推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

發新話題

------ Hong Kong 點 滴 --------

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-14 04:22 AM 發表
昨日阿凸提及填海, 鹇起陳年往事。

81年回港, 友人介紹認識任教港大的同輩中人名Victor薛, 時97議題, 議論紛紛, 百舸爭流。
與薛君聚話, 少不免言及於此, 薛君謂老何身居異域, 旁觀者清, 能一說否?

唉!80年 ...
尚可劈除馬鞍山,多點土地用;不過先要:
1) 殺環保局,炒邱騰華;
2) 殺法援署、申訴專員公署及警察投訴科,免社民連濫用司法覆核;
3) 向南朝鮮引進防暴警察隊,把那些環保示威者打到嘔電;
4) 向前蘇聯引進KGB,那時那些「X毛」、「X狗」阻住地球轉的人會遇賊匪劫殺,然而卻永遠找不到兇手。

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-15 18:44 發表

香港M家好多c妹仔,為鰶R個 LV手袋,情願走去做雞! ...
No kidding, that's happening even in the University nowadays...

最慘既,d 女學生唔覺得有問題。

試過有女學生出事,舊高層千方百計, 搵出學生既身份,然後用藉口, 在佢最無援的時候,踢出校。

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-15 19:44 發表

早幾年有個訟棍,原來係地產佬打手,講环保,保育,保维港,個鬧劇幾好笑呀!  
死左既張xx大狀 (未死前,是香港最 senior),有 8 / 9 個徒弟,最 let, 又最搵到錢個個,係楊x成既私人法律顧問。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-15 17:40 發表

Hong 兄真是有為青年,知唔知 食好著好,住 所要有會所,出入的士,1 個月,要幾多大洋?

衣食住行,都是奢侈品。咁先死!!!
sue 姐

做人幾時都係睇送食飯架啦,
學陶傑話齋,
有中產既品味/要求,
之不過, 就無中產既學養/能力

十幾廿蚊既快餐都食得飽,
舊區單幢樓都係樓,
出入唔一定坐的士, 仲有好多選擇

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-15 18:44 發表

Fully agree!

有需要,同想要,係两回事。

例一: 由太古城去皇仁返學行得太遠,我需要撘巴士。啱!
例二: 由太古城去皇仁返學行得太遠,我唔鍾意撘巴士,我想坐Rolls- ...
多謝筆兄
小弟自知能力有限,
將來之事, 盡力而為.

我又up 下

前幾日睇到一個財務公司廣告,話將咭數轉去佢公司,可以慳番多D利息,又可以再買多幾件衫。
嘩!咁都得,真係害人不淺

相關搜索目錄: 廣告

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-15 18:00 發表

反而我好 lau 曾生。佢唔同董生,香港世家唔會比面,人走 1 定茶涼;同中央關係,更加無得比較,退休唔會有領導人做。
既然 nothing to loss, 點解唔為香港人,做 d 石破天驚既事?佢而家只是 1 個 executor, ...
ah sue, 佢面紅耳熱一up, 乜都揭開晒啦! 受人錢財, 替人消災班友仔, 重唔玩d內部程序拖佢後腿咩, 最後出來見人,
100%非驢非馬, 點石破天驚呀?我諗佢發夢都諗唔到d財霸滲透得咁交關, 仲以為自己友會幫下手, 咪話想做政治家lor!

總之一句lar, 冇政黨政治, 八音唔齊, 唱唔出戲的, 基本法一早落閘, no 得 king

相關搜索目錄:

近排亞大SIR 復出,話叫亞爺比香港有執政黨喎!

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2010-10-15 20:41 發表
1) 殺環保局,炒邱騰華;2) 殺法援署、申訴專員公署及警察投訴科,免社民連濫用司法覆核;
3) 向南朝鮮引進防暴警察隊,把那些環保示威者打到嘔電;4) 向前蘇聯引 ...
Albert 兄老馬仍有火!殺!殺!殺!

個啲花瓶衙門,早就要殺清光。阻碇兼冇鬼用,祇係要嚟做分猪肉,掩口費,收買政黨。你請客,我付鈔。最衰係制造抝撬,到頭來仲要用公帑俾錢刁民黨啲訟棍使。

至於嗰啲乜鬼環保塔利班原教主旨極端恐佈份子呀,啲「X毛」、「X狗」呀,佢哋都係揾食啫,如知悔改,學港英時代咁,遞介出境算喇!  

邱騰華今次响堆填區自己都做埋垃圾,算佢喇,硬食扮做傻仔,做咗電兔俾啲患咗狂熱症嘅環保癲狗狂噬,都好傷嘞,革扯就慘啲,揻柴降两級兼永冇薪加就算嘞!

啱呀!劈咗個馬鞍山,將啲泥推落海,填落老何兄所講嘅吐露港嗰度唔使同大陸買沙,慳番筆。不過玩還玩呀,咪郁親 Albert 兄啲國民黨老鄉响馬鞍山剩低地盆呀!反面謘I
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 36D 於 2010-10-16 09:01 發表
我又up 下

前幾日睇到一個財務公司廣告,話將咭數轉去佢公司,可以慳番多D利息,又可以再買多幾件衫。
嘩!咁都得,真係害人不淺
呢個世界真係咩都有.

謹記:  凡事要1000思, 1000奇唔好亂信.

相關搜索目錄: 廣告

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-15 21:15 發表

死左既張xx大狀 (未死前,是香港最 senior),有 8 / 9 個徒弟,最 let, 又最搵到錢個個,係楊x成既私人法律顧問。
老何發牙痕。    講開歐斯本, 老何65年在中環某大狀處做ah ger時, 師爺大佬指點迷津, 牽扯到ne班人時, ,
打醒12個精神, 第一個係Croucher(e+都冇乜人識了, HKU d理科生除外), 而其它通天人物中, 歐斯本亦其中之一,
與地產業關係, 講都講唔晒, 佢之有咁威, 耑賴「紅牌呀姑」(某仙遊地產班霸對此君的稱呼, 當年李四叩其門,
坐足整個下午亦不得見其一面), 呀姑名東尼xx, 某次有文件一定要面交與他, 他突然對小何說, 細路, 想唔想住下
別墅, 小何眼光光望住佢, 佢哈哈大笑, 叫西洋妹安排, 小何帶埋幾個同行ah ger們去左大嶼山散石灣顛左兩日。
講左咁耐, 東尼xx做乜?
ah sue知咁多, 由佢答!

引用:
原帖由 scottiehong 於 2010-10-15 21:48 發表

sue 姐

做人幾時都係睇送食飯架啦,
學陶傑話齋,
有中產既品味/要求,
之不過, 就無中產既學養/能力

十幾廿蚊既快餐都食得飽,
舊區單幢樓都係樓,
出入唔一定坐的士, 仲有好多選擇
如果香港多數人,好像你咁識諗就好啦。

香港的客觀環境,是向下落;父親個時是經濟一路起飛。當時父執輩是克勤克儉,求諸己身;現在不少人...

最慘佢地對物質要求又高。見到 有 年輕人接受訪問,她和父母住公屋,月入 少過 1 萬,罵特首唔幫佢買屋 ,令佢無私人空間。佢供得起樓?!

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-16 10:08 發表

ah sue, 佢面紅耳熱一up, 乜都揭開晒啦! 受人錢財, 替人消災班友仔, 重唔玩d內部程序拖佢後腿咩, 最後出來見人,
100%非驢非馬, 點石破天驚呀?我諗佢發夢都諗唔到d財霸滲透得咁交關, 仲以為自己友會幫下手, 咪 ...
英國人衰極,就算是督爺,都會退休返鄉下,過平淡生活。香港人,好就唔學。

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-16 11:56 發表

老何發牙痕。    講開歐斯本, 老何65年在中環某大狀處做ah ger時, 師爺大佬指點迷津, 牽扯到ne班人時, ,
打醒12個精神, 第一個係Croucher(e+都冇乜人識了, HKU d理科生除外), 而其它通天人物中, 歐斯本亦其中之 ...
Ah Sue 95 年讀完研究院番黎,HKU engine 請我做講師,now and then 經過 Croucher Laboratory of Environmental Hydraulics。

10 年河東,Ah Sue 後生時,civil engine 幾吃香!

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-16 11:56 發表

ah sue知咁多, 由佢答!
唔識。Uncle 無講。

我估東尼 同獅子銀行有關。

相關搜索目錄: 銀行

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-16 17:29 發表

Ah Sue 95 年讀完研究院番黎,HKU engine 請我做講師,now and then 經過 Croucher Laboratory of Environmental Hydraulics。

10 年河東,Ah Sue 後生時,civil engine 幾吃香!
以前 call 機年代, 都還好
而家係數碼寬頻年代,
三幾個月就一小變, 半年已經一大變

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-16 17:41 發表

唔識。Uncle 無講。

我估東尼 同獅子銀行有關。
叫得做Uncle, 年資一定有, 地產ne行, 唔識Tony xx, 發極有限.
同獅子無關。

相關搜索目錄: 銀行

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-16 17:29 發表

Croucher 個基金, 幫左好多學子, e+大都名成利就.

引用:
原帖由 36D 於 2010-10-16 10:43 發表
近排亞大SIR 復出,話叫亞爺比香港有執政黨喎!
大SIR冇開聲多時, 唔會無端端咁講, 90多歲人, 食鹽多過各政黨中人食米, 講得出口, 必有因由, 等著瞧。

ALBERT 叔,

唔好謊糮OAH!!
點解呢?你D物業升值都係NE兩個字咋!

===================================

老何在港冇物業, 亦唔想講NE方面, 因太過嘔心, 故從來唔UP地產股。

回看一些場景, 大家對環保NE兩個字會有新的體會。
有目光如豆的, 整天都話環保又唔食得, 用得, 講離冇用!
老何最喜歡講錢, 咁就話比大家知, 環保NE兩個字值幾多錢, 現值4萬億港元。何只食得, 用得!
4萬億係現時港人物業資產總值。
場景 :數碼港一事, 史丹利帶隊會老董, 稍後, 港府新政, 認可樓宇可增環保設施, 事件擺平。
大家識做, 冇左供求平衡, 兼多左一個流行語........發水樓。
物業總值由1萬8仟億, 變成E+4萬億。高招.........勁過九陽神功+易筋經+毒經。

環保, 環保..............妳多可愛!
===================================================

有報張大字標題話港府向地產業施重手;記住AH PEN 意思, 睇報張後務需洗眼, 切記!

================================================================

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-16 19:16 發表

叫得做Uncle, 年資一定有, 地產ne行, 唔識Tony xx, 發極有限.
同獅子無關。
Uncle 70 有多,是事務律師,同李大狀 1 同留學英倫,現已退休。

又想當年,lang 妹個時,約左另 1 Uncle 食 lunch, 聽到佢苦口婆心, 足足成個鐘,勸當事人(中學生),庭外和解,唔好 打官司,因為輸左要留案底,前途盡毀。個事務律師,全程黑口黑面。

Uncle 當時 40 / 50 歲,但因遲婚,個仔先 7/8 歲。佢話,佢雖然志在收入,但信陰功報在兒孫身,唔會亂黎。

相關搜索目錄: 留學

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-16 21:21 發表
ALBERT 叔,

唔好謊糮OAH!!
點解呢?你D物業升值都係NE兩個字咋!

===================================

老何在港冇物業, 亦唔想講NE方面, 因太過嘔心, 故從來唔UP地產股。

回看一些場景, 大家對環保 ...
Ah Sue 罵完又罵,有大學教授,在諮詢委員會,大大聲,話發水樓 / 屏風樓,改善居住環境,全因寬免,住客有泳池 / 健身會所。

大佬,業主比 幾拾萬,買 1 條窗外既柱。

p.s. 飯票話,有更無良既---條主力圓柱,在室內正中!!個建築師點羅牌 / 畢業o架 ?

相關搜索目錄: 建築 健身

老何很久未見個咁勁麰歇, MEGI(m魚)若側身100哩外經過,
吹甩條褲 , E+在菲律賓頭頂。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

[quote]原帖由 suewong 於 2010-10-16 22:56 發表

Uncle 當時 40 / 50 歲,但因遲婚,個仔先 7/8 歲。佢話,佢雖然志在收入,但信陰功報在兒孫身,唔會亂黎。  /quote]

咁,e+仔仔點呀?

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-17 20:57 發表

咁,e+仔仔點呀?
仔仔在外國,讀緊人類學。志願是做學者,應該哩世唔會發達,1 個唔好彩,潦倒寒儒。在香港人眼中,無出息。

但我覺得佢有 個咁有 專業操守 / supportive 的爸爸,是有福之人。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。