推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

第一次中招(新版開始)

引用:
原帖由 紫亞 於 2012-7-17 07:53 發表 P24? 但係係3代? 你係冰度搵到咁叻?香港得COMBO TEST 即4代ELIZA DUEL, EVEN 係我問過兩個DR 都係, PCR都有不過千幾蚊HKD 一次, 都係係專科問我問左兩間都有, ︿︿ , ...
今日報告出左HIV及梅毒都陰性
事發六週,原來我檢驗間高怡化驗所係用P24第四代
問過化驗師佢話用第四代係好準,可以排除

有無c兄知道事發後7-8週仲可唔可以驗p24嫁 ?
聽講p24以14日驗係最準 , 過左呢個時間後會驗唔到.....

引用:
原帖由 luishui100200 於 2012-7-17 15:48 發表

恭喜c兄^^
可以pm你驗o個間化驗所既資料同價錢比我嗎 ? thx~~~

引用:
原帖由 freedom23456 於 2012-7-17 13:20 發表
今日覆診 dr ho話仲有少少發炎....不過可以減藥.........但係仲要食多2個星期.............我知旺角都仲有1間可以做pcr........
我上綱睇個曹教授話6週已經可以唔洗再check a.....
我都睇過下曹教授d資料 , 但6週check係陰 , 係以第三代定第四代做標準呢 ?

引用:
原帖由 godblessme 於 2012-7-16 22:57 發表
支兄你唔好再驚LA,你基本上係成個FORUM入面最低風險同最幸褔個個,你衣林,尿道炎又冇,連HPV都冇,講驚HIV排隊都未到你,放心啦
….c我而家根本過唔到自己既心魔…..我一諗起之後對女友不忠….又見到女友我自己不期然就驚青起上黎…..
我真係好多驚咁多位c兄對我不斷既鼓勵同開解 , 但我真係過唔到自己個關…..
我每一日都過得好辛苦……成日疑神疑鬼….不斷上網搵資料不斷想去做檢測…..
或者….我無得到其他性病係我好彩…..但我想我已經比愛滋病呢樣野嚇到我有精神病……
真係好想快d到三個月……我曾經想過如果中左…..我真係會自殺……
壓力真係好大…..

引用:
原帖由 godblessme 於 2012-7-17 09:43 發表
唔通全香港得DR方用個間化驗所有PCR?唔係佢冇理由2日就有result
我驗哂所有性病....都係一日多少少就有報告出到比我.....
我知好多都起碼要三幾日 , 甚至係一個星期 , 所以我先至擔心咁快有結果個test有幾準....
會唔會係hea做.....
但上過個網睇過.....佢地又有政府比起資料....睇落又唔似.....

引用:
原帖由 luishui100200 於 2012-7-17 15:48 發表

高怡化驗所 我打左去問WOR=0= 佢連HIV P24係麥都唔知> <

引用:
原帖由 支哥 於 2012-7-17 20:29 發表

我驗哂所有性病....都係一日多少少就有報告出到比我.....
我知好多都起碼要三幾日 , 甚至係一個星期 , 所以我先至擔心咁快有結果個test有幾準....
會唔會係hea做.....
但上過個網睇過.....佢地又有政府比起資 ...
你去同DR.HO講我要驗FULL SET=0= 錢解決到既問題就唔係問題, DR.HO 連PCR
都係SD OVERSEA 驗,,,, ^^  一次過驗晒D野, 幾千蚊,, 但買心安~

引用:
原帖由 紫亞 於 2012-7-17 23:02 發表

高怡化驗所 我打左去問WOR=0= 佢連HIV P24係麥都唔知> <
咁就唔知佢點答你,不過我睇醫生本高怡醫學化驗所HIV抗原抗體小册子係寫明,醫生仲解釋比我知係P24 第四代
之後我再打去化驗所 問化驗師亦話我知係P24 第四代

今日都係乖乖咁比左300大元去luishui兄講既高怡驗p24...
去到情況同紫亞兄一樣 , 有個男既接待員唔知咩叫p24 , 仲好無禮貌
佢打去化驗室問完先同講係p24.....
最搞笑係我問佢個test空窗期係幾耐 , 佢竟然好堅決話 :「無 !!!」
anyway都係比佢地抽左血驗....明天有結果.....
比錢驗埋呢次 , 我決定左唔會比錢再驗 , 直接去衛生署做就算。

引用:
原帖由 支哥 於 2012-7-18 18:27 發表 今日都係乖乖咁比左300大元去luishui兄講既高怡驗p24...去到情況同紫亞兄一樣 , 有個男既接待員唔知咩叫p24 , 仲好無禮貌 佢打去化驗室問完先同講係p24.....anyway都係比佢地抽左血驗....明天有結果.... ...
高怡係檢測HIV Ag/Ab Combo 即係第四代ELISA 檢測法,特點係Ag/Ab一齊檢測,空窗期縮短為一至兩週
第三代係雙抗原夾心法,沒有抗體在內,空窗期為三週
第二代己停產
第一代香港根本唔會有
如果檢測HIV Ag/Ab Combo滿四週基本可以排除受感染,六週可以完全排除,真係放心唔落三個月後再檢測多一次
化驗所如果檢測到有問題會通報壎芵p再確認,要相信檢驗師係專業,如果對報告有懷疑再去另一間檢測多一次
支兄等你好消息

我係d綱睇 曹教授話第3代6個星期都好準 我下星期 會去再驗多次

引用:
原帖由 freedom23456 於 2012-7-18 22:03 發表 我係d綱睇 曹教授話第3代6個星期都好準 我下星期 會去再驗多次
可以Post個網嗎?

想問各師兄, 社會衛生科抽血驗, 會驗邊幾樣呢?

回復 15635# 的帖子

我都吳記得邊個綱 你seach曹教授6週論應該會M到

引用:
原帖由 luishui100200 於 2012-7-18 22:35 發表

可以Post個網嗎?
freedom兄講既應該係呢個 :
http://hiv101.blog.hexun.com/8589711_d.html

今日報告出左 , 係陰性。
黎緊靜心咁等埋個半月 , 下個月月中去衛生署抽埋就算。
多謝各位c兄呢段時間不斷提供既資料同安慰^^

回復 15638# 的帖子

類似lee d 期一要去dr方度 好遠 我住新界

回復 15636# 的帖子

積極兄:都係大路個幾樣~~~~

大獲 今日病到9彩…………差左未發燒……

引用:
原帖由 freedom23456 於 2012-7-20 09:37 發表
積極兄:都係大路個幾樣~~~~
佢話3個星期有報告

公立係要耐d 不過2星期應該有報告

今曰去左dr方度驗\同梅……順便驗多次combo……喉嚨發炎左1星期……有d驚……而家先至第4週……

引用:
原帖由 godblessme 於 2012-7-17 10:21 發表
方X=X陽 名同姓已經係到,花700診400
請問花700的意思係, 診斷其間用試劑即場試已經要加700?
TOTAL: 400診+700即場試花?
我龜頭處有一個位懷疑係花, 憑佢肉眼+試劑即場試驗會係多少錢左右?

因為我睇DR. HO, DR. AU, 用肉眼睇或者用白醋都唔駛額外計錢, 只計診金
thanks!

回復 15646# 的帖子

我諗用白醋試……test加診金……打去問下幾錢……

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。