推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

發新話題

[建議] 住東頭村的街彷齊來聚聚啊..

回復 323# 的帖子

引用:
原帖由 wsk88 於 2008-10-27 19:04 發表

細文後面果個就係細雄老婆(攝於90年澳門)
細文,喪權(B叔),本人,小雄
點解張相冇咗??

能有這麼多街坊相聚.又有些幾十後相認的.實是我意料之外..

真的為你們高興....

引用:
原帖由 ECSC 於 2008-10-27 17:26 發表
上文有朋友講東頭村23座的安園冰室已去左九龍城法院飯堂開檔,
今日專誠開車去看下,可惜,原來個飯堂無開左幾個月了。
真可惜, 無機會見番0個兩個哥仔 (今天呀伯了)

引用:
原帖由 lovelybilly 於 2008-10-27 20:44 發表
細文個樣無乜變, 反而細雄, 就完全唔認得嘞, 以前細個, 同阿朱(和尚細妹), 細雄, 輝仔成日一齊玩, 真係彷如隔世
後排,細文,細雄,本人
前排,光仔,劉貴,小雄,細雄嫂,大眼仔

回復 330# 的帖子

細雄係細文個弟弟, 咁小雄係邊個呢架, 劉貴個樣真係唔認得, 劉佩呢, 我家姐話佢好惡架
光仔仍然係肥都都, 大眼仔好熟口面, 有冇提示, 因為東頭村有好多個架, 18座賣菜婆個孫, 17座唔記得5樓定6樓, 大眼妹, 大眼仔兩姊弟, 至於閣下, 有冇乳名提示? 17座2樓, 我剩係記得一個叫拉少.

引用:
原帖由 lovelybilly 於 2008-10-27 23:55 發表
細雄係細文個弟弟, 咁小雄係邊個呢架, 劉貴個樣真係唔認得, 劉佩呢, 我家姐話佢好惡架
光仔仍然係肥都都, 大眼仔好熟口面, 有冇提示, 因為東頭村有好多個架, 18座賣菜婆個孫, 17座唔記得5樓定6樓, 大眼妹, 大眼仔兩 ...
小雄就係利泰雜貨個仔,我啲朋友叫我做肥仔光
大眼仔我都唔記得佢住係邊??劉佩多年無見

83年3月晨早見到好大霧,所以影咗佢
但係影完睇番張相又無乜霧,但當時係大霧到完全見唔到新蒲崗

真是很懷念

看大家的記憶,勾起很多往事,記得當時年記小常去明愛(21座對面),和22座乒乓桌玩,當時好開心架.仲有是玩完後有時去21座李記旁事多(忘了名).玩老虎機,同飲5毛錢的豆奶.又去23座木記買零食.去李記食焗多士.真是很懷念.

搖搖大使

我都好記得打乒乓波好常猜枱.. 輸家留波.留板 但我多在第十座猜枱 重有搖搖大使跟滊水車到李記比賽的日子 很多小朋友排隊等玩 我都得過唔小禮物 

引用:
原帖由 wsk88 於 2008-10-27 23:36 發表

後排,細文,細雄,本人
前排,光仔,劉貴,小雄,細雄嫂,大眼仔
大眼仔都係度呀,太好了, 佢而家住邊樹呀??  
呢張相係邊度映架, 怕且超過十五年了......

引用:
原帖由 lovelybilly 於 2008-10-27 23:55 發表
光仔仍然係肥都都, 大眼仔好熟口面, 有冇提示, 因為東頭村有好多個架, 18座賣菜婆個孫, 17座唔記得5樓定6樓, 大眼妹, 大眼仔兩 ...
大眼仔住係五樓單邊位向16座, 佢屋企人住四樓,
佢係細仔, 有好多個家姐,
有個阿哥叫做<克仔>........

引用:
原帖由 wsk88 於 2008-10-28 00:53 發表
83年3月晨早見到好大霧,所以影咗佢
但係影完睇番張相又無乜霧,但當時係大霧到完全見唔到新蒲崗
喪權就係係呢個位置, 成日及住對面16座2樓有露台單位,
有個大眼妹係度住, 佢成日想溝人,
結果每次見親面都比人鬧......

引用:
原帖由 szstaff 於 2008-10-28 01:55 發表
看大家的記憶,勾起很多往事,記得當時年記小常去明愛(21座對面),和22座乒乓桌玩,當時好開心架.仲有是玩完後有時去21座李記旁事多(忘了名).玩老虎機,同飲5毛錢的豆奶.又去23座木記買零食.去李記食焗多士.真是很懷念.
個時打乒乓球, 成日要差台, 仲興留波留板添.......

引用:
原帖由 ECSC 於 2008-10-27 19:26 發表
東頭村記憶之一:
(這下面講的並非最懷念,大把其他,慢慢寫)

我入住22座是5歲半,好肯定的,因為我入讀幾個月21座頂樓的幼稚園,行樓梯行死我,,我好記得,
如何入住22座這些靚樓,我都記得,慢慢講歷史罷。
...
記得呀,果時我果座7樓有個單位都係收錢入內睇粵語長片....如來神掌,十兄弟等等.....

相關搜索目錄: 幼稚園

引用:
原帖由 休谷客 於 2008-10-28 10:35 發表

大眼仔都係度呀,太好了, 佢而家住邊樹呀??  
呢張相係邊度映架, 怕且超過十五年了......
張相唔記得係邊度影,不過應該係90年影嘅
大眼仔依家係天馬苑住

回復 333# 的帖子

wsk88
好多謝你post啲相, 見番兒時玩件成長後的相, 感覺很温暖, 我12歲就搬離東頭村, 記憶雖然蕪湖, 但美好.

仲有條滑梯真係帶回更多回憶, 孩子時代, 多小個晚上, 一家人晚飯後到公園剩涼, 大人傾計, 小孩在乒乓枱玩鬼掹腳, 跳愀, 無憂無慮, 好日子俱往矣.

引用:
原帖由 lovelybilly 於 2008-10-28 22:46 發表
wsk88
好多謝你post啲相, 見番兒時玩件成長後的相, 感覺很温暖, 我12歲就搬離東頭村, 記憶雖然蕪湖, 但美好.

仲有條滑梯真係帶回更多回憶, 孩子時代, 多小個晚上, 一家人晚飯後到公園剩涼, 大人傾計 ...
唔好話你12歲搬走咗,記憶朦糊,我由62年住到依家,
有好多野都忘記咗,始終係20幾年前嘅事

引用:
原帖由 舊足跡 於 2008-10-26 20:44 發表

見到這么多舊街坊相聚,真熱鬧.
舊足跡ching太快delete d相啦,希望ching可再放翻上網.....謝謝﹗

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-10-29 11:48 發表

舊足跡ching太快delete d相啦,希望ching可再放翻上網.....謝謝﹗
係囉...咁孤寒......(講笑).......

引用:
原帖由 lokping 於 2008-10-28 15:58 發表
木記老闆都唔知仲係唔係度
以前週圍都係舖頭,相當方便,依家集中哂,
反而無咁過癮 各位師兄,如果有舊相,放上嚟大家懷舊一吓

引用:
原帖由 wsk88 於 2008-10-29 19:15 發表

以前週圍都係舖頭,相當方便,依家集中哂,
反而無咁過癮 各位師兄,如果有舊相,放上嚟大家懷舊一吓
應該係以前開舖的都是街坊,好有人情味,就算無幫襯,但來得比較熱情......﹗

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-10-30 12:39 發表

應該係以前開舖的都是街坊,好有人情味,就算無幫襯,但來得比較熱情......﹗
係呀..樓上樓下.街坊生意.有時仲會攪攪震.冇幫襯.真係好開心架.....

回復 320# 的帖子

我剛剛找到小學本紀念冊, 有一篇下款係B哥, 唔知係咪你講既喪權呢, 不過佢一定唔會係我同學嚟架.

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。