推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

發新話題

四大名捕討論區

銀劍應該死...我覺得 ~
我最愛鐵手....下集可以同唐十五隻抽.....真係厲害 !!

同埋我想知唐十五既"八倍界王拳"依個名....係唔係你地作呀 ???
另外...冷血係唔係今個故事都唔會出場呢 ??

艷兒好似short左....唔知可唔可以醫得返呢 ?

引用:
原帖由 chunchunchun 於 2006-12-29 11:08 AM 發表
銀劍應該死...我覺得 ~
我最愛鐵手....下集可以同唐十五隻抽.....真係厲害 !!
其實鐵手呢個角色一向都好沈,又睇下今次有冇真真正正表演既機會!!不過我覺得鐵手點都打唔贏唐十五!!
計謀之始是要讓敵人知道你的下一步,然後小心預測敵人之後的每一步,高明一點的是讓敵人知道你的第二步,更高明的是讓敵人知道你的第三步 ...

引用:
原帖由 chunchunchun 於 2006-12-29 11:13 AM 發表
同埋我想知唐十五既"八倍界王拳"依個名....係唔係你地作呀 ???

三個問題都答你唔到喎
不過我覺得冷血呢個故事會出場,但艷兒就可能醫唔返(或者呢個故事唔再講!!)
計謀之始是要讓敵人知道你的下一步,然後小心預測敵人之後的每一步,高明一點的是讓敵人知道你的第二步,更高明的是讓敵人知道你的第三步 ...

仲有周白宇戰唐明皇未講,唐冰冰死唔死得又未講!!

周白宇同唐明皇會DOUBLE KO, 唐冰冰冇咁容易死,
鐵手VS唐十五, 最多可以打倒唐十五出真實力....要靠唐瀟雨出手先得

引用:
原帖由 小小力 於 2006-12-29 09:26 AM 發表
另外,我都唔希望四大名捕似某漫畫,正派人物點都死唔去,但真係感覺銀劍唔會死喎!
最好如你所言,銀劍救得返!^_^
得之我幸,失之我命。

引用:
原帖由 chunchunchun 於 2006-12-30 12:19 AM 發表
周白宇同唐明皇會DOUBLE KO, 唐冰冰冇咁容易死,
鐵手VS唐十五, 最多可以打倒唐十五出真實力....要靠唐瀟雨出手先得
之前蘇夢枕跟大頭佛道在非常時期會保護唐十五的小命;不知道鐵手的實力會出到哪一個層次,會不會令夢枕出手“相救”?他保十五的小命又是否為了大頭佛(唐瀟雨?)呢?

唐明皇應該會死,但周白宇就......這刻我未能確定。(雖然之前我估計白宇會死。

唐冰冰可能不死,令不阿以為他死前能為唐鳳丹保住冰冰母女,下場悲中有喜。
得之我幸,失之我命。

引用:
原帖由 chunchunchun 於 2006-12-29 11:13 發表

界王拳係我作的....睇之前就知了...
以下兩條...實情唔知,但若討論...我想...冷血如到唐十五八倍界王拳都未出現的話,就應該唔駛出現,直接等第二回合(太多尾巴如唐十五的後著,唐刃和唐灑雨的去向等未交代,就算唐十五今次敗了都應該未到不能翻身的地步.)...
我想艷兒唔係short左,係失憶吧...之前我估(現在都係.)她的記憶只在和唐十五相戀的情況,無情對她來說只係童年玩伴...

引用:
原帖由 酒徒 於 2006-12-30 02:00 AM 發表

阿以為他死前能為唐鳳丹保住冰冰母女,下場悲中有喜。
死後跟唐丹鳳重逢......我又估錯啦∼∼
(而且之前打錯字。
得之我幸,失之我命。

冷血我諗打二集會俾人ko

引用:
原帖由 chunchunchun 於 2007-1-3 10:22 AM 發表
冷血我諗打二集會俾人ko
我諗冷血可以令唐十五出八倍界王拳!!

書尾話追逐命都會有功力提升,咁.... 唐妞咪…

好明顯d 編劇又開始拖書喇

冷血出手太早la,我好似睇到蘇夢枕正要出手救無情!!!

引用:
原帖由 劍守 於 2007-1-3 17:13 發表
冷血出手太早la,我好似睇到蘇夢枕正要出手救無情!!!
晒氣喇...d 編劇講到d 時間o岩o岩好咁, 如果冷血早到一刻, 同鐵手聯手出擊, 一定做瓜唐十五喇, 如果遲o黎一刻, 咁無情可以埋單喇, 又要寫到依家要同唐十五單打獨鬥

睇埋今期就真係仲覺得唔合理, 唐十五都知道唐門總壇瀨左野喇, 自己o既實力已經見晒底, 就算俾佢收拾晒眼前o既敵人, 但係對方後援有幾多, 真係未知之數, 人地打完你總壇就梗係即刻趕過o黎援手對付你喇, 唔通收工返屋企訓覺咩, 即係話可能有好多援兵o黎緊, 仲有未蒲過頭o既諸葛先生, 你無理由知道佢響屋企半夜三更同兩個偷僮吹水掛, 話唔定響附近隨時出o黎執你死雞, 佢之前又同雷損狄飛驚交過手, 佢兩個會唔會出手幫中原群雄你又唔知, 自己仲話有幾大抱負要天下一唐, 真係o既話就梗係保留實力, 伺機返o黎逐個擊破好過喇, 佢要走人...現場班蛋散點留得到佢

無情o個邊就仲白癡, 又話自己方面點機關算盡,攪咁大單野打到依家先話你帶o黎班友會保留實力, 無理由呢樣野響籌劃攻打唐門o個陣你諗唔到掛, 應該要有個萬全之策令到你帶o黎o既人要萬眾一心,全力出擊架咩

原本之前o既劇情舖排都幾好, 但寫到依家為左要拖長個故仔, 原來寫到兩個有勇有謀o既強者變左兩個白癡一樣

今期真係好感慨...一開始唐十五一句「什麼做飯」...即他完全唔知小珍的事吧...也即是他完全冇想過要害對手身邊的人,而睇「正派」?整座大廈一次炸哂,雖然有部份戰鬥者,但我想既然係總壇,咁戰鬥者一家大小都在亦唔係奇怪,而「正派」一次炸哂豈不是要非戰者賠埋性命?

又連帶想起~金銀劍炸完人全家仲可以歡天喜地有講有笑,完全冇想過自己一次殺掉幾多人...

有點令人心寒...

人家打緊仗呀。。。。講仁慈

引用:
原帖由 joelcs 於 2007-1-4 00:58 發表
人家打緊仗呀。。。。講仁慈
講得好啊...講仁慈...放仁慈在嘴邊而唔在心裡,正是我心寒的原因了....

引用:
原帖由 色即是空 於 2007-1-3 06:00 PM 發表
睇埋今期就真係仲覺得唔合理, 唐十五都知道唐門總壇瀨左野喇, 自己o既實力已經見晒底, 就算俾佢收拾晒眼前o既敵人, 但係對方後援有幾多, 真係未知之數, 人地打完你總壇就梗係即刻趕過o黎援手對付你喇, 唔通收工返 ...
唉...我都幾同意你既講法!!我一D都睇唔到佢兩個有幾醒....

引用:
原帖由 小小力 於 2007-1-5 09:44 AM 發表

唉...我都幾同意你既講法!!我一D都睇唔到佢兩個有幾醒....
咁編劇係唔係想講佢地兩個既不足之處呢?

1. 無情之名的由來:係指佢對敵人不講情面,每每都殺無赦。但佢本人就是情感甚豐,小說中的無情就十分鍾愛四師弟,可謂特別照顧!漫畫中指無情多次分心,都是為情之故:艷兒和銀劍之事。無情之有情處,編劇最想表達的吧!

以個人修為而論:無情的確有需要加把勁:更加無情!只是編劇著重別的,再一次伏筆,暗示無情在暗器修為上會有進步機會。

2.關於唐十五一角,小弟一再說明:個性上的驕橫令唐十五失敗。我之前已經估唐十五應該撤兵,只是佢一再以個人強橫武功去對抗中原人氐,足以說明其驕橫令十五瘋狂,也令他失敗。如果佢冷靜一點,留得青山在,哪怕無柴燒?如果無缺點,實力超班,十五無理由會輸;我會以為:寫佢因為有缺點而失敗,跟寫佢既對手實力更強而失敗比,前者較為合理。

唐十五一定會失敗,只是想表達出甚麼,真的看到最後。

另外,小的不以為在故事勉強拉長,但實在是技節太多,有的顧此失彼!不滿不滿!

相關搜索目錄: 小說
得之我幸,失之我命。

今期,周白宇好似同唐明皇同歸於盡都做唔到,最後相信係唐妞被唐明皇殺死,追命提升功力殺死唐明皇。
咁,唐冰冰又點呢?

周白宇用血做冰封劍既最後殺著,似唔似電影「風雲」步驚雲既排雲掌既concept?

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。