推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

發新話題

南沙群島

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-15 16:46 發表

講來講去,佢要怪就怪自己當初押錯注,以為中共會好似蘇聯及東歐咁U檔,奈何客觀形勢,非個人主觀意志可轉移,之後又唔識藅O轉呔。

正一書生論政,成日幻想同另外一個大老有日可爭做國父。 ...
兩害取其輕。佢點都好過劉光華,曾x成等人。

而且識有人是佢同學,uncle 都話,李大狀因為政治取向,有錢佬唔會搵佢打官司。相對同輩,佢算霉。

在 1 個功利社會。

引用:
原帖由 comm 於 2010-10-15 16:31 發表

我己經戎左一朝早嘆報紙呢個習慣,慳錢慳時間去念呢段新聞有無唔導成份   
Comm咁做啱呀!

就算有日唔覺意買咗份報紙,我建議你咪帶埋入廁所辦公呀!

否則睇到扯火,谷鬼住,誤咗大事就唔好喇,對身體冇益謘I切記!

相關搜索目錄: 報紙
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-15 17:11 發表

譁!!! 你同我 d 看法咁相似,會唔會係我既化身。
As what I've said before, it's just because we speak the same language, that's it!
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-15 17:15 發表

如果亞媽仲在生,1 定問佢我有無失散左既亞哥。
我就想嘞!

我屋企家都冇人讀過 U有黃小妹妳做細妹,就光宗耀祖喇!

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-15 18:31 發表

我就想苤I

我屋企闔家都冇人讀過 U,有黃小妹妳做細妹,就光宗耀祖喇!  
細個行過街邊生果檔,見到有個小朋友,在生果盒上做功課。阿哥同我講,如果我係個小朋友,學業成績唔會咁好!!!

我只是 識揀時間投胎 (早 10 年就死啦);出世識摸門口。

相關搜索目錄: 功課

華文傳媒利用轉述外电翻譯之便, 將新聞斬件式選擇性報導, 更可惡的是歪曲事實, 或加插自已的意見, 讓讀者誤以為此乃外國通訊社的意見, 中國人長期在此扭曲的知訊愚弄下, 世界觀愈來愈窄, 對普世價值的認知愈來愈弱.

年前香港討論國旗法, 有人話自由如美國也不能焚燒國旗, 跟住華文報章紛紛轉載一篇報導, 話有三名耶魯大家生因為焚燒一面美國國旗被捕, 整篇報導沒有說出事件經過, 只側重報導其中两個學乃生出在美國的巴基斯坦族裔身份,  報導引起我的興趣, 因為多數美國人認為焚燒國旗, 對美國政府表示不滿是一种國民權利, 怎會有人因此被捕呢, 於是google一下.

原來三名學生當晚在校外舍飲酒至深夜, 回校途中經過一民宅, 私自入內, 用打火機燃點一面掛在二樓旗桿的一面美國旗, 引起一塲少少的火警, 及後三名学生被捕,被控以 arson 縱火, criminal damage 刑事毀壞, trespassing 擅入民房之罪, 無一條與悔辱國旗有關. 即是話, 就算被焚的是一塊布, 他們也會被控同一罪狀.  

華文傳媒就是利用這种下三濫枝倆去誤導讀者.

買賣黑奴的勾當並非如中共宣傳, 將罪責全放在白人身上.

千百年來, 非洲部落興互相殺掠, 敗方男人全部被殺, 有阿拉伯人向勝方提意, 何不把俘虜賣給他們作奴隸, 以此換物. 販賣黑奴由此起. 後來有印度商人加入, 主要買家來自是中東一帶. 當時歐洲人很少入非洲黑大陸, 因為他們抵受不了非洲的傳染病, 進十個死九個.  那時仍是農耕社會, 須耍龐大的人力, 畜養奴隸是當時社會的一种形態. 無可厚非.

用現代價值觀去衡量四五百年前的社會, 是本未倒置,

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2010-10-16 10:58 發表

買賣黑奴的勾當並非如中共宣傳, 將罪責全放在白人身上. ...
蛇兄講話大陸最興作嘢,歪曲事實,其實歐美各國亦不例外。

我對共產黨冇乜好感,否則我不會自1987年,即23年以來,未嘗踏足內地。惟是為是、非為非。

以西藏為例,鬼子佬別有用心地隱善揚惡。個嗰跌膊神棍達賴喇嘛自己最清楚。利用宗教,制造特權,呃神騙鬼。養埋班友仔日日响寺院內唸口枉,時間兼不事生產,正一騎在人民頭上。仲叻到呃人話衹可麻甩佬先做得神棍,啲粗工就留番俾啲婦女响外間天寒地凍咁為佢哋做支援。

未解放前仲得意,原來有批人自古以來世世代代被劃定為奴隸。窮人勤力都會有朝番身,呢啲奴隸咪使旨意。耕田、修橋築路、糧食運輸等粗工做到你死嗰日,慘!

共產黨成日話解放,呢啲奴隸真係多得共產黨唔少,今趟真係解放咗,但西方傳媒曾幾何時有大事報導及訪問過呢啲前奴隸呢?冇?點解冇?

相關搜索目錄: 運輸

引用:

千百年來, 非洲部落興互相殺掠, 敗方男人全部被殺, 有阿拉伯人向勝方提意, 何不把俘虜賣給他們作奴隸, 以此換物. 販賣黑奴由此起. 後來有印度商人加入, 主要買家來自是中東一帶. 當時歐洲人很少入非洲黑大陸 ...

當時美洲買賣黑奴的型式,是部落族長收錢,把男丁送上船,途中餓死 / 病死 的,不計其數。如果罵白人,送族人去死的族長,更該罵。

引用:

千百年來, 非洲部落興互相殺掠, 敗方男人全部被殺, 有阿拉伯人向勝方提意, 何不把俘虜賣給他們作奴隸, 以此換物. 販賣黑奴由此起. 後來有印度商人加入, 主要 ...
中國人都係甘上下貨色

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-16 16:29 發表

當時美洲買賣黑奴的型式,是部落族長收錢,把男丁送上船,途中餓死 / 病死 的,不計其數。如果罵白人,送族人去死的族長,更該罵。
如果白人不給錢,部落族長會不會送人上船?
如果白人不派船,難道黑奴游水去美洲?

不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-10-16 20:18 發表

我覺得人皆有親疏之分。理兄見義勇為,推婆婆返老人院。但如果是理兄的血親,理兄必常加探望,而且追究老人院為何讓婆婆單獨出外。

白人與黑人不同種族,無血緣,虐待黑人,not surprised. 部落族長, 與族人同氣連枝,賤賣族人,罪加一等。

同樣,Ah Sue 一向唔覺得港英政府,真心為香港人,但我對其沒期望。而家 d 庸官 / 官商勾結,我會好痛心。

其實好多人都不自覺地有種族岐視/仇視,讓我講一個故事。

我舊公司有巴籍守衛,通常都和同事都唔妥,我身為老細有時處理上都好煩。
有一個女同事平日都好斯文,亦好愛寵物,有一次行雷閃電,她同我講家堛
小狗可能受驚,想行開一陣返家睇下佢,我見佢咁有愛心,勉為其難同意。

另一天巴籍守衛同我講,佢個bb女病左,要同佢睇醫生,原來佢地有些俗例係
女人唔出街,我當然同意,叫佢早去早回。那有愛心的斯文女同事知道後冷冷
地說,「抵佢死啦,個老豆咁衰」。我聽到覺得很噩然,怎會這樣?人不如狗?

相關搜索目錄: 寵物

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-10-16 20:18 發表

其實我想補充的是:

如果無白人,應該係無美洲黑奴。
如果無族長,未必無美洲黑奴。

引用:

千百年來, 非洲部落興互相殺掠, 敗方男人全部被殺, 有阿拉伯人向勝方提意, 何不把俘虜賣給他們作奴隸, 以此換物. 販賣黑奴由此起. 後來有印度商人加入, 主要 ...
同樣地,英國政府為了要平衡貿易逆差,對中國強行輸出鴉片,亦是無可厚非,對嗎?

同樣地,日本軍政府為了要解決軍隊的性慾問體,設立了慰安婦,亦是無可厚非,對嗎?

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-10-17 02:19 發表

..對中國強行輸出鴉片,亦是無可厚非,對嗎?..設立了慰安婦,亦是無可厚非,對嗎?
當然不對!

其實鴉片及慰安婦皆是果。

背後嘅因是恰人、蝦人、弱肉強食,獸性行為,其對象往往是非至親、非至愛、非我族類者。

理兄之女職員可歸納為此類。愛護動物,應該。愛護人類,更應該。二者權衡輕重,應以後者為重。

很不幸,所謂愛護動物者,為寵物而傷人,甚至殺人,時有所聞。我相信此類人乃病人。而做出此病態行為,可能因自小輕重不分,以致行為偏激,但其表面是一個極之有愛心之人,不過對象只是寵物而矣!哀哉!

我有理由相信其父母响輕重急緩及道德教育上出了問題。

點解你地唔講吓唐人賣猪仔後系金山發達回鄉威水史,討論同我地無親戚関係的非洲黑人!
小兒科!

西藏的農奴文化猶來已久, 農奴並非奴隸, 準確些講, 是類似佃農與地主的制度, 佃農為地主工作, 地主要負上佃農一家大少的生老死葬. 從現代人眼光看, 這當然不人遁, 但這個制度有它歷史上的客觀因素, 中共用階級理論去分化, 是收不到效用的.

美國的黑奴與西藏農奴環境也有類似的地方, 也是地主與佃農關係, 農塲主人也要包生老死葬, 两者關係大致和諧, 互為依賴, 因為黑奴多主人少, 如果壓迫得緊, 黑奴怠工或叛變, 主人得不償失. 隨着工業化的到來, 黑奴被觧放, 當時就有不少黑奴不願離開, 因為他們己依賴成性, 一朝要他們獨立生活, 不何所措. 時至今日仍有不少黑人不懂自立, 從 Katrina 風暴, 可見一班.

西方傳媒也會有失實報導, 很多是因為新聞封鎖, 消息來源出問題, 但絕少像華文傳媒般利用翻譯外电之便, 强加自已的意見, 作歪曲報導. 華文傳媒的不可信性, 有如三聚青胺毒奶, 早巳傳遍世界. 這亦可解釋中共近年花大錢到國外搞宣傳, 收賣國外媒體仍得不到半點認同.

美國及西方世界是言論自由的地方, 沒有中宣部這類機構主宰言論, 任何失實的報導都瞞不過人. 丑事美事都公布人前, 所以全世界都知美軍虐囚, 紐約警察射殺準新郎, 在中國, 中宣部能做得到嗎 ?

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-10-17 02:06 發表
其實好多人都不自覺地有種族岐視/仇視,讓我講一個故事。

我舊公司有巴籍守衛,通常都和同事都唔妥,我身為老細有時處理上都好煩。
有一個女同事平日都好斯文,亦好愛寵物,有一次行雷閃電,她同我講家堛
小狗
...
E, 我有小少鍾意左你添。

在香港,在職母親的難處,就是子女有病時,份工又行唔開。請多幾次假,工都無埋。

我嘗試加以解釋:

人是感情動物,非絕對理性,平時和巴籍守衛,關係不好,佢家中有事,好人 d 既, 漠不關心;差 d 既,拍手掌。

我反而發覺,不少人都有種族岐視/仇視。通常被岐視/仇視既,都是貧國 / 曾與自己國家開戰。

多口問,有無網友,知日本右翼份子,仇視中國人的原因。佢地真是以為,中日戰爭,是中國人開火先 ?美國投下原子彈,佢地反而無咁大仇怨 ?

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-10-17 02:14 發表

其實我想補充的是:

如果無白人,應該係無美洲黑奴。
如果無族長,未必無美洲黑奴。
有 d 咁既族長,無美洲黑奴,都會有歐洲 / 中東 黑奴。

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-17 10:10 發表

當然不對!

其實鴉片及慰安婦皆是果。

背後鵀]是恰人、蝦人、弱肉強食,獸性行為,其對象往往是非至親、非至愛、非我族類者。

理兄之女職員可歸納為此類。愛護動物, ...
同意!!!

如果其對象是至親、至愛、同一族類者,罪加一等。

引用:
原帖由 comm 於 2010-10-17 16:38 發表
點解你地唔講麰薴H賣u仔後系金山發達回鄉威水史,討論同我地無親戚T係的非洲黑人!
有研究,非洲黑人,是所有人的祖先。

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2010-10-17 18:56 發表
西藏的農奴文化猶來已久, 農奴並非奴隸, 準確些講, 是類似佃農與地主的制度, 佃農為地主工作, 地主要負上佃農一家大少的生老死葬. 從現代人眼光看, 這當然不人遁, 但這個制度有它歷史上的客觀因素, 中共用階級理論去 ...
我都聽過類似的說法,亦解釋了,共產黨解放西藏良久,西藏仍不能"歸順"。

p.s. 我對西藏,沒甚深入的 study, 只流於道聽途說....

也說說英國人販賣鴉片. 中國人為什么有上等英國呢絨, 精巧的鐘錶器械不買, 偏要買鴉片去毒自已 ? 物先腐而後虫生, 英國人服鴉片作止痛藥用, 何觧到了中國却变成毒品 ? 英國人販賣鴉片入中國前, 中國人不吸食鴉片嗎 ?

椐某學者講, 鴉片的吸食起源於阿拉伯, 唐時傳入中國, 為士大夫所好, 因價貴未能普及. 及清時, 國人開始在雲貴二省種植鴉片, 在民間漸漸普及, 亦為時尚. 後英人來華經商, 各物滯銷, 唯獨鴉片好賣. 英人的鴉片品質純正, 價格相宜, 旋即成為國人恩物, 優勝劣敗, 云貴土炮自是沒人理啋. 如此說來, 要怪誰 ?

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。