推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

龍虎門討論區

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2006-10-1 03:45 PM 發表
無錯, 以當日王海蛟果個無敵狀態, 就算係兩個日聖使聯手都唔會夠佢打.  

當日就只有東方無敵, 火雲邪神, 金羅漢或者王伏虎先配做佢對手.
講起王海蛟...你地睇佢o個陣覺唔覺佢心口痛????我就唔多覺..
因為後尾風雷鍊到七重天...小龍(唔記得係唔係..好似係佢啦)話佢一上七重天o個陣..個心會有事...仲話王海蛟係因為咁而死..唔係比小虎打死...
我唔多覺囉~~~
我的理想==> /○\ ○
                       /□\/■\
                        ||  ||

引用:
講起王海蛟...你地睇佢o個陣覺唔覺佢心口痛????我就唔多覺..
因為後尾風雷鍊到七重天...小龍(唔記得係唔係..好似係佢啦)話佢一上七重天o個陣..個心會有事...仲話王海蛟係因為咁而死..唔係比小虎打死...
我唔多覺囉~~~
同意.

我相信係 d 編劇失憶, 王海蛟根本就無咩心口痛毛病. 只係話當年同東方無敵決鬥時, 曾經被大陽劍射穿心坎穴, 所以心臟因此就成為佢個人弱點而已.

由此推論, 心口痛同冰火 7 重天根本就無任何直接關係.

老黃不如直接話王風雷本身有心臟病咪仲合理. 無謂拖埋王海蛟同 7 重天呢套武功落水丫, 真係貶低晒佢地呀 !   
★ 九死邪功 + 穹蒼寶鑑 + 萬毒心經 + 御劍飛行 + 武當聖極輪 + 誅神一式 - 折骨破 ★

殺性回歸,逆天唯我!我就是小劍仙!

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2006-10-2 12:58 PM 發表

同意.

我相信係 d 編劇失憶, 王海蛟根本就無咩心口痛毛病. 只係話當年同東方無敵決鬥時, 曾經被大陽劍射穿心坎穴, 所以心臟因此就成為佢個人弱點而已.

由此推論, 心口痛同冰火 7 重天根本就無任何直接 ...
王風雷既七重天係小龍運轉陰柔既九陰真氣,溶匯滯留風雷體內既金鵬陽火內經而成,同王海蛟搵條命搏得黎既七重天真係差好遠,一個係人弟幫拖,一個係搵命搏,威力有差應可接受,但同小龍或金鵬合擊都打唔過十關金鐘罩似乎真係有D講唔通。

所以唔使老屈風雷有心臟病啦,因為自己擁有既七重天原來咁屎,真係練黎把托咯,仲唔激到心臟病咩?  

見大家傾萬友傾得咁happy,小弟都講下記憶中舊著d經典戰役啦
小弟資歷唔算深(400期先開始睇),有錯各位大佬唔好笑呀
小弟都唔清楚幾時係萬友開始執筆,所以由500期開始講

經典1--群英vs烈火祖師,霹靂火,
地點--北海蛟龍修練山洞

當時老烈火都可以話係勁到無論,盟主山莊輕易打低陳傲天,青天都比佢兩招收皮,烈火金身小虎踢極都唔入(我覺得當時烈火功力應該係狂僧之上),個陣同小虎打都仲佔到上風,攪到小虎要係咁搵佢罩門.....
題外話,個陣港漫好似好興搵罩門,如果冇記錯中華英雄又係打緊金太保,又係搵罩門,之後好多漫畫都緊有一兩個奸角練硬功,係要打中罩門先死
小虎幾經辛苦先搵到老烈火個(假)罩門係人中(個期個名仲大大隻字叫破金身,全世界比佢呃哂)一野毒龍鑽落去,仲以為死得,點知原來係老烈火既苦肉計(因為佢知道活彿一早係度想執死雞,於是炸死,黎一招其人之道....)可憐既活彿仲要扮有型話咩反震力特別強既地方附近緊係罩門,真係瘀爆.....
老烈火戰術成功,活彿現身同小虎打,點知又係比佢d死人哮喘累鬼死,攪到要較腳,仲要衰到學人放火,話哂都叫做一代宗師......
群英避開完火劫老烈火先施施然走番出黎,群英又傷又皮疲,西門蕭佢地仲要中埋毒,三皇+北海圍抽都打佢唔掂(烈火金身真係好勁)最後如果唔係老洪用毒針吉中烈火背脊,再加小虎毒龍鑽鑽中先破到金身,唔係實全軍玩完...
其實以上上係5-6期既故事,都要打咁耐,可見當時既故事係幾咁好睇,呢段小弟都返睇左幾次,真係好精彩
有咩錯漏麻煩各位大哥幫手執正呀
下次再講另一場

引用:
原帖由 a1771550 於 2006-10-2 13:37 發表

王風雷既七重天係小龍運轉陰柔既九陰真氣,溶匯滯留風雷體內既金鵬陽火內經而成,同王海蛟搵條命搏得黎既七重天真係差好遠,一個係人弟幫拖,一個係搵命搏,威力有差應可接受,但同小龍或金鵬合擊都打唔過十關 ...
編排金羅漢贏不是問題,但應該寫成三人惡戰一場,三敗俱傷,最後金羅漢憑藉功力較精純,擊敗二人,咁就比較令人接受!

幫風雷upgrade建議之一

不如學舊龍既小虎達到終極十陽同新龍韋陀既橋段,老屈風雷有次開片比敵人(至少係金欏柚個種級數)監生打破七重天氣門,在生死關頭間,令風雷無意中發覺原來七重天其實仲可以達到更高境界 -- 七重天外天。於是生死一瞬間,風雷趁氣門被破,索性置之死地而後生,將體內亂衝亂撞既冰火真氣引向天外天既脈絡,最後梗係話風雷成功啦,就咁成功upgrade,功力與已死既王海蛟看齊。編劇可以老作因為七重天外天要置之死地而後生至練成,所以創功者怕冰火邪拳因此失傳而於秘笈內刪除這一節咁話...

引用:
原帖由 ruger 於 2006-10-2 01:39 PM 發表
見大家傾萬友傾得咁happy,小弟都講下記憶中舊著d經典戰役啦
小弟資歷唔算深(400期先開始睇),有錯各位大佬唔好笑呀
小弟都唔清楚幾時係萬友開始執筆,所以由500期開始講

經典1--群英vs烈火祖師,霹靂火,
地點 ...
講得好正呀!! 除左小龍先威(殿後獨鬥老烈火時打得有聲有色)後衰(到群英圍揪時又幾下手腳就收皮)外, 個場的確幾好睇,可以話峰迴路轉,我都係俾佢(老烈火)呃左個隻既on9仔之一。不過老烈火中毒而破金身,同聖上中毒令謢體神功大弱而同遭毒龍鑽(唉,超級高手都係要留番比小虎收皮)大同小異咁...

唔好俾佢停,ruger兄有空就post多D舊龍經典劇情上黎比大家重溫吧!!

引用:
王風雷既七重天係小龍運轉陰柔既九陰真氣,溶匯滯留風雷體內既金鵬陽火內經而成,同王海蛟搵條命搏得黎既七重天真係差好遠,一個係人弟幫拖,一個係搵命搏,威力有差應可接受,但同小龍或金鵬合擊都打唔過十關金鐘罩似乎真係有D講唔通。
老黃其實應該要後悔咁早就整死王海蛟.

老黃大可以安排佢繼續同群英週旋, 另一方面亦可以俾佢發揮一個以邪制邪o既作用. 例如可以俾王海蛟獨闖白蓮教, 然後由王伏虎, 劍魔, 或者四大聖老是但一個出去同佢惡戰一番. 但可惜佢地最終都不敵王o既 7 重天邪威.

最後要勞動到東方無敵親自出手黎收拾佢, 而最終王海蛟亦不敵九陽大霹靂而戰死白蓮.

我相信如果王海蛟係死於無敵手上, 大家都會無意見, 而且覺得合理.

但死於只有降龍伏虎氣 + 食左春藥o既王小虎手上, 簡直就係荒天下之大謬同浪費角色啦.  
★ 九死邪功 + 穹蒼寶鑑 + 萬毒心經 + 御劍飛行 + 武當聖極輪 + 誅神一式 - 折骨破 ★

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2006-10-2 10:53 PM 發表

老黃大可以安排佢繼續同群英週旋, 另一方面亦可以俾佢發揮一個以邪制邪o既作用. 例如可以俾王海蛟獨闖白蓮教, 然後由王伏虎, 劍魔, 或者四大聖老是但一個出去同佢惡 ...
其實果時以為王海蛟點都會同聖上或月聖使揪一次(因為月聖使一直在旁觀戰).......如果月聖當時出手,戰果就合理好多! 另外, 龍虎蛋散可以係老邪屋企全身而退一樣係咁唔合理
The Flying Finn

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2006-10-2 02:53 PM 發表

老黃大可以安排佢繼續同群英週旋, 另一方面亦可以俾佢發揮一個以邪制邪o既作用. 例如可以俾王海蛟獨闖白蓮教, 然後由王伏虎, 劍魔, 或者四大聖老是但一個出去同佢惡 ...
其實整死王海蛟唔算可惜.
因為新著初期有D似舊著的鋪排.
就係不論忠奸.出十幾二十期就要死:
如依老山度,劉,關,張,孔名,大龍頭,王海蛟,王降等. 這樣的劇才是最正的劇情.
正如舊著,劍妖,刀痴, 金將軍, 好多好多人都係出十期八期就死.依D做法先可以令故事節奏流暢,唔拖橋.

我睇左呢度好多日, 覺得大家寫番以前D野都好正, 攪到我要週圍搵番嚟睇.
我覺得舊著最無厘頭是大魔神那輯, 太神怪.

雖然人物出得好急, 其實我幾鍾意而家呢個鋪排, 所有人物出哂先, 然後慢慢打死哂佢. 唔好好似以前, 或者而家天下咁, 明明冇橋行, 突然間又爆左咁乜幫乜派, D功夫好勁, 以前唔諗住統一江湖, 但係突然間好想.

引用:
原帖由 a1771550 於 2006-10-2 05:37 AM 發表

王風雷既七重天係小龍運轉陰柔既九陰真氣,溶匯滯留風雷體內既金鵬陽火內經而成,同王海蛟搵條命搏得黎既七重天真係差好遠,一個係人弟幫拖,一個係搵命搏,威力有差應可接受,但同小龍或金鵬合擊都打唔過十關 ...
唉~都唔駛講架啦....

香港連環圖最大既兩個笑話

1)馬SIR既風雲永不衰老

2)玉郎既冰火豆花七重天

以上既笑話會令幾多讀者失望呢???
點解依家個個講以前既萬有?

點解個個睇中華英雄既復刻版呢??

反而唔睇個個星期都出既周刊呢?

梗係啦!以上第一第二點已經嚇能走哂D讀者啦!

相關搜索目錄: 笑話

十幾年前已經睇緊漫畫,基本上係睇哂咁濟

好睇既有人睇,唔好睇既我都睇

熱門既我睇,冷門既我都會睇睇

果時十幾年前睇返小流氓睇既野都會,不過就覺得公仔麻麻,唔係太熱衷

反而去追一D在出版中的漫畫.....

好似300-700期左右既龍虎門
馬SIR既中華英雄,天下早期
馮志明既刀劍笑
醉拳,如來神掌
玉郎漫畫
李小龍
壽星仔
黑豹,海虎
古惑仔
愛殺等等等等......

以上既書應該好多人睇過,一定有印象
因為以上既書都係有份將漫畫熱潮推上頂峰的一份子
依家呢??

好肯定的說,滑落了.........

出合訂本個個都追既時候就知道依家既唔好睇了!

點解無人改進既?

早兩日睇一個有齊中華英雄,風雲,神武紀,兩極o既網站,
個版主對想睇風雲第三部o既朋友有以下忠告:
1.不要記住之前的劇情
2.萬一不幸記住了,都唔好同往後的劇情作比較(尤其係功力設定方面)
3.若比較後發覺前後有矛盾的地方,都要強逼自己覺得"這是理所當然的"
我覺得以上忠告對"新著龍虎門"的fans一樣有用!

今期邪神同蚩尤踩上星宿島.........究竟青元老識唔識功夫架? 對住七王都咁面口架? 今期有樣野講得好好--就係老天尊話東方無敵心智幼稚........老王咪一樣!!

引用:
原帖由 Mika 於 2006-10-5 03:48 PM 發表
今期邪神同蚩尤踩上星宿島.........究竟青元老識唔識功夫架? 對住七王都咁面口架? 今期有樣野講得好好--就係老天尊話東方無敵心智幼稚........老王咪一樣!!
之前邪神要見蚩尤,佢就第日即刻飛過去,依家又要跟邪神去星宿島,堂堂一門之主呀!好似
做到人地條靚o甘,有失身份呀!

今期無乜武打場面,但文戲方面都 okay,算係可以收貨。

以下劇情令人安慰:

1, 老邪神終於醒返。
2, 黑龍同四龍元帥惺惺相惜,黑龍暫時肯定無生命危險,可能遲 d 仲會有著數 (純粹覺得係)。
3, 蚩尤有戲份,好鐘意睇佢打,希望佢可以教訓下星宿島果班仆街 !  

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2006-10-5 04:15 PM 發表
今期無乜武打場面,但文戲方面都 okay,算係可以收貨。

以下劇情令人安慰:

1, 老邪神終於醒返。
2, 黑龍同四龍元帥惺惺相惜,黑龍暫時肯定無生命危險,可能遲 d 仲會有著數 (純粹覺得係)。
3, 蚩尤有戲份 ...
係呀! 蚩尤出手真係好興奮; 老王係預告話仲話蚩尤會同老仙揪......超期待!!

引用:
原帖由 Mika 於 2006-10-5 04:32 PM 發表

係呀! 蚩尤出手真係好興奮; 老王係預告話仲話蚩尤會同老仙揪......超期待!!
這場夢ソ決鬥,好期待啊!
希望到時唔好點到即止!

引用:
論功力,蚩尤仲勁過金羅漢,應該大約等於王海蛟級數,同星宿老仙打係絕對唔成問題。

但果條老仙陰濕又衰格,肯定會出好多毒辣招數,真係替蚩尤擔心呀。

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2006-10-5 05:12 PM 發表

論功力,蚩尤仲勁過金羅漢,應該大約等於王海蛟級數,同星宿老仙打係絕對唔成問題。

但果條老仙陰濕又衰格,肯定會出好多毒辣招數,真係替蚩尤擔心呀。
真係要睇功力Setting! 不過老仙成日用毒咁Cheap........蚩尤起碼要用三十三層元至頂得住!!

今期有無講老仙功力去到邊?
舊著老仙出場果陣,佢仲勁過邪神

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2006-10-5 09:12 AM 發表

但係睇今期虎躍龍門, 講到星宿老仙似乎仲勁過蚩尤!
而邪神又好似想將星宿派交比蚩尤用.
蚩尤如果壓唔住星宿老仙又點洗得郁佢地?
究竟會變成點!!!!!!!!!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。