推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

發新話題

旺角天虹娛樂場

引用:
原帖由 dynmv 於 2011-5-6 22:56 發表

都係我嘅錯....搞到老婆番大6包2公...離我而去.而某人係我..承諾將來同佢某 ...

咁睇嚟版主呢個現代愛andor多情故事同老搜兄都有得fight!慘!

可惜小弟文思未到,否則我會代你嗰個某人送首詩俾老兄你,以表心跡。

不過暫時我揾到一首大師級作品,啱啱哋老兄(及老搜兄),聊勝於無。佢嘅作品唔講得笑,比起小弟响樓上代南洲山大嫂作俾老搜兄嗰首乜鬼蝶舞花前嘻哈塗鴉,真係立分高下。恭整唔在講,有境、有人、有意you name it

佢仲多情過版主呀,詩中所提及之情人,有人話可涵括親朋戚友,當然包括honey呀、好兄弟呀…等等啦!

佢就係我飛佛,張九齡大哥,就讓我代某人及南洲山大嫂送俾版主and老搜兄respectively:

《望月懷遠》

海上生明月,天涯共此時。
情人怨遙夜,竟夕起相思。
滅燭憐光滿,披衣覺露滋。
不堪盈手贈,還寢夢佳期。

張九齡
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 老搜 於 2011-5-5 13:46 發表 回憶篇當年(63年)沒有轉校, 每天都能與女同學在一起.故黃昏放學後漫步送她回家,似是浪漫. 女同學英文名字叫羅麗X, 父親是政府診所醫生, 家境富裕, 這點倒覺大家之家庭背景懸殊很大.開心的日子總是過得很快 ...
老搜前輩此事令我想到陸游與唐婉,送你兩首釵頭鳳:

釵頭鳳      陸 游
  紅酥手。黃縢酒。滿城春色宮牆柳。東風惡。歡情薄。一懷愁緒,幾年離索。錯錯錯。  春如舊。人空瘦。淚痕紅浥鮫綃透。桃花落。閒池閣。山盟雖在,錦書難託。莫莫莫。
      釵頭鳳      唐 婉
  世情薄。人情惡。雨送黃昏花易落。曉風乾。淚痕殘。欲箋心事,獨語斜欄。難難難。  人成各。今非昨。病魂長似秋千索。角聲寒。夜闌珊。怕人尋問,咽淚裝歡。瞞瞞瞞。

引用:
原帖由 dirtyoldman 於 2011-5-7 10:18 發表

老搜前輩此事令我想到陸游與唐婉,送你兩首釵頭鳳: ...
好!好!
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 dirtyoldman 於 2011-5-7 10:18 發表

老搜前輩此事令我想到陸游與唐婉,送你兩首釵頭鳳: ...

橫掂大家詩興大發,我仲有一首詩,其意、境都好啱版主及老搜兄嘅,謹代表两位嘅舊相好送上:

花非花》

花非花,霧非霧,夜半來,天明去。

來如春夢幾多時?
去似朝無覓處。

白居易

多謝mepen,dirtyoldman 關心贈詩.

但我能夠打開多年心結,都係全靠呢首詩.

胡適

飛鳥過江來  投影在江水
鳥逝水長流  此影何嘗徒
風過鏡平湖  湖面生輕皺
湖更鏡平時  畢竟難如舊

今天中午帶個外孫去公園玩,
有個七八歲嘅四眼靚妹大大聲問她的朋友仔,
「從前明月光」下一句係乜,朋友仔話唔知,
我一本正經地話俾佢聽應該係「床前明月光」,
下一句咪係「疑是地上霜」囉,
點知靚妹話「錯」,你那些是舊的。

跟住佢就好順口咁念佢首新詩俾我聽:
從前明月光,亞媽煲靚湯,亞爸落毒藥...........全家死清光。

不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-5-7 17:39 發表

..跟住佢就好順口咁念佢首新詩俾我聽: 從前明月光,亞媽煲靚湯,亞爸落毒藥....全家死清光。..
咁細個就被教到咁evil,真係大鑊!

希望唔成風氣,亦未成文化。

稚子無辜,完完全全係佢哋父母嘅錯!

Who suffers most? Their parents, unless they’re orphans!

引用:
原帖由 dynmv 於 2011-5-7 17:34 發表

多謝mepen,dirtyoldman 關心贈詩. 但我能夠打開多年心結,都係全靠呢首詩.
好詩!  

版主真高人!難得肯受詩經教化,自己又睇得開!

重新上路吧!加油!

引用:

紅酥手。黃縢酒。滿城春色宮牆柳。東風惡。歡情薄。一懷愁緒,幾年離索。錯錯錯。  春如舊。人空瘦。淚痕紅浥鮫綃透 ...
版主dymnv兄嘅飛鳥過江來似曾相識  !

有謝dirtyoldman兄及筆兄嘅釵頭鳳及望月懷遠, 花非花, 現在消化之餘, 亦獻上牛Sir嘅飛佛 秦萍 在67年垂死天鵝片中嘅劇照作欣賞.
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 老搜 於 2011-5-7 19:33 發表

有謝dirtyoldman兄及筆兄嘅釵頭鳳及望月懷遠, 花非花, 現在消化之餘,  
老搜兄你番嚟就好了!

我嘗試跟進老兄單case幫你做賽後檢討,發覺老兄佢乃情場高手。  

首先,主動權從來操縱响你手上,之後又能收放自如,道行之高深,已達至業界之最高景界,犀飛利!

而四大情場金科玉律及業界守則都有兼顧到:

1. 可遠觀不可亵玩焉;
2. 唯女人與小人難養也;
3. 人身自由;及
4. 經濟層面。

小弟不才,但亦嘗試解讀此四大守則之精粹,惟若有錯漏,萬望老兄或各同業指正/叱。

1.女人,尤其是美女,正所謂美女如花,既然係朶花,睇吓就好嘞,何堪俾你摧殘呢?所以陶Sir淵明一啲都冇教錯。兼且獨樂樂不如眾樂樂,咪鬼霸住哂啦,等好嘢可以大家分享吖嘛,係冇?

2. 先此聲明,我執孔老二呢個封建祖師口水尾咋,黃小妹睇完千祈咪去平機會舉報我sex discrimination呀!所以當年一貫正確嘅盛世共和祖師嗰位太太毛夫人搞批林批孔,我都有份响香港淪陷區幫手助/叫陣,為拯救嗰啲撑起半邊天而仍受萬惡嘅男權社會所欺凌嘅弱勢婦女發聲。

3. 正所謂不自由、毋寧死。自由乃聯合國憲章指明之基本人權,雖曰一鳥在手,惟一個銀有两面,冇理由因一棵樹失去整個森林,係冇?更失去基本人權中之自由再去選擇,超錯!

4. 食完飯去找數,一個人平抑或两個人平啲?唔使人教係話?

縱觀各項,老搜兄乃大赢家!

至於版主大哥,經佢樓上所述,我亦已放心了,因佢已受胡老先生之詩經教化,經已得道,事情得到完滿解決,人亦幸免於再次被褫奪人身自由了,善哉!

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-7 19:58 發表

老搜兄你番嚟就好了!
嘩 !  玩到咁大劑, 唔知點收科 !      

引用:
原帖由 老搜 於 2011-5-7 20:55 發表

嘩 !  玩到咁大劑, 唔知點收科 !      
Let bygones be bygones, 唔好再講啲翳肺嘢,不如講番邵氏啲靚女,老搜兄有否記得一入片場門口更亭,右面是行政大樓,隔條車路對面山邊乃宿舍,李菁、何莉莉等眾星皆居於此呢?

引用:

紅酥手。黃縢酒。滿城春色宮牆柳。東風惡。歡情薄。一懷愁緒,幾年離索。錯錯錯。  春如舊。人空瘦。淚痕紅浥鮫綃透 ...
買六合彩係咁好彩就好,
剛才11:30聽緊港台戲曲天地,
正正就係唱緊呢一段,
無得頂。

不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 老搜 於 2011-5-7 19:33 發表

版主dymnv兄嘅飛鳥過江來似曾相識  !

有謝dirtyoldman兄及筆兄嘅釵頭鳳及望月懷遠, 花非花, 現在消化之餘, 亦獻上牛Sir嘅飛佛 秦萍 在67年垂死天鵝片中嘅劇照作欣賞.
多謝賞圖, 你能否說些與眾明星在學時的往事 ?

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-7 19:58 發表

...四大情場金科玉律及業界守則都有兼顧到:

1. 可遠觀不可亵玩焉;
2. 唯女人與小人難養也;
3. 人身自由;及
4. 經濟層面。...
照老兄講咁我咪4違反.

1, 掌握在手嘅野係最實在,
2, 重視女人嘅感受,處處為佢著想,
3, 為表明清白,成日要報到,
4, 男人搵$女人洗,天公地道.

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-7 21:45 發表

Let bygones be bygones, 唔好再講啲翳肺嘢,不如講番邵氏啲靚女,老搜兄有否記得一入片場門口更亭,右面是行政大樓,隔條車路對面山邊乃宿舍,李菁、何莉莉等眾星皆居於此呢?
是呀!  該宿舍與片場乃一小車路之隔, 如果入片場走捷徑, 可走經路旁圍牆之牆窿進入.   

引用:
原帖由 dynmv 於 2011-5-8 08:41 發表

照老兄講咁我咪4違反.

係呀,釘牌事少,日後手尾長事大呀!純粹一個錯誤決定,就累老兄一世冇得甩身矣!  

就讓小弟逐點跟老兄詳細分析,以免萬劫不復呀:

1.掌握在手嘅野係最實在 - 啱,之不過睇揸乜啦,好似金、銀、股、樓就冇問題,但人有脚,尤其是女人,會跟老許呀!

2.重視女人嘅感受,處處為佢著想 - 都啱,之但係揾個拍吓拖做吓honey就算囉,無須定硬一個吖,浪子係咁模式嘅啦!

3.為表明清白,成日要報到 - 初初都幾果制,幾有情趣嘅,honey呀?你家陣响邊度唧?厠所呀?開大定開細唧?用咗幾多格厠紙呀?疴完記得洗手喎!你一廂情願貪得意以為去表明清白,佢慢慢就take it for granted,唔再領你情話係當情趣,烚吓埋啲,烚吓埋啲,借關心為名,行使剩餘權力/利為實,以宣示母儀天威,為監視而監視,咁老兄就蝦碌兼芥辣矣!

4.男人搵$女人洗,天公地道 - 亦唔錯得哂吖,不過跟第二違反相同,想揾人幫老兄你散錢,出句聲由西環排到去到小西灣,一定大把女仔制,定喎!

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-8 13:54 發表

係呀,釘牌事少,日後手尾長事大呀!純粹一個錯誤決定,就累老兄一世冇得甩身謘I  

就讓小弟逐點跟老兄詳細分析,以免萬劫不復呀:

1.掌握在手嘅野係最實在 - 啱,之不 ...
原來咁有學問,早幾十年知咪好囉.
宜家只係睇下有無緣份,有個女人肯陪我終老就心滿意足啦.

引用:
原帖由 dynmv 於 2011-5-8 14:08 發表

原來咁有學問,早幾十年知咪好囉.

老版兄唔使愁喎,M家至知都一啲唔遲吖!正一Late is better than never呀!

之所以小弟响呢家嘢咁有心得,唔怕爆響口,我係呢瓣嘅遠東權威,因我係國際河東獅子共存管理執業人員協會大中華區分社永遠榮譽主席,我oversee哂两岸三地各分部運作、行政及策略事宜,每日都見落唔少同業落鑊,惟好多時都欲救無從,個個久唔久就退會一陣,話由得佢死啦,叫我唔好多管閒事。

唉,我其實都冇乜瘾再做落去,一隻二隻都唔聽我勸。最衰當初貪過接受咗委任,話明係永遠,一日係主席,就一世席!

嗱,老版兄,想揾個女人肯陪你終老一啲都唔難,三幾仟蚊包搞掂,平嘅有印印,一係豪啲吖,貴少少用賓賓吖,貪佢識幾句番文嚇得吓人,做主人身份都升呢吖,係冇?

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-6 22:18 發表

乜話,咁都得?你哋冇人support你親戚嘅咩?  

條C6用乜藉口去苛索金錢呀?打得呀?乜咁怕事謘H有痛脚?
我support, 其他人淨係識話佢怕事, 無用...

this is a good question,

牽涉到社會學/ 心理學/ 中國文化 -- 男尊女卑, 3 姑 8 婆, 人言可畏.

好疏既親戚 (60 多歲) 話 - 起初怕離婚被人笑, 抑鬱病, 自殺死唔去, 覺得死都唔怕, 怕甚麼 ? 的起心肝離婚...

離婚後,  前夫不務正業, 諸多苛索, 仲話佢嫌貧重富, 不能共患難. 男家幫親不幫理..

亞哥話, 人地家事, 叫我唔好多理. 怕我惹火燒身; 飯票就話, 講我都唔會聽;  d 家姐就話佢無 d 堅強, 自招...

我又覺得, 當時既婦女, 如果無學識/謀生能力, 周圍都是 8 婆, 外家又唔支持, 其實係幾無助. 一路既 socilaization 係百忍成金.

如果話佢年輕時, 唔帶眼識人, 我又覺得婚姻是一場賭博, 落場時頭腦都好難清醒...

而家女女就是掌上明珠, 當時好多父母覺得是賠錢貨. 早嫁早著, 撈一票禮金...

p.s. 社會風氣開放, 都有好處既...

相關搜索目錄: 賭博

引用:

都係我嘅錯...因為要搵食小時間陪屋企人,
搞到老婆番大6包2公...離我而去.
而某人係我有老婆果時相識嘅,但當時唔想誤人幸福,
叫佢搵個人去嫁,果時重親自幫佢揸花車送佢嫁.
承諾將來同佢某 ...
真男人!!!

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-7 18:35 發表

好詩!  

版主真高人!難得肯受詩經教化,自己又睇得開!

重新上路吧!加油!
, couldn't agree anymore...

引用:
原帖由 dynmv 於 2011-5-8 08:41 發表

照老兄講咁我咪4違反.

好男人!!!

引用:
原帖由 dynmv 於 2011-5-8 14:08 發表

原來咁有學問,早幾十年知咪好囉.h:" />h:" />
版主好年輕o者...

u don't know what is waiting in / over the conrner...

引用:

都係我嘅錯...因為要搵食小時間陪屋企人,
搞到老婆番大6包2公...離我而去.
...
believe in me, this is her loss...

我的 d d 姿色, 同 10 年前比, 都有天壤之別.

男女的感情, 只建築在 金錢 上, 女的年老色悴, 床頭金盡, 結果..

相關搜索目錄: 建築

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。