推介:| 開蓬車頂維修翻身 | Email Hosting | Online Shop System | makeup course | Wedding Photography Tip | Bordeaux Red | English learning | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

第一次中招(新版開始)

引用:
原帖由 ding 於 2012-3-2 00:08 發表

可能中左疱疹未知仲有冇其他
唉....我都約係上年9前中疱, 知果刻成個人失晒魂, 情緒到人生低點, 雖然而家已經隔差多9個月, 開始頭兩個幾月復發2次, 而家食緊vatlrex, 雖然未復發過, 不過得知停藥都有不少復發個案, 而醫生亦解釋過個病暫時未有根治方法, 呢樣野完全影響晒我的情緒, 未來都唔知點.....唉, 心情唔好仲間接影響埋健康, 真係好唔開心

引用:
原帖由 ding 於 2012-3-2 22:41 發表

唉, 都係自己衰
停左去DG好耐, 但哩個月唔知點解勁想去玩(之前最多係深圳起個機), 結果上星期六上左去CP, 就咁中招,
係做完發現條女下面大脾內則有好多粒獨立, 分散, SIZE黑豆大細, 既白色疱&# ...
普通私家好多對性病一知半解, 好多時會段錯症, 佢都冇見過條女的下面點樣起發, 佢都係估下, 你不如留意下你搞野段1-2星期有冇特別野好過,我就係搞野日起約6-7日病發.

回復 14723# 的帖子

ching !小弟完全明白你心情!中花都係成世,第日都唔敢識女啦!成曰覺得自己有缺陷,甘就一世啦T_T

引用:
原帖由 monster00888 於 2012-3-21 20:23 發表

普通私家好多對性病一知半解, 好多時會段錯症, 佢都冇見過條女的下面點樣起發, 佢都係估下, 你不如留意下你搞野段1-2星期有冇特別野好過,我就係搞野日起約6-7日病發.
CHING有問題想請教

小的上年9月中左疱, 2月復發而家都未好番
睇醫生, 食左兩隻藥(唔係專科, 不過都係俾番之前醫得好既藥)
果D粒粒冇晒, 但仲有一片紅紅地, 都一排都仲係咁
有時又冇咁犀利

想問下CHING復發果陣既症狀係點呢? 比第一次嚴重左定點?
雖然我知人人唔同但都想有個參考
因為最驚去到, 醫生又話你冇乜野
但係有D紅紅地真係未好番啵!

THX

我食左一次係acyclovir一次係famciclovir
favir上次一食就好快好番, 但今次就差唔多咁

引用:
原帖由 monster00888 於 2012-3-21 20:17 發表

唉....我都約係上年9前中疱, 知果刻成個人失晒魂, 情緒到人生低點, 雖然而家已經隔差多9個月, 開始頭兩個幾月復發2次, 而家食緊vatlrex, 雖然未復發過, 不過得知停藥都有不少復發個案, 而醫生亦解釋過個病 ...
師兄, 我係2009年8月中皰, 個個中招都係一樣...真係覺得世界末日 我無長期食藥, 呢幾年隔段時間就唔知點解就會返發, 最近果次係上兩星期, 食左valtrex 500mg 過左個星就無事, 距離上次都有7, 8個月....可能都接受左, 雖然都會唔開心, 都唔會係太影響生活.  師兄, 你係咪中招後一直都食著藥?

candy 請看信箱

Candy, 妳好嗎?請妳看看信箱。

引用:
原帖由 eugene~129 於 2012-3-21 21:33 發表

CHING有問題想請教

小的上年9月中左疱, 2月復發而家都未好番
睇醫生, 食左兩隻藥(唔係專科, 不過都係俾番之前醫得好既藥)
果D粒粒冇晒, 但仲有一片紅紅地, 都一排都仲係咁
有時又冇咁犀利

想問下 ...
復發過2次, 第一次復發試過徵狀唔明顯, 等發現有結焦的徵狀先知復發過, 且隔多幾日又再起過, 有成2,3粒, 即去睇醫生.

第二次復發前一日, 下面勁唔舒服, 第二日開始見起, 2,3,4粒起, 又即去睇醫生.

因此可以講, 復發單靠感覺好易睇漏, 多留意下面吧, 網上講好多人復發前下面多數見紅疹,唔舒服等情況..
我唔想再復發, 因為復發就要食成星期藥及揸藥, 好麻煩, 同埋極影響情緒, 所以我而家食預防藥..

引用:
原帖由 熊貓 於 2012-3-21 23:02 發表

師兄, 我係2009年8月中皰, 個個中招都係一樣...真係覺得世界末日 我無長期食藥, 呢幾年隔段時間就唔知點解就會返發, 最近果次係上兩星期, 食左valtrex 500mg 過左個星就無事, 距離上次都有7, 8個月....可能都 ...
我唔係一中招後食藥, 係由開始2個幾月後開始食, 未食前復發過2次, 而家差不多食左近5個月, 未復發過, 不過間唔中就會感覺下面唔舒服

復發的原因好多, 抵抗力弱果陣易發, 挨通宵休息唔夠...等.
我第一次復發應該係因暴曬太陽, 所以唔好曬太多太陽

引用:
原帖由 monster00888 於 2012-3-30 23:59 發表

我唔係一中招後食藥, 係由開始2個幾月後開始食, 未食前復發過2次, 而家差不多食左近5個月, 未復發過, 不過間唔中就會感覺下面唔舒服

復發的原因好多, 抵抗力弱果陣易發, 挨通宵休息唔夠...等.
我第一次復發應 ...
是的, 曬過多都會易返發, 師兄你食緊咩藥? 每日一粒? 醫生建議?

回復 14732# 的帖子

其實之前網上睇過有隻西藥早晚各食一粒可以有效阻止復發(事實我都未復發過), 咁我咪睇開個專科時問佢, 佢就講有, 食9個月, 作用係係呢段時間比機會身體休息下, 唔會復發完又復發令身體冇得休息, 9個月後就停藥, 佢講暫時得知冇咩副作用, 不過價錢唔平, 一個月藥要成千多蚊, 隻藥叫Zovirax, 其實我都諗住9個月後都會繼續食, 到時去藥房應該有得買應該平D, 不過而家食晒9個月療程先算, 冇法, 鬼叫自己衰得此病

仲有來緊應該會有以下疱疹新藥, 不過未知幾時可以先正式推出到, 雖然未可根治, 如果減至一星期食一次就已經方便左好多

轉貼
另外也很開心有人分享了AIC36這個新藥
我稍微瀏覽的一下該藥廠的網頁
http://www.aicuris.com/17/News_Publications/News.htm
內容大致是說 該藥似乎有很好的抑制效果
而且每個禮拜服用400mg即可 也許一個禮拜只要一顆吧
目前好像已經完成第二階段的試驗了

希望將來這個藥出來時 價格可以比選擇用valtrex控制更經濟 效果更好
希望大家都能受惠

引用:
原帖由 monster00888 於 2012-3-31 13:05 發表
仲有來緊應該會有以下疱疹新藥, 不過未知幾時可以先正式推出到, 雖然未可根治, 如果減至一星期食一次就已經方便左好多

轉貼
另外也很開心有人分享了AIC36這個新藥
我稍微瀏覽的一下該藥廠的網頁
http: ...
Thanks 師兄資料, 我問過醫生, 一般1年內返發2-3次都叫正常, 我基本半年以上就有機會返發, 醫生一般會建議返發得密既人食長時期既藥, 所以我一向都無食, 怕有副作用, 唉...師兄去藥房買藥吧, 我問過1個半月藥既VALTREX 500mg 都係800

引用:
原帖由 熊貓 於 2012-3-31 21:34 發表

Thanks 師兄資料, 我問過醫生, 一般1年內返發2-3次都叫正常, 我基本半年以上就有機會返發, 醫生一般會建議返發得密既人食長時期既藥, 所以我一向都無食, 怕有副作用, 唉...師兄去藥房買藥吧, 我問過1個半月藥既V ...
個半月藥$800??
點解唔係1個月藥咁買.

其實預左醫生度買一定係貴, 佢亦講半年後會減劑量...唉...我都唔想返發, 一返發就麻鬼煩同好影響心情, 零願長期食.

引用:
原帖由 monster00888 於 2012-3-30 23:48 發表

復發過2次, 第一次復發試過徵狀唔明顯, 等發現有結焦的徵狀先知復發過, 且隔多幾日又再起過, 有成2,3粒, 即去睇醫生.

第二次復發前一日, 下面勁唔舒服, 第二日開始見起, 2,3,4粒起, 又即去睇醫生.

因此可 ...
今日第2次上DR HO到, 順便拎埋報告, 疱疹2型negative, 1型遲d補番佢"留"左
應該係包皮龜頭炎, 不過今次好耐都未好, 成日有新既紅色點點
不過紅色範圍細左

不太懂什么新版旧版,什么意思的,要讨论什么?

引用:
原帖由 BLACK_SARENA 於 2012-2-11 23:48 發表
你地有無人見大公司d工,
見成左公司叫body check.
咁不知之前係15/F睇症 d record會不會比保險check到.
有無人知?
我無睇過政府.
BLACK兄份工請唔請呀?我聽日都要boby check,我又睇過政府,會唔會唔請.....
我想問問如果佢唔查我記錄,check唔check到我有hpv,職前驗身果d通常check咩
,thx

相關搜索目錄: 保險

引用:
原帖由 eugene~129 於 2012-3-31 23:29 發表

今日第2次上DR HO到, 順便拎埋報告, 疱疹2型negative, 1型遲d補番佢"留"左
應該係包皮龜頭炎, 不過今次好耐都未好, 成日有新既紅色點點
不過紅色範圍細左
疱疹驗血其實唔準, 因為我驗血報告都係negative , 不過只要冇病發過就穩陣好多

引用:
原帖由 DEVIL886 於 2012-4-2 12:23 發表

BLACK兄份工請唔請呀?我聽日都要boby check,我又睇過政府,會唔會唔請.....
我想問問如果佢唔查我記錄,check唔check到我有hpv,職前驗身果d通常check咩
,thx
無見到, 怕一旦check到.
比d同行知道左, 比人唱到不洗做.
加上不想入大公司比人"困住"
時間長+人事麻煩, 所以推左.

说的什么呀????????

幾個月冇上過黎, 同我同期既人都已經唔見晒, 睇黎好多人都康復晒, 各位比心機!

引用:
原帖由 Jonny1996 於 2012-3-9 23:57 發表
退佐d 冇味,紅紅地
jonny 兄, 都成9個月, 好番晒未呀?

引用:
原帖由 coffeeboy 於 2012-4-5 13:02 發表 jonny 兄, 都成9個月, 好番晒未呀?
少少紅,你?

唉 中左菜花 起個網見到15樓醫生好好 之後打去預約 要等到下星期5先有睇得

回復 14746# 的帖子

唉…一直月無出新疣!點知今朝見到大單啦T_T尿道口有粒好大粒,呢粒難搞啦!my baby c兄你咩位置出菜花?

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。