推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

發新話題

第一次中招(新版開始)

引用:
原帖由 michael翔 於 2013-6-16 00:50 發表 岩岩過左 1個月啦.....不過個傷口 仲有少少...今次DR. 超級重手.... 基本上一個月先埋哂口...依家 差唔多埋哂 掂落都無甘痛.....   呢排好多野做  油記  好似無打黎  甘即系 ADIS 果度無咩事...掛???我仲未有時間上去 ...
我上次去問政府我齔痕G,醫生答我兩樣都係 negative , 基本上冇 report 俾我睇過,好馬虎。不過我都會信佢地口頭齔狙蛂A我相信佢地唔會亂咁作野。之後我開始去M Dr Ho 跟進,冇再番去政府佢地4月頭只俾左支消炎藥膏打發我走,之後電話都冇打過俾我叫我番去,根本唔想醫我和唔想我番去煩佢地,政府D野真PK。

引用:
原帖由 eric2013 於 2013-6-16 09:56 發表 我估到時7月 Dr Ho 話你已經好番,唔洗再去了。
但願如此,兄弟,天無絕人之路,最緊要治療方法正確。

引用:
原帖由 eric2013 於 2013-6-16 07:07 發表

今日星期日,想上去 Peter 度唔知你今日番唔番?
佢返左黎香港  你隨時上黎...約佢都得

好想食煙仔,兩個幾月無食拉

上次7號做完冷凍有D花甩唔倒,又約左明天去 Dr Ho 度。又要忍痛又唔知甩唔甩倒,唉

晶鑽醫學美容診所's Notes

冷凍治療

液態氮是一種零下196 度的液體,治療過程是利用其冷凍解凍之效果去破壞皮膚病灶,甚至於形成水泡,使其起表層組織壞死而脫落(此過程約需一至三週)。由於病灶之厚度不一,治療過程中有可能需重覆數次。治療時會有短時間劇痛,必須忍受,因為其疼痛即可能之感染等併發症,可能仍然比開刀或電燒灼較輕微。液態氮冷凍治療後,可能會有不同程度的疤痕。適應症包括:病毒疣如尋常疣、扁平疣、足底疣、老人斑、脂漏性角化症、血管瘤、癢性丘疹、蟹足腫、及角質細胞之表淺惡性腫瘤等病症。

液態氮冷凍治療方法

一、依不同部位及大小,會使用不同方式;一般可分為棉花棒等接觸冷凍、開放式噴射冷凍、,限制式噴射冷凍等方式。

二、每次治療須二至三次冷凍解凍循環,此時會有不同程度之疼痛。治療前,有時必須相以刀片將上次痂皮先削掉。

三、依照病變之深度不同,可能需一至十次,甚至於更多次。

治療後皮膚狀況

一、病人於治療中,治療後數小時,會感到刺痛,也可能有水泡形成,如果患部位於關節附近,則可能會有皮膚腫脹的情形,而且會持續數天,不過這些都是治療後正常的反應,不需過度的擔心,會自然痊癒。若很疼痛,可以使用含有Acetaminophen 之止痛藥。

二、治療後有可能形成水泡(形成水泡時療效較佳)。若水泡明顯大於病變部位或是有出血現象,請回門診就診處理;或在妥善消毒後,刺破排出內容物,以避面繼續擴大。

三、如果水泡不小心弄破,有滲出液時,傷口早晚應用生理食鹽水或煮沸後冷開水,清洗傷口並塗抹消炎藥膏,再用砂布包紮即可。

四、一般冷舵治療後之痂皮,一至三周會掉落,使用軟膏可能促進其軟化而掉落。

五、一些頑固的病灶,需多次療程,才能達到根治的療效,病人必須與醫師配合,按時回診、治療,以避免復發。

六、小的病灶一般治療一次即可,某些較大的病灶則可能需要數次的治療。因此若治療部位一週後沒有完全脫落,請依醫師指示於一至三週內,回門診複診繼續治療,直至痊癒為止。為避免過度傷害皮膚,冷凍治療同一部位必須間隔七天或以上。

七、冷凍治療當中會有疼痛感(程度因人而異),冷凍治療後大部份患者在一小時內疼痛會消失﹔少部份患者疼痛可能會持續數小時,此時可服用醫師開立的止痛藥。

八、冷凍治療一般並無明顯的危險性,但是曾有因為疼痛兒發生休克之現象。若有過類似經驗者,請事先告訴醫師,並且以臥躺姿勢治療。有不穩定高血壓者,也請事先告知。

九、治療全癒後,一般會有疤痕,其明顯度依照原有病變深度及個人體質而異。

相關搜索目錄: 美容

給大家多認識冷凍治療的原理

上次重手凍完未甩唒,仲要係隔離位生.好灰fu

引用:
原帖由 paulmok 於 2013-6-18 00:57 發表 上次重手凍完未甩唒,仲要係隔離位生.好灰fu
我都一樣

引用:
原帖由 paulmok 於 2013-6-18 00:57 發表 上次重手凍完未甩唒,仲要係隔離位生.好灰fu
冷凍完7日內唔甩就係唔甩,7日後再去做冷凍吧

引用:
原帖由 paulmok 於 2013-6-17 16:57 發表
上次重手凍完未甩唒,仲要係隔離位生.好灰fu
所以更加唔好食煙, 一食會重多, 一支都會出事, 我試過好翻3個月點知食一支就..............當時好灰 (當然中間有試過好翻1個月食都出事), 以為3個月OK無出會好翻哂既開始, 點知....................一定要完全好翻哂先可以, 即大約1年-2年多先可以食, 不過我而家即頭食都唔食, 因為有好大陰影, 你話間唔中招呼朋友一支起二支止, 真係驚驚

吾知幾多歲好翻呢。我想結婚生仔

相關搜索目錄: 結婚

我最大舊果塊做完 laser 已經埋口,衣家處理其他D細位。感謝神,一切的安排。感謝主,希望主繼續帶領我平安,處理其他麊寣A一步一步回復,雖然路還是很長,我會捱下去,我在主面前認罪,唔會再做壞事,唔再玩,希望回復健康身體照顧父母妻兒,感謝主。

又去完 Dr Ho 度,今次好重手,好痛好痛好痛呀,做完十分鐘都企唔倒起身呀。要即刻食止痛藥先掂,天呀。

Dr Ho : 6月28至7月7

引用:
原帖由 eric2013 於 2013-6-18 16:26 發表
又去完 Dr Ho 度,今次好重手,好痛好痛好痛呀,做完十分鐘都企唔倒起身呀。要即刻食止痛藥先掂,天呀。
而家好d未呀?我都約左Dr Ho下星期!
休息下!

引用:
原帖由 eric2013 於 2013-6-18 16:26 發表 又去完 Dr Ho 度,今次好重手,好痛好痛好痛呀,做完十分鐘都企唔倒起身呀。要即刻食止痛藥先掂,天呀。
Dr有冇講有良好進展?加油!

引用:
原帖由 byestar12345 於 2013-6-18 22:39 發表 Dr有冇講有良好進展?加油!
Dr 話 laser 果個位埋口中,重新皮,睇多1個月

引用:
原帖由 byestar12345 於 2013-6-18 22:39 發表
Dr有冇講有良好進展?加油!
Thanks C Hing

引用:
原帖由 GOG2013 於 2013-6-18 21:39 發表 而家好d未呀?我都約左Dr Ho下星期!休息下!
師兄,你約左 Dr Ho 星期幾?上次重手做完未甩曬?

加油啊

引用:
原帖由 byestar12345 於 2013-6-18 22:39 發表 Dr有冇講有良好進展?加油!
睇左 Dr Ho 1個半月,最大最厚個舊 laser 左,正在重長新肉中。其他仲有4,5個細位要慢慢搞,自已希望一個月比一個月好,D花太多仲未清曬。呢個半月已經忍受住唔少苦頭了。

睇完dr au, 佢話龜頭炎,會自己好,藥都唔使食,cream+消毒水only, 三星期後覆疹,
佢都詳細聽同睇病歷,但睇兩眼我果度後就話包皮龜頭炎,
最好係切包皮....我緊係唔制,dr ho都冇講過要切包皮,同埋應該唔關包皮事(我幾肯定),佢問我想點?我話我想D紅點消失,佢話"充血有時會咁,我唔係話你無事,你係有事,但係通常佢會自己好"我話三個月都未好....,我順手問埋hpv,佢話要一年內都有機會生,依家無唔代表之後冇
佢會sell下hpv針同做std test,整體都ok,

做完冷凍噴完果D花,好似仲發大左D面積。

1)是否正常?
2)你地會唔會咁樣?

引用:
原帖由 eric2013 於 2013-6-19 17:03 發表 做完冷凍噴完果D花,好似仲發大左D面積。1)是否正常?2)你地會唔會咁樣?
我諗係因為凍吾死但d焦擋住佢所以搵位生,我都係甘

引用:
原帖由 paulmok 於 2013-6-19 19:46 發表 我諗係因為凍吾死但d焦擋住佢所以搵位生,我都係甘
你有冇再去 Dr Ho 度?

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。