推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

發新話題

緬懷五十年代的香港

回復 249# 的帖子

我認老,這些昔日影星,我差不多都能叫出名號.
這是小時候每天在家煲”粵語殘片”的”成果”
我所知的還有:容小意跟容玉意是兩姊妹; 吳楚帆跟高佬泉是兩兄弟;伊秋水
的兒子叫伊雷

引用:
原帖由 prettysin 於 2011-11-30 23:35 發表
我認老,這些昔日影星,我差不多都能叫出名號.
這是小時候每天在家煲”粵語殘片”的”成果”
我所知的還有:容小意跟容玉意是兩姊妹; 吳楚帆跟高佬泉是兩兄弟;伊秋水
的兒子叫伊雷:jum ...
sin姐(仙 or冼?), 歡迎光臨!
唔係好老遮,我諗最多都係四十出頭吧?(或者仲未夠四十?)
靠看粵語長片而能夠識晒四、五十年代的影星,仲知埋佢哋的背景,都相當難得。

五十年代香港粵語片影星群像(三)

半日安

劉克宣(已故電視藝員劉志榮的父親)                                                              高魯泉(吳楚帆的兄長)

黃曼梨                                                                                        黃楚山

馮峰(馮寶寶的父親)                                                                             馬笑英

陳好逑                                                                                                                 陳惠瑜(馮寶寶的母親)

本帖最近評分記錄
  • LouisLee 金錢 +59 多謝分享 2011-12-3 21:24
  • LouisLee 威望 +59 多謝分享 2011-12-3 21:24
  • LouisLee 體力 +59 多謝分享 2011-12-3 21:24

五十年代香港粵語片影星群像(四)

陶三姑

陳立品                                                                                                     許瑩英

盧敦                                                                                                                羅劍郎

梅綺(其叔父是粵劇名編劇家南海十三郎)                                                              紫羅蓮

檸檬                                                                                                   羅蘭

本帖最近評分記錄
  • LouisLee 金錢 +59 多謝分享 2011-12-3 21:24
  • LouisLee 威望 +59 多謝分享 2011-12-3 21:24
  • LouisLee 體力 +59 多謝分享 2011-12-3 21:24

五十年代香港粵語片影星群像(五)

南紅
                           謝賢                                                                                   嘉玲

謝賢                                                   江雪

南紅                                                      龍剛

本帖最近評分記錄
  • LouisLee 金錢 +59 多謝分享 2011-12-3 21:25
  • LouisLee 威望 +59 多謝分享 2011-12-3 21:25
  • LouisLee 體力 +59 多謝分享 2011-12-3 21:25

唔好我講晒,不如估下呢張五十年代照片,同樂蒂跳舞的男仕係乜誰?

相關搜索目錄: 跳舞
本帖最近評分記錄
  • LouisLee 金錢 +59 多謝分享 2011-12-3 21:25
  • LouisLee 威望 +59 多謝分享 2011-12-3 21:25
  • LouisLee 體力 +59 多謝分享 2011-12-3 21:25

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-12-3 16:02 發表
唔好我講晒,不如估下呢張五十年代照片,同樂蒂跳舞的男仕係乜誰?

冇人估?
少少提示:呢位仁兄幾乎冇乜人唔識佢,唔識佢就真係好打有限。

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-12-4 15:24 發表

冇人估?
少少提示:呢位仁兄幾乎冇乜人唔識佢,唔識佢就真係好打有限。
ah Sue 好打有限...

引用:
原帖由 suewong 於 2011-12-4 15:30 發表

ah Sue 好打有限...
梗係唔係啦!只不過係事隔五、六十年,你認佢唔到吧了!

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-12-4 16:32 發表

梗係唔係啦!只不過係事隔五、六十年,你認佢唔到吧了!
Sir Siu /Shaw ?

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-12-3 16:02 發表 唔好我講晒,不如估下呢張五十年代照片,同樂蒂跳舞的男仕係乜誰?
Jing Yong?

引用:
原帖由 dirtyoldman 於 2011-12-5 10:44 發表

Jing Yong?

dirtyoldman 兄好嘢!全中!
他正是華人社會內無人不識的查大俠。當年他仍未寫小說,用筆名"林歡"
寫電影劇本。

相關搜索目錄: 小說

以上4位紅星在1954年攝於片場。能認出她們是誰嗎?

本帖最近評分記錄
  • LouisLee 金錢 +59 多謝分享 2011-12-7 09:55
  • LouisLee 威望 +59 多謝分享 2011-12-7 09:55
  • LouisLee 體力 +59 多謝分享 2011-12-7 09:55

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-12-5 14:47 發表

以上4位紅星在1954年攝於片場。能認出她們是誰嗎?

冇人估!揭曉:左起:樂蒂、夏夢、李嬙、石慧

本帖最近評分記錄
  • LouisLee 金錢 +59 多謝分享 2011-12-7 09:56
  • LouisLee 威望 +59 多謝分享 2011-12-7 09:56
  • LouisLee 體力 +59 多謝分享 2011-12-7 09:56

多虧有這些珍貴的圖片,讓我這個八十後大開眼界~~~

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-12-6 15:26 發表

冇人估!揭曉:左起:樂蒂、夏夢、李嬙、石慧
講開又講,狄波拉個真名又叫李嬙,當然不會是同一人啦。
不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-12-7 10:27 發表

講開又講,狄波拉個真名又叫李嬙,當然不會是同一人啦。
狄波拉住係我外家附近...

塑膠花般美.

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-8-17 10:04 發表

50年代北角英皇道炮臺山

50年代北角英皇道璇宮戲院
chrome://livem ...
最近經過璇宮戲院個時, 吾知係裝修定點丫, 仲可以見到大門口上面個浮雕呀, 都算大製作呀.....

相關搜索目錄: 裝修

引用:
原帖由 臨時註冊會員 於 2011-12-7 02:31 發表
多虧有這些珍貴的圖片,讓我這個八十後大開眼界~~~
咁就要多D上黎喇!

引用:
原帖由 carsl 於 2011-12-9 00:36 發表

最近經過璇宮戲院個時, 吾知係裝修定點丫, 仲可以見到大門口上面個浮雕呀, 都算大製作呀.....
個浮雕係佢既一大特色,數十年如一日。

相關搜索目錄: 裝修

引用:
原帖由 suewong 於 2011-12-7 20:29 發表

狄波拉住係我外家附近...

塑膠花般美.
形容得好貼切!

五十年代的七公主,係咪好得意呢? 認得出幾多個??

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-12-9 16:15 發表

五十年代的七公主,係咪好得意呢? 認得出幾多個??
認得哂...

引用:
原帖由 suewong 於 2011-12-9 17:49 發表

認得哂...

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-12-10 16:41 發表

差唔多個個都離過婚...

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。