推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

龍虎門討論區

引用:
原帖由 a1771550 於 2007-1-10 11:11 PM 發表

白蓮教唔窮至奇,人地羅殺通天甚至黑手黨都只係玩黑社會,白蓮卻玩皇帝夢,三宮六院,光是裝璜條數同維修費就好襟計...

有時覺得當初老黃構思白蓮教,其原型是來自倚天的"明教",教主張無忌 ...
以前文傳曾經出過一本叫「天下無敵」鵀戙版v前傳,故事係講老祖宗鴷X生同埋東方家族如何奪取白蓮教同點解世代都發皇帝夢,原因係白蓮教其中一位名為東方蓋世黻炊滫顳{,因為天資過人所以三十出頭就已將由張無忌留下鴾E陽神功練達九陽頂峰(唔係九陽合一九陽啟泰咁簡單,而係九個九陽穴道每個穴道都可以分練一至九陽功力,功成後合共九九八+一陽,81陽功力)之後將當時黿苭D同副教主當蓄生咁獻俾當時鴭朝崇禎皇帝做祭天祭品(好似話佢2個分別係練九陽同九陰,殺鼳\螻膜悒i以陰陽調和國泰民安)跟手仲將明教歸順朝庭,崇禎亦封鱆F方蓋世做教主同封鱁粥穇苤A原來東方蓋世本身係崇禎皇帝孖生兄弟,崇禎係大佬佢係細佬,因為驚皇位繼承權問題而發生奪位亂權,所以如果皇帝生鼤臚@胎係孖仔就一定要殺鰷鶩荂A但因為佢個皇帝老豆唔忍心所以只係將佢軟禁鄑N宮不見天日,只有一個老宮女照顧佢,呢單洠麇R禎皇帝十幾歲時無意發現,跟茈S弟相認,崇禎皇帝因為見個細佬咁鬼慘,於是偷偷放佢走,仲叫佢改名換姓避禍,於是佢就改名做東方蓋世投靠白蓮教,後來崇禎皇帝登基仲免佢死罪,而佢亦已神功大成且在白蓮教身居高位,於是就夾埋朝庭吞鬼鬙桵炳苤A但因為佢同皇帝本來相生,本身亦是具有帝皇命格,當佢睇到佢個廢柴皇帝大佬搞到個國家外憂內患一鑊泡,仲要俾個練"葵花寶典"鵀漱蚨岋Q忠賢[造型好似東方不敗麊L青霞]弄權玩洁A仲好似同皇帝有路,(皇帝叫魏忠賢做美人),當時以佢本領本來大可殺兄奪位,但因為大佬對佢太好而唔忍心,但又唔甘心無得做皇帝於是後來就將成個明朝皇族體系照樣鄍桵炳虼茩荂u君臨天下」,所以白蓮教歷代以來都係以為皇者自居,係遺傳,但係咁講法東方無敵同東方真龍咪即係朱元璋麉嶀H,老黃又可以用呢個Point薯P天子六來個cossover

引用:
原帖由 sammy20072007 於 2007-1-11 21:19 發表

以前文傳曾經出過一本叫「天下無敵」鵀戙版v前傳,故事係講老祖宗鴷X生同埋東方家族如何奪取白蓮教同點解世代都發皇帝夢,原因係白蓮教其中一位名為東方蓋世黻炊滫顳{,因為天資過人所以三十出頭就已將由張無 ...
SAMMY兄很詳細啊!咁老祖宗同白蓮教有什麼關係呀?呢本「天下無敵」係邊個晝架?唔知D漫畫書屋仲有冇呢本書睇呢?

引用:
原帖由 sammy20072007 於 2007-1-11 19:40 發表

鉰繕菻幓薔蛚臍s真係俾AK47亂槍掃射,唔避硬擋還拖之後仲寸人地玩彈波子,王小虎仲堅,"飛"去龍鼓灘之際鄍b空俾迫擊炮凌空轟中完全硬食,但係毛都無小一條,跟茈鈶s鼓灘上橫掃群魔,簡直超神 ...
原來有D咁既事,希望係新著唔好發生!

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2007-1-11 10:21 PM 發表

SAMMY兄很詳細啊!咁老祖宗同白蓮教有什麼關係呀?呢本「天下無敵」係邊個晝架?唔知D漫畫書屋仲有冇呢本書睇呢?
因為有個叫練忘宗嘅人,佢就係老祖宗.........仲有通天教主鐵如山、佢將軒轅,盤古,伏羲三經融合成通天無限殛;只有鐵如山而可以同東方蓋世打!
The Flying Finn

引用:
原帖由 sammy20072007 於 2007-1-11 01:19 PM 發表

以前文傳曾經出過一本叫「天下無敵」鵀戙版v前傳,故事係講老祖宗鴷X生同埋東方家族如何奪取白蓮教同點解世代都發皇帝夢,原因係白蓮教其中一位名為東方蓋世黻炊滫顳{,因為天資過人所以三十出頭就已將由張無 ...
就咁講都好似正過e+門龍虎門幾廿倍~~~
睇返舊著好過~~
我的理想==> /○\ ○
                       /□\/■\
                        ||  ||

引用:
原帖由 不平凡人 於 2007-1-12 12:54 AM 發表

就咁講都好似正過e+門龍虎門幾廿倍~~~
睇返舊著好過~~
天下無敵幾好睇架! 畫功亦比現時龍記好!

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2007-1-11 02:21 PM 發表

「天下無敵」係畫神鵰俠侶果個人畫架~~~~~

引用:
原帖由 sammy20072007 於 2007-1-11 09:19 PM 發表

係咁2睇睇都覺得正啦.....真係好想睇下呀

今期個4條長老有一個我覺得好似4龍

引用:
原帖由 sammy20072007 於 2007-1-11 01:19 PM 發表

81陽?咁幾個老祖宗都唔夠佢打啦

不過崇禎一上台已經做瓜左魏忠賢啦,d編劇都唔睇下書

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2007-1-12 01:11 AM 發表

「天下無敵」係畫神鵰俠侶果個人畫架~~~~~
大唐都係佢主編既.......而家寫緊鬼書既散稿.....
無論是愛與被愛,也是串步難行

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-1-12 10:43 AM 發表

大唐都係佢主編既.......而家寫緊鬼書既散稿.....
如冇記錯,好似係胡紹權畫的。

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2007-1-12 12:13 PM 發表

如冇記錯,好似係胡紹權畫的。
YES! 係胡紹權畫

醉魔唔怕石油氣爆炸,金童&鐵將軍又唔怕爆炸,唐萬仇&翻江蛟都唔怕槍啦(在香港對吳豪時),所以白無涯百分之一千無事

引用:
原帖由 sammy20072007 於 2007-1-11 09:19 PM 發表

嗯? 咁我咪仆中大部份? 睇黎小弟有DD老作天份噃...

99 81 陽? 嘩!! 虧D編劇唸得出!!!! 咁終極十陽就唔算終極咯!! 81陽先至係終極!! 10陽差81陽成條彌敦道呀!!

引用:
原帖由 kuwabolo 於 2007-1-12 09:45 AM 發表

81陽?咁幾個老祖宗都唔夠佢打啦

不過崇禎一上台已經做瓜左魏忠賢啦,d編劇都唔睇下書
同意!! 雖然小弟中學沒有修過歷史,但睇過一D大陸製作既歷史劇集,其中一套叫"江山風雨情",一開頭幾集就講崇禎如何將佢老豆個D奸臣(包括最奸狗既魏忠賢)一一剷除。

引用:
原帖由 a1771550 於 2007-1-12 01:16 PM 發表

嗯? 咁我咪仆中大部份? 睇黎小弟有DD老作天份噃...

99 81 陽? 嘩!! 虧D編劇唸得出!!!! 咁終極十陽就唔算終極咯!! 81陽先至係終極!! 10陽差81陽成條彌敦道呀!!
只有東方蓋世先可以咁做!!

引用:
原帖由 AngusTong 於 2007-1-12 12:51 PM 發表
醉魔唔怕石油氣爆炸,金童&鐵將軍又唔怕爆炸,唐萬仇&翻江蛟都唔怕槍啦(在香港對吳豪時),所以白無涯百分之一千無事
唐萬仇個時對付D鎗手所用既隔空光波,簡直可跟舊龍既銀聖老九天銀環功最後一式(即殺左柳森嚴個招)媲美呀!! 但個人應為已將唐萬仇武功設定得太高了,光是有呢一手,對住洪東都唔赦呀!!

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2007-1-11 10:24 PM 發表

原來有D咁既事,希望係新著唔好發生!
個陣小虎黑龍武功達超神境界,小虎練到終極十陽紫焰級,黑龍仲勁,金鐘14關,兩人都變左超人,識飛個隻。但最唔合理既就係對住"千x鬼龍"竟然打個平手...因為以雙皇個陣既武功,即使對住老祖宗都唔赦,小虎仲有一招就將天機上人打殘既煇皇紀錄!!

引用:
原帖由 a1771550 於 2007-1-12 02:03 PM 發表

個陣小虎黑龍武功達超神境界,小虎練到終極十陽紫焰級,黑龍仲勁,金鐘14關,兩人都變左超人,識飛個隻。但最唔合理既就係對住"千x鬼龍"竟然打個平手...因為以雙皇個陣既武功,即使對住老祖宗都唔赦 ...
0個時個個都受龍珠影響,空中飛人、一掌爆山係基本動作。
唔好忘記連光頭星條廢柴都可以黑級浮屠,D武功設定已經完全失衡!

引用:
原帖由 forever more 於 2007-1-12 12:27 PM 發表

YES! 係胡紹權畫
我好鍾意佢畫O既神鵰同大唐.
可惜而家冇書出.......
之前睇陰陽路,其中有部份短篇.但已經走哂樣...

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2007-1-12 02:09 PM 發表

0個時個個都受龍珠影響,空中飛人、一掌爆山係基本動作。
唔好忘記連光頭星條廢柴都可以黑級浮屠,D武功設定已經完全失衡!
但係我覺得果段好正喎....
小虎與黑龍變成第一流高手,
唔使野野都要人多打人少
無論是愛與被愛,也是串步難行

引用:
原帖由 forever more 於 2007-1-11 05:42 PM 發表

同意, 其實唔明點要改造型, 以前個D仲好, 仲有親切感啦!
同意,舊著四大族長型好多,猶其是青龍,舊著個做型好掂,有智慧又懂醫術. 而家整到成個二打六咁. 我諗之後的翼龍同火狐都唔會好得去邊.

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-1-12 03:33 PM 發表

但係我覺得果段好正喎....
小虎與黑龍變成第一流高手,
唔使野野都要人多打人少
我記得有一排,小虎黑龍好勁,
黑龍可以運氣成棍,打殘天帝,再由小虎孤星絕腿同天帝埋單,O個時王小虎做俾人話佢係天下無敵......
雖然誇左D, 但我覺得O個排都幾唔錯.
心想:佢作終於有無敵的一日了......

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。