推介:| 廚具餐具 | 烹飪課程 | 紅白酒 | 咖啡 | | 蒸溜水 | 濾水器 | 中餐館 | 甜品店 | Coffee Shop 咖啡店 |

發新話題

[原創] 海南雞飯

引用:
原帖由 dejavu2003 於 2007-8-14 00:30 發表

財叔。 唔錯。
最鐘意食佢個乜都有加皮蛋
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-8-14 03:04 發表

最鐘意食佢個乜都有加皮蛋
灣仔道有間鯉景記, 粥好綿...
'Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.'  

引用:
原帖由 alphagirl@ 於 2007-8-14 23:22 發表

利苑蠸瑆穔偃ㄕn好食
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 alphagirl@ 於 2007-8-14 15:22 發表

I like the Fish Head Congee.      

引用:
原帖由 dejavu2003 於 2007-8-13 16:55 發表

我覺得"靠得住"好過曬全部。
They SAY  They do not use      """    C    FU    """     

引用:
原帖由 利記 於 2007-8-15 06:56 發表

利苑蠸瑆穔偃ㄕn好食
茶餐廳? where?

相關搜索目錄:
'Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.'  

引用:
原帖由 lafite2004 於 2007-8-15 07:59 發表

I like the Fish Head Congee.      
又魚頭? 個頭有咩好食? 咁核突~

引用:
原帖由 alphagirl@ 於 2007-8-16 12:40 AM 發表

茶餐廳? where?
洛克道, Sogo 對面?  I found this place, and the stove was at the entrance.  I saw this cook with a cigarette in his mouth while cooking the noodle/congee.  It was an absolute turnoff and I didn't go in.

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 alphagirl@ 於 2007-8-16 00:40 發表

茶餐廳? where?
利苑喺sogo後門對面.  開咗幾十年.  d粥真係冇得彈, 但係d麵好重鹼味, 唔係每個人都啱食.  仲有佢地有成廿年以上冇裝修過.  要去toilet請過對面sogo入面.

相關搜索目錄: 裝修

引用:
原帖由 dejavu2003 於 2007-8-15 16:47 發表

洛克道, Sogo 對面?  I found this place, and the stove was at the entrance.  I saw this cook with a cigarette in his mouth while cooking the noodle/congee.  It was an absolute turnoff and I didn ...
趕客~

引用:
原帖由 moxfactor 於 2007-8-15 17:19 發表

利苑喺sogo後門對面.  開咗幾十年.  d粥真係冇得彈, 但係d麵好重鹼味, 唔係每個人都啱食.  仲有佢地有成廿年以上冇裝修過.  要去toilet請過對面sogo入面.
艾思~我以為個間野食面添.
不過佢係個度咁耐, 應該唔差得去邊, 唔係咁貴租, 一早執LU..

相關搜索目錄: 裝修

引用:
原帖由 alphagirl@ 於 2007-8-16 23:27 發表

艾思~我以為個間野食面添.
不過佢係個度咁耐, 應該唔差得去邊, 唔係咁貴租, 一早執LU..
   我好耐好耐之前見到此店門前吊住一面錦旗,話自已週末(或週日?)賣首創雞蓉雲吞,每週衹賣一天,阿標當時十分好奇,等到該天,特地去食一碗 ~~~~~~~  結果呢?  以後行過時,連望都唔望此店!

**  日 日 坐 收 五 斗     懶 與 培 塿 競 折 腰  **

** We the unwilling, led by the unknowing, are doing the impossible for the ungrateful. **

引用:
原帖由 billchan 於 2007-8-17 00:51 發表

我好耐好耐之前見到此店門前吊住一面錦旗,話自已週末(或週日?)賣首創雞蓉雲吞,每週衹賣一天,阿標當時十分好奇,等到該天,特地去食一碗 ~~~~~~~  結果呢?  以後行過時,連望都唔望此店!
首創=好味
我去親鶢麭ㄚY食豬潤粥咋
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-8-17 18:04 發表

首創=好味
我去親鶢麭ㄚY食豬潤粥咋
  我的食粥選擇是 生記!  而家唔多食豬潤了!

**  日 日 坐 收 五 斗     懶 與 培 塿 競 折 腰  **

** We the unwilling, led by the unknowing, are doing the impossible for the ungrateful. **

引用:
原帖由 billchan 於 2007-8-17 18:08 發表

我的食粥選擇是 生記!  而家唔多食豬潤了!
生記係邊呀

我都係去厘間先會叫

平時都少食,唔想讔x固純超高
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-8-17 18:09 發表

生記係邊呀

我都係去厘間先會叫

上環畢街!   係呢版講過好多次!

引用:
原帖由 利記 於 2007-8-17 18:09 發表

生記係邊呀

我都係去厘間先會叫

九龍可去油麻地東方街分店,近廣華醫院

另外...牛丸、清湯腩、炒米粉,我每次必吃,正

仲可以叫"爽腩"~hoho~

諗起都興奮

引用:
原帖由 金鷹二 於 2007-8-18 02:33 發表

諗起都興奮
好,搵日試下先
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 金鷹二 於 2007-8-18 02:33 AM 發表

諗起都興奮
東方街可以比你正正經經食碗粥。

係上環,你排第三位開始要你落單,坐埋位碗粥已經等緊你,碗面已經有一Pat野凝固,睇見你仲想唔想食? 係港島,不知好少少貴少少去靠得住。無謂要自已Compromise 啦

引用:
原帖由 billchan 於 2007-8-16 16:51 發表

你不GO TO HELL, 誰GO?

引用:
原帖由 金鷹二 於 2007-8-17 18:33 發表

諗起都興奮
呢間我都有去過, 個粥底好正, 不過個晚太夜, 好多野賣晒LU~ 所以試唔到.
呢間野星期日唔開, 我碰個釘, 留意...

引用:
原帖由 alphagirl@ 於 2007-8-19 00:11 發表

你不GO TO HELL, 誰GO?
   哇!你都好殘忍喎 ~~ 要阿標 GO TO HELL ~~~~   不過,如果 HELL 果度有好野食 ... 阿標都會 ...... 考慮去試下 ...... 嘻嘻 ~~~

~~~ 諗諗下,實會有 BBQ、明爐燒鵝、乳豬... ... 最好有埋 roast beef、燒椰青 ... ... 嘻,最好有得上網,有電視睇 ... ... 仲要有埋 ... ...   咁樣又唔怕去喎 ~~~  

相關搜索目錄: BBQ

引用:
原帖由 billchan 於 2007-8-16 16:51 發表

原帖由 alphagirl@ 於 2007-8-19 00:11 發表
.............你不GO TO HELL, 誰GO?  ...........
{{{{Quote from   alphagirl @::::::
'Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.}}}   '

Brother billchan  , She may go to     HELL     with you next time.
And, tell us what is wrong with the food you both taste.       

引用:
原帖由 lafite2004 於 2007-8-21 03:11 發表

{{{{Quote from   alphagirl @::::::
'Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.}}}   '

Brother billchan  , She may go to     HELL     with you next time.
And, t ...
The above is joking  ...you should understand.      
Since you show me the way  how to post the pictures I should not Do this to you.
Sorry about that.  My apology..          

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。