推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

發新話題

橫頭磡徙置區街坊齊來聚腳

本主題被作者加入到個人文集中
有冇人識得第十座陳合興0既啊Dee???

有冇人識15-6座中間大空地果個大粒墨?

引用:
原帖由 發記大排檔 於 2008-10-7 00:30 發表
lamlamchem師兄/姐,21座既茶樓是忠興喎,天寶是第2座.
仲有10座既祥誠,1座富貴,好運
呢幾間細路仔時經常去飲茶.
天寶酒樓0既灌湯餃係用鐵片整嫁

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 Anti-air-gunner 於 2008-10-22 22:34 發表

卍慈小學在橫頭磡很有名,經常聽人提及。
我在第9 座天台中道小學讀幼稚園,
對那個卍字符號一直留有深刻印象。
卍慈小學放學果時呢 有個著白色衫0既校工

拎住一個停字牌 係馬路中間 等學生過馬路

相關搜索目錄: 幼稚園

我記得我係讀讀卍慈小學下午班0既 仲有長短週

果日要學早學 學校唔比入去

原來有個啊婆係課室門口前吊頸

有冇人記得e個件事

細個最鐘意見到飛機欖,見到佢馬上號去4樓買 , 5樓以上貴d...

引用:
原帖由 Anti-air-gunner 於 2008-10-22 14:29 發表

18座地下是樂善堂小學,沒有商舖,所指的是否旁邊的檔口?
感覺那一帶除了上下課時較多學生出沒,平日都很「荒僻」。

樂善堂小學是小弟母校,十分懷念。
據知在橫頭磡拆卸前早已停辦,
請問是那一年的事呢 ...
19座是循道小學我在那畢業。

引用:
原帖由 妹珠 於 2008-10-22 22:51 發表
我記得我係讀讀卍慈小學下午班0既 仲有長短週

果日要學早學 學校唔比入去

原來有個啊婆係課室門口前吊頸

有冇人記得e個件事
這裡都有唔少人讀卍慈小學的,你是甚麼時候畢業的?啊婆係課室門口前吊頸的事未聽過!

對,仲有D人,返學帶刀和咸魚.

我是逃學大王,卍慈69-70年離校.

引用:
原帖由 於 2008-10-23 18:10 發表

這裡都有唔少人讀卍慈小學的,你是甚麼時候畢業的?啊婆係課室門口前吊頸的事未聽過!
我大約69年讀一年班,件事大約四年班

引用:
原帖由 Anti-air-gunner 於 2008-10-23 17:32 發表

有冇試過掟唔中,掟了去另一層,被其他人執走了飛機欖?
真係有人執,不過佢好準嘅

引用:
原帖由 於 2008-10-23 18:10 發表

達:你係唔係5D升6D果個文達, 我記得校長姓仇,最鐘意打人屁股

引用:
原帖由 Anti-air-gunner 於 2008-10-23 00:30 發表
當年我係讀小學下午班,上課時間係每日中午12點50分,
逾時學校大閘會上鎖,要由校務處進入,難逃處罰。

那時商台中午12點半新聞後,有個祝壽祝婚節目,
大約12點九,即離上課還有五分鐘,就播祝壽祝婚歌。

...
仲有....報時信號一響係亞米加錶標準時間12點正

引用:
原帖由 脂粉客 於 2008-10-22 15:30 發表
我住10座,在9座卍慈返學.
10座樓下有間舖頭係晚上先開,其實係一間腸粉工場,好多人會帶個鐵#去買
仲有2樓有個傻婆成日企係屋企門人鬧人,一鬧就一個上晝

引用:
原帖由 lamlamchem 於 2008-10-17 23:24 發表
各位街坊, 恕我孤陋寡聞, 本區有無出過靚到泵一聲香港小姐之類的靚女, 又或好好打o個d 武打明星呢??
10座樓下有間泉成冰室, 李添勝成日係度飲咖啡同寫犒
個間冰室夏天會拿張功夫杌出來,再放個大波上去,用做砲咆呀咆就係碎冰
仲會係度將D蓮子心用牙籤吉佢出黎
佢地D通粉好好食一定要加胡椒粉

相關搜索目錄: 咖啡

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。