推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

發新話題

旺角天虹娛樂場

引用:
原帖由 老搜 於 2011-5-5 13:46 發表

臨上機前她交給老搜一對親筆句聯, 以代表她此行心意! ...

好一個哀怨纏綿嘅當代偉大愛情故事啊!  

嗱,老搜兄,小弟有理由相信此乃上集而已,小弟正在熱切期待緊下集呀!你咪鬼話我知此乃大結局呀!唔收貨呀!

我之所以咁肯定呢件事尚未解決,皆由於才女Lorita對對聯而引發

我中文根底唔好,理解力產生障礙,但我係你我就唔理三七廿一,你當我明又好,詐唔明又好,我會故意選擇用我自己鍾意嘅想法去演譯unless I hear to the contrary from Lorita personally

上句: 蝶者,Lorita也;風者,泛指大家也;有趣,即係話we both have got lots of fun  

下句: 人者,老搜兄也;月者,Lorita也;無聊,指Lorita冇瘾!   

老搜兄,革命尚未成功、仍需努力!  

筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:

回憶篇

當年(63年)沒有轉校, 每天都能與女同學在一起.故黃昏放學後漫步送她回家,似是浪蔓. 女同學英文名字叫羅麗X, 父親是政府診所醫生, 家境富裕, 這點倒覺大家之家庭背景懸殊很大.
開心的日子過得很快, 暑 ...

臨上機前她交給老搜一紙親筆對聯, 以代表她此行心意!
與 老搜 兄的文章流露的個性 (重情義), 非常吻合...

ah Sue 改慣功課 -

蝶來風有趣 -- > 蝶來風有信
人去月無聊 -- > 人去月無聲

雖然失工整, 但更合配 老搜兄的性格...

相關搜索目錄: 功課

引用:
原帖由 suewong 於 2011-5-5 20:55 發表

ah Sue 改慣功課 - ...
嗱,黃小妹做初一,我做十五謕Q,希望老搜兄玩得莫見怪。

我想試吓改成咁:

蝶來風有趣 -- > 蝶來風有信 -- >時來風送信  
人去月無聊 -- > 人去月無聲 -- >人月两團

相信咁更配合老搜兄嘅景/境願!

筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 suewong 於 2011-5-5 20:55 發表

與 老搜 兄的文章流露的個性 (重情義), 非常吻合...ah Sue 改慣功課 -...

嗱,一係咁,為賦新詩強作愁,不妨悲情and/or壯啲,橫掂都係阿聾燒炮咯,散就散啦!

蝶來風有趣 -- > 蝶來風有信 -- >時來風送信 -- >蝶來花無意
人去月無聊 -- > 人去月無聲 -- >人月两團^ -- >人去月有恨

好一個哀怨纏綿嘅當代偉大愛情故事啊!  

嗱,老搜兄,小弟有理由相信此乃上集而已,小弟正在熱切期待緊下集呀!你咪鬼話我知此乃大結局呀!唔收貨呀!

no la....

風月無聲, 何堪那南洲相隔萬里, 情誼巳有交待  就算襄王有心, 那神女可有夢矣.
老搜非常欣賞筆兄及黃小妹文采, 感謝之餘, 照數全收, 銘記心中  !   

多情种子, 情牽半世. 欽佩.

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-5-5 23:04 發表
多情种子, 情牽半世. 欽佩.
哈 ! 牛Sir莫見笑.

引用:
原帖由 老搜 於 2011-5-5 22:46 發表

no la....風月無聲, 何堪那南洲相隔萬里, 情誼巳有交待  就算神女有心, 那襄王巳無夢.  

未住,老搜兄,最新消息,我剛跟才女Lorita搭上 - 電話,她明示、暗示跟你餘波/情未了,實屬可喜。換句說話,你對她可仍然負有責任,if you so desired

原來她亦有看xocatforum,奈何她應承過自己,絕對stick to the principle做個CD Rom,只讀不寫,所着小弟我代筆。

又因她久居彼邦,腦部思維反應,已將番文自動調校為第一運作語言,故當日贈你之詩/詞/對以漢文書寫,或會過於隱晦以至詞不達意,歉甚。

現重新以番文忠實地咁表達佢自己,以示佢內心原意:

漢文原文:

蝶來風有趣
人去月無聊
南洲山婦書

番文原意:

Here comes the butterfly bringing the wind with fun and smile,
There gone my love leaving the moon without mood to shine.
Composed by Recluse Lady of South Continent

相關搜索目錄: 語言

引用:

回憶篇

當年(63年)沒有轉校, 每天都能與女同學在一起.故黃昏放學後漫步送她回家,似是浪漫. 女同學英文名字叫羅麗X, 父親是政府診所醫生, 家境富裕, 這點倒覺大家之家庭背景懸殊很大.
開心的日子過得很快, 暑 ...
前輩,你的故事,真真令我感動。

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-6 11:27 發表

未住,老搜兄,最新消息,我剛跟才女Lorita搭上 - 電話,她明示、暗示跟你餘波/情未了,實屬可喜。換句說話,你對她可仍然負有責任,if you so desired。

原來她亦有看xocat此forum,奈何她應承 ...
哈! 擁電訊專才既筆兄, 聯繫確是神通廣大, 有謝你的心意 !   

引用:
原帖由 36D 於 2011-5-6 15:35 發表

前輩,你的故事,真真令我感動。
竹兄,  抱歉甚,  請多多賜教 !  

引用:
原帖由 老搜 於 2011-5-5 22:46 發表

no la....

風月無聲, 何堪那南洲相隔萬里, 情誼巳有交待  就算襄王有心, 那神女可有夢矣.
老搜非常欣賞筆兄及黃小妹文采, 感謝之餘, 照數全收, 銘記心中  !     

it seems I know u well...

引用:
原帖由 老搜 於 2011-5-6 16:41 發表

哈! 擁電訊專材既筆兄, 聯繫確是神通廣大, 有謝你的心意 !   

老搜兄,襯你响度就啱嘞,我又剛收到才女Lorita長途電話,交帶小弟再贈老兄詩一首。

因內容相當感人,短短十四個漢字,我要擲筆數次,待心情平復良久,才能繼續執筆寫下去,正一聞者傷心、聽者流淚,但願天下有情人同聲一哭:

蝶舞花前人嫌早
等得君時天亦老
南洲山婦書

[quote]原帖由 mtpen 於 2011-5-6 18:43 發表

老搜兄,襯你响度就啱嘞,我又剛收到才女Lorita長途電話,交帶小弟再贈老兄詩一首。

因內容相當感人,短短十四個漢字...[蝶舞花前人嫌早
等得君時天亦老...

/quote]

最痛唔係人老,而係曾承諾嘅野做唔到,
山盟海逝時唔記得講過乜.?
我曾承諾某人會同佢用12隻腳一齊漫步沙灘,
但宜家連電話都唔敢比佢...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-6 18:43 發表

蝶舞花前人嫌早  等得君時天亦老
南洲山婦書     
有謝筆兄轉載 那遲來的告白.   

引用:
原帖由 dynmv 於 2011-5-6 21:22 發表
最痛唔係人老,而係曾承諾嘅野做唔到,
山盟海逝時唔記得講過乜.?
我曾承諾某人會同佢用12隻腳一齊漫步沙灘,
但宜家連電話都唔敢比佢
...
版主, 男士來說, 你好重情義咖啦...

不少男性, 唔記得又點 ? u blow, blow...

有親戚捉姦在床, 仲比丈夫惡言相向, 離婚後, 不停比苛索金錢...

引用:
原帖由 老搜 於 2011-5-6 21:28 發表

有謝筆兄轉載 那遲來的告白.   
估唔到, 老搜兄咁幽默...

相關搜索目錄: 幽默

引用:
原帖由 suewong 於 2011-5-6 18:07 發表

it seems I know u well...
Really ?

山盟海逝時唔記得講過乜.? 我曾承諾某人會同佢用12隻腳一齊漫步沙灘,但宜家連電話都唔敢比佢.. [/quote]

版主兄,咁咪即係又多情又冇記性?

今鋪我唔多爭老兄矣!

多口問句,何來12隻腳一齊漫步沙灘?就算四腳爬爬加埋都係八隻啫?

至於打電話我至叻,你話我知曳邊瓣,我幫你打,老搜兄單嘢咪我搞嘅,就嚟埋尾嘞!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-5-6 21:42 發表

有親戚捉姦在床, 仲比丈夫惡言相向, 離婚後, 不停比苛索金錢...

乜話,咁都得?你哋冇人support親戚嘅咩?  

C6用乜藉口去苛索金錢呀?打得呀?乜咁怕事謘H有痛脚?

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-6 21:54 發表
山盟海逝時唔記得講過乜.? 我曾承諾某人會同佢用12隻腳一齊漫步沙灘,但宜家連電話都唔敢比佢..
版主兄,咁咪即係又多情又冇記性?

今鋪我唔多爭老兄矣!

多口問句,何來12隻腳一齊漫 ... [/quote]

加埋2個人4隻腳.咪12隻囉,
唔係唔記得,而係 timing 唔同咗,
只有嘆句"時不與我"...

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 dynmv 於 2011-5-6 22:18 發表

加埋2個人4隻腳.

版主兄真係搞笑嘞!

唔使咁早用住係話?

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-6 22:23 發表

版主兄真係搞笑嘞!

唔使咁早用住係話?  
當年某人笑得重大聲呀.
但呢個亦係我多年嘅遺憾.

引用:
原帖由 dynmv 於 2011-5-6 21:22 發表
[quote]原帖由 mtpen 於 2011-5-6 18:43 發表

最痛唔係人老,而係曾承諾嘅野做唔到,...

咩叫做唔到唧,再上,我十扑你!

老搜兄咪成30幾年後再打電話都掂?唔怕喎!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-5-6 21:42 發表

版主, 男士來說, 你好重情義咖啦...

不少男性, 唔記得又點 ? u blow, blow...

都係我嘅錯...因為要搵食小時間陪屋企人,
搞到老婆番大6包2公...離我而去.
而某人係我有老婆果時相識嘅,但當時唔想誤人幸福,
叫佢搵個人去嫁,果時重親自幫佢揸花車送佢嫁.
承諾將來同佢某年某日12隻腳漫步沙灘,
你話我宜家點敢搵佢呀...

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。