推介:| Web Hosting | Cloud Server | Server Hosting | Server Colocation | Responsive Web design | Bob嫂Ur pnt瘦身三寶 | Email Hosting Service | English course |

發新話題

[建議] 王小龍傳

引用:
原帖由 小小力 於 2008-5-24 00:44 發表

加多兩期又點??加多廿期又點??交代唔到就交代唔到架喇!!
唉!!....早兩期完好過喇!!
結尾真係有啲失敗, 睇完都暈陀陀....

引用:
原帖由 休谷客 於 2008-5-24 04:12 發表

可能銷量不佳, 所以.....  
開頭講有28000書GA...又唔KEEP住.....好心就唔好玩低能謎語啦...................
眼唔高...手勁低=.=凸
d人係想睇小龍威..唔係想睇邪神顛呀................
我的理想==> /○\ ○
                       /□\/■\
                        ||  ||

1) 有個大膽的構思,玉兒改正歸邪,成為最可怕的女魔頭,最後同小龍來個生死決戰,就好像多年前的「我若為皇」中藍絲同白承恩咁.

2) 王風雷傳個預告話,劍妖終獲得陽世奇經,一代高手能否修成日月寶鑑- 喂,個本書好似叫日月神鑑,不是日月寶鑑,仲有練哂陰陽奇經,只可說是練日月神鑑的基本,唔等於練左日月神鑑,詳細請重閱145期「陰陽奇經 日月神鑑」
「無論 Laughing 係生定死,Laughing 都係度,一日警察,一世警察,著得起呢套制服,咁多伙記撐,驚咩呀!記住我個名呀!Laughing Sir 呀!」

今期真係睇到人都癲!

如此精妙嘅情節與結局,小弟只可以對鄺生講一句:「你個腦係咪裝屎?」:bird:

個故事鬼死咁多bug!

秘寶最終連個樣都無,只係一句"空空如也,"就交代咗!

話楊祖兒係男人,佢先係逍遙客;咁第一期點解假逍遙客(逍遙子)想強佢?迷姦戲不成立!
就當他們想設局引人,咁佢地想害邊個呢?小龍只係咁啱路過,無人知佢會出現在裡.....

小虎和小龍未見過老祖宗,又會知咩係御劍飛行!

以龍虎門班友嘅性格,真係唔明點解唔等劍痴攪掂咗邪神先打佢,仲要幫拖救他?

風雷傳仲要原班人馬,真係令人無奈.........

風雷係咪用左美緣髮彩?立即變黑又得?

引用:
原帖由 冰河 於 2008-5-24 11:23 發表
今期真係睇到人都癲!

如此精妙嘅情節與結局,小弟只可以對鄺生講一句:「你個腦係咪裝屎?」:bird:

個故事鬼死咁多bug!

秘寶最終連個樣都無,只係一句"空空如也,"就交代 ...
我估計編者原意係想吊下班讀者引頭, 等佢出"王小龍2"時可以保證到銷量........
睇住黎啦....日後
星期一    王小虎傳5
星期二    王小龍傳8
星期三    王風雷傳7
星期四    石黑龍傳4   及  新著龍虎門
星期五    火雲邪神10 附送"銅猩外傳"
星期六    老邪神前傳1 附送"甲賀七殘1"
星期日    九陽神功之秘 附送"練功法門及穴位圖"

為左龍虎門情意結, 日後每週要付 14x8=112元

引用:
原帖由 冰河 於 2008-5-24 19:23 發表
今期真係睇到人都癲!

個故事鬼死咁多bug!

秘寶最終連個樣都無,只係一句"空空如也,"就交代 ...
其他唔使講,淨係成個故事o既軸心「魔王秘寶」就已經講唔通,話至尊魔王七百年前設局引人去送個殼俾佢,點解佢唔直接用徐氏後人o既身體?要搞到自己老死咁笨?
編劇們,你地蠢啫,唔好當全港讀者好似你地咁蠢至得架!編個咁o既故事出o黎都夠膽死,你地根本就冇資格叫自己做「編劇」,成本書都只係一場鬧劇,唔好侮辱呢個專業範疇呀唔該!
逍遙西無限分身又再重現江湖,仲帶埋佢娘親出o黎免費任插,你o地仲唔去排隊?

引用:
原帖由 冰河 於 2008-5-24 19:23 發表
話楊祖兒係男人,佢先係逍遙客;咁第一期點解假逍遙客(逍遙子)想強佢?迷姦戲不成立!
就當他們想設局引人,咁佢地想害邊個呢?小龍只係咁啱路過,無人知佢會出現在裡.....

小虎和小龍未見過老祖宗,又會知咩係御劍飛行!

以龍虎門班友嘅性格,真係唔明點解唔等劍痴攪掂咗邪神先打佢,仲要幫拖救他?
1) 佢地兩師兄弟,從來沒見過面,逍遙子唔知楊祖兒就是佢師兄逍遙客,以為佢係女,所以想強佢!

2) 咁佢地可能聽過人講,劍客能用內力操控把劍的武功,就叫「御劍飛行」呢?

3) 唇亡齒寒的道理,劍痴太強了,有邪神係度,起碼可以頂一陣,其實兩個都要殺,不過就緊係殺最強的先!
「無論 Laughing 係生定死,Laughing 都係度,一日警察,一世警察,著得起呢套制服,咁多伙記撐,驚咩呀!記住我個名呀!Laughing Sir 呀!」

引用:
原帖由 休谷客 於 2008-5-23 22:51 發表

小龍同玉兒如果咁快就開花結果,就再無發展空間...
王小龍傳二並不意外,如果有口碑,三四五都唔出奇..
感覺劍痴可能還有一線生機...

今期王小龍傳終於大結局,睇完之後真係抓晒頭,王小龍同王小虎到底同劍痴有咩仇,搞到要攞人命?最搞嘢係劍痴差D將殺死鐵青天、林谷、鐵如山•••為正義殉難人仕嘅大仇人火雲邪神做瓜之際居然拼命聯手去打劍痴嚟救火雲邪神?係咪癲Q咗呀?最搞嘢係小龍話劍痴變得太強話再係咁落去唔知有幾多人會死喺佢手上渦!但係劍痴又殺咗D咩人呢:仲未真相大白,表面上仲係同王小龍有血海深仇嘅楊遠塵、半男不女作惡多端嘅楊祖兒、成日想吸晒小龍D血同想大家一齊死嘅牛大媽、踩場搞事嘅逍遙子,請問劍痴同小龍有乜仇,人地對你手下留情結果搞到俾你冧埋,大佬你癲還癲吖你仲溝緊人哋個女架,家吓人哋親眼睇住你隊冧咗佢老豆,玉兒唔揾你報仇已經講唔通,仲想溝人?嗱老黃、老鄺跟住落嚟唔該你諗嘢正常D呀咪轉頭又當無件事咁話呀玉兒又走去瘟仔呀!
仲有一樣嘢,為咗呼應返當初王小龍傳廣告度小龍被激光貫體嗰幕夾硬來一鑊被
“疑似激光”嘅劍氣貫體,突兀又無謂,況且比兩把絕世寶劍咁穿法我真係覺得小龍肯定傷過當年,仲有隻腳咁穿法真係唔跛都有排醫啦,點知轉頭佢又可以嗱架餐“走”去隊人!
仲有,呢鑊都搞成咁,但睇預告話好似又有王小龍傳2渦,想問吓王小龍係咪唔會再返新著開工架嘞?

相關搜索目錄: 廣告
本帖最近評分記錄
  • 冰河 體力 +20 我很贊同 2008-5-26 19:03
  • 冰河 威望 +20 我很贊同 2008-5-26 19:03

引用:
原帖由 sammy20072007 於 2008-5-26 13:12 發表
仲有一樣嘢,為咗呼應返當初王小龍傳廣告度小龍被激光貫體嗰幕夾硬來一鑊被
“疑似激光”嘅劍氣貫體,突兀又無謂,況且比兩把絕世寶劍咁穿法我真係覺得小龍肯定傷過當年,仲有隻腳咁穿法真係唔跛都有排醫啦,點知轉頭佢又可以嗱架餐“走”去隊人!
睇到呢段真係火都呢埋
6-7條友中哂御劍飛行,D劍芒貫體都冇可以冇事。劍痴叔叔,你以700年功力+干蔣,莫邪都可以冇人死,你真係死不瞑目。

相關搜索目錄: 廣告

引用:
原帖由 sammy20072007 於 2008-5-26 13:12 發表
今期王小龍傳終於大結局,睇完之後真係抓晒頭,王小龍同王小虎到底同劍痴有咩仇,搞到要攞人命?最搞嘢係劍痴差D將殺死鐵青天、林谷、鐵如山•••為正義殉難人仕嘅大仇人火雲邪神做瓜之際居然 ...
仲要兩把劍都咁鬼粗,咁穿法唔死都殘廢啦!

所以話套野好有問題...................
睇到火都出唔到...谷住谷住..
我的理想==> /○\ ○
                       /□\/■\
                        ||  ||

引用:
今期王小龍傳終於大結局,睇完之後真係抓晒頭,王小龍同王小虎到底同劍痴有咩仇,搞到要攞人命?最搞嘢係劍痴差D將殺死鐵青天、林谷、鐵如山•••為正義殉難人仕嘅大仇人火雲邪神做瓜之際居然 ...
在今次事件中,全港網友都認為,殺劍痴是好大問題,但我真的覺得絕對合理•

「胡先生啊,胡先生,我要冒天下之大不違,來撐你,你真係執0能到」

首先,我地要明白,劍痴殺的人,該死是一回同事即是咁樣,都唔可以因為咁,為求目的而殺人,就好像我唔可以為左發達,走去殺左個賊,搶佢d錢劍痴呢類人得到咁多錢同天下無敵的實力,出到去現實世界,只會更加作惡,那時佢培植了勢力,組織一個比羅剎教更大的教派,到時要對付他,便難過登天! 還有一個人連自己都唔放過(自宮),這些人在心理學上,只會是窮兇極惡,絕不會是善類

救邪神個度,所謂「唇亡齒寒」,邪神一死,就剩番龍兄虎弟和老妖,面對這個天下無敵兼狀態十足的劍痴.呢個時候,邪神還有利用價值,最低限度,邪神目標大,劍痴實追住佢嚟打,自己有得抖下氣,邪神和劍痴都是該殺,但問題上,劍痴比邪神強得多,如果打到最後,都是要同是但一個決戰,咁就緊係揀個渣d既放係最尾.對住邪神勝算點都大過對住劍痴!
本帖最近評分記錄
  • 冰河 體力 +20 精品文章 2008-5-27 20:18
  • 冰河 威望 +20 精品文章 2008-5-27 20:18

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2008-5-26 16:46 發表

在今次事件中,全港網友都認為,殺劍痴是好大問題,但我真的覺得絕對合理•

「胡先生啊,胡先生,我要冒天下之大不違,來撐你,你真係執0能到」

首先,我地要明白,劍痴殺的人,該死是一回同事即是咁樣,都唔可以 ...
照咁講龍虎門班友梗加應該死先,佢地殺過幾多人,其中有好多唔止該死,連唔該死的都有唔少,佢地有邊次唔係為求目的不擇手段?(插眼撩下陰圍揪)

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2008-5-27 00:46 發表

首先,我地要明白,劍痴殺的人,該死是一回同事即是咁樣,都唔可以 ...
有一個"已經"殺人如麻既魔頭o係度就唔該死住,另一個"仲諗緊"將來會點殺人既就死得合理?????

小龍成本野都無咩威過.........

尋日寫左d野唔見左...

懸疑響漫畫一直都係最難寫既...呢次好明顯係失手
好想睇下原著劇本, 到底係編果個差,定係畫果個渣

描寫得唔夠, 係呢篇最大既敗筆

1. 龍虎火雲聯手係一個好既買點, 但寫唔出必要性以及前因後果

2. 劍仙變壞蛋唔出奇, 但係變到天下無敵既襯托只係敗一個打到殘既邪神,同一班一早半死不活既人, 而寫佢對小龍留手亦係敗筆

3. 祖兒係消逍客, 做到好似為解迷而解迷一樣, 對故事進到及結果都無影響,另一敗筆

4.寫內丹精元其實好無聊, 邊個吸左就天下無敵, 吸功大法又係咁, 會動搖成個龍虎門既故事世界, 例二, 無端端劍仙話食左徐福既藥, 攪掂左冰火極樂丸, 又係破壞故仔, 以後可能飲杯可樂都解到毒啦, 以前做出來既, 又浪費曬

5. 唔係撐書, 而真係覺得個節奏影響左成個故事,應快得慢, 應慢得快, 劍仙呢個最主要既角色(響王小龍傳), 一d心路描寫都無, 想變佢做岳不群, 唔該放多d功夫啦

6. 最後亦係最重要一點, 王小龍傳呀....唔係王小龍初踏情場記, 希望d編劇記得啦....
本帖最近評分記錄
  • 冰河 體力 +20 精品文章 2008-5-27 20:17
  • 冰河 威望 +20 精品文章 2008-5-27 20:17
無論是愛與被愛,也是串步難行

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2008-5-27 16:02 發表
仲有之前各位提過既一個問題:[究竟陳傲雲有咩咁該殺?]

鄺生鄺生!!你仲記得嗎?
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 Dr.Evil 於 2008-5-27 20:33 發表

仲有之前各位提過既一個問題:

只有講,我地太頭腦發熱,見到佢呢句就以為能夠將舊龍d野一鋪過o係小龍傳解決~
而家龍虎門正傳仲打緊羅剎,而小龍傳得o個廿期,跟本冇可能鋪到佢同陳傲雲d恩怨,我諗起碼都要打完羅剎、再講四大世家咁先有得做呢個故仔了~睇下小龍幾時拎飯盒=.=

引用:
原帖由 Dr.Evil 於 2008-5-27 12:33 發表

QUOTE:
原帖由 亞佳佳 於 2008-5-27 16:02 發表
仲有之前各位提過既一個問題:[究竟陳傲雲有咩咁該殺?]

我一早就已經睇死條友仔無出色, 應該寫0既唔寫,唔應該寫0既就寫一大堆.....
真係無x用.....

引用:
原帖由 Dr.Evil 於 2008-5-27 05:59 發表

有一個"已經"殺人如麻既魔頭o係度就唔該死住,另一個"仲諗緊"將來會點殺人既就死得合理?????
火雲邪神該殺....唔係....
陳傲雲該殺....都唔係.....
最後思覺失調畫左"劍痴" 最該殺...........:

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-5-28 23:38 發表

我一早就已經睇死條友仔無出色, 應該寫0既唔寫,唔應該寫0既就寫一大堆.....
真係無x用.....
陳傲雲唔只唔使死唔使變奸,最後仲可以做埋封面,企埋班正派度,威威
逍遙西無限分身又再重現江湖,仲帶埋佢娘親出o黎免費任插,你o地仲唔去排隊?

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-5-28 23:38 發表

真係無x用.....
其實鄺生O係呢行做左咁多年,自己係唔係主筆既料子都好應該心裡有數,你既然做到今時今日呢個位置就好應該珍惜羽毛繼續你既行政工作把啦~~~

同邪神合作唔係唔得。X-Men 都同 Magneto 合作過啦﹐但係要合理。明明加四期﹐仲改成雙週刊﹐應該都夠版整好個故事﹐但出來o既效果慘不忍睹。

整個經典重溫場面都唔係唔得﹐但果兩件係稀世寶劍o黎架﹐咁穿法...

呢本書最大缺點﹕搞太多無謂o野﹐導致主題鬆散。真係想玩現代式懸疑﹐我建議編劇參考 Grant Morrison 係幾年前寫o既 New X-Men.
山不再崎岖,但背影伴你疲累相对

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。