推介:| 開蓬車頂維修翻身 | Email Hosting | Online Shop System | makeup course | Wedding Photography Tip | Bordeaux Red | English learning | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

舊照片

彭德懷講句真話,隨後20年...................後有文人 楊憲益 如斯總結.................

千年古國貧愚弱,一代新邦假大空

戰後香港生活一瞥......................................

炒黑市

[

引用:
原帖由 comm 於 2010-2-3 23:17 發表
韓戰英雄
英雄???

北韓班契弟侵略南韓, 中共助紂為虐仲叫英雄???

老毛死仔叫天理循環!!!!!!

A Landscape in Southern France by Louis Ducos Du Hauron , TAKEN IN A.D. 1872 !!!

已知年份最早之彩色風景照!!!

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-2-6 12:57 發表

英雄???

北韓班契弟侵略南韓, 中共助紂為虐仲叫英雄???

老毛死仔叫天理循環!!!!!!
英雄就係狗熊 !
小兒科!

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-6 11:10 發表
戰後香港生活一瞥...................................... ...
大細路咩 BB 個張, 好有感覺. 我 D 家姐都咩過我. 因為亞媽要搵食

我 都咩過我 D 小輩, 不過係貪玩.

香港真係好....

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-6 10:58 發表
彭德懷講句真話,隨後20年...................後有文人 楊憲益 如斯總結.................

千年古國貧愚弱,一代新邦假大空 。
前年的四川大地震,內地各界奮起賑災。但內地媒體近日相繼踢爆,部份港人熟識的內地明星捐款涉報大數。內地學者指,事件與其說是明星的悲劇,不如說是體制的悲劇,是社會誠信破產的標誌。

http://www.hkreporter.com/talks/viewthread.php?tid=873634

引用:
原帖由 suewong 於 2010-2-6 17:32 發表

前年的四川大地震,內地各界奮起賑災。但內地媒體近日相繼踢爆,部份港人熟識的內地明星捐款涉報大數。內地學者指,事件與其說是明星的悲劇,不如說是體制的悲劇,是社會誠信破產的標誌。

http://www.hkrepor ...
小弟相信會世界都有d咁既樹,
包括香港xx機構既乜乜總理,
話捐幾多幾多,
查實年年都有人賴帳~

50年代初, 新政權, 新作風, 吸引很多香港人回內地,
一長輩,帶領全家6口北上, 80年代南歸, 只伯母與幼女踏足香江。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 bobyjey 於 2010-2-7 03:07 發表

小弟相信會世界都有d咁既樹,
包括香港xx機構既乜乜總理,
話捐幾多幾多,
查實年年都有人賴帳~
係丫. 不過 d 有頭有面, 通常唔敢. 而且賴帳 1 次, 以後冇總理做...

唔同大陸, 冰冰咁出名都...

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-7 09:43 發表
50年代初, 新政權, 新作風, 吸引很多香港人回內地,
一長輩,帶領全家6口北上, 80年代南歸, 只伯母與幼女踏足香江。
亞哥成日話, 亞爸 1 世忠直, 易衝動. 好彩家山有福, 日本仔時, 落左香港, 1 路都冇返大陸...

引用:
原帖由 suewong 於 2010-2-7 16:13 發表

亞哥成日話, 亞爸 1 世忠直, 易衝動. 好彩家山有福, 日本仔時, 落左香港, 1 路都冇返大陸...
真係家山有福, 妳DAD一早就知危中有機

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-8 19:45 發表

真係家山有福, 妳DAD一早就知危中有機
亞爸唔係醒目既人, 唔知點解佢唔返上去. 考起?!

個時亞爸仲話送我去左派學校讀書, 好彩亞媽反對...

否則, 而家可能係粱x芬之流...

引用:
原帖由 suewong 於 2010-2-8 19:56 發表

亞爸唔係醒目既人, 唔知點解佢唔返上去. 考起?!

個時亞爸仲話送我去左派學校讀書, 好彩亞媽反對...

否則, 而家可能係粱x芬之流...
58年前大陸真係呃倒好多人, 有個長輩乃摩總中人, 大躍進時, 大力慫恿工會會員回內地參加建設祖國,
聯同一大群會員北上, 後來回港, 從此不談此事, 睇香港時報。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-8 20:47 發表

58年前大陸真係呃倒好多人, 有個長輩乃摩總中人, 大躍進時, 大力慫恿工會會員回內地參加建設祖國,
聯同一大群會員北上, 後來回港, 從此不談此事, 睇香港時報。

http://www.iisg.nl/landsberger/images/glf01 ...
亞爸曾 話比我聽. 以前廣州沙面, 華人與狗, 不准入內. 而家唔同啦. 仲記得, 亞爸當時好驕傲 / 開心...

我諗當時熱血 1 d 既人, 都會 buy 共產黨...

引用:
原帖由 suewong 於 2010-2-8 23:17 發表

亞爸曾 話比我聽. 以前廣州沙面, 華人與狗, 不准入內. 而家唔同啦. 仲記得, 亞爸當時好驕傲 / 開心...

我諗當時熱血 1 d 既人, 都會 buy 共產黨...
講真, 洋人咁做, 吹咩!

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-2-8 22:26 發表

B哥救人救火兼映相!

回復 36# 的帖子

當時既形勢令我地呢班人生於香港係命水好
注定係中國人中較幸運既一群. (我講係當時 )
但有d人阿爺帶著勞力士落ne.
有d人阿爺落ne做勞力士.
不落兩邊

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-9 20:12 發表

講真, 洋人咁做, 吹咩!
個度係中國既領土...

反而係大英博物館, 我冇咁

回復 45# 的帖子

只係反映政治既現實
一個國家無錢無力.又有潛在價值.
唔打你先奇.
君不見伊拉克後果..
不落兩邊

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-9 20:14 發表

B哥救人救火兼映相!
我自已都要搵人救

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-2-9 23:33 發表

我自已都要搵人救
唔係丫, b 哥好好傾 wo...

LIFE 記者於1949年共軍到廣州前,乘機到港, 在機上所拍航照。

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-10 14:35 發表
LIFE 記者於1949年共軍到廣州前,乘機到港, 在機上所拍航照。
1949年共軍到廣州前,孔 2 小姐乘機到港, 個班機 ?

李柱銘曾講過, 因為要比孔 2 小姐 d 狼狗坐, 孔 2 小姐趕左佢爸爸 (國軍將軍) 同陳濟堂 落機. 佢爸爸  同陳濟堂, 永不踏足台灣....

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。