推介:| 廚具餐具 | 烹飪課程 | 紅白酒 | 咖啡 | | 蒸溜水 | 濾水器 | 中餐館 | 甜品店 | Coffee Shop 咖啡店 |

發新話題

雲吞麵

回復 #50 goldenbaby 的帖子

無辨法 ! 太好食 !

如果你當佢係一餐正餐,一碗一定唔飽 ! 或者有時是為食,食完一碗仲係心思思,想再食,都唔關飽唔飽事 !

**  日 日 坐 收 五 斗     懶 與 培 塿 競 折 腰  **

** We the unwilling, led by the unknowing, are doing the impossible for the ungrateful. **

兩碗真係唔算多......我係唔算大食都可以兩碗啦

但試過有外國人一次過................13碗

係麥奀記既記錄呀

引用:
原帖由 何去何從 於 2006-8-30 10:53 PM 發表

下次我都試下你哩個食法先

不過cwb 果間都ok 架....

同中環老店唔差太遠
上星期四有幸地一試分開叫食的方法,果然堅!!我個friend問点解咁樣叫?答佢:自己試下就知lor!!
只有一廂情願嘅朋友而冇一世嘅歒人!!

引用:
原帖由 monkeyhoneyb 於 2006-9-10 11:37 PM 發表

上星期四有幸地一試分開叫食的方法,果然堅!!我個friend問点解咁樣叫?答佢:自己試下就知lor!!
  下次再可以進一步試下叫個撈麵,附上那一小碗淨上湯,連麵都未浸過,仲正 !

如果唔鍾意食撈麵,也不妨豪 D ,花十五元叫碗上湯,嘩 ! 更大碗,更頂癮 ! 等你個friend又問多次,點解咁樣叫呀 !

**  日 日 坐 收 五 斗     懶 與 培 塿 競 折 腰  **

** We the unwilling, led by the unknowing, are doing the impossible for the ungrateful. **

引用:
原帖由 jacky094s 於 2006-9-5 11:13 PM 發表
麥奀記不好食又貴25元一碗我介紹一間有好食又平只是14元一碗這間叫永豪雲吞麵在銅羅弯2期紐約戲院側
100% agreed! Must try the other one you recommend.

引用:
原帖由 billchan 於 2006-9-7 12:11 AM 發表

這是應該的,這正正是廣東雲吞麵的特色 ! 以前 D 又有傳統又用心又骨子既雲吞麵舖仲計住每碗幾O幾錢 !

目的在於要確保在整碗麵的熱度仍保持,而麵身爽彈性不會因浸湯太久而生變化的情G下 ...
我都係覺得厘間最好食
如果夜晚係旺角儺Y
都可以試儱牳t街黧△鬊靺
有返6-70年代
幫阿媽咻"Mud"落街買宵夜黿 ̄h
躟捖ㄣX特別
應該落左蠸猼o,好鬼香

五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2006-9-11 01:08 PM 發表

我都係覺得厘間最好食
如果夜晚係旺角儺Y
都可以試儱牳t街黧△鬊靺
有返6-70年代
幫阿媽咻"Mud"落街買宵夜黿 ̄h
躟捖ㄣX特別
應 ...
係呀!肯落豬油,D 食物一定更香口!

6~70年代除了用嘜落街買宵夜外,叫雲吞麵外賣通常是麵用碗分盛好,外賣佬入屋後才倒入手挽湯煲內的熱上湯,以保障麵條不會過淋,真係功夫做到足!

原來而家煙廠街有間街邊檔有舊情懷,又去試下先! 謝謝利記兄分享!

引用:
原帖由 billchan 於 2006-9-11 02:43 PM 發表

係呀!肯落豬油,D 食物一定更香口!

6~70年代除了用嘜落街買宵夜外,叫雲吞麵外賣通常是麵用碗分盛好,外賣佬入屋後才倒入手挽湯煲內的熱上湯,以保障麵條不會過淋,真係功夫做到足!:verygoo ...
通常12點後,仲要唔係日日開
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 keepop 於 2006-8-31 02:57 PM 發表
佐敦麥文記都吾錯, 可以一試
呢間都ok既,不過太細碗要食兩碗至夠
砵砵砵

引用:
原帖由 billchan 於 2006-9-10 01:21 AM 發表
我也是 !
楂甸坊麥奀記我都經常食,都係細碗,不過湯棘棘地幾正
砵砵砵

引用:
原帖由 billchan 於 2006-9-11 12:19 AM 發表

下次再可以進一步試下叫個撈麵,附上那一小碗淨上湯,連麵都未浸過,仲正 !

如果唔鍾意食撈麵,也不妨豪 D ,花十五元叫碗上湯,嘩 ! 更大碗,更頂癮 ! 等你個friend又問多次,點解咁樣叫呀 ...
咦...得bor!一於咁話!!

引用:
原帖由 monkeyhoneyb 於 2006-9-12 11:32 PM 發表

咦...得bor!一於咁話!!
嘻..嘻....個 friend 梗係女友仔 !

引用:
原帖由 goldenbaby 於 2006-9-12 10:55 PM 發表

請問係唔係"炭爐雲吞麵"?有個著唐裝衫亞伯煮麵架....

麵同雲吞皮都係亞伯自己親手整架~~

不過應該冇做成年有多~~~~~
好似佢個仔做左呀
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 billchan 於 2006-9-13 12:42 AM 發表

嘻..嘻....個 friend 梗係女友仔 !

佐敦麥文記~~~~~~~

回復 #30 何去何從 的帖子

雲吞大粒or細粒好食d呢?

回復 #68 明太子 的帖子

大粒細粒雲吞,雲吞 size 應該一啖一粒先至正宗。 太大粒不是味兒
Travel around the world.

引用:
原帖由 billchan 於 2006-9-10 12:04 AM 發表

.......早早已講遇期諸週末,結果....好野 ! Thank God it's 週末,!

週末,第一時間,阿標第一餐就去食左.....麥奀記....而家好滿足 !

...
剛過去的週末去了吃 東大街名食 片頭切坑腩撈幼 ! 唉........不是不好,不過,食飽之後仍然.....好掛住麥奀碗麵...

是否上了癮呢 ?

引用:
原帖由 billchan 於 2006-9-27 12:21 AM 發表

剛過去的週末去了吃 東大街名食 片頭切坑腩撈幼 ! 唉........不是不好,不過,食飽之後仍然.....好掛住麥奀碗麵...

是否上了癮呢 ?
上星期自己一個人去,食左兩碗净麵及一碗净雲吞...好正!! 但係點解冇雲吞撈麵叫??因坐我后面個哥仔叫,伙記叔叔話冇!!

引用:
原帖由 monkeyhoneyb 於 2006-9-30 06:40 PM 發表

上星期自己一個人去,食左兩碗净麵及一碗净雲吞...好正!! 但係點解冇雲吞撈麵叫??因坐我后面個哥仔叫,伙記叔叔話冇!!
....食左兩碗净麵及一碗净雲吞....  痛快 ! 痛快 !   食正牌廣東式雲吞麵者,應如是 !

雲吞撈麵,不吃也罷 ! 應叫凈雲吞,另叫撈麵 !   胡亂配搭,非講究者所為 !

我都試左分開叫麵 & 雲吞

果然麵既湯真係特別好味好多既

相信係烚雲吞既水留左係雲吞度.....

咁d烚雲吞既水就溝淡左個湯喇

引用:
原帖由 何去何從 於 2006-9-30 10:52 PM 發表
我都試左分開叫麵 & 雲吞

果然麵既湯真係特別好味好多既

相信係烚雲吞既水留左係雲吞度.....

咁d烚雲吞既水就溝淡左個湯喇
; 正是 ! 正是 !

不過,若要再正一點的湯,一係叫是但一款撈麵就另有一小碗正湯跟上,一係豪花 $15 叫碗上湯 ! 正 !

因為呢 D 湯無比 D 麵溝淡 !

廣東式大地魚蝦殼老”爬蚺W湯

個上湯已經正到比

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。