推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

發新話題

[灌水] 我的紀律部隊 uncles

引用:
原帖由 老何 於 2009-11-17 21:51 發表

你uncle 好似未..................
唔明.

佢係笑其他人, 佢娶左個空姐, 所以咁囂...

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2009-11-17 23:29 發表
纪律部隊於七三年時大換血, 大量招聘新一代的年青人入伍, 將瘀血趕走. 由那時開始, direct entry 的督察级職位巳多由大學畢業生担任. 对反貪起到积極作用. 邪牌配差人之說我也聽过不少, 不过從未見过....
係啦. d uncle 話李xx 做到處長, 係因為 60 / 70 年代, 佢係政治部, 相對同期, 佢乾淨好多....

咁點解你又唔做o既? (我係咪好 8 呀?)

相關搜索目錄: 招聘

回復 6# 的帖子

講下最乞人憎個個 (講人是非)

有 d 係聽 auntie 講, 有 d 係親身經歷

有人自小屋企有勢力, 所以好刁頑. 唔知好彩 定 唔 好彩, 好靚添, d 人話佢同向生拍過拖, 同鄧大哥過從甚密. 所以結婚後, 老公好怕佢, 直到而家 60 幾歲, 都係咁..

本來佢係港女祖師, 治到 男友 / c6, 我應該五體投地,   

不過...

未有 ICAC 前, 驚人落格, 親身向小販/木屋居民 收黑錢. 阿哥話哩 d 人 係乞兒兜度拿飯食. 最羅命係, 有 ICAC 後, 仍然咁做, 係佢老公話要同佢離婚, 先收手.

成日當眾話, 嫁左個窮鬼, 如果嫁向生, 而家住豪宅...

覺得佢全冇是非觀念

相關搜索目錄: 結婚

引用:
原帖由 suewong 於 2009-11-18 00:35 發表
講下最乞人憎個個 (講人是非)

有 d 係聽 auntie 講, 有 d 係親身經歷

有人自小屋企有勢力, 所以好刁頑. 唔知好彩 定 唔 好彩, 好靚添, d 人話佢同向生拍過拖, 同鄧大哥過從甚密. 所以結婚後, 老公 ...
鄧大哥= 60年代學生王子,70年代台灣文藝片紅小生?
港女祖師
有冇貼士?我諗唔到呀  

相關搜索目錄: 結婚

前文可能有誤導, 我雖來自扇門, 但並非警隊.

ICAC成立前後, 港府对所有discipline force 開刀, 大量換血, 新人接掌實職, 瘀血則被掃埋一边, 新血瘀血, 同事間一清二楚, 边個与字头埋堆, 誰人撢人心口, 大家也心知肚明. 廉記成立, 掃瘀大行動開始, 日日返工都見幾個被ICAC帶走, 未被帶走的也胆震心驚, 一心想着着草. 港府反貪的缺心很大, 不惜翻轉幾個纪律部門. 大陸如果真心反貪, 英國人的做法可堪借鏡.

引用:
原帖由 suewong 於 2009-11-17 23:38 發表

唔明.

佢係笑其他人, 佢娶左個空姐, 所以咁囂...
當時我 uncle 對我 講: "明知哩 d 女人, 只可逢場作戲, 都比佢癡到上身, 受唔到引誘, let 極有限. ".

你uncle 好似未............講佢d fing功, 超凡入聖;修行未深的便let極有限o羅

引用:
原帖由 老何 於 2009-11-16 22:32 發表
1961年ROYAL POLICE爆左單8.5級地震事件, 改變了很多人命運。

大家估一估, 冇獎!
咁你知唔知佢(主角)伯爺係邊個?

引用:
原帖由 suewong 於 2009-11-17 21:31 發表

D uncles 話 "娶左從事最古老行業 / 黑社會 o女女 ", 兩個人, 如果唔係娶 d 咁既女人, 做左處長啦...
...
你都講左出黎,仲使乜估?

引用:
原帖由 ali 於 2009-11-18 01:37 發表

鄧大哥= 60年代學生王子,70年代台灣文藝片紅小生?
港女祖師
有冇貼士?我諗唔到呀  h:" />
你傻得對...

港女夢想: 嫁得好, 大把錢使, 買名牌, 又恰到老公, 人人都羨慕...

哩個官太, 仲唔係港女祖師?

引用:
原帖由 dw194711 於 2009-11-18 15:55 發表

咁你知唔知佢(主角)伯爺係邊個?
唔知. 快 d 講, 快 d 講

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2009-11-18 02:55 發表
大陸如果真心反貪, 英國人的做法可堪借鏡. ...
你估會唔會呀?

大陸劇集:

乾隆說: 廢了所有貪官, 他便無人可用...

霍英東在大陸投資, 都被芝麻官欺壓

相關搜索目錄: 投資

引用:
原帖由 老何 於 2009-11-18 11:16 發表

當時我 uncle 對我 講: "明知哩 d 女人, 只可逢場作戲, 都比佢癡到上身, 受唔到引誘, let 極有限. ".

你uncle 好似未............講佢d fing功, 超凡入聖;修行未深的便let極有限o羅
學黎做乜? (話比何太聽)

引用:
原帖由 suewong 於 2009-11-17 21:31 發表

仲有無?

黃 sir / 何 sir 應該答到...(我比左好大 貼士)
...
何 sir  快 d 答, 唔 係 話卑 何太聽, 話你要知 我 uncle 點 fing 人...

引用:
原帖由 suewong 於 2009-11-18 16:56 發表

何 sir  快 d 答, 唔 係 話卑 何太聽, 話你要知 我 uncle 點 fing 人...
晤答lor 牛王妹   

引用:
原帖由 suewong 於 2009-11-18 16:40 發表

唔知. 快 d 講, 快 d 講
老何怕會知。如果佢唔知,我聽日開估。而家要瞓 o勒。

引用:
原帖由 老何 於 18-11-2009 17:02 發表

晤答lor 牛王妹   
算啦,若阿sue妹去茅湖、到時就話佢知啦

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-11-18 17:56 發表
算啦,若阿sue妹去茅湖、到時就話佢知啦
我哩個港女, 放假, 邊有咁早起到身...

引用:
原帖由 dw194711 於 2009-11-18 17:33 發表

老何怕會知。如果佢唔知,我聽日開估。而家要瞓 o勒。
網上揾到, 曾昭科 爸爸 是 曾希穎, 一個出名既書法家, 畫家...

引用:
原帖由 suewong 於 18-11-2009 23:20 發表

我哩個港女, 放假, 邊有咁早起到身...
下午一時才出發喎、重早

引用:
原帖由 老何 於 2009-11-18 11:16 發表

鬧完黑社會 o女女 , 講下我既所見所聞, 其實好感慨...

通常紀律部隊 d functions, 好多 三 四 線 既富豪出席, 巴結 d 紀律部隊高官. ...

個次 我係到, 有個 散仔 既 老婆, 走上 head table, 向 個有錢佬 敬酒, 講: 我同你 飲醉佢, 仲互相交叉手飲酒, 跟住唔肯走....

大家可以想像 下 胡錦飾演既潘金蓮, 向西門慶勸酒哩個經典場面. 跟住 武大郎行上黎, 拉老婆走, 仲比潘金蓮 鬧.

當時我好凳武大郎難堪, 哩個時候, 我好敬佩個個官太出黎打圓場. 潘金蓮死死地氣返番自己將枱...

後來再諗, 潘金蓮係咪真係唔 arm 哩 (潘金蓮係北方佳麗.. )? 易地換處境, 我會唔會咁做???

我唯一可以講既, 係佢唔應該大庭廣眾咁落老公面.

而且心水清的版友, 從我之前 d 貼, 應該估到 我好敬佩個官太, 未嫁前, o野工...

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-11-18 23:29 發表
下午一時才出發喎、重早
唔使返工, > 12:00 才起床....

引用:
原帖由 suewong 於 19-11-2009 00:37 發表

唔使返工, > 12:00 才起床....
時間arm arm 好

引用:
原帖由 老何 於 2009-11-17 17:50 發表

華人太太是白人〈不論國籍〉;101%冇得升, 我的體會。

一點記憶:
我66年都已離開香港, 對royal hk police系 mcc。
50s時, 媽咪租左層樓比個沙展, 是水上人(早年香港發三家;蛋家客家及撈家), ne個沙展已是 ...
一D補充:

66年“hk police”未加皇冠,所以稱謂仲係同依家一樣——香港警察……

“三作牌” 確係存有講唔完,非常引人入勝0既話題,就因為0敢,亦萌生左好多老作、聞說、生安白造,以至九唔搭八0既古仔,而再加上戲子狂吹、渲染,就製造左更加多離晒大譜,連行內都“木宰羊”0既軼事。

不過,要對應呢亭“西遊”實在唔難,只要唔好人UP你又信,肯用下腦細心思考同CHECK下,仲係好易撥開雲霧見青天。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。