推介:| Make Friends | 交友 | 婚姻介紹 | 網上交友 | 幽默 | 趣味網頁 | 娛樂 | 魔術 | 精品 | 玩具 |

發新話題

好耐唔見

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-9-22 05:38 發表

唐詩三百首裡,有一首 (登鸛雀樓) ;白日依山盡,鰝e入海流,欲窮...................樓。在下衹知依山盡應是紅日,白日應是日在中天,實不應依山盡。各位師兄前輩意下如何,請有所賜教。
白日的白應該係講日間,日即係太陽,白日是有太陽的時間,不一定是如日中天!
日間將盡時,太陽還在西邊的高山上空,日落後,只見高山不見太陽,所以便依山盡。

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-9-29 05:39 發表

我]有一句成語; (掩耳盜鈴),在下相信大家都知道同埋熟識,噉唔知列位對呢句有乜睇法?唔知係琝磼峆Y錯?
「掩耳盜鈴」同「鴕鳥政策」一樣意思!
即係形容有人做埋d遺心、遺法、不合理既野或事情,以為自己好聰明,便人不會知道,其實所以人都知,係形容「蠢人」咁解

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-10-6 06:01 發表

話說舊時有兩個好叻鴾H,阿甲同阿乙係好朋友薄A不過佢地好鐘意大家頂嘴,一日佢地一齊去玩,去到一個池塘傍邊,阿甲話;你睇瓥鬗蘢怑探撅o幾開心,阿乙頂佢;你又唔係魚,點知佢地好 ...
汝非魚怎知魚之樂!即係話你不是他們你不會知道他們的感受、感覺

引用:
原帖由 james3504 於 2011-10-27 10:16 發表

「掩耳盜鈴」同「鴕鳥政策」一樣意思!
即係形容有人做埋d遺心、遺法、不合理既野或事情,以為自己好聰明,便人不會知道,其實所以人都知,係形容「蠢人」咁解
在下同大家玩吓文字遊戲, (掩耳盜鈴) 人淨係得兩隻手,如果佢用咗雙手去掩佢兩隻耳,仲邊道有手去盜鈴呢?各位點睇?

山旮旯

引用:
原帖由 james3504 於 2011-10-27 10:08 發表

白日的白應該係講日間,日即係太陽,白日是有太陽的時間,不一定是如日中天!
日間將盡時,太陽還在西邊的高山上空,日落後,只見高山不見太陽,所以便依山盡。
嘩!真係好耐唔見,近來好嗎?閣下一番嚟就隹作連篇,令人目不暇給。在下以為 "日" 依山落去果陣,多數會轉淡紅色,而且仲大咗添,閣下以為呢?
山旮旯

引用:
原帖由 james3504 於 2011-10-27 10:22 發表

汝非魚怎知魚之樂!即係話你不是他們你不會知道他們的感受、感覺
嘩!100%啱哂,可惜在下冇設獎品,惟有心照。
山旮旯

引用:
原帖由 james3504 於 2011-10-27 10:08 發表

閣下呢種講法,同觀點角度有好大關係,如果企喺高山嘅腳底望上去,噉嘅情况就會同閣下所講一樣。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-10-30 11:42 發表

閣下呢種講法,同觀點角度有好大關係,如果企鰤炊s儭}底望上去,噉黿↙G就會同閣下所講一樣。
但有幾多人真正可以企在山頂之顛,就算企在山頂,一山還有一山高呢!

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-10-28 00:09 發表

在下同大家玩鴾憒r遊戲, (掩耳盜鈴) 人淨係得兩隻手,如果佢用鷘糷漭h掩佢兩隻耳,仲邊道有手去盜鈴呢?各位點睇?
(掩耳)冇講用手掩耳,未必一定要用雙手,可以用棉花塞耳仔或用布料封耳

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-10-28 00:26 發表

嘩!真係好耐唔見,近來好嗎?閣下一番蟈N隹作連篇,令人目不暇給。在下以為 "日" 依山落去果陣,多數會轉淡紅色,而且仲大鰷K,閣下以為呢?
仲惠妳好,我每天也是過得一樣,不過少左入黎同妳交流隉C
日出和日落也是一樣呢,太陽好似距離地球近d(根本不可能),所以看來大個d,可能係角度既視差關係!

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-10-28 01:17 發表

嘩!100%瓻{,可惜在下冇設獎品,惟有心照。
妳唔好出咁深既題目咪答得到囉

引用:
原帖由 james3504 於 2011-10-31 09:14 發表

(掩耳)冇講用手掩耳,未必一定要用雙手,可以用棉花塞耳仔或用布料封耳
如閣下所言,不用手掩耳,轉而用棉花或布料封耳。那麽變為 "塞耳" 或是 "封耳" 盜鈴,而不是 "掩耳盜鈴"

山旮旯

引用:
原帖由 james3504 於 2011-10-31 09:27 發表

仲惠妳好,我每天也是過得一樣,不過少左入黎同妳交流隉C
日出和日落也是一樣呢,太陽好似距離地球近d(根本不可能),所以看來大個d,可能係角度既視差關係!
啱哂!假如太陽移近地球,唔知會發生乜嘢?不過最低限度,我哋都會比佢晒到燶熱到爆。
山旮旯

引用:
原帖由 james3504 於 2011-10-31 09:29 發表

妳唔好出咁深既題目咪答得到囉
使唔使咁謙呀?呢啲題目對閣下嚟講,真喺好似食生菜噉食,應該絕無難處可言。
山旮旯

引用:
原帖由 james3504 於 2011-10-31 09:06 發表

但有幾多人真正可以企在山頂之顛,就算企在山頂,一山還有一山高呢!
係呀!企喺山頂唔係咁好玩,爬得高跌得深,而且仲高處不勝寒,除非想 "欲與天公試比高"
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-11-1 05:02 發表

如閣下所言,不用手掩耳,轉而用棉花或布料封耳。那玳頇 "塞耳" 或是 "封耳" 盜鈴,而不是 "掩耳盜鈴"
「掩」字解作封閉、隱藏,掩藏、掩飾都不是用手呢!所以單一個「掩」字是可以用任何物品。

引用:
原帖由 james3504 於 2011-11-1 08:59 發表

「掩」字解作封閉、隱藏,掩藏、掩飾都不是用手呢!所以單一個「掩」字是可以用任何物品。
講得都有道理,好似叫人掩噃埋道門噉,果個人唔使一定用手去掩,佢可以用脚踢或者用身撞都得。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-11-1 05:33 發表

係呀!企鬗s頂唔係咁好玩,爬得高跌得深,而且仲高處不勝寒,除非想 "欲與天公試比高"
雖然爬得高跌得深,但很多人也樂此不疲,甚至不擇手段往上爬!

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-11-2 09:37 發表

講得都有道理,好似叫人掩諿I道門噉,果個人唔使一定用手去掩,佢可以用鉠薳峈怚峔乘眾ㄠo。
仲惠睇妳平時寫野正正經經,也有幽默的一面呢

相關搜索目錄: 幽默

引用:
原帖由 james3504 於 2011-11-3 10:25 發表

仲惠睇妳平時寫野正正經經,也有幽默的一面呢
依啲係假正經,一時一樣,細佬哥一樣唔定性。

相關搜索目錄: 幽默
山旮旯

引用:
原帖由 james3504 於 2011-11-3 10:10 發表

雖然爬得高跌得深,但很多人也樂此不疲,甚至不擇手段往上爬!
有句話; 人往高處走,水向低處流。又有句; 一雞死,一雞鳴,仲有; 有人辭官歸故里,有人連夜趕科埸,人各有志。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-11-4 00:06 發表

有句話; 人往高處走,水向低處流。又有句; 一雞死,一雞鳴,仲有; 有人辭官歸故里,有人連夜趕科埸,人各有志。
又試玩吓,唔大家有冇見過清朝果陣嘅碎錢(銅錢)中間開左一個四方腄A點解唔係圓嘅?有乜用?
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-10-25 04:01 發表

又嚟同大家傾吓計,發吓嗡風,我地嘅字大約有四萬幾伍萬個,如果比大家揀,唔知大家最中意揀邊一個字呢
在下想喺呢道做一個測驗,我地大約有四萬幾到五萬個字,大概冇乜人會識得哂。而家請大家幫幫忙,揀一個自己識得而又最中意嘅字,唔知大家會揀邊一個呢?
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-11-19 11:07 發表 在下想喺呢道做一個測驗,我地大約有四萬幾到五萬個字,大概冇乜人會識得哂。而家請大家幫幫忙,揀一個自己識得而又最中意嘅字,唔知大家會揀邊一個呢?
係咪有得玩測字?呢刻的我,想到這個字>>>> 「一」

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-11-19 11:07 發表 在下想喺呢道做一個測驗,我地大約有四萬幾到五萬個字,大概冇乜人會識得哂。而家請大家幫幫忙,揀一個自己識得而又最中意嘅字,唔知大家會揀邊一個呢?
我最喜歡“愛”這個字。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。