表 jj2047先生;閣下於六月十日,連發四帖,並無寫明要那一位PM給閣下,同時更未有說明要PM些什麼內容,在下曾在這裡,第一時間 請問閣下,直至現在尚未蒙閣下示知,謹請閣下有所賜教,不勝感謝。
我認為那位jj2047都係無聊之士,仲惠不需理會!
仲惠可以在這裡講下妳的旅遊趣聞呢。

引用:
原帖由 james3504 於 2011-6-27 22:12 發表
我認為那位jj2047都係無聊之士,仲惠不需理會!
仲惠可以在這裡講下妳的旅遊趣聞呢。
佢可能係貴人事忙,忘記咗佢曾經做過嘅嘢。冇問題,第日得閒再上過嚟,隨時都係咁歡迎。

山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-6-28 02:49 發表

佢可能係貴人事忙,忘記咗佢曾經做過嘅嘢。冇問題,第日得閒再上過嚟,隨時都係咁歡迎。
在下想同各位玩吓,唔知各位知唔知,邊個古人係歷史上,最早就用過嘅英文名,佢係邊個?另外邊個最早督人背脊?
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-7-3 04:00 發表

在下想同各位玩鵅A唔知各位知唔知,邊個古人係歷史上,最早就用過麰^文名,佢係邊個?另外邊個最早督人背脊?
孔子應該係最早有英文名(Johnny),邊個最早督人背就唔知喇。

引用:
原帖由 james3504 於 2011-7-5 10:52 發表

孔子應該係最早有英文名(Johnny),邊個最早督人背就唔知喇。
好嘢!對唔住!可惜答中冇獎。最早督人背脊果位就係.......岳飛嘅麻媽。再玩吓添,最早邊個皇帝有英文名?邊個家長最早去穩名校?

山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-7-6 00:40 發表

好洁I對唔住!可惜答中冇獎。最早督人背脊果位就係.......岳飛鼣繞。再玩鼤K,最早邊個皇帝有英文名?邊個家長最早去穩名校?
岳飛我都諗過,不過唔記得諗佢呀媽。
妳新出既題目範圍咁闊,有冇提示呀?

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。