推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

龍虎門討論區

引用:
原帖由 休谷客 於 2006-9-29 09:29 AM 發表

真的嗎,為什麼我看不到??  
比我地D普通人睇到仲駛叫絕世武功咩?

引用:
原帖由 休谷客 於 2006-9-29 09:29 發表

真的嗎,為什麼我看不到??  
那條鋼絲應該是縛在戒指上,遲d(可能一兩年)就會有答案!

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2006-9-28 11:46 PM 發表

首先捉老邪神不是老天尊的主意,白骨丞相只是「冷手執個熱煎堆」,順手捉老邪神回泰國
有一期有講過老天尊一心要救番老邪神,第一在私人感情上二人鬥了半生,可說是「惺惺相惜」,老天尊唔捨得老朋友就咁走0左 ...
捉老邪神肯定是老天尊的旨意,因為是老天尊吩咐白骨丞相到白蓮教,看看有沒有得著,其中當然包括捉老邪神這件事,只不過白骨丞相沒想過老邪神有一口自絕的真氣,要勞動老人家運功救醒變成植物人的老邪神!

從戰略上來看,讓白蓮教生擒老邪神,羅刹教必定大舉進攻白蓮教,無論邊教贏都好,肯定元氣大傷,通天教就可坐收漁人之利,現在火雲邪神估到老父落在通天教手上,於是暗助元始門,侵略通天教地盤,是否得不償失呢?

其次,老邪神說到底曾是一教之主,捉了人家的教主,對組織來說是一種恥辱,即使火雲邪神就範,救出老邪神後,你估火雲邪神會否就此算數?何來對通天教好呢?金鵬給予贖金白蓮教,救了老豆蔘聖後,決定與羅剎教勾結,對付白蓮教,就是最好例子。

假設老天尊有一日被蚩尤捉了,文殊也要救他出來,不為什麼,只是關乎面子問題。

大家覺不覺得黃生對新著奸角好有心機描寫,例如老天尊鐵令公,明明已經俾文殊上位,還要在背後做這麼多事情,兼且不讓文殊知道,例如捉老邪神,廢白骨丞相一職,還代白骨蓋印文件,反映到老天尊對兒子的工作能力不太信任,種下日後兒子反他的伏線....

相反,看看我們長青主角王小虎,近排又冇戲做,而且性格婆婆媽媽,難登大雅之堂。好似小龍,明明白紙黑字話要到羅剎教總壇掃場,點知打完瘋妖後就算,如何向對著讀者交代?其實,編劇只要話真弓受了傷,打消小龍到羅刹教的念頭,總好過現在般,予人搵戲做的感覺。

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2006-9-29 10:13 AM 發表

那條鋼絲應該是縛在戒指上,遲d(可能一兩年)就會
有答案!
你既講法都有道理!  

引用:
原帖由 休谷客 於 2006-9-29 09:31 AM 發表

乜萬有寫呢類情節好叻架? 

Sorry,我淨係睇過老黃既龍虎門!  
老實講,除了畫功萬有尚未達到頂級水準外,他講故仔能力好過老黃很多。在"舊龍"中,自五大世家出場後就由萬有全面執筆,佢筆下好多個角色給寫得很生動,令人印象深刻。

例如陳傲雲,一個細媽所生既二世祖,由初出場既忠角慢慢給權力慾演變成歹角,過程寫得很細膩且合情合理。經典角色老祖宗,雖然讀者褒貶不一,但無可否認,他在舊龍的強大影響力(他一出場,可決定一切的結果,神到不行)無人能及。

另外,萬有講故有個特點,你可以學到不少練車既知識(可能萬有以前做個修車既關係),他亦會將神化野寫到真既一樣,例如他竟借老祖宗既手來解釋昇仙既秘密、解剖金身佛、兵解、昇仙後既虛無、以及昇仙後人體組識的變異等。

他又曾將神化野科學化來解釋,例如寫"涅磐僧"的謢法石(石下藏有該僧的一把神兵),D土人竟對該石盲目地膜拜,因為相傳該石十分靈驗,可說有求必應,後來萬有就解釋話D土人拜完石後,心裡信心大增,自然成事既機會大增咁話...以前在醉拳時代,亦寫過D有道高僧行"神績"既真相,最後萬有借無忌及赤飛個口踢爆所謂"神績"既真相(詳情唔係幾記得啦,畢竟太Q耐啦),呢D情節老黃死都寫唔出黎的。

寫打鬥場面也很出色,最記得係寫老祖宗鬥毒王子時,封面大大隻字寫"大破萬毒心經",先來個聲勢奪人,內文亦寫得精彩,"生毒"鬥"死毒",精彩絕倫,其中更夾著老祖宗對石小慧(黑龍個妹)的關心,這些情節,老黃也是寫不出來的(他最叻就係將女角比歹角糟質,萬有則甚少這種情形出現)。當然還有很多例子,族繁不及備載了。各位仁兄有興趣可給小弟補充...

本帖最近評分記錄
  • 冰河 體力 +12 精品文章 2006-9-29 15:06
  • 冰河 威望 +12 精品文章 2006-9-29 15:06

引用:
原帖由 owen517 於 2006-9-29 10:34 AM 發表
大家覺不覺得黃生對新著奸角好有心機描寫,例如老天尊鐵令公,明明已經俾文殊上位,還要在背後做這麼多事情,兼且不讓文殊知道,例如捉老邪神,廢白骨丞相一職,還代白骨蓋印文件,反映到老天尊對兒子的工作能力不太信任, ...
文殊天尊年紀尚輕,要管理全教事務擔子極重,還要駕馭姊姊和幾位哥哥及陰險奸詐的白骨丞相,老天尊如果不暗中幫忙,恐怕已天翻地覆了!

引用:
原帖由 a1771550 於 2006-9-29 10:54 AM 發表

老實講,除了畫功萬有尚未達到頂級準外,他講故仔能力好過老黃很多。在"舊龍"中,自五大世家出場後就由萬有全面執筆,佢筆下好多個角色給寫得很生動,令人印象深刻。

例如陳傲雲,一個細媽所生既 ...
好記性,利害! 

萬有寫故一點補充...

有一個萬有寫武功寫得十分傳神的例子不可不提,就係小虎黑龍等人追尋"神道武功"時,曾遇過"白菩薩"族其中一條靚用飛刀襲擊,第一次睇時自然認為呢D咁既角色既飛刀對超級高手王小虎一D影響都冇啦,點知完全唔係個回事,小虎差D領野。個手刀法,萬有寫係練"神道武功"既帶刀者傳給該族人的,但神化之餘,萬有更用物理既角度來解釋個手刀法既玄秘,好似話係用刀氣令敵人週圍既空氣抽離,成真空狀態,敵人頓時無法穩住身形,所以非中招不可。呢種寫法真係一絕,好可惜現在再看不到類似咁細膩既寫法了...

引用:
原帖由 owen517 於 2006-9-29 10:34 發表
大家覺不覺得黃生對新著奸角好有心機描寫,例如老天尊鐵令公,明明已經俾文殊上位,還要在背後做這麼多事情,兼且不讓文殊知道,例如捉老邪神,廢白骨丞相一職,還代白骨蓋印文件,反映到老天尊對兒子的工作能力不太信任, ...
現實中好多富豪,都對自己第二代不太信任,例如:李先生,長子澤鉅成四十年歲幾仔,但都冇把權力完全下放比兒子!

引用:
原帖由 owen517 於 2006-9-29 10:25 發表

捉老邪神肯定是老天尊的旨意,因為是老天尊吩咐白骨丞相到白蓮教,看看有沒有得著,其中當然包括捉老邪神這件事,只不過白骨丞相沒想過老邪神有一口自絕的真氣,要勞動老人家運功救醒變成植物人的老邪神!

從戰略上來看,讓白蓮教生擒老邪神,羅刹教必定大舉進攻白蓮教,無論邊教贏都好,肯定元氣大傷,通天教就可坐收漁人之利,現在火雲邪神估到老父落在通天教手上,於是暗助元始門,侵略通天教地盤,是否得不償失呢?

其次,老邪神說到底曾是一教之主,捉了人家的教主,對組織來說是一種恥辱,即使火雲邪神就範,救出老邪神後,你估火雲邪神會否就此算數?何來對通天教好呢?金鵬給予贖金白蓮教,救了老豆蔘聖後,決定與羅剎教勾結,對付白蓮教,就是最好例子。

假設老天尊有一日被蚩尤捉了,文殊也要救他出來,不為什麼,只是關乎面子問題。
今期玉郎在結尾時,提出一個問題,幚元始門打江山,對於拯救父親有什麼好處,
因為邪神唔知道老豆「死」左,你惹怒通天教,可能害了父親!究竟葫蘆賣什麼藥呢?
老天尊反而覺得自己d仔唔會救佢

上期瘋妖唔係中左小龍一掌咩,今期好似冇事咁既

瘋妖都叫勁啦....都唔知點解要咁樣整死佢,係既話俾小龍打死佢好過啦

引用:
原帖由 owen517 於 2006-9-29 10:44 AM 發表
相反,看看我們長青主角王小虎,近排又冇戲做,而且性格婆婆媽媽,難登大雅之堂。好似小龍,明明白紙黑字話要到羅剎教總壇掃場,點知打完瘋妖後就算,如何向對著讀者交代?其實,編劇只要話真弓受了傷,打消小龍到羅刹 ...
我覺得佢一直都係"搵戲"做...一直咁拉長條"屎橋"

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2006-9-29 12:50 PM 發表

現實中好多富豪,都對自己第二代不太信任,例如:李先生,長子澤鉅成四十年歲幾仔,但都冇把權力完全下放比兒子!
我個人覺得係凡人對權力過份沉溺及潛意識認為兒女還是小朋友,難以獨當一面

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2006-9-29 12:50 PM 發表

所以佢地仲係集團副主席,不是主席!其實老天尊擔心個仔唔得的話,可以俾佢做副教主,逐步逐步嚟,一旦傳了位,就應該學老邪神咁,不理教中事務(雖然暗地裡火雲邪神都要向老豆請示),好過讓讓事都幫個仔決定。

引用:
原帖由 failong 於 2006-9-29 01:39 PM 發表

我覺得佢一直都係"搵戲"做...一直咁拉長條"屎橋"
以龍虎門世界觀來看,黃生毋須拖慢故事,因為故事有好多發揮機會,起碼有機會看到羅剎大戰通天教,或者白蓮智鬥元始門,閒閒地可以寫多幾百期,別忘記,還有幽冥會、主宰會這些組織還未登場,以及終極角色--老祖宗,看老祖宗大戰火雲邪神、白蓮聖上、天帝,肯定好看百倍(不過,到時小虎等人要企埋一邊,因為佢地唔夠班應戰!)

瘋妖真係蠢得離譜!

啱啱先同白鷲打到七彩,

但係人地講兩三句就信晒人

仲蠢過上祈福黨騙局的師奶!

完全唔似出來行走過江湖

小學生都未必上當啦!

唔通頭大無腦,腦大生草是真的?

引用:
咁講法,同係"仙"字輩傳人,白鷲比真弓強多了,甲伊賀兩派未決戰,嫡系傳人既比較,伊賀已先勝了甲賀一回合。
Agree !

白就能夠同瘋妖過招,而真弓就只能夠同瘋妖個徒弟打。雖然大家都係"仙"字輩傳人,明顯地 level 已經大有不同。

可能老黃覺得真弓始終都係女性,武功方面實在唔應該太強 (老黃本身係大男人,傾向睇低女性?)。

或者可能安排真弓做小龍個暫時女友,調和一下小龍 d 怨氣,等佢唔好成日都咁火爆。    其實真弓到底鐘意小龍,定係青天,似乎都仲未有交代。但我就覺得佢對兩個都有興趣。

新著呢個白就真係同舊著果個好唔同。除左個樣靚仔過以前好多,連武功都完全唔同,初初真係估唔到佢會係一個忍者出身。我覺得佢好似翻版藍浪一樣,兩個都係咁奸,心腸惡毒。  
★ 九死邪功 + 穹蒼寶鑑 + 萬毒心經 + 御劍飛行 + 武當聖極輪 + 誅神一式 - 折骨破 ★

殺性回歸,逆天唯我!我就是小劍仙!

想問下  新著有無講到真弓係唔係刀仙個女?

引用:
原帖由 休谷客 於 2006-9-29 10:55 AM 發表

文殊天尊年紀尚輕,要管理全教事務擔子極重,還要駕馭姊姊和幾位哥哥及陰險奸詐的白骨丞相,老天尊如果不暗中幫忙,恐怕已天翻地覆了!
可能老黃自己年紀漸大,有了退休念頭(反正D漫畫都唔係佢畫ge,得閒聲色犬馬,享受人生仲好啦),但又唔放心交棒比D仔女,加上睇左"康熙王朝"及"雍正王朝"呢D父子兄弟爭權位ge戲,綜合心得,反映在通天教故事內都未定...

引用:
原帖由 owen517 於 2006-9-29 01:51 PM 發表

以龍虎門世界え鬲G事有好多發揮機會,起碼有機會看到羅剎大戰通天教,或者白蓮智鬥元始門,閒閒地可以寫多幾百期,別忘記,還有幽冥會、主宰會這些組織還未登場,以及終極角色--老祖宗,看老祖宗大戰火雲邪神、白蓮聖 ...
我同意...但係如果全部都係打打打,又會唔會比人話呢本書無腦無靈魂呢

有幾多個起稿既有牛佬咁既功力,用文場帶動武場0丫
無論是愛與被愛,也是串步難行

引用:
原帖由 kenny01 於 2006-9-29 03:38 PM 發表

我同意...但係如果全部都係打打打,又會唔會比人話呢本書無腦無靈魂呢

有幾多個起稿既有牛佬咁既功力,用文場帶動武場0丫
願聞其詳。

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2006-9-28 03:53 PM 發表

其實"無形刀氣"只是「掩眼法」,使用者手上不過有一條肉眼難看的”烏金鋼絲”,根本就不是什麼絕世武功!
這是舊著時飛仙所的招數.
但唔知今時今日會唔會改成真的刀氣.
因為如果今時今日仲只係用烏金鋼絲依D掩眼法, 好似有D OUT.(除非有改良辦)

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。