推介:| 廚具餐具 | 烹飪課程 | 紅白酒 | 咖啡 | | 蒸溜水 | 濾水器 | 中餐館 | 甜品店 | Coffee Shop 咖啡店 |

發新話題

[原創] 海南雞飯

引用:
原帖由 alphagirl@ 於 2007-7-2 17:54 發表

你講呢間都好食, 我食開灣仔個間, 不過地方太細, 坐得唔係好舒服, 食完就走...
我都係... 都係因為座位太少所以打包...

引用:
原帖由 利記 於 2007-7-3 04:52 發表

係呀
我覺得佢比勝利好食
咁仲有咩好食?
我諗住搵個星期六落去食lunch...
'Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.'  

引用:
原帖由 brasco 於 2007-7-3 12:28 發表

鰜鬥n道!!........
不如你講間餐廳個名啦...
'Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.'  

引用:
原帖由 moxfactor 於 2007-7-3 15:30 發表

我都係... 都係因為座位太少所以打包...
我都見有人食咖喱, 好似好好味...你有冇食過?

引用:
原帖由 利記 於 2007-7-3 04:54 發表

旺角黧☆g常6點幾就有人去排隊了!!!!!!!!
咁下次我5點幾去米唔洗排囉...

引用:
原帖由 alphagirl@ 於 2007-7-4 00:45 發表

咁仲有咩好食?
我諗住搵個星期六落去食lunch...
我剩係食佢地既雞飯咋

不過我知佢個廚係星加坡人

我諗其它野都OK既

至於勝利鶣K如果你六點幾去

通常都唔駛等位既

一過七就.............

不過鶢鴗隢K你買野食比隻狗
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 alphagirl@ 於 2007-7-4 00:50 發表

我都見有人食咖喱, 好似好好味...你有冇食過?
冇喎...  我凈係買完雞就走人.  通常都係行完188唔知食乜先去.  克街付近真係冇乜野食...

引用:
原帖由 alphagirl@ 於 2007-7-2 17:55 發表

旺角個間未去過, 係米一樣架?
係一樣架, 都係坐得唔舒服.

引用:
原帖由 brasco 於 2007-7-4 02:09 發表

5記得....
盡快話妳知啦!!....
泰不同???

引用:
原帖由 moxfactor 於 2007-7-4 09:30 發表

冇喎...  我凈係買完雞就走人.  通常都係行完188唔知食乜先去.  克街付近真係冇乜野食...
個條唔係叫曲街咩?
附近有間台灣面, 我見都有幾多人食, 你有冇試過?

灣仔一帶試咗唔少間店, 得間雞好d, 一係要上都合和Fat Angelos, 一係到修頓後面一間上樓咖哩店, 再唔係過大街到shk3樓既viceroy...又係食咖哩, 或grand hyatt既lunch buffet....  其外未試到好既.

人多唔一定好架, 唔好亂跟...  有好多人為求只係食飽, 平就=好食.  所以人多唔可以係好既指標.

後加: 早幾年前lockhart賓賓酒吧區有間"蓮", 佢地泰國野唔錯.  同美心訓練所旁邊(三角教堂對面)有間飯堂d 碟頭飯超好食, 但係近幾年都冇去過唔知仲係唔係度...  lockhart鵝頸橋依家circle k個位以前係間叫"新景"既越南店, 佢地既牛油雞翼同順化湯濛係香港冇第二間咁好...  又係唔見咗.

回復 #2 alphagirl@ 的帖子

不過成日都好多人!! 不過真係幾好食!

引用:
原帖由 道明寺 於 2007-7-8 02:59 發表
好久不見

"當你見到星河燦爛,求你在心中記住我。"

回復 #39 jimmyboy2102 的帖子

你好呀! 重記得我嗎?

引用:
原帖由 道明寺 於 2007-7-7 18:59 發表
你講緊邊間?

引用:
原帖由 道明寺 於 2007-7-8 03:08 發表
你好呀! 重記得我嗎?
七友之一

"當你見到星河燦爛,求你在心中記住我。"

好時中心好時curry!!!

引用:
原帖由 moxfactor 於 2007-7-6 03:18 發表
灣仔一帶試咗唔少間店, 得間雞好d, 一係要上都合和Fat Angelos, 一係到修頓後面一間上樓咖哩店, 再唔係過大街到shk3樓既viceroy...又係食咖哩, 或grand hyatt既lunch buffet....  其外未試到好既.

人多唔 ...
今晚過左灣仔, 諗住食呢間, 十點幾左右, 點知入到去個姐姐話收鋪, 買外賣好唔好? 咁我冇理由買左係街度食...卒之走左去第二度...

見到對面街有間叫荗吉既日本餐廰. 入左去試下, 開頭得三台客, 一路食都有3台入黎幫襯(都成十點幾), 咁我食左:
1. 原隻馬糞海膽, 跟青瓜絲, 紫菜及飯 $88@, 第二隻起$58@
(海膽好鮮甜, 入口即溶, 食完仲感覺到鮮味留係口裡面!)
2. 牡丹蝦, 一般, 不過個蝦頭可炸或煮面士湯, 我簡左湯, 清甜多料...
3. 鵝干海曼卷 - 外層炸左, 唔油膩, 幾香口.
4. 其他野一般...  
兩個人食左$450, 都幾貴.
最后要講既係個海膽真係好正...值得推介!

引用:
原帖由 johnnie911 於 2007-6-27 12:22 PM 發表
無骨海南雞飯?
One should try Pestigio (or something like that) for the 無骨海南雞飯 on 普通道 at 西貢 immediately before 滿記 from Kowloon.

But my favoite there is the 龍躉魚頭湯米 and Laksa。

引用:
原帖由 dejavu2003 於 2007-7-14 17:12 發表
One should try Pestigio (or something like that) for the 無骨海南雞飯 on 普通道 at 西貢 immediately before 滿記 from Kowloon.
But my favoite there is the 龍躉魚頭湯米 and Laksa。
It's hard to find genuine laksa in HK. But Sai Kung is a bit far for me ...

引用:
原帖由 peninsula 於 2007-7-14 05:35 PM 發表

It's hard to find genuine laksa in HK. But Sai Kung is a bit far for me ...
How come?  How big is HK?

引用:
原帖由 dejavu2003 於 2007-7-14 17:45 發表
How come?  How big is HK?
Not big but without a car, I would not want to go to Sai Kung.

引用:
原帖由 peninsula 於 2007-7-14 06:03 PM 發表

Not big but without a car, I would not want to go to Sai Kung.
May be I am a special breed.  That's why the owner Cat really appreciates I come a long way for lunch.

引用:
原帖由 dejavu2003 於 2007-7-14 18:24 發表
May be I am a special breed.  That's why the owner Cat really appreciates I come a long way for lunch.
Without a car is OK during winter but at this heat, I rather eat near my home.

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。