推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

發新話題

第一次中招(新版開始)

引用:
原帖由 vin55 於 2009-11-19 23:59 發表
吹我有時都冇用套,個陣時冇諗住吹禁易中招。。。。。我聽日終於去睇Dr Ho, 希望我個病冇惡化。。。唉
星期五終於去睇左Dr Ho, 佢話我係中左疱一型+花.....我個時都覺得好奇怪...明明今次得花, 點解無啦啦又有疱出返黎, 佢話可能係花影響到疱都返發~~ 佢個時即刻幫我做冷凍, 我有兩個位置都有, 一到係JJ個頭到, 另一個係JJ落少少既位置~~ 我見依兩個好似JJ個到粒野冇野, 但係另一個位置仲未甩....我而家驚緊如果仲唔甩, 下星期洗唔洗去多次, 做多次冷凍....我依排成日搽藥膏, 我見到JJ有D位置都紅曬...唔知係未D藥膏搞到感.....我都希望佢快D好返啦~~ 唉~~

引用:
原帖由 vin55 於 2009-11-22 18:43 發表

星期五終於去睇左Dr Ho, 佢話我係中左\一型+花.....我個時都覺得好奇怪...明明今次得花, 點解無啦啦又有\出返黎, 佢話可能係花影響到\都返發~~ 佢個時即刻幫我做冷凍, 我有兩個位置都有, 一 ...
Dr. Ho 當時點幫你介定係中左皰一型?  有無講一型同二型既分別, 同處理方法?  本來星期六想去佢到睇睇, 因為之前講過我袋袋無端端有潰傷結焦(似皮膚龜裂)情況, 擔心係咪皰返發, 不過傷口暫時無咩, 都係12月中一次過去檢驗同問清楚佢

引用:
原帖由 vin55 於 2009-11-22 18:43 發表

星期五終於去睇左Dr Ho, 佢話我係中左疱一型+花.....我個時都覺得好奇怪...明明今次得花, 點解無啦啦又有疱出返黎, 佢話可能係花影響到疱都返發~~ 佢個時即刻幫我做冷凍, 我有兩個位置都有, 一 ...
我之前都話中兩野花和包,兩樣野都系要自身對抗病毒,所以一起發機會大好多!
我就覺得搽消炎藥膏會皮膚比鮮粉紅些。算幾紅,可能系醫生出手堅過頭,噴重手!感覺jj裡凍到痛和麻痺!
因為系之前政府做冷凍無野搽系白些偏淡淡粉紅,

我記得冷凍一次同一個地方要等3 weeks or 28日等皮膚組織結構康復,吾可以成日做冷凍同一位,傷完米好返又傷又破壞!

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-11-22 20:52 發表

Dr. Ho 當時點幫你介定係中左皰一型?  有無講一型同二型既分別, 同處理方法?  本來星期六想去佢到睇睇, 因為之前講過我袋袋無端端有潰傷結焦(似皮膚龜裂)情況, 擔心係咪皰返發, 不過傷口暫時無咩, 都係12月中一次 ...
我上年中左招之後, 到今年既年中先再返發多次....佢話如果我中二型唔會隔禁耐先返發~ 如果係二型, 正常第一次同第二次唔會隔一年禁耐先發, 所以佢話係一型既機會好大~~ 其實如果你之前搽皰既藥膏未用曬, 可以搽返既, 睇下會唔會快D好返

引用:
原帖由 man002 於 2009-11-22 20:53 發表

我之前都話中兩野花和包,兩樣野都系要自身對抗病毒,所以一起發機會大好多!
我就覺得搽消炎藥膏會皮膚比鮮粉紅些。算幾紅,可能系醫生出手堅過頭,噴重手!感覺jj裡凍到痛和麻痺!
因為系之前政府做冷凍無野 ...
我就係搽藥搽到好紅....我之前用緊solution, 對皮膚已經好傷....而家又搽緊消炎藥....所以我搽埋依個星期, 等多一個星期如果再冇起色先再睇多次....同埋我第一次做冷凍, 我都覺得好痛.....我唔知係唔係個個都係感

引用:
原帖由 vin55 於 2009-11-23 00:23 發表

我就係搽藥搽到好紅....我之前用緊solution, 對皮膚已經好傷....而家又搽緊消炎藥....所以我搽埋依個星期, 等多一個星期如果再冇起色先再睇多次....同埋我第一次做冷凍, 我都覺得好痛.....我唔知係唔係個個都係感 ...
我都系傷口出水地方或者損厲害地方先搽,平時都無勿搽,都傷口康復吾錯!我凍十個地方!祇系搽頭三,四日!

因為私家無用飲管式噴嘴冷凍器,噴出來吾集中果點和分散,吾射準,所以噴多幾野,又噴到大面積,凍到入JJ裡邊,麻麻地痺痛感覺,我兩三日先無這感覺!

可能噴得散都有個好處噴大面積,吾驚噴溜旁邊花邊位,等佢有機繼續生。一野攪好吾洗煩,自我安衛!

引用:
原帖由 man002 於 2009-11-23 06:49 發表

我都系傷口出水地方或者損厲害地方先搽,平時都無勿搽,都傷口康復吾錯!我凍十個地方!祇系搽頭三,四日!

因為私家無用飲管式噴嘴冷凍器,噴出來吾集中果點和分散,吾射準,所以噴多幾野,又噴到大面積,凍 ...
我今日已經搽第四日藥....我見我其中一個冷凍既位置變左一粒黑色一點野....另外一個位置好似冇曬野, 正常返....不過我第一次都想搽曬七日, 即刻搽到星期三先停, 到時再睇下點....

引用:
原帖由 vin55 於 2009-11-23 00:18 發表

我上年中左招之後, 到今年既年中先再返發多次....佢話如果我中二型唔會隔禁耐先返發~ 如果係二型, 正常第一次同第二次唔會隔一年禁耐先發, 所以佢話係一型既機會好大~~ 其實如果你之前搽皰既藥膏未用曬, 可以搽返 ...
咁醫生有無講一型既傳染性係咪同二型一樣?

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-11-23 09:31 發表

咁醫生有無講一型既傳染性係咪同二型一樣?
佢話一型係好多人都會有, 例如有時口爛都可能係一型都唔定....佢話香港有機會80%既人都人一型而唔知~~ 但係二型就一定係sex先會傳到~~ 佢話我可能係oral 個時野返黎都唔定

引用:
原帖由 vin55 於 2009-11-23 10:08 發表

佢話一型係好多人都會有, 例如有時口爛都可能係一型都唔定....佢話香港有機會80%既人都人一型而唔知~~ 但係二型就一定係sex先會傳到~~ 佢話我可能係oral 個時野返黎都唔定
醫生有無講一型生係下面都係算性病, 不過睇嚟一型無咁嚴重掛, 但係都一樣唔斷尾

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-11-23 10:59 發表

醫生有無講一型生係下面都係算性病, 不過睇嚟一型無咁嚴重掛, 但係都一樣唔斷尾
算唔算性病都唔係重點....重點係唔斷尾....感有咩分別....

引用:
原帖由 vin55 於 2009-11-23 11:03 發表

算唔算性病都唔係重點....重點係唔斷尾....感有咩分別....
至少比二型返發次數少已經好好, 醫生有無講一型皮膚都會傳染?

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-11-23 11:37 發表

至少比二型返發次數少已經好好, 醫生有無講一型皮膚都會傳染?
佢話都會傳染, 但係最好等好返幾個月先同另一半做....不過我下次會問埋佢會唔會影響我之後同另一半生BB

引用:
原帖由 vin55 於 2009-11-23 12:07 發表

佢話都會傳染, 但係最好等好返幾個月先同另一半做....不過我下次會問埋佢會唔會影響我之後同另一半生BB
皰既問題就係無症狀都會傳染, 所以我都唔知點生小朋友

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-11-23 12:33 發表

熊貓,

其實系網上search下,都已經有好多基本資訊和好多答案!
我都吾系好明點解你找不到?還是懶search?
其實我覺得你那麼多問題和憂慮,真系用幾佰元睇私家等專業醫生答下你。
不過網上 free lunch資訊都好多!
你這樣好易神經衰弱,幾佰元你賺!

http://www.novartis.com.tw/skincare/vzv_2.htm#5

單純皰疹病毒在發病時會傳染,即使症狀消失了,仍然具有傳染力,差別只在於發病時的傳染力較高,無症狀時傳染力較低而已。

生殖器皰疹不屬於遺傳性疾病,不會遺傳給下一代,在症狀消失後患者仍然可以結婚生子。但須注意的是,孕婦若患有生殖器皰疹,新生兒可能在生產時經由產道而受到感染,因此建議採取剖腹生產的方式。

相關搜索目錄: 結婚

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-11-23 12:33 發表

我都係感諗.....我都唔知點算

引用:
原帖由 vin55 於 2009-11-23 14:38 發表

我都係感諗.....我都唔知點算
你結左婚未啊?

其實當前最緊要既野係控制左自己個病先,,,日後既野唔好唸太多啦,,, 唸得多咪仲唔開心,,,
而家你搞好自己身體,,做多D運動,,, 身體好左我唸D病毒都會少D發出黎,,,, 成日唸,,個人唔開心,,咪仲衰

相關搜索目錄: 運動

引用:
原帖由 candycandy 於 2009-11-23 14:54 發表

你結左婚未啊?

其實當前最緊要既野係控制左自己個病先,,,日後既野唔好唸太多啦,,, 唸得多咪仲唔開心,,,
而家你搞好自己身體,,做多D運動,,, 身體好左我唸D病毒都會少D發出黎,,,, 成日唸,,個人唔開心,,咪仲衰 ...
雖然我而家未結婚, 但係問題遲早都面對.....不過依排太多野煩, 做野又煩, 身體又感.....而家搞到個人成日都唔係好開心....

相關搜索目錄: 結婚 運動

引用:
原帖由 man002 於 2009-11-23 14:24 發表

熊貓,

其實系網上search下,都已經有好多基本資訊和好多答案!
我都吾系好明點解你找不到?還是懶search?
其實我覺得你那麼多問題和憂慮,真系用幾佰元睇私家等專業醫生答下你。
不過網上 free lunch資訊 ...
Man兄, 我中左招已上網睇左好多資料, 包括你提供既, 我一瓥ㄜ躞i   我對皰都可算好了解, 網上只會講一般情況, 好似我發病既症狀, 除左出水泡外, 一瓥ㄜ囍中左皰, 所以我先成日問其他師兄實際情況, 我知人人體質對病毒反應都唔同, 至少有個 reference.  我會按原定12月中先一次過問晒醫生, 其實我之前都分別係政府同普通科醫生問過情況, 不過佢地無咩耐性聽我問咁多

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-11-23 23:23 發表

Man兄, 我中左招已上網睇左好多資料, 包括你提供既, 我一鱓都唔懶   我對皰都可算好了解, 網上只會講一般情況, 好似我發病既症狀, 除左出水泡外, 一鱓都唔似中左皰, 所以我先成日問其他師兄實際情況 ...
有時你自己發緊都唔知個下先死......到時另一半中招就仲煩....一係平時自己多D留意啦為有.....清潔方面做好d....機會都少D

相關搜索目錄: 清潔

引用:
原帖由 vin55 於 2009-11-23 23:44 發表

有時你自己發緊都唔知個下先死......到時另一半中招就仲煩....一係平時自己多D留意啦為有.....清潔方面做好d....機會都少D
That's my concern!  怕自已返發唔知, 怕無症傳染, 我上次問醫生, 醫生話無症狀先做, 跟著話安全瓥ㄚY戴套做, 我話我係毛髮地方發病, 戴都cover唔倒, 佢都無野好講 我中招証實左皰2型之後, 我早夜都會自我檢查, 仲專登破費買左塊鏡仔照

相關搜索目錄: 清潔

引用:
原帖由 man002 於 2009-11-22 09:01 發表

第一,任何病野在身體上會生長或增生,等於病變,組織結構可能變,吾系點會肉膢驚變癌?肉粒又驚…
所以任何野生長或會長大,都怕,不過,所以點解要檢系良性,還是惡性膢!

講返你CASE,
14 MONTH你有無問 ...
=======
C HING
嗰3達淺啡既嘢..其中兩達係正毛囊位..有條毛生係正中既
另一達即生係平時啲白色毛孔位.
用手.按住嚟睇.只係好似一片碎咗小麥片..鼻尿一片甘既SIZE.無明顯突起嚟.
但春袋個皮..會皺埋嚟..平時. 如果甘就深色啲.好明顯.
我睇DR.HO之前..睇咗4次普通科私家.佢地用條雪條棍..按住個春袋.睇咗兩眼.
即講係..可能毛囊塞咗發炎...比1盒仔白色藥膏..承惠$170元...
搭完都係甘款.無長大..無淡色.
只係..出汗時有啲痕.偶然..痕..用力抓一抓春袋就無痕個種.
我呢年嚟不停自己檢查.好怕佢有變化.
DR.HO..比埋啲抗過敏藥我食.吩咐我..痕就食啦.個兩盒藥膏都仲未搽完..仲係度.唔捨得丟咗佢.

圖示.
好似呢種啦..只係分散3達嘢..平坦咗.無結成1粒紅珠狀甘明顯而已.

引用:
原帖由 bigdog33 於 2009-11-24 00:45 發表

=======
C HING
3達淺啡既..其中兩達係正毛囊位..有條毛生係正中既
另一達即生係平時囓捰滮礞捰.
用手.按住邁.只係好似一片碎髐p麥片..鼻尿一片甘既SIZE.無明顯突起& ...
師兄, 我係幅圖睇到個袋袋有一粒一粒黑色既野啊, 一撻撻就睇唔到

引用:
原帖由 bigdog33 於 2009-11-24 00:45 發表

=======
C HING
用手.按住嚟睇.只係好似一片碎咗小麥片..鼻尿一片甘既SIZE.無明顯突起& ...
睇完你D圖其實都同我類似,都系初初黑色凸起祇得一粒,吾會生成群,但我會幾年內慢慢長大!會變成一達1mm大吾系變成圓珠型狀。
不過你吾系三達野,系好多粒粒分散才真,你覺得無凸起?你用光旁邊照射,圖片都見到凸起了。

你有無醫生吾搽藥膏,可以用冷凍,焊,laser去除?吾去除米有傳染性?米好大煲!
如果系花?你條女有無去睇啊?有無生?
我都系覺得找多醫生聽多個議見!

你重鬼嚴重過我,好多粒,好像變成粒粒圍緊一群群!。快快攪攪佢!
我凍3次,現在兩個星期都無勿見到新點!脫焦!結口!
我系生在jj條野位置中間

引用:

=======
C HING
用手.按住嚟睇.只係好似一片碎咗小麥片..鼻尿一片甘既SIZE.無明顯突起& ...
其實你都過左咁耐啦,又俾左咁多個醫生睇包括dr.ho咁有經驗既性病科醫生,,ching 你係咪個心理病問題?  好多時自己驚就會咁,,不停係咁覺得自己係有野有事,,講真啊if你真係有花啊咁, 你太太都應該有左啦,,又點會到而家都安然冇事?

可能個d 一達達黑左既野係普通既皮膚病,,, 好似我咁,,, 咩真菌,,有時可能下面沖完涼未夠乾你又走去著條under cool 住佢,, 焗到痕, 可能係念珠菌, 又可能係夏天熱時焗到發炎,,,,   

你應該相信下d醫生,, 放過你自己啦,,,, 好似我下面有2,3粒仔突突地都好驚架之前,,,,係都要俾多千幾蚊去搵醫生睇,,,, 不過俾左2個性病科醫生,包括dr.ho同我1個女既家庭醫生睇佢地都話,,呢d冇野既,,, 咁唔通唔信人咩,,,,人地係醫生,,,真係想人話自己有野先安樂?

ching~ 你都過左好長既時間,,放下包袱啦,,,,唔好想太多啦,~

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。