推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

[建議] 住東頭村的街彷齊來聚聚啊..

各位好 我係21座白水店模型店睇舖的...

安哦 各位好 我叫風清揚 很開心見到咁多東頭村的朋友哦..  我住22座.. 劉細良同我住的差幾間屋 有時我都會去佢屋企玩 小時真的很開心 有時去15座街市食野 有時上第三座放風箏 真的是街童一名.. 現在有時我都會返22座懷念一下當時的日子.. 尤其是中秋時 全村孩子到處走 到處煲立 真的很開心.. 很開心...

引用:
原帖由 axia 於 2008-10-26 11:56 發表
安哦 各位好 我叫風清揚 很開心見到咁多東頭村的朋友哦..  我住22座.. 劉細良同我住的差幾間屋 有時我都會去佢屋企玩 小時真的很開心 有時去15座街市食野 有時上第三座放風箏 真的是街童一名.. 現在有時我都會返 ...
見到這么多舊街坊相聚,真熱鬧.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 lovelybilly 於 2008-10-26 12:20 發表

和尚有三個妹, 靜嫻, 靜儀, 靜籣, 好似仲有一個叫靜文, 係小學既時候死咗, 我好深印象佢阿媽來我企喊到呼天搶地
和尚個二妹,最早嫁(有一女),最細個妹(豬豬)都嫁埋,有一子
大妹仲未嫁,

引用:
原帖由 lovelybilly 於 2008-10-26 12:23 發表

我剩係記得細雄. 細文咋, 嘜仲有個細傑咩
細文同細雄,係阿光仔啲細佬嚟,原本住3樓天井,
後期搬咗上天台住,至於細傑........係叫少傑(有啲人叫佢做細細)
係利泰雜貨最細個仔

引用:
原帖由 舊足跡 於 2008-10-26 20:44 發表

感謝c兄兩張相,可令我有彼多小時喞回憶.....

引用:
原帖由 舊足跡 於 2008-10-26 20:44 發表

相中第十座隔離足球場搭咗個戲棚,應該係盂蘭節影喞.......。

引用:
原帖由 wsk88 於 2008-10-26 20:55 發表

和尚個二妹,最早嫁(有一女),最細個妹(豬豬)都嫁埋,有一子
大妹仲未嫁,
咦! 今日係大妹生日喎, 點解我會知? 因為佢同我家姐同年同日同日生,

引用:
原帖由 wsk88 於 2008-10-26 20:55 發表

大妹仲未嫁,
想問多一個人, 拍無間道嗰個麥兆輝, 係咪都係住17座架? 佢個樣好面善, 同埋我小學畢業本紀念冊有個咁既簽名, 但又唔係好肯定.

引用:
原帖由 axia 於 2008-10-26 19:56 發表
安哦 各位好 我叫風清揚 很開心見到咁多東頭村的朋友哦..  我住22座.. 劉細良同我住的差幾間屋 有時我都會去佢屋企玩 小時真的很開心 有時去15座街市食野 有時上第三座放風箏 真的是街童一名.. 現在有時我都會返 ...
歡迎師兄加入.一起緬懷與回憶...

引用:

大妹仲未嫁,
你好..在discuss的scctt是我另一個名.抱歉這樣遲才通知你..見諒...

昨天在旺角早了收工.去了油麻地找霍老師.可惜緣慳一面..

管理處阿叔話佢唔係經常響度的.因那裡是寫字樓.只有開會時先至響度..

無奈....下次都係打個電話上去先.唔使摸門釘..
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2008-10-27 00:22 發表

你好..在discuss的scctt是我另一個名.抱歉這樣遲才通知你..見諒...

昨天在旺角早了收工.去了油麻地找霍老師.可惜緣慳一面..

管理處阿叔話佢唔係經常響度的.因那裡是寫字樓.只有開會時先至響度..

無奈.. ...
咁就好啦,呢度咁多東頭村朋友

引用:
原帖由 lovelybilly 於 2008-10-26 17:49 發表
個師奶姓陳, 佢老公姓盧, 而家住係德福住, 同我屋企仲有聯絡
啊, 我應該認識呢戶人家!  

引用:
原帖由 axia 於 2008-10-26 19:56 發表
唔止煲蠟咁簡單, 直情係玩火!   

引用:
原帖由 wsk88 於 2008-10-26 21:02 發表
細文同細雄,係阿光仔啲細佬嚟,原本住3樓天井,
後期搬咗上天台住,至於細傑........係叫少傑(有啲人叫佢做細細)
係利泰雜貨最細個仔
十七座天台改建變成住宅後,細文就搬左黎住,
我都係咁樣認識左佢,細傑仲好鬼鍾意踢波添...

小雄同少傑係兩兄弟,係樓下利泰雜貨店既仔,係兩戶人家黎既!

引用:
原帖由 lovelybilly 於 2008-10-26 22:38 發表
想問多一個人, 拍無間道嗰個麥兆輝, 係咪都係住17座架? 佢個樣好面善, 同埋我小學畢業本紀念冊有個咁既簽名, 但又唔係好肯定.
無乜聽過,會唔會係同名同姓呀?? 

引用:
原帖由 kentli 於 2008-10-27 12:24 發表

至現在有和亞忠聯絡嗎?
我雖然識佢姐,但好少傾偈,
反而佢細佬明仔就有,不過自從我搬走左之後,
無見佢地都廿幾年啦...

上文有朋友講東頭村23座的安園冰室已去左九龍城法院飯堂開檔,
今日專誠開車去看下,可惜,原來個飯堂無開左幾個月了。

引用:
原帖由 休谷客 於 2008-10-27 09:33 發表

十七座天台改建變成住宅後,細文就搬左黎住,
我都係咁樣認識左佢,細傑仲好鬼鍾意踢波添...

小雄同少傑係兩兄弟,係樓下利泰雜貨店既仔,係兩戶人家黎既!
細文後面果個就係細雄老婆(攝於90年澳門)
細文,喪權(B叔),本人,小雄

東頭村記憶之一:
(這下面講的並非最懷念,大把其他,慢慢寫)

我入住22座是5歲半,好肯定的,因為我入讀幾個月21座頂樓的幼稚園,行樓梯行死我,,我好記得,
如何入住22座這些靚樓,我都記得,慢慢講歷史罷。

先講一樣:
我記得去21座李記士多,店面是商店,前面賣野,可以付錢買多士食,但店後面是要付斗零看電視。
成班細路排排坐看電視,幾十個細路看卡通。
我當時都覺得佢地咁樣做生意會發達,唔知佢地今日如何?
我當日得幾歲唔記得了,但都覺得佢地會賺大錢(當日),我當日得幾歲都好懂事
我付錢去看電視時約十歲罷,好似是麗的呼聲。

2008今日話:
只要在東頭村1966年當日有個地鋪,佢地應該生活無大麻煩,可憐只是我老豆上一輩和大家的上一輩,
搵份工都難。

其他慢慢講。

相關搜索目錄: 幼稚園

回復 320# 的帖子

喪權好似比當年瘦左,細文就無乜點變,
小雄就唔同哂,唔認得囉,
至於你,好面善,但係應該同你唔熟....

引用:
原帖由 kentli 於 2008-10-27 14:29 發表
現在我們還有聯絡,他亦搬往竹園北鸷,可算老朋友。
搬走左之後,都無再聯絡囉!  

引用:
原帖由 休谷客 於 2008-10-27 20:08 發表
喪權好似比當年瘦左,細文就無乜點變,
小雄就唔同哂,唔認得囉,
至於你,好面善,但係應該同你唔熟....h:" /> h:" />
大家住埋同一座樓,行出行入,實見過啦

引用:
原帖由 wsk88 於 2008-10-27 19:04 發表

細文後面果個就係細雄老婆(攝於90年澳門)
細文,喪權(B叔),本人,小雄
細文個樣無乜變, 反而細雄, 就完全唔認得嘞, 以前細個, 同阿朱(和尚細妹), 細雄, 輝仔成日一齊玩, 真係彷如隔世

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。