推介:| 脫髮 | 髮型屋/Hair Salons | 形象顧問 | 假髮 | 負離子直髮 | 駁髮 | 染髮 | 髮型設計 | 頭飾租借 | 焗油 |

發新話題

保康絲有無效

死了,,,不記得幾錢我叫人買的XD,,,我只用手(meet)開的...暴力吧.....

有技術的XD

引用:
原帖由 charming2001 於 2008-8-9 23:06 發表
今日去藥房買左盒保列治,$330一盒,唔使醫生紙,你地買幾錢架?仲有你地用什麼工具將佢分開四粒架?
你可以藥房買埋個切藥器($30~40)
咁就好容易將佢分開四份

請問jayester...保康絲在哪一間clinic有buy 5 get 1 free的promotion?
現在還有嗎?我想買,請回覆!謝謝!

我幾個月前在官塘某醫生買保康絲有buy 5 get 1 free的promotion. 但今天去他說連保康絲都無得賣

請問現在那個醫生有得賣? 我之前買到$375一盒.

Sheepstreet 兄, 鋼兄, 各位大哥,

小弟正考慮服用"保列治". 我先說說自己情況:

本人今年 36歲. 應該大約7年前左右, 頭頂頭髮開始出現稀疏情況, 前額有輕微髮線上移. 一直有留意情況, 但沒有試用什麼外用或口服藥物去幫助. 一直洗頭習慣是每日清洗, 最近連護髮素亦沒有使用.

今年內, 發現"M"額情況又嚴重了(頭頂亦相對稀疏了), 覺得現在是時候去考慮開始服用"保列治"(Proscar). 但畢竟這是長期服用藥物, 所以想在這裡問一下大家服用心得及其副作用. 我有以下問題:

1) 大家有沒有出現性能力下降的副作用?
2) 如服用, 會否影響生育能力? (精子質素會否有異?)
3) 當有療效時, 如已經服用一至兩年或更多, 其效果是否非常滿意呢? 我意思是可否去到一個連別人都察覺不到自己有脫髮的情況呢?

大家如有有關方服用 Proscar 的服用心得及服用後效果, 多d post 上黎分享一下

Many thanks!

相關搜索目錄: 脫髮

回復 83# 的帖子

我今年34

關於1同2,我自己唔係好覺,暫時亦未打算打生,所以真係唔知。

3,效果我覺得滿意。中/大學時代的同學,有好多本來唔覺佢會甩頭髮的,e+己經全禿。係全禿。唔係地中海....ok? 而我自問keep住唔好太長頭髮,都算ok的。唔好太長的意思係唔好長過3-4吋。

我用緊Proscar.不過係切開一半(你地知跟本好難切到四或五份),每日朝早服
1,不知心理作用還是副作用,勃起有些少困難,有試過中途軟作來的經驗,2就無比較過
3,的確有用,之前前額最前的髮毛真係好幼身同好易拔甩,直到今日服食兩盒半未到(一盒兩排兩個月,即大約服食五個月到),明顯比以前粗身同強壯,感覺連頭頂都好似濃密過以前。我未有M頭出現,不過個頭好易起油,所以有用緊Sebitar,無用護髮素。
有睇過討論,好懷疑切成五份係咪真係等於人地一粒先?橫掂食多又唔會出問題(頭兩三日成粒食},又唔係貴(一盒360兩個月用},點解要博到咁盡?越快解決永遠係最好方法。

Thanks Sheepstreet 同 pk4321 既分享~~

to: PK4321, 介唔介意講下今年幾歲? 我覺得你應該是屬於好初期既症狀. 另外, 想問發現勃起時困難是在服用後多久出現呢?

回復 86# 的帖子

今年33, 可以講係初期症狀, 前額仲係平線, 不過對翻從前的相片的確中間位比以前疏, 但係叫做好過未食時. 話勃起難又唔係, 但係舉例如看四仔打飛機時, 會有機會又軟, 同埋比以前較難射, 但又唔肯定係精神壓力或唔集中. 但可以肯定大部份朝早都會有升旗禮!

之前有看過苑x丹果個廣告, 同佢自己講的訪問, 佢話自己以前好疏, 要成日戴假髮開工, 但係話唔知識到個中醫俾條生髮方過佢, 可以將不毛之地都生翻. 似乎可信過什麼屎雲信果種化學療程, 又唔知有無人試過?

相關搜索目錄: 生髮 假髮 廣告

pk4321

我反而比較只會相信有醫學臨床試驗證明既藥物, 對自己有一定保障.  其他既坊間傳聞不敢亂試....

引用:
原帖由 pk4321 於 2008-10-10 02:15 發表
之前有看過苑x丹果個廣告, 同佢自己講的訪問, 佢話自己以前好疏, 要成日戴假髮開工, 但係話唔知識到個中醫俾條生髮方過佢, 可以將不毛之地都生翻. 似乎可信過什麼屎雲信果種化學療程, 又唔知有無人試過?
佢有冇比埋條方 ?

相關搜索目錄: 生髮 假髮 廣告

請問保康絲會唔會有假藥?

我食左幾個月仲係甩好多喎,未見效,驚買左假藥

請問各 C hing 服了保康絲多久才見效 ?

昨日終於買左盒"保列治"!

買果陣藥房條友好似"審犯"咁, 攪到我好似買翻版碟咁.....

雖然買左, 不知為何仍未下軟決心服用.....to be or not to be?

引用:
原帖由 skywalker. 於 2008-10-26 23:16 發表
昨日終於買左盒"保列治"!

買果陣藥房條友好似"審犯"咁, 攪到我好似買翻版碟咁.....

雖然買左, 不知為何仍未下軟決心服用.....to be or not to be?
點解好似審犯?

我之前食保列治,因為唔識切,一d大一d細,結果食返保康絲

引用:
原帖由 smilelion 於 2008-10-27 12:17 發表

點解好似審犯?

我之前食保列治,因為唔識切,一d大一d細,結果食返保康絲
因為我無醫生紙, 條友咪問3問4囉.....

長遠計, "保康絲"係貴"保列治"好多. "保列治"一開4 應該唔難, 每小塊多於1 mg 我相信問題不大.  我比較 concern 對性慾及前列線既影響.

你食左幾個月, 現在有沒有出現副作用??

引用:
原帖由 skywalker. 於 2008-10-27 13:56 發表

因為我無醫生紙, 條友咪問3問4囉.....

長遠計, "保康絲"係貴"保列治"好多. "保列治"一開4 應該唔難, 每小塊多於1 mg 我相信問題不大.  我比較 concern 對性慾及前列線既影響.

你食左幾個月, 現在有沒有出現 ...
我就無問題,無副作用,有d c hing 三四年都係照咁食無問題.

你係邊到買? 驚唔驚買左假藥? 因為我都食左幾個月.未見效.

引用:
原帖由 smilelion 於 2008-10-27 14:10 發表

我就無問題,無副作用,有d c hing 三四年都係照咁食無問題.

你係邊到買? 驚唔驚買左假藥? 因為我都食左幾個月.未見效.
我係馬鞍山買既.  我唔太擔心係假野, 因為個店員真係好似好小心至賣比我. 我買要 $375, 係咪貴左d?

to: smilelion,

另外, 根據官方資料, 服用 Propecia 或 Proscar, 一般要 6 至 12個月, 先會睇到明顯效果, 即是明顯停止脫髮, 甚至長回已失去既頭髮. 但當然, 最壞情況亦有可能 Propecia / Proscar 對你沒有效用.

官方網站:  http://www.propecia.com/finaster ... /expect-results.jsp

相關搜索目錄: 脫髮

引用:
原帖由 skywalker. 於 2008-10-28 13:27 發表

我係馬鞍山買既.  我唔太擔心係假野, 因為個店員真係好似好小心至賣比我. 我買要 $375, 係咪貴左d?
保烈治未買過,所以我唔清楚,保康絲我買390.

另外,服藥初初幾個月仲甩得勁左,係咪正常現象?

我又係甘・食左3個多月・仲甩得勁左・仲M過之前

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。