推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

------ Hong Kong 點 滴 --------

引用:
原帖由 liao_marco 於 2010-9-25 20:26 發表
我有友人的家中有很多五六十年代的香港教科書,是他父親去美前留低的,他的家除鷞q腦同電視係新之外,都係六七年代裝潢
令友如收藏其祖父書籍, 咁就要麻煩你分享版友了, 五六十年代悛咱蝳h, 不可錯過。

相關搜索目錄: 電腦 收藏

.................................................................

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

........................................................................

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

事隔14年了............................

請問大家.............知唔知................愛國志士陳毓祥的子女現況?

http://www.youtube.com/watch?v=8zeiyTcDW_I

小友問及一事, 再而聯想世事世情, 記下以之分享。

人要是知道快將離世, 總會思前想後, 此生是否虛渡!?
可是來到這世界, 上天給我們的是one way ticket, 沒有回程, no remedy for 後悔。
李長江問其父於離留前可有說話對他說, 沒有。多可悲的生命。
虛渡, 後悔是相對於充實, 滿足;是天秤左右法碼, 而怎樣才平衡, 便是人生。
老何38歲後才明白過來。
普天之下, 人皆追逐名利, 喜怒哀樂, 恩怨情仇由此而生, 直至一天覺得太累了。
可免嗎?當然可以。簡而言之是採取什態度; 老何非有智慧的人, 幸能吸收消化智者之言。
便是「知足常樂」這四個字, 出自老子 : 天下有道,狳城言H粪;天下無道,戎馬生于郊。
莫大于多欲,禍莫大于不知足,咎莫大于欲得故知足之足,常足矣

另一啟發, 來自聖經, John 4:13 Jesus said to her, Everyone who takes this water will be in need of it again
這裡是說人的慾求, 何能滿足, 研讀聖經的朋友, 自會尋得答案。

要達至知足常樂, 是絕不容易的, 老何經驗是要過真誠這一關, 以真誠考驗自己, 否則便是自欺

引用:
原帖由 老何 於 2010-9-27 19:46 發表
事隔14年了............................

請問大家.............知唔知................愛國志士陳毓祥的子女現況?

http://www.youtube.com/watch?v=8zeiyTcDW_I
very impressed by the opening..."日本看穿中國人喜歡內鬥,乘虛而入"。

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-1 11:16 發表
要達至知足常樂, 是絕不容易的, ...
因此很佩服 1 些網友的太太。

"不見可欲,其心不動。" -- 香港的物質享受,如山倒海;名店的裝潢 / 擺設,悅人眼色。

可能自少喜歡看書,靜思,物質享受,對我不是很大的引誘。但見家族中人 ,穿著 / 飲食追求時尚,不求質素,高價就是好。名牌衣物,不夠 1 季,就棄之如敝屣。問題是有些是追逐自己能力之外。

相關搜索目錄: 飲食

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-1 11:16 發表

便是「知足常樂」這四個字,...
何老兄講得好啱,enough is enough!

老兄能於38歲便得道,醒 好多人98歲都未必明。  

中學時有幸曾讀過一两篇莊子,讓我對人生睇法,功名利祿,有着深層次影响。

釋迦牟尼都講過好多叫人無欲無求及其它相關之大道理,我信。我好同意黃小妹所說,很多人被資本主義愚弄,先使未來錢,剌激消費,盡量享樂,乜都要有。很勤力工作揾錢,同時很勤力去散錢,show off,件衫好地地揼咗佢再買過。何必呢?發到個計咁行,好易壞謘I

我深信佛學同資本主義係對立嘅。
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

回復 183# 的帖子

講開佛學,我信嘅係釋迦牟尼講嘅道理。我從來不理會甚麼儀式,乜嘢打坐、誦經、燒香等皆非釋迦牟尼之原本意願。與其花時間去念口枉,倒不如去理解佛理原意並實踐之。

釋迦牟尼從來非神,乃印度一王子,一個好心地嘅智者。後人將其神化以利拎財,制造特權,導人迷信而矣。

我相信佛教需要改革,一如德國一教士,馬丁路德 Martin Luther (1483 – 1546) 將天主教改革一樣。

該改革者可以是任何族裔、國籍、性別、及結婚與否。始後再不須穿加袈裟、剃頭、建廟宇等。

相關搜索目錄: 結婚
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-1 18:30 發表

何老兄講得好琚Aenough is enough!

老兄能於38歲便得道,醒! 好多人98歲都未必明。  

中學時有幸曾讀過一彖g莊子,讓我對人生睇法,功名利祿,有茞`層 ...
tell me more, tell me more...

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-1 18:30 發表

釋迦牟尼都講過好多叫人無欲無求及其它相關之大道理,我信。
我深信佛學同資本主義係對立...
It's interesting, 可否 elaborate?please...

p.s. 眼見近年香港很多大 project, 各團體 (even 專業,大學教授) 都名利蒙眼。有大學教授(小超的顧問),在 1 個 屏風樓的委員會中,引經據典,發水樓 is for the benefit of the public....

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-1 19:38 發表
講開佛學,我信麉Y釋迦牟尼講儮D理。我從來不理會甚麼儀式,乜洏揮丑B誦經、燒香等皆非釋迦牟尼之原本意願。與其花時間去誦經念口枉,倒不如去理解佛理原意並實踐之。

釋迦牟尼從來非神,乃 ...

我相信佛教需要改革,一如德國一教士,馬丁路德 Martin Luther (1483 – 1546)將天主教改革一樣。
mtpen 的看法,與一些大學校長 / 有識之士,不謀而合。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-1 22:57 發表

mtpen 的看法,與一些大學校長 / 有識之士,不謀而合。
小弟26得道1975年,在維也納。

某日,突蒙主感召,向部門申請一年 no pay study leave 去以天主教為國教之奧地利,修讀神學,兼修德文。課程多元化,包括認識各大教派,如佛教、伊斯蘭教、印度教、等等。  

可惜抵埗後不久,認識了一班從香港來之留學生,高人林立,讀音樂、劃畫、冶金、機械、哲學、文學等等,更被其中一個同輩大師感染,從此疏主近佛。

之所以歸佛,最大主因,是不幸事接連發生在這班從香港來之留學生身上,致令其中两摯友分別早夭,從而令我悟出佛理而得道。

歸納肇因好簡單,乃叻嗰個死嗰個。要叻過人,一定要去盡,愈來愈盡,卒之超越臨界點而敗下來。兼且叻人自然好勝,目空一切,難度更高危險事愈做愈多,必應統計學之定率無疑。佛理早有講過相關大道理如:無欲無求、不貪、不嗔、不癡、等等。

整件事非三言两語可交代,若然黃小妹唔怕悶,小弟日後再詳述。希望何老兄唔介意到時借佢地盤用吓,好嗎?

適逢國慶期間,先講啲國慶相關瑣事吧。當年十一國慶,中國駐奧地利大使館邀請華僑上大使館慶祝,我哋當然唔客氣,好多嘢食,如月餅、沙田柚、春卷、咕嚕肉等。餐後放影平原游擊戰。

其間大使在台上講,話代周恩來總理傳話:「您們雖已居於國外,但祖國對您們仍然有責任,有事需要大使人員幫忙,請隨時來找我們!」。各人聽罷,無不大為感動,淚凝於睫,小弟亦眼濕濕,我們同來數女,更哭成淚人。

大約一星期後,又有餐食,今次輪到雙十國慶,台灣中國時報搞,食物相若,其間更向年中逝世之蔣介石相鞠躬。餐後放影梅花。

我哋呢班香港人正衰仔衰女,為咗餐食,左右逢源,冇腰骨!

相關搜索目錄: 留學

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-2 15:24 發表

小弟26歲得道,於1975年,在維也納。

某日,突蒙主感召,向部門申請一年 no pay study leave 去以天主教為國教之奧地利,修讀神學,兼修德文。課程多元化,包括認識各大教派,如佛教、伊斯蘭教、印 ...
不如你都開個 post 講下。

個人來說 - "欲問前世因,今世果便是",如何解釋第一因,即第一世,各人的福澤 / 業報,已是不同。

曾經看過 1 個英年早逝的作家,黃鷹,其中1本小說,當中提及天帝,他是貴族出身,聰明才智/財富,都比普通人優秀,主宰世間萬事萬物。結果好人受盡苦楚,奸人當道。女主角臨死前,對男主角 (仍對天帝有幻想),說了 1 句發人深省的話。

p.s. 細個亞哥已好怕我坐係度睇書,佢話與眾不同,注定吃苦。

相關搜索目錄: 小說

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-2 16:44 發表

不如你都開個 post 講下。

個人來說 - "欲問前世因,今世果便是", ...
其實根本冇前生,更遑論後世。好多所謂佛經,並非 original

我確信釋迦牟尼本原著是很簡單,很人性化,並不深奧。只是後人加吓多啲,加吓多啲,兼整色整水而矣。

其實任何一個有良知嘅人,無須讀過或揸住本經書才識得做人,或做好人。

舉個例,當妳睇住我呢個 post,冇筷子在手,妳試吓話俾我知,揸筷子點揸?用食指吖、中指吖、抑或無名指吖?又用邊隻手指夾前夾後及夾住邊度?我包妳唔識。

咁是否妳不識揸筷子呢?梗係唔係喇!但唔識揸筷子嘅人,例如鬼子佬,佢哋去親唐餐館,就要揸住個筷子紙筒印住個 manual 先惦,明否?

此之所謂手中無經,心中有經是也。

我好有理由相信,釋迦牟尼本原著係一本無字天書而矣!As a result, to be honest, 我已冇正正經經看過啲所謂彿經久矣。

至於開個 forum,小弟不才,絕對不敢响呢個高手林立嘅地方獻醜。更重要一點,乃有違我所理解之佛理 - 無為!

因此,還是附在各高人之 forum啲。

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-2 22:00 發表
但唔識揸筷子嘅人,例如鬼子佬,佢哋去親唐餐館,就要揸住個筷子紙筒印住個 manual 先惦,明否?
咁又唔一定。
我個件係鬼,當年佢都唔駛我教,自己執起對筷子,夾下夾下慢慢就識用;
我個女3歲時,我畀對筷子佢自己夾麵食,佢都係自己搞掂,佢只係對尖咀筷子有困難。

AH PEN 話老何38歲「得道」, 得以讓腦袋開始認真地思索什麼是生活?要多謝一TV片集, THE COSBY SHOW.
老何建議從未看過的, 找來看看, 平凡人看平凡人故事, 才有所得。

人生態度改變, 講求緣份及觸機, 來而無影, 求亦不得, 西去之前, 全看造化。

引用:
原帖由 ali 於 2010-10-3 05:07 發表

咁又唔一定。我個件係鬼,佢都唔駛我教,夾下夾下慢慢就識用;我個女3歲時,都係自己搞掂...
Ali兄所言非虛,亦回應了小弟先前所說: 其實任何一個有良知嘅人,無須讀過或揸住本經書才識得做人,或做好人。」

換言之,Ali 嫂及囡囡無須睇 instruction 而識揸筷子,正是我想講之「天生好人」是也。

事實亦然,並非信佛才可稱得上是好人,一如並非識揸筷子之民族才懂弄美食。法國佬用刀叉,法國菜比唐餐好食百倍(中式餐飲業朋友請息怒,此乃愚見而矣 )。世上千千萬好人,信着不同宗教,甚至乎無任何信仰。

講番前生今世輪迴之說,幾千年前民智未開,有心人士,用鬼神之說以收阻嚇之用,可以理解。起碼走運時會埋怨因前生作孼而起警惕之效。又或想做壞事時會想到下世會有報應而收手。但屬飲鴆止渴式,後患是導人迷信,失却公信力,信非釋迦牟尼原意。見諸當今世人學識,此神化說法,未免令人貽笑大方,更有劃蛇添足之感。

佛學若想現代化、國際化,跟鬼神之說劃清界線是唯一出路。

當然鬼子佬都唔好得去邊,睇番舊約,犯駁連篇,得啖笑。

Ps 多謝老何指點,小弟未曾看過此 Cosby show劇集,有機會一定買隻DVD睇吓。

Re: Post #189

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-2 16:44 發表
女主角臨死前,說了 1 句發人深省的話

p.s. 細個亞哥已好怕我坐係度睇書,佢話與眾不同,注定吃苦。...
句嘢點發人深省法呢?

妳大佬講相反說話啫,你估懵閉閉,一舊飯咁,乜都唔知,就叫傻人有傻福呀?

最怕係有日衰咗,唔識早知冇乞兒,自疚時就真係吃苦了。

講起冇腦,勾起响 Vienna 時跟各高人互窒之趣事。

若然人哋唔同意你嘅睇去,常用貳招回敬:

一係就話: 「嗱,上天俾咗個能分辨是非黑白嘅腦你都唔用,佢會懲罰你,收番你個腦謘I」。潛台詞即係等你變白痴。其實上天唔得閒懲罰你,你做錯嘢,自疚唔開心等於自已罰自已。

一係就話人: 「夏蟲!」。莊子駡人夏蟲乃一絕。唔識聽還好,否則比被人駡猪頭炳更難受,更毒辣。簡直係深層次地傷害人民感情。

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-3 11:06 發表

佛學若想現代化、國際化,跟鬼神之說劃清界線是唯一出路。 ...
眼見有志 / 飽學 之士的方向是如此,但 so far 曲高和寡。始終用鬼神之說嚇人,"快,lang, 正"。

有次亞嫂話我女人都唔幫女人,lau 左我,嚇到我唔敢返外家。阿哥話阿嫂有負亞媽死前所託,先母會上黎搵佢傾。亞嫂即刻驚。

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-3 11:06 發表

佛學若想現代化、國際化,跟鬼神之說劃清界線是唯一出路。 ...
眼見有志 / 飽學 之士的方向是如此,但 so far 曲高和寡。始終用鬼神之說嚇人,"快,lang, 正"。

有次亞嫂話我女人都唔幫女人,lau 左我,嚇到我唔敢返外家。阿哥話阿嫂有負亞媽死前所託,先母會上黎搵佢傾。亞嫂即刻驚。

引用:
原帖由 ali 於 2010-10-3 05:07 發表

咁又唔一定。
我個件係鬼,當年佢都唔駛我教,自己執起對筷子,夾下夾下慢慢就識用;
我個女3歲時,我畀對筷子佢自己夾麵食,佢都係自己搞掂,佢只係對尖咀筷子有困難。
你個女 1 定好 lang 女。

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-3 14:44 發表

句狟I發人深省法呢?

妳大佬講相反說話隉A你估懵閉閉,一舊飯咁,乜都唔知,就叫傻人有傻福呀?

最怕係有日衰驉A唔識早知冇乞兒,自疚時就真係吃苦了。

講起冇腦,勾起 ...
mtpen 真是好人,仲有赤子之心。

過去 10 年,眼見不少人 (學生 / 同輩 / 上級) ,衰 - 人地衰,累我;唔好彩。大步攬過後,永遠重犯。

so far, 無見到有人 識 / 會 內疚。

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-3 14:44 發表

句狟I發人深省法呢?

其實上天唔得閒懲罰你你做錯洁A自疚唔開心等於自已罰自已。[ ...
就是 "到此地步,全因上天唔得閒 / 唔會 懲罰惡人。"

只有好人 / 死蠢 只會自疚唔開心。所以見唔少理曲氣壯既人。

親眼目睹,有人要投訴上級貪污,她的好姊妹 (某人公事 / 私事,不時施援),喝罵制止:老闆升我級,比好處我,我 1 定撐佢。而且你屋企有錢,老闆累你無左份工,身敗名裂,咪係屋企做少奶奶囉。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-3 17:45 發表

mtpen 真是好人,仲有赤子之心。

眼見不少人 衰 - 人地衰,累我;唔好彩。..永遠重犯。so far, 無見到有人 識 / 會 內疚。
君子求諸己,小人求諸人。小人實折墮瞴I點解?乜都話人錯,自己冇錯。即係唔使改喇,實行再扑崩個鼻瞴I遲早個天實收佢喎。

又係嗰句,講就話天收。全世界咁多人,你又唔係老幾,個天邊度得閒成日睇住你吖,要睇都睇住胡温先喇。  

最好一世都唔扎醒,否則到頭來發覺最衰係自己就最痛苦。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。