推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

發新話題

龍虎門討論區

引用:
原帖由 KING546 於 2007-1-12 03:38 PM 發表

我記得有一排,小虎黑龍好勁,
黑龍可以運氣成棍,打殘天帝,再由小虎孤星絕腿同天帝埋單,O個時王小虎做俾人話佢係天下無敵......
雖然誇左D, 但我覺得O個排都幾唔錯.
心想:佢作終於有無敵的一日了......
係....當黑龍谷到上十四關既時候
全世界都震撼,小虎卻暗示自己功下不下於佢

果幾段黑鬼德真係畫得唔錯,係尾期既最高峰
無論是愛與被愛,也是串步難行

我記得黑龍最盡係去到十四關半

引用:
原帖由 獵食者 於 2007-1-12 09:00 AM 發表
我記得黑龍最盡係去到十四關半
最後打東方真龍...
佢比幾兄弟輸功迫上15關...最後入左個白波入面....
o個幾場幾好睇ga...打完一班打第二班...絕無冷場...雖然明知係趕住埋尾..但係都覺得好正~~
我的理想==> /○\ ○
                       /□\/■\
                        ||  ||

引用:
原帖由 不平凡人 於 2007-1-12 05:27 PM 發表

最後打東方真龍...
佢比幾兄弟輸功迫上15關...最後入左個白波入面....
o個幾場幾好睇ga...打完一班打第二班...絕無冷場...雖然明知係趕住埋尾..但係都覺得好正~~
同意!!圍揪東方真龍個part真係好好睇(我睇左不下5次),打得勁揪又激烈又震憾: 真龍先廢天武英傑,再一野將upgrade左既岳霆峰燒成灰,跟住殺飛妖,再黎白芒先將轉世活佛同活神仙一齊燒成灰,再將石小慧同佢把劍一齊送上西天(個時老祖宗仲係個虛無世界度大叫唔好殺小慧呀!!),最後白芒向眾人激射,二代邪神天武英明同蚩尤齊齊被白芒射穿,跟住黑龍同狂龍光頭星等齊齊衝向白芒(但無記錯既話,那時眾人並無谷黑龍到14.5關,黑龍到終都係得14關),最後由小虎一腳踢向白芒埋單。真係好激!! 同而家新龍比真係...

引用:
原帖由 a1771550 於 2007-1-12 02:03 PM 發表

個陣小虎黑龍武功達超神境界,小虎練到終極十陽紫焰級,黑龍仲勁,金鐘14關,兩人都變左超人,識飛個隻。但最唔合理既就係對住"千x鬼龍"竟然打個平手...因為以雙皇個陣既武功,即使對住老祖宗都唔赦 ...
仲有一次當時鵀悃葛咫悛Z雄霸利用王小虎去殺佢自己條o靚滅口(好似暴君龍黻炊),小虎完成任務後老邪神問派去監視小虎鴾滮U:王小虎殺暴君龍超不超過五招!手下回答:只出一招便將暴君龍擊殺。老邪伸:一招•••本座低估了王小虎•••,當時小虎只係出髐@招孤星煞腿就將暴君龍攔腰破開 2 邊!

引用:
原帖由 a1771550 於 2007-1-12 01:41 PM 發表

同意!! 雖然小弟中學沒有修過歷史,但睇過一D大陸製作既歷史劇集,其中一套叫"江山風雨情",一開頭幾集就講崇禎如何將佢老豆個D奸臣(包括最奸狗既魏忠賢)一一剷除。
我都同意,崇禎時代嘅東廠辦事人應該系曹化淳,此人曾經幫過崇禎鏟除袁崇煥,但最后赤都畀袁崇煥個仔聯同吳三桂做瓜左。

引用:
原帖由 sammy20072007 於 2007-1-12 07:28 PM 發表

仲有一次當時鵀悃葛咫悛Z雄霸利用王小虎去殺佢自己條o靚滅口(好似暴君龍黻炊),小虎完成任務後老邪神問派去監視小虎鴾滮U:王小虎殺暴君龍超不超過五招!手下回答:只出一招便將暴君龍擊殺。老邪伸:一招• ...
小虎個招孤星煞腿初試啼聲時好似只得一招,叫做"流星破",第一次正式出招(唔計同老祖宗試招)就將虛無境界中的天機上人踢到散哂,不似人形,連老祖宗都自忖即使係佢接招都唔保證可全身而退,真係勁到爆!!

將身負銀甲戰功(等同金鐘九關功力)既暴龍王一腳兩段又係代表作之一。個陣小虎真係有天下無敵個種氣勢!

但一返到香港就跌哂Watt!! 竟然同黑龍圍攻一個未到老祖級數既"千歲鬼龍"打個平手!! 而且孤星煞腿已不止一式,但威力卻無當初咁勁了! 所以有位仁兄講過"威過算好,主角無敵咪無戲做?"既評語。

但其實主角無敵係咪無戲做? 個人認為這點大有商榷餘地。又攞老金D書做例,倚天既張無忌,集九陽挪移太極拳於一身,成個故事武功最高就係佢,但佢有左呢D武功後仍然大把戲做,而且仲係好精彩個隻。後期既笑傲江湖,在第一集尾主角令狐沖已習得專破敵招既獨孤九劍,一劍在手無人夠佢打,照樣做足後尾三集。

所以最重要既係編劇,編得好既,主角係無敵一樣有故講。

相關搜索目錄: 太極拳

今期結尾嘅故事情節真係令人廢解,如果畀我做老天尊,知道蚩尤孤身上左岸,即刻就拎把震乾坤潛入廣法堂斬開條友仔兩碌啦,仲搞埋咁多野,不知所謂。黑龍老豆仲離譜,明明親眼見過個仔武功不及四龍個啦,仲應承個仔犯險嘅?本漫畫雖則話係一級書,但應該係話本書冇過分色情同暴力畫面,點解次次都將滴人物寫到懵曬架?

引用:
原帖由 a1771550 於 2007-1-12 10:05 AM 發表

同意!!圍揪東方真龍個part真係好好睇(我睇左不下5次),打得勁揪又激烈又震憾: 真龍先廢天武英傑,再一野將upgrade左既岳霆峰燒成灰,跟住殺飛妖,再黎白芒先將轉世活佛同活神仙一齊燒成灰,再將石小慧同佢把 ...
唔係哩.....我真係有印象有一期封面寫住"金鐘罩十四關半!!"咁架啵...

衰左掉哂.... 想回味下都冇計...

引用:
原帖由 金拿督 於 2007-1-13 01:05 發表

我都同意,崇禎時代嘅東廠辦事人應該系曹化淳,此人曾經幫過崇禎鏟除袁崇煥,但最后赤都畀袁崇煥個仔聯同吳三桂做瓜左。
你講的是不是金庸嘅【碧血劍】,袁崇煥個仔是袁承志,不過呢d好似係野史! 正史有寫曹化淳開彰義門向李自成投降!但曹化淳的下場如何,正史冇寫清楚!

問大家一個無聊問題,你地覺得東方真龍同神兵嘅玄天邪帝,邊個好打d ?

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2007-1-13 05:22 PM 發表
問大家一個無聊問題,你地覺得東方真龍同神兵鴷天邪帝,邊個好打d ?
應該係玄天邪帝,話晒都百載修為半神之身,飛天遁地無所不能,東方真龍就算點勁都只係血肉之身,無得到!

引用:
原帖由 獵食者 於 2007-1-13 02:20 PM 發表

唔係哩.....我真係有印象有一期封面寫住"金鐘罩十四關半!!"咁架啵...

衰左掉哂.... 想回味下都冇計...
獵兄,小弟真係可以賭身家,舊龍既黑龍到結局都係14關,絕無14.5關,亦無一期封面叫"金鐘14.5關"。令你有錯覺應該係黑龍在突破到14關前,遭二代邪神軟禁時,曾經利用臻神道將原本既13關谷到13.5關再同邪神打,但最後都係打輸。

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2007-1-13 03:33 PM 發表

你講的是不是金庸嘅【碧血劍】,袁崇煥個仔是袁承志,不過呢d好似係野史! 正史有寫曹化淳開彰義門向李自成投降!但曹化淳的下場如何,正史冇寫清楚!
唔好意思,我講D野係细时候睇武侠帝女花睇返黎嘅,套剧入边袁崇煥個仔係袁若飞。至于開城门让李自成攻入嘅人,係曹化淳嘅仔,叫左岭云。

[quote]原帖由 a1771550 於 2007-1-13 01:28 AM 發表

但其實主角無敵係咪無戲做? 個人認為這點大有商榷餘地。又攞老金D書做例,倚天既張無忌,集九陽挪移太極拳於一身,成個故事武功最高就係佢,但....

我本身认为本书之所以咁设定主角班D武功,主要係想传达D正面思想畀读者好似学习要按步就班啦同解决问题要群策群力咁。试下将自己当成龙虎群英,再将自己嘅知识手艺当成武功,咁本书咪比个贴近生活o罗。

无论如和我只希望个故仔合理D,以龙虎群英以家咁嘅实力行事应该低调D,鬼鼠D,电影都有拍到邪神亲手做瓜王降龙啦,都唔明白点解中华武馆仲咁明目张胆咁开梗哩?

相關搜索目錄: 太極拳

引用:
原帖由 sammy20072007 於 2007-1-5 07:05 PM 發表
睇見今期 D 畫功真係o赫o左一大跳,想當日令我立定角翛吾再睇天子五(如來神掌)o既主因就係因為睇到呢D睇到嘔o既畫功,所以對呢款o甘 Q o赫人o既畫風印象非常非常深刻,不幸地今期龍記廣法堂o個 part 齔e功居然同 ...
今日終于有機會睇到第345期新龍,嘩!D面相真係嚇死人!
作爲招牌漫畫,呢D公仔點可以攞出來賣0架!
故事已經唔得,公仔又0甘嚇人,遲D連我們的情意結都嚇走埋,到時搵鬼買新龍?

肥黃,醒0下啦!
放番D心落新龍度啦!
自己的成名作都做唔好,仲點講D什麽潮華版等宏圖大計咯!

引用:
原帖由 金拿督 於 2007-1-14 02:09 發表

唔好意思,我講D野係细时候睇武侠帝女花睇返黎嘅,套剧入边袁崇煥個仔係袁若飞。至于開城门让李自成攻入嘅人,係曹化淳嘅仔,叫左岭云。
香港拍的電視劇,你最多信三成好了!
袁若飛好像由姜大衛飾演,米雪做長平公主,劉松仁做周世顯,曹化淳仲刀槍不入!

無錯 舊龍黑龍真真正正係14關

我想問舊龍光頭星係咪練到黑級  佢好似最後死左? 唔太記得

我覺得新龍好有心拖wo 一期都冇打兩‘下
成日出新人  一開始講到超勁  後尾冇左影
希望老黃搞返好d成名著  話哂都支持左咁耐呀
唔係咁對我地d舊顧客啊!!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。