推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

發新話題

------ Hong Kong 點 滴 --------

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2010-10-11 23:27 發表

鵝頸山主人利希慎,經營福壽膏、利園遊樂場。
以為乜嘢咁顯赫,原販賣福壽膏呢家嘢起家,就算發咗達都唔係好G香啫!
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

Albert 叔, 順便up埋ne件苤I

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-12 17:16 發表

以為乜玹暙蒚恣A原來販賣福壽膏呢家炾_家,就算發鷞F都唔係好G香隉I  
唔好理,人地到而家,都咁顯赫。

有作家說,富人貧人,都難逃 1 死。但在養和頭等病房等死,和在政府大房等死,完全不同。

見得世面多,我唔再信天有眼。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-13 00:16 發表

待小弟嘗試解讀老何兄之感觸。

殺人放火金腰帶,修橋築路冇屍骸

我唔記得黃小妹响邊個 post 度講過两句古句,大意謂叫人做好人呢亭說話,只係講俾啲忠直死蠢嘅人聽,等自己有 room 去作奸犯科。

我相信呢個顯赫家族已自我吹摧眠咁話:「乜嘢唧,我唔賣,其它人都會賣,爭乜在我啫。當時賣鴉片乃英皇御准,完全合法。要怪就怪紅毛鬼英國佬東印度公司响印度運啲咁嘅嘢嚟賣,關我鬼事呀!」

又係噃,香港之有香港,乃拜鴉片之賜。即打從 day one ,香港乃罪惡之城。我懷疑上天會否有日將天火焚城錄照樣搬嚟响香港上演。

又或有日會好似樓蘭咁,名城變廢墟?又或與切爾諾貝爾等城相提並論呢?

我相信港人是時候要多積福及贖罪了。
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-13 16:15 發表

殺人放火金腰帶,修橋築路冇屍骸。

我唔記得黃小妹响邊個 post 度講過两句古句,大意謂叫人做好人呢亭說話,只係講俾啲忠直死蠢& ...
嘩!大哥唔係個個香港人賣鴉片,而得到呢班人的利益,大多數勤勤力力,遲早乞食個隻禾,我信有天收呢句,唔會係全香港呀
小兒科!

引用:
原帖由 comm 於 2010-10-13 18:52 發表

嘩!大哥唔係個個香港人賣鴉片,而得到呢班人的利益,大多數勤勤力力,遲早乞食個隻禾,我信有天收呢句,唔會係全香港呀
comm兄,唔好意思一時講大咗,令老兄不安。

不過我不殺伯仁,伯仁因我而死。

但香港之起家,或多或少離不開鴉片煙。無鴉片,無東印度公司,紅毛鬼冇 jetso 唔會打中國,亦唔會割香港。早期稅收亦全靠佢貿易所得。冇當日就冇無今日,呢啲係孼債嚟謘I

聖經舊約係咁做謘A天火焚城,好人壞人一齊落鑊謘I

引用:
原帖由 comm 於 2010-10-13 18:52 發表

大多數勤勤力力,遲早乞食個隻禾,我信有天收呢句,唔會係全香港呀
我啱啱見過上帝嚟,表達 comm 兄之不滿與不安,點解好人壞人一鑊熟?佢話邊有得解?你啲馬騮,解咗咪隨山走?

不過佢俾面 comm 兄,臨走都肯答。佢話就算你哋班人,只係响灣仔街市賣米、肉、菜等,但你哋有賣食物俾啲鴉片販子。你雖冇賣鴉片,但鴉片販子因你而生,即係從犯。  

重有,鴉片販子納咗重稅,政府先可提供水、市政、治安等服務,而你哋只納低稅,就享有呢啲優質服務而唔提出反對,等同間接有份參與鴉片販賣。

By the way, 上帝搭我問吓 comm 兄,你版頭張相個嗰女仔係咪幾十年前做戲個嗰 Bobo Fung?你同佢又有乜景轟咁呢吓?

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-13 16:15 發表

殺人放火金腰帶,修橋築路冇屍骸。

我唔記得黃小妹鈱鉽 post 度講過峊y古句,大意謂叫人做好人呢亭說話,只係講俾攭儐膠瘧& ...
人生路,行了差不多 1 半,這是我近 10 年來的經驗之談。

記得有 舊同事,學生暑期實習,她大熱天時,日日去巡,以防學生出事。認真的性格,惹高層厭,教開護理,要教心理科。結果師生大會,給學生當眾羞辱。

我無言以對,她說"我自求我道"。 這也是Ah Sue 的座右銘。

引用:

其實 筆兄所論,是佛學的共孽。Ah Sue 不才,試加以演繹----唔係個個德國人好戰, 但最終全國要承擔挑起戰爭的苦果,是同樣原理。

p.s. 如今通行的環境保護,就是共孽的應用。

昨日阿凸提及填海, u起陳年往事。

81年回港, 友人介紹認識任教港大的同輩中人名Victor薛, 時97議題, 議論紛紛, 百舸爭流。
與薛君聚話, 少不免言及於此, 薛君謂老何身居異域, 旁觀者清, 能一說否?

唉!80年前, 老何為兩餐, 受盡洋人之氣, 於老美DOW級大機構打工, 努力十分, 回報一分, 總有2三混蛋騎在頭上,
內心深知, 非我族類是其一, 民窮國弱是其二, 族人性格軟弱的生存方式是其三;故老鄧上場, 寄以厚望。
香江乃近世族人之南天樂土, 97現身, 港人被迫買大細, 後話已成歷史, 不說也罷。

老何對薛君說, 從國共歷史看, 老共極具彈性, 而歷史巨筆, 勢不可擋, 必收回香港, 之後基於外, 必不會蚚Z, 問題反而出在人口遷移上。
趨吉避凶這共性, 主宰人的行為, 內地民眾必乘政治壓力稍鬆之際, 翻版60s逃亡潮, 衣食住行, 97前港府壓力難以想像,
而住屋則事必最優先解決, 填海工程絕不能停。

薛君呵呵而笑道, 此正是其關注所在, 原來薛君正研究搬遷啟德至后海灣一事, 其優點有三. a. 啟德面積夠大, 足可容纳大量人口,
規劃錯了有灣轉 b. 機場在后海灣, 帶動新界發展 c. 薛君遠見, 港深共用機場, 溝通港深利益。

花開花落, 人事全非;港府何以建機場於赤臘角, 不說自明, 對香港發展的推動, 是負面的。
薛君現任教於浸大, 他當年所見, 出於愛港, 可共醉一杯。

現香港各式各樣問題, 若濃縮在一條, 便是土地。
土地來源, 只有二途 : A. 改變郊野公園條例.....垃圾堆填區問題是阿凸投石問路, 大家不要捉錯用神。
B. 大規模填海.......因A必被反對, 故昨日放風填海。

填海地點 : 老何認為在吐露港, 鹽田仔劃一線至烏溪沙, 全填了,面積有如九龍半島, 以現代噴沙船, 兩年便完工。
工程範例可見鹿特丹新港, 上海洋山港。能否成事, 只看新特首的治港理念。阿彌陀佛!

相關搜索目錄: 工程
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

何老大,你話港深融合共管有無可能在我地有生之年見到呢

引用:
原帖由 36D 於 2010-10-14 13:34 發表
怕怕!!!

因我發覺是劣幣驅逐良幣。

香港 d 官,同是諾貝爾獎,高錕興高采烈。劉生 ?

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-13 21:17 發表

我啱啱見過上帝嚟,表達 comm 兄之不滿與不安,點解好人壞人一鑊熟?佢話邊有得解?你啲馬騮,解咗咪隨山走?

不過佢俾面 comm 兄,臨走都肯答啲。佢話就算你 ...
你版頭張相個嗰女仔係  我细細個時啲頭髮好似佢咁樣!

我啱啱見過上帝嚟,表達    多謝你同我免費問米                  

小兒科!

引用:
原帖由 36D 於 2010-10-14 13:34 發表
50年不變這軀殼總是要的, 開明如改革家胡耀邦亦不會讚同。
這軀殼壽終正寢日, 老何101歲, 一早冇眼睇了, 後續如何, 則於XOCAT地下篇再UP.

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-13 23:17 發表

其實 筆兄所論,是佛學的共孽。 如今通行的環境保護,就是共孽的應用。
Brilliant!
We speak the same language!

行政管理學,之所以著重 Team Work,背後理念,乃有福同享、有鑊同孭。

大家一條船,互相督促、學習、鼓勵,以致自我完善。

現今風氣,鼓吹無度消費,亦如小兄弟 scottiehong 响另題所說過度借貸,先使未來錢,以致商場處處,耗用燈光、冷氣能源。黃小妹亦曾提及其親友,件衫好地地就掉咗佢。

若能還完基本法,應使得使,大亞灣核電廠縱非全為港人而建,we do our bit,將加建盡量延遲,不失為功德。要知多建一廠,危險加倍,值得港人深思。

所謂天火,實乃人火,自己焚自己而矣!所以港人要發揮 Team Work 精神,介浮誇及無謂消費,甚至於感染隣近地區,港人幸甚、國人幸甚!

大家祇要明白平淡是福,無須與人爭長短。學吓歐洲人精神,你鍾意打造乜嘢世界第一,就讓他去吧,焉知非福。環境保護才是硬道理。

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-14 16:30 發表

Brilliant!

行政管理學,之所以著重 Team Work,背後理念,乃有福同享、有鑊同嚏C

大家一條船,互相督促、學習、鼓勵,以致自我 ...
有時真是會想,香港得天獨厚咁耐,是否係時候還 ?

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-14 16:30 發表

Brilliant!

行政管理學,之所以著重 Team Work,背後理念,乃有福同享、有鑊同孭。

大家一條船,互相督促、學習、鼓勵,以致自我 ...
筆兄
講開過度消費,
勾起小弟既心癮, up 番幾句先.

小弟觀察現今港人消費習慣, 有一大共通點.
特別容易發生係年輕一輩,
此乃一種病態,
暫且名為 "概念模糊化侯群綜合症"

衣食住行, 四大基本生存條件
以上四大消費行為, 可以講係必須品
其他既消費,
數碼娛樂產品, 電子娛樂產品, 其他娛樂服務...等等
都可以話係奢侈品.

而家既後生就係慨念模糊化,
分唔清乜野係必須品, 乜野係奢侈品.
為左買個名牌手袋, 名牌手機, 名牌xx ....
可以連飯都唔食, 一日三餐捱杯面,
真係命都可以唔要, 就係為左人有我有既奢侈品.

所以話呢, 真係佩服廣告商
將兩種慨念, 合二為一
甚至係以小為大, 以大為小, 混淆視聽
不停製造 "慨念模糊化病毒"
日日係各大傳媒, 不分日夜, 24小時不斷發放.
有免疫力者, 萬中無一也.

相關搜索目錄: 手機 廣告 娛樂

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-13 00:16 發表

有作家說,富人貧人,都難逃 1 死。但在養和頭等病房死,和在政府大房死,完全不同。

見得世面多,我唔再信天有眼。
完全認同 !!!!!!!!!!!!!!

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-14 12:22 發表

改變郊野公園條例.....垃圾堆填區問題是阿凸投石問路, 大家不要捉錯用神。 ...
老何兄睇嘢夠通透。

垃圾唔准揼响將軍澳,咁揼去邊呀?

吓?起焚化爐?嗱,你哋話謘I

得米,正合朕意!

邱騰華專登扮做醜人,你仲以為佢係傻仔。如果佢一早話起焚化爐?嗰啲乜鬼環保塔利班原教主義恐佈份子,仲唔响啲狗窿度捐晒出嚟狂吠呀?

(詿: 環保有真環保、假環保之分,稍後有機會再詳述。)

唔係親耳聽到由AH凸親口講出來, 都唔知佢原來咁慘情!
挖幾塊地皮仔for源自田少的「置安心」, 都要親自出馬, 同老董比較, ah 凸真係不可同日而語,
舉一反三, 政府內部深層次曝光, 大家心知肚明了。
之但係既然吹住口哨上工, 都要繼續吹水吹落去, 今次契X件擋箭牌頂住先, 拖得一時得一時,
留番dw州卑鶢潃茈敢Y頭去嘆好了!

昨日本想媽下ah凸, 聽佢講完, 都唔想up了。
點解前日咁烚烚, 事關佢up鴷部係花招, 對住開眼市民施掩眼法, ne d 仲係小事,
本埠最受災深重的教育問題, 輕輕帶過, 而房屋問題UP的時間竟然佔1/3。
教育立本之道, 唔食唔住都要投入資源; 明治維新, 日人扎實肚皮, 都用GDP50%以上於教育, 便有今天的日本。
青少年, 香港的未來, 點能一句都冇, AH SUE話佔18/25歲中25%是失業的, 加12萬雙失的, 是否話之佢死!

講房屋問題, 有乜好講?上面政策咁清楚, 重駛乜理D地產狂人呢, 佢地都知時晨到, 郁手填海啦, 填左吐露港,
塊地夠晒大, 拿拿臨起多一倍公屋, 將D 8,90後以市值租金5折塞晒佢地入去, 只可租20年, 便天下太平。
以前唔填海, 理由心知肚明, 既然劉明康都已講出口了, 仲洗乜猜測上面心意, 塊地最好秒秒鐘都有足10年之的空間,
唔郁放係度, 心理預期NE把刀, 都冇人敢炒了, 再者E+有產階級都唔駛恕窞樓價, 因南來之士停不了, 豪宅百份百唔夠供應,
鏈式反應, 中價樓都得以頂住, 有產階级咁「錫」身, 定D啦, NE種人,最易搓圓扁, 有一半, 票都唔去投, 根本唔駛理,
你荒佢地會埋社民聯堆咩?
做番場戲收工, 那時口哨吹得触, 人人聽見, 咪幾好!
為厚道, 提醒你, NE個做法你UP下就算, 留番D卑鶢漭韝五曭遮IN個去威, 之後告解, 神父實讚你。

仲有, 你D同僚,  你任內NE幾年, 對得佢地住有突了!

引用:
原帖由 scottiehong 於 2010-10-15 00:52 發表

衣食住行, 四大基本生存條件
以上四大消費行為, 可以講係必須品
...
Hong 兄真是有為青年,知唔知 食好著好,住 所要有會所,出入的士,1 個月,要幾多大洋?

衣食住行,都是奢侈品。咁先死!!!

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-15 12:55 發表

環保有真環保、假環保之分, ...

我都覺得有人打著環保的旗幟,譁眾取寵。

有環保組織負責人,1 向反對填海造地 起樓。前排政府放風,會係北角起屏風居屋,目標是中產。

估下佢反應 ?

hint: 他是中學老師,未有物業。

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-15 16:37 發表
挖幾塊地皮仔for源自田少的「置安心」, 都要親自出馬, 同老董比較, ah 凸真係不可同日而語,
舉一反三, 政府內部深層次曝光, 大家心知肚明了。
之但係既然吹 ...
反而我好 lau 曾生。佢唔同董生,香港世家唔會比面,人走 1 定茶涼;同中央關係,更加無得比較,退休唔會有領導人做。

既然 nothing to loss, 點解唔為香港人,做 d 石破天驚既事?佢而家只是 1 個 executor,不是政治家。

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 scottiehong 於 2010-10-15 00:52 發表

而家既後生就係慨念模糊化, 分唔清乜野係必須品, ...
Fully agree!

有需要,同想要,係两回事。

例一: 由太古城去皇仁返學行得太遠,我需要撘巴士。啱!
例二: 由太古城去皇仁返學行得太遠,我唔鍾意撘巴士,Rolls-Royce。冇必要!

香港M家好多c妹仔,為咗買個 LV手袋,情願走去做雞!

嗱,呢啲又係為人父母者,day one 就要身教嘞!

所以我好放心 hong 兄第日個小朋友,一定會係叻人!照做喇!冇錯嘞!呢件翡翠玉石就交俾你慢慢彫琢嘞!

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-15 16:37 發表

...
早幾年有個訟棍,原來係地產佬打手,講环保,保育,保维港,個鬧劇幾好笑呀!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。