推介:| 懷孕輻射 | 頭暈輻射 | 失眠輻射 | 頭疼輻射 | 腦腫瘤輻射 | 記憶障礙輻射 | 耳損傷輻射 | 抑鬱輻射 | Celine Bags | 嬰兒用品 | Loewe Bag |

發新話題

[灌水] 我的紀律部隊 uncles

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2010-1-2 01:25 發表
成個禮拜都無新片 放左假牙
" 講埋 "遲 d 講下, 有一個 處長, 退休後, 幫超人打工, 點受小超氣. (其實佢哩個 case, 係行內人既公開秘密, d uncles 講親都兔死狐悲 ...)", 差唔多收工."

散左場啦...

而且Ah Sue 近來掛住聲援 "重慶校園貼大字報, 硬挺劉曉波既香港小子", D uncle out 啦...

p.s. Law 兄俾 d 耐性, 遲 d 講下彭督是非

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-1-2 14:40 發表

剛起床還昏天烏地我比你更燥症
14:40 起床.

幾好, 慳番餐.

引用:
原帖由 大隻西 於 2-1-2010 14:40 發表

剛起床還昏天烏地我比你更燥症
標準港男、14:40 起床

引用:
原帖由 suewong 於 2-1-2010 18:19 發表

" 講埋 "遲 d 講下, 有一個 處長, 退休後, 幫超人打工, 點受小超氣. (其實佢哩個 case, 係行內人既公開秘密, d uncles 講親都兔死狐悲 ...)", 差唔多收工."

散左場啦...

而且Ah Sue 近來掛住聲援 "重慶校 ...
Wa,正、我係肥彭粉C、聽下佢的負面野中和下都幾好牙

引用:
原帖由 suewong 於 2010-1-2 18:21 發表

14:40 起床.

幾好, 慳番餐.
引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2010-1-3 00:23 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=9444326&ptid=307474][/url]
標準港男、14:40 起床
這兩個假期都過得巔三倒四  有內疚感  現已回復正常  投入工作

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-1-3 01:55 發表

這兩個假期都過得巔三倒四  有內疚感  現已回復正常  投入工作
唔係丫. 我都試過 5:00 a.m. 仲係度睇 "狼圖騰"; 又試過網上看 "六國大封相"...

我估 B 哥係度 清理 剛到 既 珍藏, 攪到咁夜姐.

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2010-1-3 00:28 發表
Wa,正、我係肥彭粉C、聽下佢的負面野中和下都幾好牙
番外篇 - 肥彭的是非

如陶傑所講, 英國人的訓練 / 民族性, 令佢地成為一個好 "let" 既政客.

肥彭口齒伶俐, 反應快. 演講時, 常爆肚, 捉緊聽眾既反應. 相比董生, 照講辭讀, 都 nut nut cut cut, 慘不忍睹.

又識做 show, 黎香港時唔著禮服; 巡區又為食, 平易近人.

但招呼佢 /  董生 / 曾生 保安既 uncle 話, 肥彭 d Body Language 睇唔起 中國人; 反而 董生 好親切; 曾生 - 少爺脾氣.

佢推行既政策 (e.g. 社會福利), 受西方教育既我, 當時拍 哂手手掌.

而家我提議, 仲係咁諗既人, 去社署綜援部, 坐 1 星期, 一定嘆為觀止.

同樣, 肥彭推行既政改方案, 現在我攪唔清, 佢係好心做壞事, 定係壞心做好事.

要求共產黨加快香港的民主步伐, 仲艱難過叫女人,另私房錢出黎, 比老公包 2 奶. 一定無功而回, 家嘈屋閉. 佢無理由唔知 o家? 點解仲要咁做? (考起 ?!)

作為英國人, 佢所作所為, 梗係為自己國家. 要求佢真係為香港好. 係咪好傻, 好天真哩?

p.s. despite of this, 我仍然贊成加快香港的民主步伐...

引用:
原帖由 suewong 於 3-1-2010 17:13 發表

番外篇 - 肥彭的是非

如陶傑所講, 英國人的訓練 / 民族性, 令佢地成為一個好 "let" 既政客.

肥彭口齒伶俐, 反應快. 演講時, 常爆肚, 捉緊聽眾既反應. 相比董生, 照講辭讀, 都 nut nut cut cut, 慘不忍睹. ...
唔理Fat Pang 好人做壞事or 壞人做好事or 壞人做壞事,我地都可以將壞事变好、eg:政改方案。還記得佢真係好胃食、有一次event晚宴上、有幸佢係我隔籬兩圍、吃完糖水、副官叫佢離座走先、佢點都要等埋心愛甜品到、拿住兩件甜品一路行、一路食、先肯走、笑C人。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-1-3 16:14 發表

唔係丫. 我都試過 5:00 a.m. 仲係度睇 "狼圖騰"; 又試過網上看 "六國大封相"...

謝謝校長對我正面化的評語  狼圖騰什麼來也

我也喜歡肥彭  相信英國人是世上最優秀的植民地統治者  都過去了吧!

引用:
原帖由 suewong 於 2010-1-3 16:14 發表

細細時跟呀娘去秀茂坪街市 有小販賣一頭狗  我對動物有特別智慧  一眼就是狼  在矮籠裡嗥叫  耐人尋味 狼比羔羊更知人性  可以飼養  是好動物

這來自內蒙顎爾多斯地區的狼飾  是戰國期山戎文化  與 "狼圖騰"; 有關系麼?

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-1-4 01:43 發表

謝謝校長對我正面化的評語  狼圖騰什麼來也
狼圖騰 - Ah Sue 近年唯一看到唔肯訓既書, 亦向不少人推介.

此書以文革時, 發達城市的知識份子, 遷移到內蒙及東北等地,為引子.
  • 描述  中國農民過度生育,大批大批的踴入內蒙,原內蒙的居民因此水草不足, 導致內蒙 的沙漠化.
  • 內蒙的黃羊、大鼠和天鵝打清光, / 生態的保育.
  • 批判中國的民族性, 不斷被列強入侵,正因為中國人的羊性太重,遇事只懂逃避。
  • 感性上, 描述 蒙古草原狼的可怕 / 可愛。願意犧牲自己, 延續族群. 母狼失去小狼時悲慟萬分, 一生都追尋小狼. 狼的傑傲, 不被純養.

真有人不如狼的感覺.

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-1-4 02:14 發表

細細時跟呀娘去秀茂坪街市 有小販賣一頭狗  我對動物有特別智慧  一眼就是狼  在矮籠裡嗥叫  耐人尋味 狼比羔羊更知人性  可以飼養  是好動物

這來自內蒙顎爾多斯地區的狼飾  是戰國期山戎文化  與 ...
買黎食 ?

幼狼好可愛.

想不到成長後, 氣勢逼人.

唔知. 但內蒙戰國時已有人聚居 / 文化 ? 估唔到...

引用:
原帖由 suewong 於 4-1-2010 17:35 發表

狼圖騰 - Ah Sue 近年唯一看到唔肯訓既書, 亦向不少人推介.

此書以文革時, 發達城市的知識份子, 遷移到內蒙及東北等地,為引子.
描述  中國農民過度生育,大批大批的踴入內蒙,原內蒙的居民因此水 ...
正、有咁arm我嘴形的書,一於買番本。

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2010-1-4 18:19 發表
因住睇到唔肯訓....

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-1-4 02:14 發表

這來自內蒙顎爾多斯地區的狼飾  是戰國期山戎文化  與 ...
B 哥屋企好似叮噹個八寶袋, 好多寶貝...

引用:
原帖由 suewong 於 2010-1-4 17:35 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=9463569&ptid=307474][/url]

描述  中國農民過度生育,大批大批的踴入內蒙,原內蒙的居民因此水 ...
原來是書 有關草原動物刻畫人性的書  似有相熟感覺 謝謝您推介 我時常跟塞外電郵  蒙古人喜用虎子稱自已  大西北的喜歡用狼自稱。 老虎都有人養  狼都可以  只是跟養貓狗不一樣  狼要受尊重  別呼貓喝狗的  把狼帶出野性來不是鬧著玩  光是噬力就有1000磅。跟校長頂咀了  罪過!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 suewong 於 2010-1-4 17:42 發表

買黎食 ?

幼狼好可愛.

想不到成長後, 氣勢逼人.

唔知. 但內蒙戰國時已有人聚居 / 文化 ? 估唔到...
石器時代。
買黎食 ?...........唔知呀!

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2010-1-4 18:19 發表
看完便序述給我聽。

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-1-4 23:17 發表
原來是書 有關草原動物刻畫人性的書  似有相熟感覺 謝謝您推介 我時常跟塞外電郵  蒙古人喜用虎子稱自已  大西北的喜歡用狼自稱。 老虎都有人養  狼都可以  只是跟養貓狗不一樣  狼要受尊重  別呼貓喝狗的  把狼帶出 ...
同意. B 哥見識不凡.

書中被純養的狼, 和主角不是從屬的關係. 最終, 因為搬家, 要用鐵鍊綁起狼, 狼一路掙扎, 重傷而死...

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-1-4 23:17 發表
原來是書 有關草原動物刻畫人性的書  似有相熟感覺 謝謝您推介 我時常跟塞外電郵  蒙古人喜用虎子稱自已  大西北的喜歡用狼自稱。 老虎都有人養  狼都可以  只是跟養貓狗不一樣  狼要受尊重  別呼貓喝狗的  把狼帶出 ...
B 哥好 let.

環保專家李樂x, 曾在講座中, 輕描淡寫提及, 與國內專家, 長久共處, 不是易事. 香港人很難做到...

引用:
原帖由 suewong 於 2010-1-4 23:36 發表

同意. B 哥見識不凡.

書中被純養的狼, 和主角不是從屬的關係. 最終, 因為搬家, 要用鐵鍊綁起狼, 狼一路掙扎, 重傷而死...
校長懂得適當讚美  可以鼓勵人心  我只是看收銀台[跌市給比你]頻道  看到三四點  書本是否真故事?

引用:
原帖由 大隻西 於 4-1-2010 23:24 發表

看完便序述給我聽。
吓、要做閱讀書報告、 唔好要我係亞sue面前賣文章好嗎

引用:
原帖由 suewong 於 4-1-2010 18:53 發表

因住睇到唔肯訓....
預左、太座實会炸形。以後唔準上XOCAT

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2010-1-5 00:18 發表
吓、要做閱讀書報告、 唔好要我係亞sue面前賣文章好嗎
因為我無時間看這好書。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。