推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

發新話題

第一次中招(新版開始)

聽日去dr ho度覆診。。。。不過得等位。。。。。

回復 15595# 的帖子

Dr方吳洗點等。。。你可以試下。。。。

freedom 兄,你食完藥依加下面點,覺得需唔需要驗精?

好左好多。。。我覺得吳洗驗。。。不過可能仲要食多個星期藥。。。仲有d麻痺。。

不過下星期想驗次p24......個心仲係吳放心。。。。

回復 15602# 的帖子

我約左聽日驗PCR,貴少少但想一次過驗準D

都係dr方??你高危後幾多日?

係,36日,我之前驗過2次P24都係negative,就番加拿大想驗多次,今次試下PCR,話晒直接驗VIRUS DNA,同抗體抗原唔同,驗埋今次就算,12個星期再吉手指

我11日係dr方都做左pcr.....可能我副睪炎。。。而家都仲擔心。。。。上星期睇dr ho話係香港玩無咁易中。。。dr方又係咁講。。。。

你不如等多幾日夠6週做多次p24....我今日上綱睇個曹教授話6週驗第3代都99.9xx%準確

第3代姐係吉手指驗抗體,6週我記得好似90﹪,8週就95﹪,12週就99﹪,FREEDOM兄我問過DR方個化驗師,佢話佢地既第4代 個廠商話14日已經有成9X個﹪,我相佢同DR方,不過都係想驗次PCR

各位巴打好 !
我既情況都係成日疑神疑鬼 , 覺得自己中左a....
有時手會有d紅點 , 可能係比虫咬....
尋日有喉嚨痛 , 不過應該係自己用聲錯誤....
今日肩背有d酸痛....感覺好似感冒咁....
約左今個月月尾去衛生處驗.....始終一日唔過空窗期個心就凝住.....
我37日驗左pcr , 係net , dr方話唔使再驗p24...
六週衛生署驗抗體 , 都係net....

引用:
原帖由 godblessme 於 2012-7-16 22:22 發表
第3代姐係吉手指驗抗體,6週我記得好似90﹪,8週就95﹪,12週就99﹪,FREEDOM兄我問過DR方個化驗師,佢話佢地既第4代 個廠商話14日已經有成9X個﹪,我相佢同DR方,不過都係想驗次PCR
c兄 , 即係p24可以好準 ? 你點樣問佢個化驗師 ? 係咪mil ?
你覺得我驗左pcr使唔使驗多次p24呢 ?

引用:
原帖由 freedom23456 於 2012-7-16 21:46 發表
好左好多。。。我覺得吳洗驗。。。不過可能仲要食多個星期藥。。。仲有d麻痺。。
freedom兄保重 ! 比d時間就可以醫好 ! ^^

引用:
原帖由 freedom23456 於 2012-7-16 22:01 發表
我11日係dr方都做左pcr.....可能我副睪炎。。。而家都仲擔心。。。。上星期睇dr ho話係香港玩無咁易中。。。dr方又係咁講。。。。
佢地有無話點解呢 ?
我係o係香港玩 , 但對方係大6人......

引用:
原帖由 freedom23456 於 2012-7-16 22:04 發表
你不如等多幾日夠6週做多次p24....我今日上綱睇個曹教授話6週驗第3代都99.9xx%準確
p24係第幾代 ?
衛生署o個d好似係第三代....

佢抽我血之前我問佢,其實你上網睇新感染HIV既人會係頭2個星期VIRUS 開始大量複制自己道致產生大量P24蛋白,第14至16日P24會到達頂點(這時部份人開始產生抗體),所意DR方到14日驗P24係可信,不過我懋驗PCR證明我VIRUS DNA,抗體,同P24抗原都冇姐

回復 15613# 的帖子

第3代係驗抗體,第4代係驗P24抗原+抗體,姐係話第4代係第3代+驗P24抗原,所意第4代叫做Elisa 4th generation DUO combo test

支兄你唔好再驚LA,你基本上係成個FORUM入面最低風險同最幸褔個個,你衣林,尿道炎又冇,連HPV都冇,講驚HIV排隊都未到你,放心啦

其實香港多數化驗所係用P24三代技術驗HIV如果化驗師檢測到HIV會通報壎芵p再經過PCR去確診

我上星期試過打去一間化驗所問過有冇PCR驗,佢地都答唔出
所以香港係少數有化驗所提供PCR,原因可能器材太昂貴

如果過左一個月左右以第三代P24技術檢驗,基本上可以知道P/N
舊文我亦POST過如果P24係陰或RT-PCR係陽就必須檢測CD4及病毒載量來確診

引用:
原帖由 luishui100200 於 2012-7-17 01:20 發表
其實香港多數化驗所係用P24三代技術驗HIV如果化驗師檢測到HIV會通報壎芵p再經過PCR去確診

我上星期試過打去一間化驗所問過有冇PCR驗,佢地都答唔出
所以香港係少數有化驗所提供PCR,原因可能器材太昂貴

如果 ...
P24? 但係係3代? 你係冰度搵到咁叻?
香港得COMBO TEST 即4代ELIZA DUEL, 
EVEN 係我問過兩個DR 都係, PCR都有
不過千幾蚊HKD 一次, 都係係專科問
我問左兩間都有, ︿︿ , 全部SD SAMPLE去外國, ︿︿

回復 15618# 的帖子

唔通全香港得DR方用個間化驗所有PCR?唔係佢冇理由2日就有result

咁多位講開的dr. 方
恕我領悟力低, 我仲未search到
紫亞兄曾經提過DR. 方X=X陽, 但我get唔到
我諗住睇多一位醫生, 問多一個意見
請問check 花/ consult only, 診金多少?
thanks all!

方X=X陽 名同姓已經係到,花700診400

今日覆診 dr ho話仲有少少發炎....不過可以減藥.........但係仲要食多2個星期.............我知旺角都仲有1間可以做pcr........
我上綱睇個曹教授話6週已經可以唔洗再check a.....

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。