推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

旺角天虹娛樂場

引用:
原帖由 老搜 於 2011-4-23 21:27 發表

有請筆兄講述當年大世界戲院時代之三角花園仔情况 ! ...

多謝老搜兄搜來三角花園仔之相片。

當年小弟可能每次出現大世界戲院附近時已太晏,故未察覺有判頭佬揾工人之場面。

我可能記錯,但我依稀記得當年三角花園仔與大世界戲院之間連成一體,並冇車路。

三角花園仔並冇樹木,甚至連花草也沒有,四週衹是用一些矮鐵鏈與行人路作分隔就算,有否凳亦成疑問。
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-4-23 22:19 發表

多謝老搜兄搜來三角花園仔之相片。

當年小弟可能每次出現大世界戲院附近時已太晏,故未察覺有判頭佬揾工人之場面。

我可能記錯,但我依稀記得當年三角花園仔與大世界戲院之間連成一體, ...
筆兄:
那三角花園仔相片剛是今日下午拍攝的, 而那些散工聚集的情况也是後期的, 倉海桑田, 相信你沒有記錯.
抱歉打亂了你那昔日腦海中的花園仔印象.

引用:
原帖由 老搜 於 2011-4-23 03:57 PM 發表

筆兄:
那三角花園仔相片剛是今日下午拍攝的, 而那些散工聚集的情况也是後期的, 倉海桑田, 相信你沒有記錯.
抱歉打亂了你那昔日腦海中的花園仔印象.
老友記:知道牛池灣老人院(小梅村)後的小墳場仍能有路入嗎?想找出諧星楊君俠的墳墓。

引用:
原帖由 老搜 於 2011-4-23 23:57 發表

那三角花園仔相片剛是今日下午拍攝的, .. 相信你沒有記錯.抱歉打亂了你那昔日腦海中...

用不辭勞苦、盡心盡力去形容老搜兄為此forum網友努力搜圖,絕無恭維或言過其辭矣!

我在看見老兄於post #2 之高空相已覺奇怪,因何google之衛星相會咁清晰?而Post #25 之多角度相亦以為乃於網上咁啱俾你刮到而已,誰不知乃老兄之親手傑作,佩服!

老兄熱切探究事物之drive仍非常旺盛,單憑呢點,我有理由相信老兄一定會好長命,carry on, mate!
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

老人肉google搜尋
小兒科!

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-4-24 10:03 發表

用不辭勞苦、盡心盡力去形容老搜兄為此forum網友努力搜圖,絕無恭維或言過其辭矣!

我在看見老兄於post #2 之高空相已覺奇怪,因何google之衛星相會咁清晰?而Post #25 之多角度相亦以為乃於網上 ...
me too...

引用:
原帖由 suewong 於 2011-4-22 22:23 發表

又有人說,  李菁理財不善, 流落廟街...

黃小妹提到傳聞中有關李菁晚年坎坷境况,真是令人不勝唏噓。

以我在邵氏片場內見咁多女星中,我可用驚為天人去形容李菁。

人靚乃不爭事實,否則不會在1965-1966年間,十個年尾米舖送嘅鐵底板日曆,九個係李菁。

佢除咗省鏡之外,我最鍾意佢活潑開朗、待人有禮、親切、冇架子。就算對住我哋啲下人,亦冇呼呼喝喝。當時佢拍緊鷹王,我叫佢影幾幅相留甫士一樣咁俾面(見附圖)。當然,張徹大導狄龍哥哥都一樣咁俾面。

其實李菁晚年搞成咁,除咗遇人不淑外,我都要付上部份責任。若然我當年大富大貴,我一定同邵老闆斟斟,將佢割愛and/or轉讓給我,佢一定安享晚年。  

佢尤其初出道時非常清秀有氣質,不太濃妝。To be honest, I did fancy her very much at that time!

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-4-24 15:56 發表

黃小妹提到傳聞中有關李菁晚年坎坷境况,真是令人不勝唏噓。

以我在邵氏片場內見咁多女星中,我可用驚為天人去形容李菁。

人靚乃不爭事實,否則不會在1965-1966年間,十個年尾米舖 ...
聽聞衰爛賭 - 未婚夫早逝, 又不能面對年華老去...

btw, 我覺得李菁同雪妮 好似樣...

曾同 姜氏兄弟做過鄰居, 爾生中年後樣貌越來越似佢大哥, d 家姐好失望...

李琳琳就好 aging gracefully, 有禮貌. 同而家 d 女同胞 鄰居相比...

現居間歇都有 d 明星出沒 (e.g. Ah Sa), 印證左點解化妝品咁貴.

男明星/歌星, 反而分別不大.

又印證了, 同性相拒...

相關搜索目錄: 化妝 化妝品

引用:
原帖由 suewong 於 2011-4-24 18:13 發表

聽聞衰爛賭 - 未婚夫早逝, 又不能面對年華老去....  

其實李菁响1968要拍鷹王呢亭武打片,同狄龍呢啲花c猄新仔開戲已呈敗局,兼且佢根本唔係似得鄭佩佩之類適合做打女!

年華已逝,時不與我,唉!

呢方面其實我可幫吓佢嘅,可惜我當時大約仲係揾緊相信衹有七八蚊一日嘅工吖!It’s all my fault!

若然佢真的一如傳聞般衰爛賭,就真係太不自愛了!

各位師兄師姐言重嘞 !
老搜只是盡點綿力矣 !   

引用:
原帖由 老搜 於 2011-4-24 22:59 發表

各位師兄師姐言重嘞 !
老搜只是盡點綿力矣 !   
請恕我年紀老邁,記憶力開始嚴重衰退,老搜兄做蜘蛛俠從高空影鐘意商場之建築物是否乃Albert兄前宗主國駐港政經特務機構,台灣土產(生?)文物百貨公司舊址?

相關搜索目錄: 建築

係台灣民生物產百貨有限公司!

引用:
原帖由 antoine90 於 2011-4-25 10:00 發表
多謝老兄指正!

兩位討論此位邵氏女星樣貌真甜美可愛 可惜她下圍在歌舞片着裙時有問題!
現送上菁菁電影內MTV一首給黃小妹聽,等妳順番條氣.
http://www.youtube.com/watch?v=NTCYkuEdYgY

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
小兒科!

引用:
原帖由 comm 於 2011-4-25 14:20 發表
兩位討論此位邵氏女星樣貌真甜美可愛 可惜她下圉在歌舞片着裙時有問題!  

多謝comm兄送上我當年夢中情人靚片!

李菁呢個村姑look真煞食。此戲應屬佢早期黃金歲月,夠清秀,不濃妝,近真人。

至於個躉係大咗些少,算喇,can’t complain豲漶I

其實我早已叫揸機條死仔就一就位,佢駁我咀話山坡太斜,轆咗部機落山為我事問!

comm仲有佢乜好片,請推介!  

唱嗰把聲係靜婷,一流!

引用:
原帖由 antoine90 於 2011-4-25 10:00 發表
long time no see...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-4-25 16:28 發表

多謝comm兄送上我當年夢中情人靚片!

李菁呢個村姑look真煞食。此戲應屬佢早期黃金歲月,夠清秀,不濃妝,近真人。

...
btw, how about Lily Ho ?

懂事時, Lily 已經是中年. 氣質/樣貌

但 d 家姐話, 佢唔同左樣...

引用:
原帖由 suewong 於 2011-4-25 19:16 發表

.. how about Lily Ho ? 懂事時, Lily 已經是中年. 氣質/樣貌   

我嫌何莉莉撈味重一啲,我唔LIKE!

再講番comm兄放上嚟條片,其實套戲都拍得幾靚吓,肯用實景,成棚人拉大隊帶埋竇羊咩去山上拍,以成50年前嚟講,叫做落重本豲

不過呢亭戲拍成music video/MTV咁款,節奏又慢,今時今日若果响戲院上畫實死硬,出銀開戲嗰個一定血本無歸!

除非叫揸刀郁佢個木咀(當時佢係好紅嘅甘草,乜水話?)改用猛男如林峯之類,詐假意嚟真,郁手郁脚响山上打真軍就收旺場嘅!

戲名亦要改改,叫乜鬼嘢「青山3D狂野弄羊春」之類會in啲!

相關搜索目錄: Video

哎原來小妹鍾意Lily姐, 送多首由Ho莉莉 演譯KaraOKeMTV,你可以跟住啲歌詞大聲唱架!Ho莉莉 在此片完全無撈味.
http://www.youtube.com/watch?v=vq1QqkDyVJU

小兒科!

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-4-25 09:14 發表

老搜兄做蜘蛛俠從高空影鐘意商場之建築物是否乃Albert兄前宗主國駐港政經特務機構,台灣土產(生?)文物百貨公司舊址?
哈 ! 講到特務機構, 老搜豈敢踏足於此. 那幅新世界戲院現址相片是從始創中心頂樓攝下來的.
見到筆兄當年拍攝菁姐之相片, 確是傳神, 表情掌握恰到好處. 難得 !
60年初, 老搜有位初中同學仔, 每天上午, 在介乎碧街/咸美頓街之彌敦道現九龍行位置, 當年是古老舊樓之梯口, 擺賣明星相片如陳寳珠,蕭芳芳等, 在檔口上一面賣相片, 同時温習功課, 風雨唔改.
相片來源是翻攝雜誌,月曆等, 所以翻攝得的人像質素很硬, 但畢竟, 生意不俗, 收入都足夠其交付每月60多元之學費. 該檔專售賣明星相片之檔口經營至67年, 當年可說是該區的地標.

相關搜索目錄: 雜誌 建築 功課

引用:
原帖由 老搜 於 2011-4-26 00:07 發表

見到筆兄當年拍攝菁姐之相片, 確是傳神, 表情掌握恰到好處. 難得 !

老搜兄兜把星咁醒過嚟打到小弟暈咗!

相對老兄撚機之心得,拍馬都追唔上喇!不過話時話,我真係好鍾意影相嘅。

其實我當時乃一窮二白,絕對冇資格玩啲咁嘅小資產階級玩意。部相機係借未來姊夫部西德Rollei仔影嘅。該機特色乃比一般機細少一半。

我第一部用自己錢買嘅乃1978年之Nikon FE。我知FM更好,但懶較機,冇計!

至於老兄之初中同學仔咁有商業頭腦,抵讚!相信其日後必成商界翹楚矣!

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-4-26 12:42 發表

老搜兄兜把星咁醒過嚟打到小弟暈咗!

不過話時話,我真係好鍾意影相嘅。
筆兄咁早期已使用Rollie仔, 難怪哋相影得咁細緻, 當年部Rollie仔如果已配搭埋部閃燈仔, 那仲更方便拍人像補光呢.
無獨有偶, 老搜於78年間亦擁有部FE及FM相機, 當時Nikkomat双K為行貨, 而Nikormat單K 為水貨.
當年老搜對相機亦十分愛好, 同時學吓人擁有幾部相机, 為了分別菲林屬那一部相機所拍攝出來以及乎合當時一些攝影團体需證明參賽相片來源的要求, 老搜在各相機內之方型晝格邊用小銼銼上了唔同形狀及數目之微細凹位, 而當菲林被冲晒出來時, 那於菲林方格边會出現之凹位便可印證其出處.

筆兄當年在邵氏拼勁, 有否認識攝影部領班董伯伯, 專責保養維修攝影机, 是份優差, 廾年來其有空便習慣剪報作儲存, 其有兩兒董紹詠及董紹良於66年間為邵氏首席攝影師.
當時因開拍何莉莉一套文藝片名 "船", 老搜為董氏兄弟裝造了一部 机械 "多利" , 用來昇高攝影機, 攝影師及助手拍攝高空鏡頭. 故何莉莉 "船"  這套電影特多高角度拍攝. 這部機械 "多利" 當年於閒時擺放在邵氏 work shop後側. 下圖為當年類似之 "多利" 裝置.

引用:
原帖由 老搜 於 2011-4-27 10:15 發表

筆兄咁早期已使用Rollie仔, 難怪哋相影得咁細緻, 當年部Rollie仔如果...

正所謂唔睇白鴿都睇篤屎,看來老搜兄必是高幹子弟(我哋要跟共和祖家接軌,用字都儘量要大陸化喔!),居然响當年當日afford得起撚幾部相機,仲件件好嘢嚟添,你都得嘞!

我都記得當時NikkomatK行貨及NikormatK水貨一事,如冇記錯,此乃Nikon FE/FM上一generationmodel

睇嚟老兄唔單只係攝影發燒友,仲係攝影名家大師添。拎得作品去參賽,一定唔講得笑矣!好欣賞老兄竟然會搞咁多符拂去印證各相出處,好認真!以今時今日科技,咁搞作真係得啖笑矣!

我年少無知,烏吓烏吓咁兼低級員工,可能有見過董伯伯,祇是有眼不識泰山而已

照咁睇,係老兄對電影界有貢獻就真,連"多利"部機都造得出。呢,comm兄响樓上post #44何莉莉部...處啊何處咪係「船」囉,你都有功勞謘A係冇?然則老兄亦應是邵氏員工,經常出入清水灣邵氏片場了罷?

再者,若老兄得閒不妨放幾幅傑作上嚟俾大家欣賞吓吖?

引用:
原帖由 comm 於 2011-4-25 14:20 發表
現送上菁菁電影內MTV一首給黃小妹聽,等妳順番條氣.

如果係 comm  唱, 條氣會即刻順哂...

引用:
原帖由 comm 於 2011-4-25 20:37 發表
哎原來小妹鍾意Lily姐, 送多首由Ho莉莉 演譯KaraOKe版MTV,你可以跟住啲歌詞大聲唱架!Ho莉莉 在此片完全無撈味.
http://www.youtube.com/watch?v=vq1QqkDyVJU
thanks. btw, the resolution is really high...

不過, 真是唔同左樣...

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。