推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

[原創] 太古漢文學校

引用:
原帖由 ho1965 於 2009-3-2 08:11 PM 發表
CHOIHUNG , LAW記    講緊邊個水塘AR?係唔係呢個
總之太古水塘有好幾個吧,看舊相對比今天的熱鬧就覺得好有趣!

引用:
原帖由 ho1965 於 2009-3-2 08:18 PM 發表
彩虹 的水塘    LAW記請解畫.
哈哈,如果這個水塘是我的就發達了!

引用:
原帖由 choihung 於 2009-3-2 22:34 發表

哈哈,看到整個筲箕灣!!年份是......?

何夫人:您好,我只有一個小孩!什洫伬啎@同上網同樂?
彩虹姐姐,因家中三部PC都被老何獨霸,我現趁他去搜集資料才能上網一會。
你的孩子讀幾年級,需要你教導功課嗎?肥仔或是肥女?

相關搜索目錄: 功課

呢一個都係LA掛
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 ho1965 於 2009-3-2 23:02 發表
呢一個都係LA掛
這應不是柏架山的太古水塘,應是大潭上塘、背景是紫籮蘭山。sorry,唔收貨 ,哈哈又有多另外一張

咁就呢一個LA
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 ho1965 於 2009-3-2 23:33 發表
咁就呢一個LA
我有理由相信,這是賽西湖水塘的大霸。請各路高人指点。

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-3-3 01:07 發表
我有理由相信,這是賽西湖水塘的大霸。請各路高人指礡C
呢個唔系, o個個又唔係, 自己Mla , 喂! 有冇做功課ar, 紫蘿蘭山你又識,咁就認o下呢堆係乜山la.
估中呢就.............................

呢堆乜山?

LAW 記
唔覺意比你索左3張,#154,156, 159 加埋e貓3張〔這三張晤解畫咩?〕,另加頭尾組成以下的一張,共7張.
漁村照你都重未交功課, 系晤系想打手板,限你3月底前交功課,否則...................好多好珈N你份!!!!
蝮蘌鉐W位是否英皇道欓[山道?煙筒是新威園,對面PUI CHI BOYS HOME?BOTTOM系WESTLAND RD.?

引用:
原帖由 ho1965 於 2009-3-3 12:53 發表
呢堆乜山?941358
大山,美麗的山,香港的山 ,資料不多,又要打手掌啦,甚至打......... ,這埵n可能是西貢那邊的山及海、但仍有少少疑团未解。

引用:
原帖由 ho1965 於 2009-3-3 13:25 發表
LAW 記
唔覺意比你索左3張,#154,156, 159 加埋e貓3張〔這三張晤解畫咩?〕,另加頭尾組成以下的一張,共7張.
漁村照你都重未交功課, 系晤系想打手板,限你3月底前交功課,否則...................好多好珈N你份!!!!
...
全中,100分 ,我無得撈啦
但有小小補充,轉彎的小矮屋,就是太古早期的員工宿舍,東街及西街所在,即現在海景,海山,福昌,益昌,益發大斥所在,兒時也住過四年,二梯多伙、共用廚厠,厠是旱厠,晚上有夜香來清理的。
右手邊小山上的建築物是外籍職員club house,設施完備。

相關搜索目錄: 建築 功課

引用:
原帖由 ho1965 於 2009-3-2 10:54 PM 發表

彩虹姐姐,因家中三部PC都被老何獨霸,我現趁他去搜集資料才能上網一會。
你的孩子讀幾年級,需要你教導功課嗎?肥仔或是肥女?
何夫人:犬兒幼稚園還沒畢業!每天都有作業,所以也要看看。哈哈,中等身材而已。

相關搜索目錄: 幼稚園 功課

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-3-3 01:07 AM 發表
我有理由相信,這是賽西湖水塘的大霸。請各路高人指点。
can you give us your reason why this is 賽西湖水塘的大霸?

引用:
原帖由 ho1965 於 2009-3-3 12:53 PM 發表
呢堆乜山?941358
where?????
when????

引用:
原帖由 ho1965 於 2009-3-3 01:25 PM 發表
LAW 記
漁村照你都重未交功課, 系晤系想打手板,限你3月底前交功課,否則...................好多好№冇你份!!!!
...
thanks for such a nice photo!!!

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-3-4 12:12 AM 發表
全中,100分 ,我無得撈啦
但有小小補充,轉彎的小矮屋,就是太古早期的員工宿舍,東街及西街所在,即現在海景,海山,福昌,益昌,益發大斥所在,兒時也住過四年,二梯多伙、共用廚厠,厠是旱࡜ ...
惠安苑原來以前是山???

照片中的是糖厰還是船塢的部分?

覆  #161 彩虹, #165 Law記
TIPS :照中 上的那幾個小島. TIME : 30s
      #150  20s
      #166  唔駛客氣, 做小小o野,有人高興,世界都美好D!
      #163  內子話, D細路大了, 見到小朋友都開心,亦替妳開心.

PS: Law記  令尊工作於那一部們, 一個唔覺意,M倒張相出離都唔奇.
       下照睇完唔洗多謝我

老何,你從那兒弄來的照片(太古、鰂魚涌),你又是太古子弟?

果堆山唔好開估住,等我做下功課先。

何苦來由

引用:
原帖由 西南風 於 2009-3-4 11:42 發表
老何,你從那兒弄來的照片(太古、o魚涌),你又是太古子弟?

果堆山唔好開估住,等我做下功課先。
非太古子弟, 只因過去職業關連. 那張漁村照,  請順便幫眼.

各位朋友  : M任何地方,世界各地的原始舊照片, 我的思路很簡單.
                     (但追蝵u, 就做左Sherlock Holmes,退休冇浀n做,左手同右手玩,玩晤掂,post上離大家玩,哈哈)
                      1.Those great explorer's family history.
                      2. Developer's file,
                      3. Contractor's file, e.g.HKG : Scott Wilson, Palmer & Tunner etc.
                      4. Enginner and Architect personal file e.g.我有個表哥替法國公司做石壁水塘,佢私人D相關於該區就相當多.
                          但做o個 行,厭o個行,最後D相都唔知去左邊, 順便講埋我自己,66年離港前用架耵L匹斯半格機,將香港,九龍,
                          新界當時面貌,大街小巷全拍下來,自己縮o系黑房攪左成峟茯P期,手指都甩皮,又顯影,又定影,又過水,發夢都
                          諗唔到e加 咁方便,有玩過黑房的朋友當知道過千張相的滋味,因為貪平,承左批過期伊爾福,自己累自己,D相同
                          非林最後點呢? 冇左! 以後再講.

scot

回復 167# 的帖子

Sugar Factory ar

引用:
原帖由 ho1965 於 2009-3-4 10:05 AM 發表
覆  #161 彩虹, #165 Law記
TIPS :照中 上的那幾個小島. TIME : 30s
      #150  20s
      #166  唔駛客氣, 做小小o野,有人高興,世界都美好D!
      #163  內子話, D細路大了, 見到小朋友都開心,亦替妳開心.
...
何氏伉儷真客氣!!

LAW記  : 右邊中間是否水塘水霸

引用:
原帖由 ho1965 於 2009-3-4 12:25 發表
各位朋友  : M任何地方,世界各地的原始舊照片, 我的思路很簡單.
                     (但追蝵u, 就做左Sherlock Holmes,退休冇浀n做,左手同右手玩,玩晤掂,post上離大家玩,哈哈)
                      1.Th ...
多謝老何高人指点,等小弟試下,老何兄為小弟找回兒時居住地方的相片,感激萬分  封你做偶像。我估老何兄以前應是在工程界工作。因那些consultant的名字,eg: Scott Wilson啦......,Palmer & Turner......,Binnie Black & Vtech,Maunsell Consultant,Ove Arup etc,你講那間法國公司,是不是Dragages et Travaux Public?

相關搜索目錄: 工程

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。