推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

發新話題

第一次中招(新版開始)

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-23 23:46 發表

我本來都覺得唔洗錢無所謂, 所以有唔妥就即去政府睇下, 不過今日比條四眼醫生既咀臉令我好唔開心, anyway, 有無返發都好, 我都打算12月試試去15樓做多次full check.
最把火就係比錢仲要受d咁既氣.
而且仲要醫吾好個下先仆街...
佢有料, 比佢串...我忍.
可惜"中招"lee一科, 真係好多醫生既醫德同醫術都真係麻麻地...
太多仆街拖証又無"良心"

回復 9265# 的帖子

dr.ho刀有話我濕疹好勁 ,仲話濕疹+花係難d會好  正係用土服苓煲嗎...知唔知仲有煲d咩可以防止濕疹同花復發

引用:
原帖由 LEE624 於 2009-10-24 10:55 發表
dr.ho刀有話我濕疹好勁 ,仲話濕疹+花係難d會好  正係用土服苓煲嗎...知唔知仲有煲d咩可以防止濕疹同花復發
煲土茯苓買野生龜佰幾元,或者水蛇都不錯,或者豬骨!因為煲土茯比較平和!去毒!
土茯苓能治濕熱淋濁,帶下,癰腫,瘰鬁,疥癬,梅毒及汞中毒和

土茯苓,牛大力,豬骨或者龜!
能對癌症幫助!
牛大力能消腫作用!

我家常煲3斤土茯苓,半斤牛大力,3斤豬骨!土茯苓切薄片,先浸水半個鐘,煲2.5/三個鐘!
試過一星期煲兩,三次!飲足成個月!皮膚滑一滑!

【拉丁文】 Rhizoma smilacis glabrae
【英文名】 Glabrous Greenbrier Rhizome
【釋名】土萆解、刺豬苓、山豬糞、草禹餘糧、仙遺糧、冷飯團、硬飯、山地栗
【歸類】植物 土茯苓
【藥效分類】 清熱解毒藥(清熱類) 祛風濕藥(祛風類)
【性】 平
【味】 甘 淡
【毒 性】 無毒
【歸 經】 肝 胃
【藥用部位】 根狀莖
【功 效】 清熱解毒、除濕、利關節。
【主 治】 濕熱淋濁,帶下,癰腫,瘰鬁,疥癬,梅毒及汞中毒所致的肢體拘攣,筋骨疼痛。
【附方】1、梅毒。用土茯苓四兩、皂角子七個,煎水代茶飲。
  2、骨攣癰漏(筋骨疼痛,潰爛成癰,積年累月,終身成為廢疾)。用土茯苓一兩,有熱加黃苓、黃連,氣虛加四君子湯,血虛加四物湯,煎水代茶飲。又方:用土茯苓四兩、四物湯一兩、皂角子七個、川椒四十九粒、燈心七根,煎水代茶飲。
  3、瘰鬁潰爛。用土茯苓切片,或研為末,水煎服,或加在粥內吃下。多吃為好。
【藥 量】 15-60g。
【配伍宜忌】 忌茶、鐵器。肝腎陰虧者慎用。
【炮製方法】 將原藥除去雜質,洗淨,浸泡,潤透,切薄片,乾燥。
【品質標誌】 本品以外皮淡棕色、形大質重、斷面粉白色、筋少、粉性足者為

中醫話濕毒濕毒,濕氣日久聚集於身體內,困於身體,多做運動流汗運動帶走濕氣!
另外分上身濕疹和下身濕疹,

下身濕疹例如下體陰部,腳等,會比較難醫,
要中醫開藥題升下身濕氣上升,比較麻煩醫法,要長時間!

另外如果年青但手指出濕疹已經系好嚴重!

我就系下身和手指都出齊,2006年就日日看中醫,把脈看証改藥,煲藥飲,手就茶保濕藥膏,所住水份,
然後慢慢好,之前我出到難肉,紅腫,不會自己結好,
中藥有些藥有用但毒些強,所以天天改藥,另外又補肝膽腎,增強自己身體!

你都系先看中醫,看他怎樣分析你先!
之前中醫話我虛火和虛,涼茶是無作用,他每次藥都有當歸補,行血題升我!
幸運的我的中醫是免費醫藥,日日睇日日聽証改藥,這樣比較好!佢的藥都好靚。這麼正!
如果初初睇一張藥一個療程五日果些醫生,就比較無那麼細心,醫得無那麼貼身,因為飲藥有不同情況反應,更改藥芳!跟貼些!

另外如果次祇睇西醫,打針,消炎茶藥膏怯除,祇是治表,不治本!日久慢慢積聚,突然會一次發出來好厲害,更難醫!

相關搜索目錄: 運動

回復 9271# 的帖子

3Q C-HING  好詳細

回復 9255# 的帖子

http://www.hpv.org.nz/pdfs/HPV%20Patient%20Guide%2007%20FA.pdf

chings .  c jie,  see this link that produced by new zealand government.

各位有無人有甘既經驗呀???

我病了超過一年多, 但好似很多醫生都未能清楚講給我知是什麼問題
起原於一年多前一次不潔性行為 (口交時無用避孕套 但其後有用)
其後發覺尿道出口表面有小許紅腫, 情況越來越嚴重....(現已超過1年多了)
我在一年內已做了兩次有關性病檢查如---aids,梅毒,淋病,依原體,支原體,\疹等等全是negative, 而經數個皮膚專科醫生檢查都無發覺出現性病疣, 因此他們都排除了我有性病可能.

而我都做了一個精液及一個前列線超聲波檢查...醫生說只是前列線信號較強但無發炎.....
所以我真係唔知點做好.....已經十分困擾,
現在病情:
1.尿道口有時紅腫及痛
2.陰莖痛
3 下腹不適
4 江門內外有痛及內有少許痕癢
5 大腿兩側與陰囊間位置不適
6 用力大便時有數滴奶白色分泌流出, 有時一兩滴,五六滴......
7 我還要提一提我並沒有尿頻現象
謝謝

引用:
原帖由 never1227 於 2009-10-25 13:55 發表

我病了超過一年多, 但好似很多醫生都未能清楚講給我知是什麼問題
起原於一年多前一次不潔性行為 (口交時無用避孕套 但其後有用)
其後發覺尿道出口表面有小許紅腫, 情況越來越嚴重... ...
我同你有小小似~
都係ORAL冇用套, 但我中左野~~GOV 話係淋仔~
食左藥都係仲有
1)尿道口有時紅腫及痛
2)下腹不適 (DR. HO 話我既淋巴有腫)
3)大腿兩側與陰囊間位置不適

但我仲有睪丸痛
我睇DR.HO 都話我o的野未清, 食左一個WEEK 既淋同非淋的藥, 都仲覺好似你咁, 又係1)尿道口有時紅腫及痛 2)下腹不適, 我都係要多一個星期.

.尿道口有時紅腫及痛係有炎症喎, 唔係仲有野咩?

但我係兩個私家醫生到驗過晒話all negative,

dr ho幫我驗埋精液and尿液都無問題 .....佢話我唔會係性病

回復 9275# 的帖子

dr ho幫我驗埋精液and尿液都無問題 .....佢話我唔會係性病

但一路都唔好

引用:
原帖由 never1227 於 2009-10-25 06:52 發表

但一路都唔好
想問下你驗既時間有幾耐, 咁檢精係你一個鐘頭內比佢定係佢度整埋? 全部加起黎幾錢?

我係屋企到dr ho到大約兩個鐘

唔係好記得幾錢   
精 + 尿 大約$1500-$2000

回復 9278# 的帖子

唔係好記得幾錢   

引用:
原帖由 never1227 於 2009-10-25 18:07 發表

唔係好記得幾錢   
要咁貴@@?

引用:
原帖由 kevin12345 於 2009-10-26 02:01 發表
你試下尿咀打開望下入係咪爛同發炎..因為我都係咁幾個月La....現在食消炎藥同茶藥高現在好在好多
我將尿咀打開望下入, 仲有小紅紅地, 但比起第一次既用藥(淋同非淋)時, 冇咁紅..
姐係要再食, 食到冇紅先得??

你個SYMPTOMS 有左幾耐先好好多AR?

DR,HO only 俾cedax 同deoxycline 100mg 我ja~~冇消炎藥同茶藥高..

相關搜索目錄:

請問15樓診金如何?
要不要預約?
現場有沒有男/女護士?

引用:
原帖由 kaichikaichi 於 2009-10-26 12:04 發表
請問15樓診金如何?
要不要預約?
現場有沒有男/女護士?
好似冇男護

咁即係全部都係女護?
要唔要book架?

皰疹

唔該有中皰疹既兄弟講下你既情況, 我9月中中招後, 日日都好仔細檢查自已, 好擔心返發, 呢幾日發現無端端係袋袋位有少少結醮, 但又唔覺之前有水泡出現, 以前無中招就唔會理會, 男人下面有時都會"行行地"有時損左都唔知道, 依家就唔同晒, 疑神疑鬼..唉.

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-26 15:47 發表
唔該有中皰疹既兄弟講下你既情況, 我9月中中招後, 日日都好仔細檢查自已, 好擔心返發, 呢幾日發現無端端係袋袋位有少少結醮, 但又唔覺之前有水泡出現, 以前無中招就唔會理會, 男人下面有時都會"行行地"有時損左都唔知 ...
依家就唔同晒, 疑神疑鬼,這樣好正常!

因為吾系你認識範圍,好多不懂問題?好多憂慮?如果這程形,最好在網上找多些正確資料,
看後有什麼問題,和不懂分析為上是否包,
覆診時一次問醫生幫你解答,當然系私家醫生才那麼好耐性答你!他是專業專科!
如果你不是再去病毒高危地方,都吾好太擔心!多出街空曠地方走走,看書聽歌,分散注意力!多想也無作用!

其實覆診,醫生解答你的問題,都算心理負導一種,平式你的多憂慮病況!

引用:
原帖由 man002 於 2009-10-24 11:49 發表

煲土茯苓買野生龜佰幾元,或者水蛇都不錯,或者豬骨!因為煲土茯比較平和!去毒!
土茯苓能治濕熱淋濁,帶下,癰腫,瘰鬁,疥癬,梅毒及汞中毒和

土茯苓,牛大力,豬骨或者龜!
能對癌症幫助!
牛大力能消 ...

土茯苓都應該有用.
因我一向都有食開龜零膏.
龜零膏有土茯苓.
食左d皮膚係好d, "胡蘇佬"個檔比較好.
但$50盅真係幾貴.

回復 9283# 的帖子

你地去驗既時候都驗唔到菌???????

我係all negative and 驗尿都無事.....所以唔係發炎

所以d醫生都唔知咩事

引用:
原帖由 suicide 於 2009-1-14 02:06 發表
本人已中了包疹一年多了,以前也在這里留過POST, 我未結婚,有了這個病以後,我也找了很多資料,有外國的,也有大陸的,有以下的總結,

1/以現在的醫學水平,這個病是百份百不能治好的,雖然很多人都有這個病( ...
呢位師兄, 我想問你最近點? 係咪仲Keep著返發呢?  醫生有無點講?  我知中招係事實, 但對未來我好擔心.  見此請回覆, 謝!

相關搜索目錄: 結婚

引用:
原帖由 never1227 於 2009-10-25 10:07 發表

唔係好記得幾錢   
thanks for your report

引用:
原帖由 stanleysex 於 2009-10-27 00:19 發表

thanks for your report
出面都係大概1000左右咋喎
咁貴咩

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。