推介:| Web Hosting | Cloud Server | Server Hosting | Server Colocation | Responsive Web design | Bob嫂Ur pnt瘦身三寶 | Email Hosting Service | English course |

發新話題

[檔案] 日本東北大地震

引用:
原帖由 suewong 於 2011-3-23 11:01 發表

for domestic users, the answer is yes; for industry/manufacturing, it is difficult...
Not necessarily, since the volume or rate of goods manufactured by manufacturers is based on the demand of consumers, I can’t see that the manufacturers would keep producing the same volume or rate of products when demand of which drops, isn’t it?

It’s all consumers’ fault asking endless demands on things like new clothes, shoes, bags, mobiles… you name it.

In fact, for the sake of environmentally friendly, every one of us should stick to the advice proclaimed by Buddha, i.e. 無慾無求!  

Of course, it’s easier said than done, but try, cut your demand, first on those things that considered not necessary or superfluous.   

筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

英報揭電廠「洗腦」使「盡忠」 福島50死士竟有農民,天下烏鴉...............使盡農民,不是我國獨有,分別是日人識包裝,每年原爆日佢地識做場大龍鳳,扮受害者,正是其中一例

[轉貼]              日本東北大地震對日本及世界經濟的影響極為鉅大

蘋果的iPhone是在中國生產的,即中國製造。台灣企業富士康在廣東深圳的工廠每天製造出大量該品牌的手機發往世界各地。

製造1台iPhone的成本是179美元,其中,進入富士康兜裡只有6.5美元,成本的大部分是部品的採購成本,要支付給日本、德國、韓國、美國等的企業。在這其中,日本企業收取60美元。iPhone銷售得越多,日本企業賺的也越多。

上個月,俺在聯通公司通過關係,一天就搶下4部iPhone手機,算起來,日本人一下子從俺身上賺了240美元,而富士康只賺了26美元去給打工仔發薪水。

1990年以前,美國的大百貨商店的家電櫃檯裡擺放的幾乎是清一色的日本產品。進入20世紀後,這種局面有所改變,韓國、中國、台灣產的家電粉墨登場。特別是韓國的三星集團,其營業利潤超過了索尼、松下等日本九家具有代表性的電子公司的營業利潤之合。日本企業在世界IT相關的電子產品的市場份額退卻到25%以下。

當中國的電子產品走向世界的時候,包括俺在內的中國人著實揚眉吐氣了一番。走進巴黎的大百貨公司,看見中國製造的電視冰箱洗衣機空調微波爐擺在那裡,心里美滋滋的,那感覺,就像憤青揮舞著五星紅旗砸了伊藤洋華堂的櫥窗玻璃一般,一句話:痛快。

但是,就像一台iPhone手機的製造一樣,仔細研究每個產品的內部的部品,人們會發現情況並不是想像的那樣樂觀。電器、家電產品的核心部品,比如玻璃纖維、金屬部件、膠片等的元件和材料,日本企業佔有全世界66%的份額。等離子電視顯示屏所用的玻璃板,80%出自於旭硝子公司;液晶顯示屏用的屏板,是住友金屬的天下,佔全世界市場份額的90%;手機內置相機鏡頭所用的樹脂,90%出自日本Zone公司。也就是說,在這些領域裡,日本企業掌握了世界市場。

此次,受日本東北巨大地震的影響,三菱燃氣化學的兩個工廠停產了,結果呢?全世界的IT業界開始呻吟。這個企業生產往電子回路板的基板上固定半導體芯片用的BT樹脂。日本在這一領域佔世界市場份額的90%,而三菱燃氣化學就佔了其中的一半。如果該工廠長時間停產的話,全世界智能手機的產量就得減產一半,同樣受波及的還有蘋果的iPad等平板電腦產品。

受影響的不只是IT領域。美國通用汽車已決定將路易斯安娜州的工廠停產一星期,韓國的盧諾三星縮短工作時間,歐洲各家汽車廠家也在叫喊,不行的話也得減產。因為,日本製造的發動機和變速器等主要部品現在供應不上。

如果更多的日本企業受災停產的話,那麼,全世界的造船業、航空飛行器製造業等都將受到波及。因為,日本是名副其實的「世界的部品和元件、素材的製造工廠」,沒有它,製造業的很多領域都玩不轉。

期盼日本早日從災害中走出來。因為,它對世界經濟走向的影響力太大了。

相關搜索目錄: 電腦 手機 採購 汽車

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-3-25 09:46 PM 發表
[轉貼]              日本東北大地震對日本及世界經濟的影響極為鉅大

如果更多的日本企業受災停產的話,那麼,全世界的造船業、航空飛行器製造業等都將受到波及。因為,日本是名副其實的「世界的部品和元件、素材的製造工廠」,沒有它,製造業的很多領域都玩不轉。

期盼日本早日從災害中走出來。因為,它對世界經濟走向的影響力太大了。 ...
杞人憂天也!

實行趁佢病,攞佢命!現時應當進行第三次國共合作,及第二次三面紅旗大躍進!
集中海峽兩岸的電子人材及技術,實踐『一天等於二十年』,全國(包括臺灣省)都加快、加緊製造電子產品,全民一志搶奪原有的日本市場份額。最好連關門已十多年的香港電子廠都一律重開,加大產量。
當奴憎應馬上剷除「綜援」這個惡毒大瘤,驅趕那群好食懶飛加入工廠勞動;孫公馬上改例,准許官津學校把教而不善及能力不遞的「學棍」通通開除學藉,加大勞動大軍的力量!富士通、通用、伊利安達、雅達利、摩托羅拉、偉易達、…等電子廠在香港再發光茫。

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-3-25 09:46 PM 發表

此次,受日本東北巨大地震的影響,三菱燃氣化學的兩個工廠停產了,結果呢?全世界的IT業界開始呻吟。這個企業生產往電子回路板的基板上固定半導體芯片用的BT樹脂。 ...
咱們偉大的社會主義祖國的農村化學專材們,連使用三聚氰胺(Melamine,C3H6N6)來通過蛋白測試。「瘦肉精」來使腐肉變成上等肉。人造雞蛋…。

區區人造樹脂,怎能難倒,一於照搶,要搶先蘿蔔頭工廠復工前,就以優質廉價國貨攻占世界市場!

日本仔核電廠暗攪核武對付中國!

http://www.youtube.com/watch?v=eIuOikmHwXE
台灣老蔣一樣攪!

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
小兒科!

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-3-26 05:46 發表
上個月,俺在聯通公司通過關係,一天就搶下4部iPhone手機,算起來,日本人一下子從俺身上賺了240美元,而富士康只賺了26美元去給打工仔發薪水。

...
hope one day in the near future, this miserable situation will change...

相關搜索目錄: 手機

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2011-3-26 11:11 發表

實行趁佢病,攞佢命!現時應當進行第三次國共合作,及第二次三面紅旗大躍進! ...
正呀!如果可以第三次國共合作,就一定可振興中華矣!  

加埋港澳已回歸,冇咗紅毛鬼同西洋鹹蝦鬼响度阻手阻脚,就更好辨事。不過首先要清理門户,捉哂啲港英餘孽、反中亂港飯民充軍去大西北勞改,接受貧下中農再教育。

然後宣佈全球禁運,等全世界冇衫冇衭冇波鞋着,又冇唉瘋用。邊個夠胆嘰,就充公佢在華資產。

跟住受埋傻金玩,滾佢派百萬侵日援華志願軍,做爛頭卒,東渡打謋J兼報被殖民之仇,打羸醒個南韓俾佢統一。封台灣嗰個山口登輝為靖東大將軍,統領大軍出征東煄A貪佢夠東洋味兼賴架。

相關搜索目錄: 波鞋
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

真心講,我想來想去,也找不出一個合理理由,去說服我,拿金錢去救助日本人。

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-3-27 00:17 發表

真心講,我想來想去,也找不出一個合理理由,去說服我,拿金錢去救助日本人。
我跟杜兄諗法一樣,你話我冇人性或唔夠偽善都係咁講。

舉例死鬼神童輝,風光時使盡、食盡、嫖盡,一晚洗費夠我十世糧。好嘞,有日破咗產,當佢响街邊做咗乞兒,我行過見佢咁慘冇施捨佢,我係唔係要feel guilty咁呢?

我舉此例,跟拿金錢去救助日本人可能引喻失義,但我就係有咁上下睇法,兼且咁去救風光大款為咗show俾人睇,我好有愛心又或以德報怨,非我杯茶,我又扮唔得似!

佢哋之有今日,天災乃次要。最衰係太揮霍使大咗,使唔使用咁多電,咁繁華,咁多核電廠呀?

唔怪之得咁風光、咁衣食足、咁知榮辱喇!先使未來錢、有債子孫還,咁嘅財政策略阿水都識喇。負債成200倍,同嗰個非洲乜鬼國有得fight用我啲hard earned money救呢亭洗脚唔抹嘅闊佬?唔係話?杯水車薪,救得佢幾多呀?

你可能話我少氣、記仇,當年關東大地震我哋中國都有捐錢賑災,曾幾何時咪一個屈尾十打到我哋家破人亡?等於醫好隻獅子轉頭好番俾佢咬瓜!  

相關搜索目錄:

不過啲日本仔最衰係唔認事故比公報既嚟得嚴重, 害到其主子-美帝的航母中招, 洗白白都嚟唔切, 現在各國救援隊,其實啲隊員都應該中晒大少不一既幅射, 我哋強國救援隊既精銳, OH NO

日本仔軍國主義死心不惜, 人哋德國鬼認晒納粹啲衰嘢, 重新做人, 不過日本仔一認既話, 天皇就要落台, 唔係因為天皇部隊殺咗幾多中國人, 而係令到多少日本青年成為軍國主義者的祭品,罪名比殺支那人更大,

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-3-27 14:18 發表

.. 不過日本仔一認既話, 天皇就要落台..多少日本青年成為軍國主義者的祭品,罪名比殺支那人更大,
我之所以曾話日皇既存在乃害死整個大和民族。

慘得過大部份謋J用民主選出嚟嘅政府都不願深究其禍害,不敢、亦不願面對現實。

所以大家成日話謋J點叻點叻,我就不敢苟同!剩係有錯唔肯、唔敢認就唔得叻喇,你會唔會咁教自己個仔犯錯就唔認兼逃避呀?

引用:
原帖由 mtpen 於 27-3-2011 15:10 發表

慘得過大部份謋J用民主選出嚟嘅政府都不願深究其禍害,不敢、亦不願面對現實。

所以大家成日話謋J點叻點叻,我就不敢苟同! ...
完全同意pen兄論点,最憤怒就是,日本仔還要為那兩變態人魔,東條英機及日皇等人臉上貼金,說他兩是熱愛和平的人,一個說自己是被廹,一個說自己是被挾持,以至作出「進入」行為,即是賴皮,死不認錯,真不要臉。他們處理福核的手法,四分天災,六分人禍,過就是日本人擺酒,別人為佢付錢,為禍世人,不知所謂

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-3-28 00:24 發表

他們處理福核的手法,四分天災,六分人禍,過就是日本人擺酒,別人為佢付錢,為禍世人,不知所謂...

所以戥卡特菲上校唔抵,家陣做咗乜嘢滔天大罪要用到八國聯軍追殺我呀?

我又冇侵略人哋,我只係用合乎我利國國情方式去管治自己國民啫,中國夠係咁咯,我有樣學樣啫!

M家謋J四圍放毒,汚染空氣海水,淨係破壞環境條罪咪仲大過我喇!

正一發瘋佬,害埋全世界,成日打造世界强國,起埋哂咁多核電廠,正如杜兄話齋,佢請客、我付款。又唔見八國聯軍派兵去拆鬼哂佢啲核電廠?

上校呀!你今鋪衰得唔抵咯,匹夫無辜純粹象以齒焚身而已慘!

都係傻金醒,知埞揾北韓呢亭窮山惡水不毛之地門關埋門做皇帝,啃落都冇肉食,阿水有興趣掃佢檔攤呀?打爛佢個紅蟻竇,諗起淨係要救濟佢啲饑民就頭痛矣!

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-3-27 00:17 發表
小時係先父的掌上明珠, 亞媽不會隨便打罵.

一次我對清潔工輕蔑/掩口掩鼻. 比亞媽打, 原因: 易地換處境...

先父幫先母...

相關搜索目錄: 清潔

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-3-23 14:26 發表
英報揭電廠「洗腦」使「盡忠」 福島50死士竟有農民,天下烏鴉...............使盡農民,不是我國獨有,分別是日人識包裝,每年原爆日佢地識做場大龍鳳,扮受害者,正是其中一例
使盡農民,日人識包裝...

強國是衙內文化, 於是有 唔 qualify 的人操作. 今期一週刊所言, 離事實不遠...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-3-27 10:59 發表

我跟杜兄諗法一樣,你話我冇人性或唔夠偽善都係咁講。

舉例死鬼神童輝,風光時使盡、食盡、嫖盡,一晚洗費夠我十世糧。好嘞,有日破咗產,當佢响街邊做咗乞兒,我行過 ...
兩者似乎不同, 神童輝是自由意志, 選擇前路; 日本升斗小民/香港人 是身不由己, 當權者 cover up 很多事...

何老大 講大亞灣, 相信不少人都會笑他"紀"人憂天...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-3-27 10:59 發表

當年關東大地震我哋中國都有捐錢賑災,曾幾何時咪一個屈尾十打到我哋家破人亡?等於醫好隻獅子轉頭好番俾佢咬瓜! ...

我都好擔心歷史重演...

關東大地震後, 日本人發覺居住地滿佈危害, 自然希望有新天地...

引用:
原帖由 suewong 於 2011-3-28 18:59 發表

一次我對清潔工輕蔑/掩口掩鼻. 比亞媽打, 原因: 易地換處境.....
哦,日本人做乜都啱呀?

又唔見佢南京大屠殺時易地而處?

又唔見佢淫人妻女,揾人做慰安婦時易地而處?

哦,我哋中國人冇老母生嘅,要以怨報德嘅!

就係我哋呢亭死蠢思想,佢哋先至咁大安旨意話「進入」中國,大模屍樣拉隊去參拜靖國神社!去復辟軍國主義!

相關搜索目錄: 清潔

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-3-27 15:10 發表

所以大家成日話謋J點叻點叻,我就不敢苟同! ...
冇計, 日皇是大和民族的精神偶像, 日皇一話投降, 軍隊都要跟...

好像周恩來重病, 毛太祖唔比 e,   周總理即刻唔敢郁...

引用:
原帖由 suewong 於 2011-3-28 19:11 發表

兩者似乎不同, 神童輝是自由意志, 選擇前路; 日本升斗小民/香港人 是身不由己,  
乜嘢身不由己呀?

香港我唔講,日本政府係佢哋民主選舉產生謘I

即係佢哋升斗市民認同咁做謘I

引用:
原帖由 suewong 於 2011-3-28 19:15 發表

關東大地震後, 日本人發覺居住地滿佈危害, 自然希望有新天地...
哦!想有新天地就嚟搶人啲地!

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-3-28 19:16 發表

哦,日本人做乜都啱呀?

又唔見佢南京大屠殺時易地而處?

又唔見佢淫人妻女,揾人做慰安婦時易地而處?

哦,我哋中國人冇老母生嘅,要以怨報德࢚ ...
唔係...

我同情日本災民, 對日本政權有介心...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-3-28 19:22 發表

乜嘢身不由己呀?

香港我唔講,日本政府係佢哋民主選舉產生謘I

即係佢哋升斗市民認同咁做謘I  
問題是日本政府/東電 cover up 好多事...

就好像內地平民, 很多資訊都沒有...

回復 122# 的帖子

使唔使襯佢病用枝筆攞佢命?

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。