推介:| Make Friends | 交友 | 婚姻介紹 | 網上交友 | 幽默 | 趣味網頁 | 娛樂 | 魔術 | 精品 | 玩具 |

發新話題

喜愛紅酒,35歲以上,不論男女皆可!

仲惠兄:我開左MARGAUX-Blason D'lsssan 有小小木桶香,好醇,有質感,正!下次要買多幾支同老友分享吓先得Lo,好介紹!!!:

有好介紹:Chateaude-Pressar, Saint-Emilion Grand Ceu 2002年好正,一試傾情!我既金句(萬般帶不走,唯有飲杯酒)haha......

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-3 02:03 發表
有好介紹:Chateaude-Pressar, Saint-Emilion Grand Ceu 2002年好正,一試傾情!我既金句(萬般帶不走,唯有飲杯酒)haha......
閣下嘅金句;(萬般帶不走,唯有飲杯酒)講得啱。唔知閣下有冇聽過; "古來聖賢皆寂寞,唯有飲者留其名" 同埋 [醉酒當歌人生幾何] 重有一句;(莫使金樽空對月)。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2012-4-3 06:08 發表 閣下嘅金句;(萬般帶不走,唯有飲杯酒)講得啱。唔知閣下有冇聽過; "古來聖賢皆寂寞,唯有飲者留其名" 同埋 [醉酒當歌人生幾何] 重有一句;(莫使金樽空對月)。
仲惠兄,本人讀書小,自知屬凡人一個,要錢、要爭取、要歡樂、要朋友、要進化、要面對、要放下。夢如人,試問誰能料。

Haha....今晚同班朋友飲緊,而家醉啦!有誰共鳴丫

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-3 16:06 發表
仲惠兄,本人讀書小,自知屬凡人一個,要錢、要爭取、要歡樂、要朋友、要進化、要面對、要放下。夢如人,試問誰能料。
閣下無須客套,在下亦非飽學之士,彼此之間交流一些生活興趣,一些所見所聞,如蒙不棄,天空海闊,談個不亦樂乎。

閣下所寫;凡人---在世者皆凡人。要錢---君子愛財,取之有道。爭取---屬自己應得的。歡樂---與眾同樂。朋友---知己知心。進化---跟上時代。面對---負責。放下---自在。夢如人---人生如夢。試問誰能料---我們每天都在人生舞臺演出,未到劇終,不知結果。未知然否,請例位多多指教。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2012-4-4 05:02 發表 閣下無須客套,在下亦非飽學之士,彼此之間交流一些生活興趣,一些所見所聞,如蒙不棄,天空海闊,談個不亦樂乎。閣下所寫;凡人---在世者皆凡人。要錢---君子愛財,取之有道。爭取---屬自己應得的。歡樂- ...
仲惠大哥,有你傾談,係我着數。人生如夢,為追逐貪婪付出代價=時間,人以為有名利就可以証明自己生存價值,變數時局赤可以令金屋變敗瓦。分享金句(抹淚痕輕快笑注行,我個頭一定唔會痕)!哈哈....

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-5 05:17 發表
仲惠大哥,有你傾談,係我着數。人生如夢,為追逐貪婪付出代價=時間,人以為有名利就可以証明自己生存價值,變數時局赤可以令金屋變敗瓦。分享金句(抹淚痕輕快笑注行,我個頭一定唔會痕)!哈哈....
聊天傾談冇乜邊個着唔着數,學啲後生仔/女講;最要啱Key,啱嘴形。大多數人都追名逐利,有一句老土話;"刀係冇兩頭利" 唔信?睇吓啲政客同埋班富豪嘅遭遇就知。

絕對同意閣下所講;變數時局亦可以令金屋變敗瓦,呢啲就係佛學裡面嘅兩個字---無常。
山旮旯

很久巳沒開懷暢飲了。
很偶爾地喝上一兩杯已不勝酒量,唯嘆時不予我了。

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-3-31 04:10 發表
我中意波爾多~美安酒莊,有果味易飲又平,大約佰令文支,夜晚飲紅酒+煲煙睇PPS=好正、好嘆,同三、五知己就要開幾支先夠。
其實除了 Bordeaux 外,紅酒有很多選擇,我喜歡口感清新,有活力,fruity 的紅酒,個人喜歡意大利和西班牙的紅酒 ,相對西班牙的紅酒在價格上會更經濟,習慣了便不選擇 Bordeaux 的較濃郁的酒味,總覺得 Bordeaux 的感覺有點 長氣、喋喋不休。西班牙的 Sherry Wine 也是我其中的一種喜愛的選擇。多年前曾試過西班牙 Pamplona 出的一種紅酒,一試難忘,口腔中三天仍餘留那香味 ,可惜在香港再找不到,希望有天可以在 Pamplona 暢飲,也看看他的奔牛節。

多年前,九十年代,彭督每星期日在香港電臺都有個短短的節目,播放古典音樂   ,彭定康會淡淡的說出他對聽這節樂章後的感覺,會想到些什麼 ,每次我都會斟滿我的酒杯,享受這周日的寧靜 ,這是我的選擇 ... 三五知己?我很怕話題又是 CY ... 浪費了口中的酒   .... 同樣是紅酒,也不是用價錢來衡量,而是洒格,有些酒入口會感覺高貴,有些雖然價格很貴,但味道很賤 ,其他都一樣,例如 CE。

相關搜索目錄: 紅酒 Wine

父母親曾開過餐館,而餐館的酒簿是我安排和向酒商入酒,對法國紅酒有很皮毛的認識。

在香港喝紅酒的選擇較為廣泛,除了法國的,還有來自意大利、西班牙、阿根廷、智利、南非、美國和澳洲的。

近年有改喝第三世界出產的紅酒,主要是相對法國酒以相同的價錢,可以買來一瓶挺不錯的智利或意大利酒,個人選擇較偏向智利和意大利的紅酒。

我會以母親煲的靚湯來形容法國紅酒;情人煲的靚湯來形容其他地方出產的紅酒。你會嫌棄母親長氣和喋喋不休,你會貪情人帶來的新鮮和甜蜜感,但久遠留長的味道和揮之不去的感覺,一定是母親的靚湯。

相關搜索目錄: 紅酒

原來家裡仍有十數支紅酒,自己喝不了一瓶,多是友人們到家裡來開餐才開來喝,但每每友人們來開餐又會帶來紅酒,長飲長開長有。

[hide][/hide]

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

如果是有個鋼琴的餐館就好
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

我床下底都有幾支,至愛 Pauillac 區,貪佢味道夠強勁變化多回味長

路過  見識下

引用:
原帖由 Lighter 於 2012-4-5 20:52 發表
我床下底都有幾支,至愛 Pauillac 區,貪佢味道夠強勁變化多回味長
係咪97果支最好

紅酒好個人感覺,自己覺得OK便可以.
95那支武當老柴是最好吧!!未飲過.....
那支97應該夠時間飲了,近年被吹得好大,要否明天帶給你飲

十年前公司集體旅行去台灣,好有不容易帶晒回家.死淨四支

引用:
原帖由 81tkhk 於 2012-4-5 09:06 發表 聊天傾談冇乜邊個着唔着數,學啲後生仔/女講;最要啱Key,啱嘴形。大多數人都追名逐利,有一句老土話;"刀係冇兩頭利" 唔信?睇吓啲政客同埋班富豪嘅遭遇就知 ...
,官商勾結,家常便飯,反而李加乘賣樓手法(天宇海)令人想起發財立品係邊丫?仲要話人地無睇清楚,堅!

引用:
原帖由 KMY89 於 2012-4-5 16:40 發表 其實除了 Bordeaux 外,紅酒有很多選擇,我喜歡口感清新,有活力,fruity 的紅酒,個人喜歡意大利和西班牙的紅酒 ,相對西班牙的紅酒在價格上會更經濟,習慣了便不選擇 Bordeaux 的較濃郁的酒味,總覺 ...
等我聽日去買反支Bordeaux試吓先,之前試過一支超快上腦既紅洒(同老爸飲)1988年有渣,諗起都驚!

引用:
原帖由 bluedance 於 2012-4-5 18:42 發表 原來家裡仍有十數支紅酒,自己喝不了一瓶,多是友人們到家裡來開餐才開來喝,但每每友人們來開餐又會帶來紅酒,長飲長開長有。**** 本內容被作者隱藏 *****
哇!巧多存貨,我只有幾支,不過成日心思思想去買。上次你講果D酒,我跟注去搵左2間都無貨牙。

引用:
原帖由 bluedance 於 2012-4-5 10:00 發表
很久巳沒開懷暢飲了。
很偶爾地喝上一兩杯已不勝酒量,唯嘆時不予我了。
其實飲酒又好食嘢又好過尤不及,適可而止。唔知閣下有冇用西班牙嘅 Prosciutto嚟下酒呢,在下以為佢係最適合配紅酒嘅食物。

山旮旯

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-6 01:32 發表
,官商勾結,家常便飯,反而李加乘賣樓手法(天宇海)令人想起發財立品係邊丫?仲要話人地無睇清楚,堅!
世界上最深嘅地方就係人嘅心,所以有一句俗語;知人口面不知心,另外成語;人心叵測。
山旮旯

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-6 01:32 發表
世界上最深嘅地方係人心,所以有句俗語;知人口面不知心,重有成語;人心叵測。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2012-4-6 04:47 發表 世界上最深嘅地方係人心,所以有句俗語;知人口面不知心,重有成語;人心叵測。
天下假情幻似真,怨恨最好係寄塵,講易做難~凡人要修煉咯!

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-6 05:02 發表
天下假情幻似真,怨恨最好係寄塵,講易做難~凡人要修煉咯!
閣下咁夜都未訓?唔好呀!對身體無益架,久一為之就冇所謂,經常係噉就唔係幾好囉!

山旮旯

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。