推介:| 懷孕輻射 | 頭暈輻射 | 失眠輻射 | 頭疼輻射 | 腦腫瘤輻射 | 記憶障礙輻射 | 耳損傷輻射 | 抑鬱輻射 | Celine Bags | 嬰兒用品 | Loewe Bag |

發新話題

第一次中招(新版開始)

我之前都鷅穭W識左個朋友,教佢去藥房買wartec , 佢開始都好擔心同無助,但佢病情輕。用左兩次 wartec 好番冇复發。佢衣家都好少M我,人之常情。我替佢開心佢咁快好番, 開始時佢好緊張又擔心,我地成日傾電話。衣家都好少M我了,所以我心裡都好明白大師兄 Stanley 呢幾年鴾葚藶程。

多個人傾下真係好好多
師兄都唔使唔開心,你幫左人,人地唔再成日搵你係好事,代表佢都過左呢個階段
希望你都快D好番啦!
引用:
原帖由 eric2013 於 2013-6-13 18:36 發表

老實說,我唔係醫生,但人無助黈伬埡`希望有人在旁支持和聽你訴苦,你會安心一點唔係一個人捱,心情會好D,壓力都少D,會快D好番。

花真係好大陰影,依家仲不時望下有冇復發。

引用:
原帖由 byestar12345 於 2013-6-13 22:18 發表 花真係好大陰影,依家仲不時望下有冇復發。
師兄,留意一下啦,不過據你講你黿〞p比其他人輕,Dr Ho 都話你快好番了,唔洗太擔心啦。

引用:
原帖由 eric2013 於 2013-6-13 17:53 發表
7號 Dr Ho 做完冷凍,有D花未甩哂,下星期21號剛剛兩星期,再去一次。

其實已經介左海鮮,牛羊鵝鴨。唔知呢D野係唔係會影響花生長呢?
我除左唔食蝦之外其他照食!都係個句最重要煙,酒!

我都約左Dr Ho下星期了!可能上次做冷凍重手左!今日都仍然幾腫下!冇上2次咁快消腫!
不過我反而想重手d!

引用:
原帖由 GOG2013 於 2013-6-14 14:58 發表 我都約左Dr Ho下星期了!可能上次做冷凍重手左!今日都仍然幾腫下!冇上2次咁快消腫!不過我反而想重手d!
我有D上次都甩唔曬,約左下星期二下午 Dr Ho , 重手有血泡D肉勁血紅,唔重手又甩唔曬,唉。

感染HPV并不可怕,虽然目前没有治疗HPV的特效x,但并不等于茠k战胜HPV;人W的历史也是战胜疾病的历史,人W在漫諈岁月中接触过各种各幸f毒,最终人W能{繁衍至今天,就说明人体中有抵制病毒的抗病基因,具体表现为人体的免疫功能;HVP只是病毒中的一种,当人体感染这种病毒以后,人体N逐渐(少数患者N很快)形成对该病毒的免疫力,当免疫能力足{L大时,HPV就N被清除。

所以大量Was计资料表明,虽然被HPV感染的人群比例很大,但大多为一过性,即在1年-2年时V病毒就N自然消失(泛指HPV感染)。其b人体战胜流感病毒的过程也是如此,最终战胜流感病毒是依靠人体自身的免疫能力,而绝不是x物作用的结果。感冒x只能是对症治疗,比如鼻塞可以用缩血管x物收缩血管使鼻腔通畅,Y烧可以用退烧x来降低体遄A咳嗽可以用t咳x轻咳嗽症状。但这些治疗感冒x的成份中没有一种成份能{杀灭]于Z异中的病毒,全部都是起到缓解症状的作用,感冒痊愈的原因是由于人体在7天左右的时V逐渐形成了对该流感病毒的免疫力,浀茼b体内杀灭了这种病毒。

HPV感染的情G和感冒是有一定的相似之],都是矰_病毒感染,不同之]是对于感冒病毒来说人体的免疫系sN很快地Y现这种病毒并快速形成对该病毒的免疫力;而HPV感染则不同,由于HPV仅仅侵犯皮肤和黏膜表皮层,人体的免疫系s往往不能察觉该病毒的感染,不能及时形成有效的免疫应答,也就不能及时杀灭这种病毒。但是当r过了一段比较諈时V,人体N慢慢地增L对HPV的免疫能力,患者N最终清除感染的HPV。f之,在目前没有杀灭HPV特效x的情G下,仅仅依靠自身的免疫能力,大多数患者是能{战胜HPV的(泛指HPV感染)。

具体到针对尖锐湿疣的治疗时,x物或物理治疗清除外生疣体,这过程可以使大量病毒被消灭(疣体是病毒最集中的部位),当然不可避免的还有少量残存病毒,但即使不用x物的情G下,有近一半的患 者可以依靠自身的免疫能力战胜残余病毒,不再复Y。

人体的免疫力跟情绪有密切的关系,当一臚H情绪低落,心情抑郁时,免疫力就N显著下降;r临床资料证明,情绪不佳的人更容易患上包括感冒在内的多种疾病,有关賵薑葑“磾妙e易引Y癌症的报道也越来越多;f之,跟免疫力有关的疾病,大多同岳情绪的影遄A包括感染机率和康复速度。

f之,如果有战胜HPV的必胜信心,尽快笼在心`的阴影中走出来,在疾病尚未痊愈的情G下,提前过上正常人的生活,以正常人的心态去面对生活,这将N加快你增L自身免疫力的速度,更快地消除HPV;我们认为,乐观、健康的情绪是战胜尖锐湿疣的第2步

Sent from my iPhone

在另一個 forum 找到的,希望給各師兄師姊一個參考

引用:
原帖由 eric2013 於 2013-6-14 19:20 發表 在另一個 forum 找到的,希望給各師兄師姊一個參考
謝謝分享。

引用:
原帖由 byestar12345 於 2013-6-14 22:20 發表 謝謝分享。
師兄,你仲洗唔洗再去 Dr Ho 度?

好depress...

引用:
原帖由 gogogoo2003 於 2013-6-15 12:06 發表 好depress...
我都係呀師兄

做乜事呀你?

尖銳濕疣臨床復發率很高,是一種難治的性傳播性疾病,可以發生於任何年齡,沒有特效藥治療。由於亞臨床感染及治療後殘餘的病毒在局部潛伏,致使其復發率很高,特別是在治療3個月內更易復發。

此病分外治法和內治法。外治法:鐳射、冷凍、外搽藥、中藥浸泡;內治法:抗病毒藥物、調節免疫功能的藥物口服和注射。加強局部治療是當前最為推薦的療法,同時患者應控制煙酒,注意休息,增加機體抵抗力,在醫生幫助下堅持正確有效的治療,尖銳濕疣可以治癒。

縱然如此,目前世界各地尖銳濕疣初次治療後復率仍達40%,絶大多數醫生都認為這是個難以攻克的難題,.
尖銳濕疣復發有兩種明顯不同的情況。一種是一些患者復發只在2∼3次,隨後就終生不再復發(除非再次感染);而有的患者(只占復發患者中的少數)卻面臨著十分頻繁的復發,臨床上這些患者的治療起來往往十分棘手。

對於大多數尖銳濕疣患者而言,對復發會有恐懼心理,這可能是由於鐳射治療太過痛苦的緣故。不少使用外搽藥物治療的患者雖然對治療過程没有太多恐懼感,但有些患者每發現有新疣體出現,便涂搽藥物,手法又不得宜,致使愈來愈多健康的皮膚組織受損害。

找到一些有用資料給大家

個病都係咁樣..頭先終於搵左人傾下,依家心情好番dd
引用:
原帖由 eric2013 於 2013-6-15 12:31 發表

我都係呀師兄

做乜事呀你?

引用:
原帖由 gogogoo2003 於 2013-6-15 18:12 發表 個病都係咁樣..頭先終於搵左人傾下,依家心情好番dd
正確,MD朋友傾下會好D謘A天無絕人之路。

引用:
原帖由 eric2013 於 2013-6-15 10:55 發表 師兄,你仲洗唔洗再去 Dr Ho 度?
我打算七月底再去睇下。到時睇下Dr點講。

岩岩過左 1個月啦.....不過個傷口 仲有少少...今次DR. 超級重手.... 基本上一個月先埋哂口...依家 差唔多埋哂 掂落都無甘痛.....   呢排好多野做  油記  好似無打黎  甘即系 ADIS 果度無咩事...掛???我仲未有時間上去拎報告....

我有信心  3個月打後 都唔會復發  各位專心做自己野啦....復發果陣就去醫....

Dr Ho 係米六月二十八至七月頭不在港?

引用:
原帖由 michael翔 於 2013-6-16 00:50 發表 岩岩過左 1個月啦.....不過個傷口 仲有少少...今次DR. 超級重手.... 基本上一個月先埋哂口...依家 差唔多埋哂 掂落都無甘痛.....   呢排好多野做  油記  好似無打黎  甘即系 ADIS 果度無咩事...掛???我仲未有時間上去 ...
一般油記兩星期有結果,冇事唔會主動 call 你,我上次都冇 call 我。所以你係冇事,如果主動 call 你就代表有問題。不過,你都可以主動上去問下求個安心。

引用:
原帖由 paulmok 於 2013-6-16 03:08 發表 Dr Ho 係米六月二十八至七月頭不在港?
查番前幾頁,我好 post 過的

引用:
原帖由 michael翔 於 2013-6-16 00:50 發表 岩岩過左 1個月啦.....不過個傷口 仲有少少...今次DR. 超級重手.... 基本上一個月先埋哂口...依家 差唔多埋哂 掂落都無甘痛.....   呢排好多野做  油記  好似無打黎  甘即系 ADIS 果度無咩事...掛???我仲未有時間上去 ...
今日星期日,想上去 Peter 度唔知你今日番唔番?

引用:
原帖由 byestar12345 於 2013-6-15 23:32 發表 我打算七月底再去睇下。到時睇下Dr點講。
我估到時7月 Dr Ho 話你已經好番,唔洗再去了。

引用:
原帖由 gogogoo2003 於 2013-6-15 18:12 發表 個病都係咁樣..頭先終於搵左人傾下,依家心情好番dd
你星期三聽下 Dr Au 點講先啦,實會好番黈伅※暋D。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。