推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

第一次中招(新版開始)

引用:
原帖由 BLACK_SARENA 於 2009-10-21 23:17 發表

放鬆啦, 睡得吾好好易返發.
師兄, 多謝提點, 自從中招我都儘量瞓多啲, 不過肯定唔似以前無事一瞓落床就好快瞓著, 師兄你有另一半嗎 ? 可能我有太太所以壓力大, 一靜下來就自然會想到......

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-22 10:23 發表

Kevin兄, 你係政府check d 咩 ?  我第一次去睇政府佢都無比咩治療我, 話皰疹第一次發過2 - 3 星期會自已無事, 除非感染其他細菌.  你我都係有老婆既人, 壓力真係好大, 好多師兄都講過頭3個月比較緊要, 大家要kee ...
無葯食?等自己好?自己凋謝?

Don't give up

婦產科專科醫生靳嘉仁表示,約 99%子宮頸癌個案也是由 HPV病毒引起,當中以 16及 18型病毒較高危,其次為也可引致性器官濕疣(俗稱椰菜花)的 6及 11型,病毒主要透過性接觸傳染,雖然免疫系統可清除人體內的病毒,但仍有一成人在感染 HPV的兩年後,體內仍帶病毒,並傳播給伴侶。
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=13339463

免疫系統可清除人體內的病毒

This is the main point !

引用:
原帖由 man002 於 2009-10-22 12:55 發表

無葯食?等自己好?自己凋謝?
Man兄, 我首先係去睇左普通科, 醫生一睇就覺得係皰疹, 比左3, 4 日藥我, 為免有錯, 我第2日去堆政府睇, 無任何藥比我, 可能係我有講私家有比啦, 政府個男護士話一般唔會開藥, 除非症狀比較嚴重, 佢解釋最好等自已體內既抵抗力控制病毒, 此為上策, 正常情況水泡本身會過幾日破, 之後結礁, 自我癒合.  希望之前有兄弟中過既, 可以交流一下, 謝謝!

引用:
原帖由 nolock 於 2009-10-22 13:12 發表
This is the main point !
Yes, that's the main point!  中左病毒既兄弟除左擔心返發既問題, 第二樣就係怕成世人都係帶菌者, 怕總有機會傳染比伴侶, 因為正常人都想成家立室, 生兒育女.  正如 Stanley 兄講過同佢同期既都唔見晒, 大家都望自已能及早痊癒, 正如篇報告講, 先唔好講2年後有1成人仍然係帶菌者, 究竟所指清除係咪100%無晒呢? 我真係好想知有無兄弟過左1, 2 年時間再去檢查, 而報告証明病毒已經唔再殘留餘孽係身體內.  我希望大家都有機會可以完完全全變番正常人, 唔洗再擔驚受怕.

引用:
原帖由 kevin12345 於 2009-10-22 13:23 發表

去政府到種箘..醫生比左D藥高藥水同一星期藥..仲有c兄你睇邊個醫生..好似幾好..
Kevin 兄, 你係咪同我一樣係私家同政府都有種菌呢?  唔係你點知你中既係皰疹一型呢? 我係私家先出結果, 最後政府都再確認.  我一發覺有水泡就飛奔睇私家, 只係公司醫療既普通醫生, 不過見佢有皮膚科文憑, 所以先去睇佢, 因為我無唸過中左招, 以為係毛囊發炎, 真係太天真....佢就係比左3, 4 日藥我, 不過佢態度唔似好 nice, 亦都唔會再搵佢.

引用:
原帖由 kevin12345 於 2009-10-22 14:11 發表
咁你好彩過我.去睇普通醫生就一眼睇出係疱疹.我就唔好彩知道有事咁去睇一個專科醫生.咁過左一星期越睇越唔妥開始jj爛同流血.好彩有c兄介紹個醫生比我..佢話一型.但政府未有報告
其實一型都會生係下面既咩? 唔係生得係下面就係二型???

你唔去私家到CHECK血,睇下係咪疱疹?

**************** 岩岩上網SEARCH,,不過都唔識分

第一型(HSV-I)常引起腰部以上感染,尤其眼及口腔部位的感染,

第二型(HSV-II)則常引起腰部以下感染,尤其生殖器感染,但因接觸部位的改變,譬如口交,有時第一型病毒被傳染到生殖器官上,而第二型病毒造成口腔疱疹,也時有所見。

• 口腔部症狀:

口腔內大都屬於第一型(HSV-I)感染,可經由唾液,食具,或其他方式接觸傳染,而大部份的人在孩童時期可能就已被感染,如孩童的齦口炎,病人的嘴與齒齦長了疱疹囊,會感到疼痛,而後破裂ˋ潰瘍ˋ常發燒,但在幾天後就會痊癒。而且常常造成年輕人的是咽ˋ扁桃腺炎,會十分疼痛,還有它也會於成年人(小孩也會)的口腔外黏膜與皮膚交界處,產生一群囊泡,即唇疱疹,會感疼痛,但唇泡疹於病發後幾天就自然痊癒消失,但以後可能因某種誘因,如壓力大,焦慮,疲倦,甚至於某些女性在月經週期時,可能誘使它再度發作同樣的病狀。

• 性器官的症狀:

主要由性接觸傳染,男性因感染而造成陰莖疼痛,女性則在陰唇或陰道產生泡疹病症,會引起疼痛的疱疹性女陰道炎,但子宮頸感染疱疹後,卻大部分不覺得會痛,不過發現女性的子宮頸癌與HSV-II有著密切的關係。
五.單純性疱疹感染後的免疫:

因單純性疱疹的抗體對人類沒有完全控制病毒再度復發的作用,因而只要感染過一次,便有可能下一次再復發,但如果常保持身心愉快,並作息正常,則復發的機率將可下降很多。

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-22 13:16 發表

Man兄, 我首先係去睇左普通科, 醫生一睇就覺得係皰疹, 比左3, 4 日藥我, 為免有錯, 我第2日去堆政府睇, 無任何藥比我, 可能係我有講私家有比啦, 政府個男護士話一般唔會開藥, 除非症狀比較嚴重, 佢解釋最好等自 ...
原來是這樣,又學到野!

引用:
原帖由 kevin12345 於 2009-10-22 14:11 發表
咁你好彩過我.去睇普通醫生就一眼睇出係疱疹.我就唔好彩知道有事咁去睇一個專科醫生.咁過左一星期越睇越唔妥開始jj爛同流血.好彩有c兄介紹個醫生比我..佢話一型.但政府未有報告
個私家醫生始終有張皮膚文憑, 再加上我表面有水泡, 所以覺得係.  你個醫生話一型, 有無種菌睇過?  一般生係下面都係二型!  我剛剛去睇其他病, 覺得肥仔醫生幾好傾, 就另外問下我中招既野, 佢真係幾好同我傾左陣, 作為醫生, 都知會講得保守, 都係話睇下啲中既菌有幾惡, 定係自已抗體夠強, 而導致返發既次數......至少佢話手接觸該唔會有事, 因為手既皮膚構造同下面 & 口腔唔同,  我果次可能係有睇唔到既傷口係附近, 所以被感染左.  師兄, 你係政府係咪都有做 HIV & 梅毒test 吖?  我想夠3個月重新檢查多次, 想CHECK 埋 HPV.

引用:
原帖由 man002 於 2009-10-22 16:51 發表

原來是這樣,又學到野!
呢位師兄, 呢樣野學嚟仲咩, 如果你係無中招既, 不如唸下唔好再亂嚟, 唔洗害到自已一世, 我都係咁同我班老死講!

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-22 17:21 發表

呢位師兄, 呢樣野學嚟仲咩, 如果你係無中招既, 不如唸下唔好再亂嚟, 唔洗害到自已一世, 我都係咁同我班老死講!
常識嘛!
就系中了,不過吾系這病!

剛星期一睇完政府,下星期再覆診!

引用:
原帖由 man002 於 2009-10-22 19:54 發表

常識嘛!
就系中了,不過吾系這病!

剛星期一睇完政府,下星期再覆診!
原來如此, 師兄你中左咩, 可以講下嗎?  政府係咪只幫你檢HIV & 梅毒嗎?

引用:
原帖由 stanleysex 於 2009-10-6 02:00 發表

放鬆d啦你計翻100分比, 中既機會好底既, 我睇翻而家既post都三十三萬再加上我舊版既二十幾萬, 我total睇左50萬頁超過幾百兄弟都無一個中個, 所以機會係好低, 不過我唔係鼓厲唔安全性行為, 而只係話比你知機會真係 ...
Stanley 兄, 我中左招果時係政府已馬上檢左aids & 梅毒, 不過個醫生無叫我3個月再抽血檢多次, 不過我都打算12月去私家做個 full check.

(轉)22/10 都市日報~夠專一 未必避過感染HPV

可誘發子宮頸出現癌變的HPV病毒,若性伴侶愈多感染機會愈大,導致不少女性誤以為夠「專一」,便可避過受感染,但若其伴侶曾感染,亦可把病毒無聲無息傳染伴侶。

蘇太與丈夫由拍拖至結婚,雙方也沒有其他性伴侶,在婚後的一次懷孕前檢查,蘇太證實患有由人類乳頭瘤狀病毒(HPV)引起的高度癌前病變, 但事前一直也沒有任何不適或異常情況。
當蘇太獲悉患病時,情緒極為激動,並即場向蘇生打一巴掌,由於蘇太的丈夫是她的唯一性伴侶,而且兩人在婚前沒有性行為,所以相信蘇太的HPV感染是源自蘇先生之前的感染,間接地傳染給太太,而後來蘇先生亦記起他在認識現任太太前曾感染椰菜花。
婦產科專科醫生靳嘉仁表示,醫學界早已證實,幾乎所有子宮頸癌個案是由HPV感染,誘發細胞病變而成。HPV病毒感染十分普遍,超過半數有性行為的男女,在其一生中都曾感染。
若重複地接觸病毒,會出現俗稱「椰菜花」的生殖器官濕疣,而初次感染HPV後的首兩年是患者傳播病毒的高危期,最容易把病毒傳染到伴侶。當女性持續受HPV感染,子宮頸細胞或會慢慢出現變化,形成癌前病變,甚至是子宮頸癌等。
HPV病毒本身的免疫系統可自行清除HPV病毒,有90%的人士可在兩年內自行清除病毒,但仍有10%未能清除,一直留在體內。
由於感染HPV病毒可以完全沒有病徵,特別是男性,故很多人帶病毒而不知,並把病毒在無聲無息間傳染給伴侶。
感染HPV的影響
◆患者需接受手術治療,手術後有機會令女性的子宮頸留有黏連及宮口收窄,增加經痛及剖腹生產的機會。 ◆日後懷孕,會增加嬰兒早產的機會,在自然分娩時,潛伏在子宮頸的HPV亦可能感染初生兒的喉嚨。 ◆有些個案需把子宮完全切除,若有擴散情況,便可能要輔以電療及化療,令患者喪失生育能力。

相關搜索目錄: 結婚

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-22 20:34 發表

原來如此, 師兄你中左咩, 可以講下嗎?  政府係咪只幫你檢HIV & 梅毒嗎?
第一次睇醫生,即場檢尿道分泌物初部結果中淋仔,比一粒藥食,
點知問醫生其他野,黑點系什麼來,佢用放大鏡睇完話椰仔,就立即做冷凍!
凍兩野,就走得!
檢HIV & 梅毒和尿道分泌物!

叫下星期再來覆診!好像好簡單!

幾天後都少少開始脫落黑點。

原來黑點黑印像老人斑都系椰仔,
原來吾系流野都吾會去社會衛生科睇,才發現這些,
吾知系不幸還是幸?不過黑印都有幾年!
以前問普通醫生話無勿野!h:" />

引用:
原帖由 man002 於 2009-10-23 00:18 發表

第一次睇醫生,即場檢尿道分泌物初部結果中淋仔,比一粒藥食,
點知問醫生其他野,黑點系什麼來,佢用放大鏡睇完話椰仔,就立即做冷凍!
凍兩野,就走得!
檢HIV & 梅毒和尿道分泌物!

叫下星期再來覆診! ...
黑點黑印? 有冇可能啊係椰菜花,,,應該唔係啊嗎,if幾年前都有你應該生得好多啊嗎???? 個醫生可信嗎? 專科?

引用:
原帖由 candycandy 於 2009-10-23 09:07 發表

黑點黑印? 有冇可能啊係椰菜花,,,應該唔係啊嗎,if幾年前都有你應該生得好多啊嗎???? 個醫生可信嗎? 專科?
政府社會衛生科醫生(應該系皮膚科醫生),我問他吾洗做testing都可以確定,他說睇都可以分析到!

祇有四粒,兩粒好細,像默那樣!兩粒就1-2mm,扁平凸小小滑滑感覺!不過現在比以前慢慢長大!
應該兩三年前看香港腳時問過普通政府醫生!

我都問不是凸起疣才是椰仔?

引用:
原帖由 candycandy 於 2009-10-23 09:07 發表

Candy/Man, 我發現下面毛髮邊白白地色, 有啲唔安心, 都係等陣去政府check下, 因為我公司係灣仔, 都算近政府醫院, 又唔駛錢, 不過我都知個醫生都無咁好耐性同每個病人慢慢睇, 中招抽完血之後都無叫我3個月再去check下.

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-23 10:16 發表

Candy/Man, 我發現下面毛髮邊白白地色, 有啲唔安心, 都係等陣去政府check下, 因為我公司係灣仔, 都算近政府醫院, 又唔駛錢, 不過我都知個醫生都無咁好耐性同每個病人慢慢睇, 中招抽完血之後都無叫我3個月再 ...
其實睇病是要自己主動問和自己找尋病處!

當然一個好醫生會細心引導和檢查!

我都問好多其他問題和身上粒粒,他說其他是脂肪粒!

不過政府不會幫你找出其他粒,祇能自己找自己提出,這點系重點,

不過佢叫剪光毛髮,容易檢查和方便些!

引用:
原帖由 man002 於 2009-10-23 10:32 發表

其實睇病是要自己主動問和自己找尋病處!

當然一個好醫生會細心引導和檢查!

我都問好多其他問題和身上粒粒,他說其他是脂肪粒!

不過政府不會幫你找出其他粒,祇能自己找自己提出,這點系重點,

不 ...
我同意, 政府唔會幫你詳細睇, 係自已同佢講你邊到邊到有事, 或好似有事, 佢咪叫你Show比佢睇果到, 所以自已每日都會仔細自我檢查下, 不過始終唔係醫生, 怕睇漏眼以為自已一直都無返發, 咁先慘.......

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-23 11:33 發表

我同意, 政府唔會幫你詳細睇, 係自已同佢講你邊到邊到有事, 或好似有事, 佢咪叫你Show比佢睇果到, 所以自已每日都會仔細自我檢查下, 不過始終唔係醫生, 怕睇漏眼以為自已一直都無返發, 咁先慘.......
我都有剪短D毛,自己方便去檢查。我都建議你咁早。

你話毛下面白色,會唔會係有時個D 毛"狼"黎? 因每條毛下面都會有毛狼,都會有D突咁樣,,,不過安全起見,都係去俾佢睇一睇啦,,,,

引用:
原帖由 candycandy 於 2009-10-23 11:44 發表

我都有剪短D毛,自己方便去檢查。我都建議你咁早。

你話毛下面白色,會唔會係有時個D 毛"狼"黎? 因每條毛下面都會有毛狼,都會有D突咁樣,,,不過安全起見,都係去俾佢睇一睇啦,,,,
嗯, 我上一次就係係 JJ 上面接近根部毛髮既地方, 見到啲白色一粒粒凸物體, 即係飛跑去政府睇, 佢話無事, 係毛囊大, 不過今次係發現係 JJ 右面毛髮邊既位置, 為免錯誤, 等陣又跑去政府望望, 未中招從來都無注意到, 可能本身就係咁, 不過中招後就咩都驚一餐, 唉......

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。