推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

隨想

引用:
原帖由 brasco 於 2006-10-29 21:17 發表

多謝血魔兄!............

我受鰼訄V之後會再同大家分享!!........
從錯誤中學習

引用:
原帖由 brasco 於 2006-11-2 19:19 發表
事情己告一段落, 冇咩值得再提,
所有人鴾狨陶ㄚY意料之內, 在此再向各位有心人拜謝....
大家點睇我, 我冇意見!!
但............................................我睇錯髐@個人!!....:bird:. ...
. 冰個?

有睇我個blog就會知"我估"係邊個...
巴...sorry, 我估得中或錯都唔重要求 我芝琪一向都係口直心快既人...
亦都有人叫我唔好寫...
但如果自己唔識檢討自己的話,
我只好列佢入君子之交淡如水一族,
亦都當我睇錯佢....

引用:
原帖由 brasco 於 2006-11-3 03:11 發表

又留個位俾大家對號入座!!.....
我個pat貢大..姣似胡岩喎坐喎

引用:
原帖由 brasco 於 2006-11-3 14:56 發表

一國兩制, 各自表述!.....

每個人都有自己黻礅, 唔一定妳甯[,
你睇我單洢}知囉, 妳估背後龠9雂眱!?

老友!!....送俾妳!!....

Frank Sinatra - My Way
J9DtKaq8TLM

And  ...
呢點我明丫....我無話我o岩....
哈....我終於知道...點解有d人係唔會同朋友深交

引用:
原帖由 brasco 於 2006-11-4 03:56 發表
好開心!!....

見到大版主番, 朋友間又冰釋前縑!!.....可喜可賀!!....
好開心, 食完大閘蟹, 又坐完順風車, 又瞓完覺....

引用:
原帖由 芝華士女朋友kay 於 2006-11-4 07:40 發表

好開心, 食完大閘蟹, 又坐完順風車, 又唭嘆....
好唔開心,食完死貓,又放完假,又小完人之後又俾人小完..

打回原形喇..Wahahahahaaaa!!!!

回復 #159 brasco 的帖子

距離愈近,傷害愈深
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>>不知你是否也覺得,自己EQ的好壞,其實是因對象而異的。而通常與一個人的距離
>愈近,感覺親密,我們的EQ也往往就愈低。
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>>所以,在公司裡老闆在大夥面前大罵你白痴,你頜首稱是,但一回到家,聽見另一
>半輕聲問為什麼晚歸,就氣得火冒三丈,好久不見的朋友詢問你的終身大事,感覺溫暖
>在心,但同樣的話出自老爸老媽口中,就是干涉隱私、窮極無聊!
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>>看來我們能夠給一個人最殘酷的處罰,似乎就是讓他變成自己的親人!到底這是為
>什麼呢?
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>> >
>>>>> > > > 一個唸心理學的EQ研究者,對這個「厚他人而薄家人」的現象,
>>>>>有著如下的觀察心得。
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>> >
>>>>> > > > 首先,我們認為自己有權「活在家中,做我自己」。
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>>在外面不得已必須裝模作樣,回到家裡如果還得口是心非的度日,那這日子怎麼能
>過得下去?
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>>其次,對於家人我們有著「親愛的,你當然要能懂我的心」的期望。
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>>話說剛認識的外人,也許會誤會我的意思,但你們跟我相處了這麼久,怎麼可以也
>不明事理,扭曲汙蔑我的想法呢?
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>>在外面怨氣吞聲了一天,心中可是累積了許多的不滿及挫折,這些未抒發的負面能
>量不斷地膨脹,回到家時,自己就好像快要煮開的一壺水,祇要找到一個宣洩口,其後
>果就是氣壯山河,而慘不忍睹。
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>>這些種種的因素加起來,也就容易發生客廳即戰場,而親人變仇人的慘劇了。
>>>>> > > > > > >
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>>如果仔細想來,「厚他人而薄家人」的作法,其實是非常不智的。
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>> >
>>>>> > > > 首先,家人絕對比外人來得重要。
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>>別的不說,起碼老闆及客戶甚至朋友都可再找,然而自己的家人可是一輩子的牽掛
>,當然更應小心經營彼此的關係。
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>>其次,心理學的研究結果,也一再地提醒你我,家庭生活經驗在我們的身心發展上
>所佔的重要分量。
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>>家人氣頭上的一句重話,比起外人的口出穢言,更容易對一個人造成難以修補的負
>面影響。
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>>因此,如果身為父母的你一心一意盼著「孩子,我要你的EQ比我高」,那麼更該調
>整一下自己的做法了。
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>>如果你能換個角度來處理生活中的瑣事,並能時時提醒自己努力做到,那麼親人就
>不會變成仇人,而你也不會再為小事抓狂。
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>> >
>>>>> > > >
>>>>>願大家都能時時保有一顆柔軟的心,好好珍惜疼愛你及你(妳)所愛的人。
>>>>> >

轉貼....

引用:
原帖由 小潔 於 2006-11-4 09:16 發表
願大家都能時時保有一顆柔軟的心,好好珍惜疼愛你及你(妳)所愛的人。
共勉之~

引用:
原帖由 小潔 於 2006-11-4 09:14 發表

好唔開心,食完死貓,又放完假,又小完人之後又俾人小完..
工作經常都會遇到呢d野, 人大o左好多野都知道邊d人係pk, 邊d人係同事, 邊d人可以放工後都做到朋友...

每個人都為o左糊口為五斗米折腰, 我自己比較好彩, 出黎做野咁多年, 未試過真係為o左工作上既人事而唔開心, 當然小人一定有, 但fans都會有唔少, 好多人都話我係"熱血青年", 自己有時要將某一d睇法改變, 如果你覺得某人老點你工作, 你可以同自己講, 自己做多o左咪學多一樣野囉, 無"sit"丫~ 佢唔叫我做我都做埋佢,咁咪無老點呢樣野囉~
每日你小佢, 佢又搵位小返你, 咪大家都o係度搵位入大家, 將呢d時間做下野好過啦返工o者唔係從政呀大佬

baby, 返工既時候見同事多過見屋企人, 將自己既心胸放寬一d, 唔好成日返工都唔開心, 你要知道公司既小人四圍都有, 天下烏鴉一樣黑, 何必同佢一般見識~工作上都係多說話多做事, 返工say hi 放工say bye囉~

引用:
原帖由 brasco 於 2006-11-3 03:11 AM 發表

又留個位俾大家對號入座!!.....
邊個叫我呀?!

引用:
原帖由 芝華士女朋友kay 於 2006-11-4 10:34 發表

工作經常都會遇到呢d野, 人大o左好多野都知道邊d人係pk, 邊d人係同事, 邊d人可以放工後都做到朋友...

每個人都為o左糊口為五斗米折腰, 我自己比較好彩, 出黎做野咁多年, 未試過真係為o左工作上既人事而唔開心 ...
明白..

當做訓練自己eq..

引用:
原帖由 brasco 於 2006-11-11 04:59 發表
I was totally out of my mind!!.....God damn it!!....

引用:
原帖由 brasco 於 2006-11-11 04:58 發表
I watched my myself lossing control but i could'nt do anything about it....

after five minutes, I made myself calm, Jesus!!....what happened!??....
Stay calm. We're always be your side!!!!! Dude~

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。