推介:| 懷孕輻射 | 頭暈輻射 | 失眠輻射 | 頭疼輻射 | 腦腫瘤輻射 | 記憶障礙輻射 | 耳損傷輻射 | 抑鬱輻射 | Celine Bags | 嬰兒用品 | Loewe Bag |

發新話題

第一次中招(新版開始)

引用:
原帖由 hktony 於 2008-3-17 20:13 發表

好難知喔...除非你 隔 8個月 先玩一次..或者 逐條女咁問姐.....如果唔係 黠知喔...
咁即係我要擔心8個月囉

慘啦,,,好痛苦,,aids 都不用咁耐

引用:
原帖由 hktony 於 2008-3-17 12:11 發表

嘩!...真係唔知講乜好.................

咁耐都未斷尾,有冇問下 醫生 可唔可以 試下 d 溫泉(問埋邊隻,如果可以) 咁呀...

加油!
你咪好囉, 你睇翻之前就知, 我好翻半年後又再出, 到而家從topic剛開到而家都快3年了, 你而家少野啦, 幾多兄弟唔見左你就知咩事啦, 放心過d應該好翻哂變正常到唔正常, 如果唔係一定會好唔開心走出黎分享啦, 溫泉係去relex姐, 浸完出既機會重大啦, 我上年去浸完咪又係咁, 依個無關事.

引用:
原帖由 z888888 於 2008-3-17 13:58 發表

咁即係我要擔心8個月囉

慘啦,,,好痛苦,,aids 都不用咁耐
基本上唔會8個月, 通常都係好快出既, 8個月只係係保守可能情況, 唔信你搵個有病既試下咪知 (講笑), 通常都係接觸無耐就會出唔會咁耐, 唔信你下次去問下dr ho就知了, 而當你性行為接觸到疣後先大機會有, 如果你同囡囡發生性行為時當時佢或你無疣既, 就中既機會好低, 因為要接觸到先有, 不過疣當然係好強既細菌啦, 所以就算有帶套都會有機會中的, 而無帶中既機會就更高而已.

兄弟都係過句啦出得黎玩就要預左有依日, 就算或戒唔玩好難架, 戒得幾耐...... Tony係咪呀哈哈!!

引用:
原帖由 stanleysex 於 2008-3-17 22:52 發表

基本上唔會8個月, 通常都係好快出既, 8個月只係係保守可能情況, 唔信你搵個有病既試下咪知 (講笑), 通常都係接觸無耐就會出唔會咁耐, 唔信你下次去問下dr ho就知了, 而當你性行為接觸到疣後先大機會有, 如果你 ...
好快出? 其實會有幾快 ...

我上次真係唔記得問Dr.Ho ...

因為我只係問左梅毒,佢答我有90日潛服期

引用:
原帖由 stanleysex 於 2008-3-17 22:46 發表

你咪好囉, 你睇翻之前就知, 我好翻半年後又再出, 到而家從topic剛開到而家都快3年了, 你而家少野啦, 幾多兄弟唔見左你就知咩事啦, 放心過d應該好翻哂變正常到唔正常, 如果唔係一定會好唔開心走出黎分享啦, 溫 ...
可能我比較天真同傻
我相信自己做好d 應該可以減少出
kurtlau兄都是攪左好耐、佢都開始穩定喇
我相信你也會好番的
加油

我都覺得如果中,,應該唔駛1個月就彈出黎了

同埋呢個病除左冇先兆、亦冇咩預防翻發既方法外
真係因人而異
我既方法有用、對其他人又未必
再加上現實中呢樣是禁忌、市面上資料有限
網上既資料亦好多時間是互相矛盾,亦各有自己立場 / 代表之利益
所以唔知是慘、知多多可能亦未必好
所以dr lau 勸過兄弟唔好上咁多網search呢d野是0岩的,令人更容易神經緊張

醫生前後睇左三個
各有各好
例如
保守d有一半可疑就做到乾乾淨淨....對嚴重既人好
著重d心理既,可能對病情不重又易緊張既人好d

引用:
原帖由 hktony 於 2008-3-17 23:27 發表
我今日個袋袋冇事(即係冇疣) 既 皮膚 損晒,...想問下大家係唔係因為我搽 3m 大範圍左 搞到咁........有冇人有經驗呀
損...可能是不適合
停左先....問左醫生意見再用
因為損是大大忌
損得既地方都有可能感染
同埋皮膚易損.....洗走3m後應該用d 潤膚膏茶下

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 hktony 於 2008-3-17 23:39 發表

我一路搽都ok 架...都有 成 6星期..
只係果次即大約一星期前..我貪心覺得搽大範圍 d..會安全 d....
呢 2/3 日就......大鑊呀
你應該問醫生之餘睇下3m個說明書
包你有用

引用:
原帖由 小肥t 於 2008-3-17 15:35 發表

損...可能是不適合
停左先....問左醫生意見再用
因為損是大大忌
損得既地方都有可能感染
同埋皮膚易損.....洗走3m後應該用d 潤膚膏茶下
小肥T兄完全正確, 我之前搽完損哂反而越生多, 我都同你想法一樣本來諗住搽多D殺多D疣, 點知唔係, 同損左當然通, 馬上搽下潤膚膏會快好D, 真係唔好亂黎

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 stanleysex 於 2008-3-18 00:04 發表

小肥T兄完全正確, 我之前搽完損哂反而越生多, 我都同你想法一樣本來諗住搽多D殺多D疣, 點知唔係, 同損左當然通, 馬上搽下潤膚膏會快好D, 真係唔好亂黎
大哥你同我一樣、行過冤枉路
我果次成個袋腫左20%.......

有時真係天都幫我扎炮
呢幾日攪到大件事
一定一日幾次查牌.....更加唔敢去玩
p.s. 留左電話俾囡囡果d兄弟小心喇
by 封左劍幾年既人

引用:
原帖由 小肥t 於 2008-3-18 01:27 發表
有時真係天都幫我扎炮
呢幾日攪到大件事
一定一日幾次查牌.....更加唔敢去玩
p.s. 留左電話俾囡囡果d兄弟小心喇
by 封左劍幾年既人
不過千祈唔好打咁多呀!傷身架

引用:
原帖由 z888888 於 2008-3-17 09:51 發表
我想問下大家

性器疣會在感染後兩個星期至八個月內長出

你地通常咩時間內長出
This is cited from a mainland chinese webiste, so just for reference only.

Anyway, be happy and don't worry too much, this is something we can't control. Counting day by day won't help your body to fight the virus.  

從HPV感染人皮膚粘膜后到尖銳濕疣損害出現需要一段時間,將這段時間稱為尖銳濕疣潛伏期。尖銳濕疣潛伏期的長短因人而異,有些人的潛伏期短,有些人的潛伏期則較長。據調查尖銳濕疣的潛伏期為3周到8個月,平均2.8個月。大多數臨床觀察報道尖銳濕疣潛伏期一般為3個月左右,潛伏期最短者3-4周,潛伏期最長者8-12個月左右。有學者認為產期感染HPV的嬰兒到2歲都不可能有外生殖器疣的表現,但有57%的患兒在2歲時診斷為喉乳頭瘤。

作者曾見到1例男性尖銳濕疣患者之女性性伴在與其性交后2周陰道口長出尖銳濕疣損害,作者病例中的另一例男性患者是在與女性尖銳濕疣患者性交接觸1年半后才發病。此外,在作者的尖銳濕疣病例中能明確尖銳濕疣發病潛伏期的有476例,其中男性243例,女性233例。在男性中,潛伏期1個月者8例,2個月者58例,3個月者68例,4個月者69例,5個月者12例,6個月者17例,7個月者8例,12個月者2例,1年3個月者1例;在女性中,潛伏期1個月者24例,2個月者62例,3個月者65例,4個月者49例,5個月者15例,6個月者8例,7個月者3例,8個月者2例,9個月者1例,10個月者1例,11個月者2例,12個月者1例。從作者上述調查結果進一步証實尖銳濕疣潛伏期多在2個月,佔73.38%。

上述結果還表明潛伏期在男女性間有差異,如女性潛伏期多較短,男性潛伏期較女性增長。作者還觀察到男女性尖銳濕疣潛伏期與患者局部環境有明顯關系,如局部衛生差、潮濕、分泌物多者尖銳濕疣潛伏期短,反之則潛伏期略長。

About my case, it took around 3 months. (my warts aren't caused by sex) I am ok for almost 5 months, so hope you guys understand that a healthy mind and good diet can suppress hpv.

By the way.....

HPV感染人體后能否發生尖銳濕疣與多種因素有關。尖銳濕疣的臨床表現主要有兩種:一種是出現可見的典型的尖銳濕疣損害,稱為尖銳濕疣顯性臨床表現即尖銳濕疣;另一種是無明顯可見的尖銳濕疣損害,但通過放大鏡觀察或經醋酸試驗后可觀察到顆粒狀損害,此稱為尖銳濕疣亞臨床表現。此外有學者將無顯性尖銳濕疣臨床表現和/或尖銳濕疣亞臨床表現而僅有HPV DNA檢查陽性者列入尖銳濕疣的臨床表現中,稱之為HPV潛伏感染,作者認為欠妥,應予糾正。

在去除尖銳濕疣后到尖銳濕疣復發的間隔時間因個體差異以及所用治療方法不同等有所不同。有些患者在去除尖銳濕疣損害后不久很快復發,復發間隔時間短。有的甚至在去除疣體后創面還未愈合就長出新的損害。有些患者在去除尖銳濕疣損害后復發較慢、復發間隔時間長,如可在去除疣體后經數月再長出新的損害。

國外報道尖銳濕疣復發間隔時間從2周、數月、數年,甚至有個別報告達數十年。據作者統計國內外一些復發病例的資料顯,示85%尖銳濕疣患者的復發間隔時間在1~2個月左右。

程喜平對116例尖銳濕疣患者復發持續時間(首次電灼至最后電灼時間)進行了觀察,結果:0-1個月者65例,1~2個月者32例,2—3個月者6例,3~4個月者3例,4~5月者4例,5-6月者2例,超過6~8月者4例。絕大多數患者(97/116)復發持續不超過2個月。最后1次復發與前次治療間歇時間多數在1月以內(104/116),未發現間歇超過半年仍復發的病例。

Again, this is for reference only, but it matched what Dr. Ho told me.  "銳濕疣患者的復發間隔時間在1~2個月左右"

引用:
原帖由 AAV-2 於 2008-3-19 18:13 發表
By the way.....

HPV感染人體后能否發生尖銳濕疣與多種因素有關。尖銳濕疣的臨床表現主要有兩種:一種是出現可見的典型的尖銳濕疣損害,稱為尖銳濕疣顯性臨床表現即尖銳濕疣;另一種是無明顯可見的尖銳濕疣損害 ...
統計作用只供參考、有以下因素影響結果﹕
1.究竟是見到、摸到有粒粒先去睇計、定一成形計病發時間?
2.受訪者既答案是否可信 (特別是同伴侶一齊來睇的)
3.冬夏季有冇分別?
所以真係睇下而已、but thx for ur reference

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。