推介:| 廚具餐具 | 烹飪課程 | 紅白酒 | 咖啡 | | 蒸溜水 | 濾水器 | 中餐館 | 甜品店 | Coffee Shop 咖啡店 |

發新話題

【 阿標 搵 嘢食 】

本主題被作者加入到個人文集中
烏冬上,紅色既菜係咪"泡菜粒粒" ?

引用:
原帖由 何去何從 於 2008-8-14 13:23 發表
烏冬上,紅色既菜係咪"泡菜粒粒" ?
  係呀,係"泡菜粒粒",不算辣的! 果d 鬆脆粒粒幾得意,拌在有蛋的冷烏冬中一起吃顯得果d烏冬非常非常滑!

整碗嘢都算有趣,雖然我自己一向喜歡吃幼麵類多一點!

**  日 日 坐 收 五 斗     懶 與 培 塿 競 折 腰  **

** We the unwilling, led by the unknowing, are doing the impossible for the ungrateful. **

今晚就清清簡簡,淥一個銀絲幼麫、幾條菜心,加點日本罐裝蠔油,煎一隻脆邊太陽蛋,用作伴看奥運直播的電視晚餐,之後剝了個橙,邊看邊吃,不錯不錯,嘻嘻!   

**  日 日 坐 收 五 斗     懶 與 培 塿 競 折 腰  **

** We the unwilling, led by the unknowing, are doing the impossible for the ungrateful. **

今晚就清清簡簡,淥一個銀絲幼麫、幾條菜心,加點日本罐裝蠔油,煎一隻脆邊太陽蛋,用作伴看奥運直播的電視晚餐,之後剝了個橙,邊看邊吃,不錯不錯,嘻嘻!   

清燈下,一褸香,喫羽茗,紅袖添.人生一樂也!

引用:
原帖由 oneout 於 2008-8-16 11:05 發表

清燈下, 一褸香, 喫羽茗, 紅袖添. 人生一樂也 !
  嘩 ~ oneout兄 的境界真高!    嘻嘻,阿標愛享下等福,只會:

電視前, 兩箸麫, 剝個橙, 寡人弄. 永夜片刻閒 !  

除左品嚐食物,現在仲會留意"配搭",等自己有機會係屋企,都可以"偷師"呀 !!!
最近整左個 " fusion" 甜品,荔枝酒糟,覺得唔錯呀 !!!
荔枝去核榨汁整 jelly ( 用高腳酒杯雪1/2杯,賣相靚d )
酒糟加糖煮好雪凍,
荔枝切粒
jelly 雪好,加荔枝粒粒係面,加酒糟,再小心加少少桂花糖係中間 !!!!

靚靚又好食呀!!

最近行山,行烏蛟騰,經荔枝窩,有個"補給站"(應該係三椏村),諗住飲杯天然蜂蜜稍稍小休,但見隔離既蒸魚好靚,我地望望下,對方話可以試下架,我打蛇隨棍上 ( 諗住講笑咋),話"咁我過黎羅條架喇"~~~就係咁,對方真係好熱情咁比左條我地試 ~~~~ 一試,嘩,好有魚味呀 ,當日係烏絲班仔,好細條,二兩左右,咁我地就即時叫左幾條,伯伯話有時一個鐘可以釣一兩斤架,不過今日既係細條左d 既 !! 之後佢地仲話哩度既抄米粉唔錯,我地人多可以叫黎試下,亦就係咁,我地就提早左我地既 lunch 喇 !!!!  烏絲 only $4一兩咋 !! 估唔到,行山都有好野食度,哈哈哈 !!

引用:
原帖由 何去何從 於 2008-8-17 20:29 發表
最近整左個 " fusion" 甜品,荔枝酒糟,覺得唔錯呀 !!!
荔枝去核榨汁整 jelly ( 用高腳酒杯雪1/2杯,賣相靚d )
酒糟加糖煮好雪凍,
荔枝切粒
jelly 雪好,加荔枝粒粒係面,加酒糟,再小心加少少桂花糖係中間 !!!!

靚靚又好食呀!!
   有無靚靚實物照片睇呀?    

引用:
原帖由 何去何從 於 2008-8-17 20:58 發表
~~~~ 一試,嘩,好有魚味呀 ,當日係烏絲班仔,好細條,二兩左右,咁我地就即時叫左幾條  ...
   呢啲保證係海魚,有魚味,嘻嘻,既不是追求上碟亮相時的排場和睇頭,有魚如此,夫復何求,正呀!

嘻 ~ 阿標都有個就近地方間中可留幾條 2~4 両班仔蒸番一碟上,抵食又方便!

引用:
原帖由 billchan 於 2008-8-18 10:00 發表

有無靚靚實物照片睇呀?    
可惜~~~~ 我蠢到現在都唔知點縮小整上黎囉

引用:
原帖由 何去何從 於 2008-8-18 23:20 發表

可惜~~~~ 我蠢到現在都唔知點縮小整上黎囉

呢 d 粗重功夫 可以等阿標黎做!  

靚靚又好食荔枝酒糟桂花糖 "fusion" 甜品 !!     
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

THX ~~

bill 兄,想問你3號風下美食,係咪 cwb 味+味呀 ?

引用:
原帖由 jacky. 於 2008-8-17 14:00 發表

口福呢樣野, 避都避唔到。
仲要有"心情"既配合添架 !!

引用:
原帖由 何去何從 於 2008-8-20 18:42 發表
bill 兄,想問你 ........ ?
   嘻嘻 ..... 果然係為食一族 ......

卒之去試了 Glenn!

都警誡左自己唔好再入黎探標青,攪到而家又要落街找吃!

引用:
原帖由 oneout 於 2008-9-6 02:06 發表
都警誡左自己唔好再入黎探標青,攪到而家又要落街找吃!
而家已經係 我地特區天文台台長 口中既 清晨 時份,落街找吃都 ok 啦 ~~~   

最近食到一種 超巨形的乾草菇,個子大得驚人,外形跟一般吃的很不同,但發煑後的質地和味道卻+分討好!

那種淡淡的久違草菇乾幽香,使阿標即時尋回早隱於腦際一隅的舊憶 ~~~ 嘻嘻,是這種難以言傳的味道了!

今日問番師傅,終於可以幫我地再做番喇 !!! 上次佢病左要取消 ,今日佢同我地講唔好意思,哩次會整多幾款補番數 !!!!

近排食過一餐覺得非常唔錯既餐廳,其中一個 course 令我都幾回味 !!! 我main course 點沙甸魚,waiter 再一次提醒我魚味好濃,唔係人人接受到,我同佢講番我一向鍾意濃味魚,而且我都有食過既,問題不大,但當經理再走黎提我既時候,搞到我都有點點動搖添 不過,我信哩間餐廳無理由沙甸魚會難到 chef 既,而佢地用既料亦一定新鮮 !!! 好彩,無比 waiter & manager 嚇親我,黎到既時候,一打開,嘩~~~~~~ 好香魚味呀,同"木台"既都被我個魚香吸引,味道 !!!! 佢地再走黎問我岩唔岩食既時候,我梗係大讚佢地個魚真係整得好好,食得出非常新鮮,好有魚味,無一搬既腥臭味!!!! 能令最普通簡單既食物,做得出色,已是非常難得 !!!

引用:
原帖由 何去何從 於 2008-9-29 19:10 發表
今日問番師傅,終於可以幫我地再做番喇 !!! 上次佢病左要取消 ,今日佢同我地講唔好意思,哩次會整多幾款補番數 !!!!
  話明補番數,一定精采,加上天氣涼了一點,d 食材會更合時!

引用:
原帖由 何去何從 於 2008-9-29 19:23 發表
近排食過一餐覺得非常唔錯既餐廳,其中一個 course 令我都幾回味 !!! 我main course 點沙甸魚,waiter 再一次提醒我魚味好濃,唔係人人接受到,我同佢講番我一向鍾意濃味魚,而且我都有食過既,問題不大,但當經理再 ...
    聽落好正喎 ~~~ 呢個濃味沙甸魚究竟係點樣煑呀?  

(我 剛巧今午在 office 吃了一個自弄公仔麵 加 欖油沙甸魚 作午餐

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。