推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

發新話題

[建議] 王風雷傳

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-6-14 17:21 發表

日後龍虎門傳都要歷經七次銷量下跌,先有機會突破....
10000本
9000本
8000本
5000本
3000本
1500本
800本

最後, 一係摺埋...  一係反彈.......:lol:lol
恆指千萬唔好似咁!
「無論 Laughing 係生定死,Laughing 都係度,一日警察,一世警察,著得起呢套制服,咁多伙記撐,驚咩呀!記住我個名呀!Laughing Sir 呀!」

引用:
原帖由 nicknicky 於 2008-6-14 10:59 發表

最後玉郎係生死關頭終於領悟到如何升書,不過就好似蛟爺咁
「o胡,我唔甘心呀......」
肉郎只會經歷七次x舉,先會領悟到男人應專心於事業, 酒色只會另他繼續x舉.......

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-6-14 22:25 發表

肉郎只會經歷七次x舉,先會領悟到男人應專心於事業, 酒色只會另他繼續x舉.......
我相信佢唔會有咁o既領悟,佢只會諗:「就算係x舉,過下手癮都好吖!」
逍遙西無限分身又再重現江湖,仲帶埋佢娘親出o黎免費任插,你o地仲唔去排隊?

引用:
原帖由 iamkennyger 於 2008-6-14 22:39 發表

我相信佢唔會有咁o既領悟,佢只會諗:「就算係x舉,過下手癮都好吖!」
佢呢個年紀,都唔會自動舉,應該要靠外力的幫助!
「無論 Laughing 係生定死,Laughing 都係度,一日警察,一世警察,著得起呢套制服,咁多伙記撐,驚咩呀!記住我個名呀!Laughing Sir 呀!」

今期有樣野好唔明,蔘聖四肢全廢冇埋條利而要用紙筆同人溝通...........???????????????????????

引用:
原帖由 Dr.Evil 於 2008-6-15 01:44 發表
今期有樣野好唔明,蔘聖四肢全廢冇埋條利而要用紙筆同人溝通...........???????????????????????
冇條利,都可以含住支筆寫字,最緊要有牙,咬實支筆!

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-6-14 09:21 發表

日後龍虎門傳都要歷經七次銷量下跌,先有機會突破....
10000本
9000本
8000本
5000本
3000本
1500本
800本

最後, 一係摺埋...  一係反彈.......:lol:lol
去到8000本...可能已經會摺左...
我的理想==> /○\ ○
                       /□\/■\
                        ||  ||

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2008-6-15 02:08 發表

說笑一下,其實蔘聖是用"御筆飛行"寫的...

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2008-6-15 02:08 發表

四肢全廢點平衡呀???不如話佢用霍金果套好過啦!!

引用:
原帖由 Dr.Evil 於 2008-6-15 14:26 發表

四肢全廢點平衡呀???不如話佢用霍金果套好過啦!!
當電腦沒咁先進的時期,係有失去四肢的朋友,用口控制支寫字或繪畫,當然佢地都要刻苦練習,經過無數次失敗,先有成果!

相關搜索目錄: 電腦

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2008-6-9 02:53 發表

黃袍
估唔到我系6月13日仲系上水买的特别版风雷传第一期,仲要系金色金罗汉!

到底风雷传是否不是很卖得?过了两个星期仲俾我买到第一期!
過去的心火般灼熱,今天已變了冰凍。。。。。。。

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2008-6-15 15:40 發表

當電腦沒咁先進的時期,係有失去四肢的朋友,用口控制支寫字或繪畫,當然佢地都要刻苦練習,經過無數次失敗,先有成果!
但睇黎睇去蔘聖都係用緊意諗傳送咋喎!!!

相關搜索目錄: 電腦

引用:
原帖由 Dr.Evil 於 2008-6-15 16:52 發表

但睇黎睇去蔘聖都係用緊意諗傳送咋喎!!!
可能作者懶得畫啩?不過參聖已經做了參籽,沒得再考証了!

仲有剛才先留意到,原來是人「參」,不是人「蔘」,我地成日以為是草花頭,其實唔係!

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2008-6-15 17:13 發表

可能作者懶得畫啩?不過參聖已經做了參籽,沒得再考証了!

仲有剛才先留意到,原來是人「參」,不是人「蔘」,我地成日以為是草花頭,其實唔係!
大佬!!唔好要咁幫佢死兜爛兜喇唔該!!

仲有就係從來都係用「蔘」,只不過自從今期卜精本書叫做[參王xx]之後就用晒「參」......

引用:
原帖由 Dr.Evil 於 2008-6-15 21:21 發表

大佬!!唔好要咁幫佢死兜爛兜喇唔該!!

仲有就係從來都係用「蔘」,只不過自從今期卜精本書叫做之後就用晒「參」......
大佬,唔係死兜,佢都已經用左旁白,參聖亦已經變左參籽,以後都無機會寫字,咁其實真係唔使,特登畫出嚟表達喎?好像中華英雄的鬼僕咁,佢點樣大小二便,做愛,馬仔都沒詳述,有時d野係咪,真係有需要畫得咁清楚明白先

你試下打個人字,跟住比你選的是「參」字,是沒「蔘」字出,是人參,不是人蔘,所以參幫,參聖才是正確!以前寫錯左字

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2008-6-15 21:42 發表

大佬,唔係死兜,佢都已經用左旁白,參聖亦已經變左參籽,以後都無機會寫字,咁其實真係唔使,特登畫出嚟表達喎?好像中華英雄的鬼僕咁,佢點樣大小二便,做愛,馬仔都沒詳述,有時d野係咪,真係有需要畫得咁清楚明 ...
呢d細位唔好拗啦,免傷和氣。
反而係個參字就古靈精怪,上期書一半用蔘,一半就用參,統一d好喎
本帖最近評分記錄
  • 冰河 體力 +8 我很贊同 2008-6-16 14:31
  • 冰河 威望 +8 我很贊同 2008-6-16 14:31
逍遙西無限分身又再重現江湖,仲帶埋佢娘親出o黎免費任插,你o地仲唔去排隊?

引用:
原帖由 iamkennyger 於 2008-6-16 00:18 發表

呢d細位唔好拗啦,免傷和氣。
反而係個參字就古靈精怪,上期書一半用蔘,一半就用參,統一d好喎
以字論字,參字才是正確,因為參幫種的是人參,字典係沒人蔘,只不過我地大家咁多年,都以為人參是植物,應該有草花頭,習以為常用左蔘字,九成九海味店都寫左蔘字,其實是錯了,所以參幫,參聖用回參字,比較用蔘字較為合理

http://dict.revised.moe.edu.tw/c ... p;op=&imgFont=1

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2008-6-16 00:34 發表

以字論字,參字才是正確,因為參幫種的是人參,字典係沒人蔘,只不過我地大家咁多年,都以為人參是植物,應該有草花頭,習以為常用左蔘字,九成九海味店都寫左蔘字,其實是錯了,所以參幫,參聖用回參字,比較用蔘字較為合理
剛看了你說的那個網站,「參」、「蔘」應該都可以用,國語辭典"人參"的釋義:
植物名。五加科人參屬,多年生宿根草本。主根肥大,形狀像人,故稱為「人參」。葉為掌狀複葉,花小色白。果實扁圓形。根和葉都可入藥,有滋補作用。我國東北、韓國、美國、日本為著名產地。種類繁多,以野生品種最為珍貴,其色紅者稱為「血參」。其根亦稱為「人參」,味甘,微苦。自古即為補血、強壯、興奮之藥。有中樞興奮、利尿、鎮靜及驅風的功效。或作「人蔘」、「玉精」。

本帖最近評分記錄
  • 冰河 體力 +8 精品文章 2008-6-16 14:32
  • 冰河 威望 +8 精品文章 2008-6-16 14:32

會唔會係「蔘」幫、人「參」各用唔同的字???

引用:
原帖由 龍戈兒 於 2008-6-16 01:33 發表

剛看了你說的那個網站,「參」、「蔘」應該都可以用,國語辭典"人參"的釋義:
植物名。五加科人參屬,多年生宿根草本。主根肥大,形狀像人,故稱為「人參」。葉為掌狀複葉,花小色白。果實扁圓 ...
如果只是打一個蔘字,就可以找到,但打人蔘兩個字,便查不到,打人參兩字才可找到!我估蔘字應該是通用的俗字,而不是最正確的字.

引用:
原帖由 nicknicky 於 2008-6-16 03:23 發表
會唔會係「蔘」幫、人「參」各用唔同的字???
當然可以,或者依家慢慢有寫正字,讀正音的風氣,參幫又同人參有關,作者便用回比較傳統的正字啩?

剛剛查過三本字典,都說「蔘」=人參的「參」。

而小弟家中的韓國高麗參,包裝上都係用個「蔘」字。

看了第二期,开头看王风雷在疑惑自己的冰火七重天为何跟王海蛟的差这么多时,还以为让我们读者抨击了数年的问题终于将有了个解释,但之后不仅没解释,还无拉拉的跑出个暗黑冰火.虽然整体剧力不错,但这些情节上的毛病一日不改,始终让人看了不快.
还有一点就是风雷看了秘籍一整晚竟然就从白发变黑发(一般的认知该是因想了太多而一夜白发,华英雄就是最好的例子),完全没解释到,希望编剧注意一下.
要赞的是画面比起小龙传有进步,玉皇朝(甚至是全港画坛)里我觉得马卓豪的驳身是最棒的了!!还有王风雷真的很型!!希望可保持住水准.

引用:
原帖由 kenny01 於 2008-6-10 12:30 發表
整體畫面同埋個動態幾好

最失敗係玩停頓0.1秒,呢d野係無得返轉頭架
唔識形容快,就睇多兩本小說, 唔識形容勁, 就睇多幾本物理書啦
看打这个停顿0.1秒真的好惊,好惊王风雷回到正传后会不会把龙虎门变成个像龙虎五世般的科幻故事。
如真的这样,到时龙虎门就离摺书不远了。。。

相關搜索目錄: 小說

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2008-6-16 00:34 發表

以字論字,參字才是正確,因為參幫種的是人參,字典係沒人蔘,只不過我地大家咁多年,都以為人參是植物,應該有草花頭,習以為常用左蔘字,九成九海味店都寫左蔘字,其實是錯了,所以參幫,參聖用回參字,比較用蔘字較為合 ...
from維基百科

人蔘(Panax ginseng)是具有肉質的根,可藥用。人參屬於五加科,主要生長在北半球、東亞和北美,特別是寒冷地區。發現於越南的越南人蔘是已知生長在最南端的人蔘。人參的特點在於含有人參皂苷。

西伯利亞人蔘(Eleutherococcus senticosus) 並不算真正的人蔘,它具有木質而非肉質根;含有午貝乙素,而非人蔘皂苷。

一些以前被歸類為“人蔘”的物種現在已被作為單獨的屬:桐和假蔘。

http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E4%BA%BA%E5%8F%83&variant=zh-hk
本帖最近評分記錄
  • 冰河 體力 +8 精品文章 2008-6-17 14:56
  • 冰河 威望 +8 精品文章 2008-6-17 14:56

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。