推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

第一次中招(新版開始)

回復 9267# 的帖子

最重要加強身體免疫力,睡多點,樂觀多點,不要煙酒,這是我看書說的,另外我看一些外國醫學文章,說生疣的人,大多數會在2年內自動痊癒,但可惜我不懂將那資料上載到這網,我在Dr Ho 處看了1年,現停了出疣 4個月,在觀察中,醫療期間,沒有性行為。

引用:
原帖由 garamon 於 2009-10-27 09:55 發表
最重要加強身體免疫力,睡多點,樂觀多點,不要煙酒,這是我看書說的,另外我看一些外國醫學文章,說生疣的人,大多數會在2年內自動痊癒,但可惜我不懂將那資料上載到這網,我在Dr Ho 處看了1年,現停了出疣 4個月, ...
師兄, 疣/皰疹都係病毒, 相信好多中招都係因為皮膚接觸/體液, 我都睇過有些文章講"免疫系統會清除體內病毒", 大家都期望自動痊癒既一天, 唔再返發好重要, 不過咁係咪係唔再係帶菌者呢? 有無師兄聽醫生講過呢?

回復 9295# 的帖子

當然是終身帶病毒,但是我們身體一直都有很多病毒,不過靠免疫系統壓抑。

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-27 11:10 發表

師兄, 疣/皰疹都係病毒, 相信好多中招都係因為皮膚接觸/體液, 我都睇過有些文章講"免疫系統會清除體內病毒", 大家都期望自動痊癒既一天, 唔再返發好重要, 不過咁係咪係唔再係帶菌者呢? 有無師兄聽醫生講過呢?
其實我都問過醫生,身體會清除病毒即係咩意思
免疫系統會識得對抗病毒,令到體內病毒處於一個唔可以發病既情況,當受到某些因素,e.g. 再次感染,老年病等
就會再次發病
情況同感冒一樣
所以唔係代表體內冇左個病毒

引用:
原帖由 killer_law 於 2009-10-27 14:29 發表

免疫系統會識得對抗病毒,令到體內病毒處於一個唔可以發病既情況,當受到某些因素,e.g. 再次感染,老年病等
就會再次發病
情況同感冒一樣
我仲期望有一天可以冇左HPV呢樣野,,咁樣講即係睇下自己身體強唔強壯,,呢D咪有排煩~~~

引用:
原帖由 killer_law 於 2009-10-27 14:29 發表

就會再次發病
情況同感冒一樣
Killer兄, 多謝解釋, 有無問"令到體內病毒處於一個唔可以發病既情況", 傳染性又點呢?  頭先去左旺角中心睇眼, 果層見到個姓林xx & xxx 既皮膚及性病科, 之後走過對面惠豐中心, 先確定到果個醫生地址, 不過係水牌見到係皮膚only?  因為我想12月夠3個月去佢到全檢, 唔知幾銀?

剛去完政府覆診,又再抽sample for testing.
話林仔醫好,但上次抽sample 種菌話中衣原體,現在比一星期藥!
今日睇証系條靚妹醫生!
疣就話冷凍結焦,ok喎!其他點吾系喎!
今日四個醫生當值,一個鐘睇完,無勿客!
同醫生,男護士,女護士吹一陣水問些問題!
男護士話好少第一次睇會做冷凍,多數做搽藥就算,話我都例外!
上次醫生好人!??
今日見間laser 房好忙,好多人做!

總結都系過幾天去睇私家專科覆檢先!

引用:
原帖由 man002 於 2009-10-27 17:41 發表
剛去完政府覆診,又再抽sample for testing.
話林仔醫好,但上次抽sample 種菌話中衣原體,現在比一星期藥!
今日睇証系條靚妹醫生!
疣就話冷凍結焦,ok喎!其他點吾系喎!
今日四個醫生當值,一個鐘睇完,無勿 ...
師兄, 你係去左政府男衛生科, 點解會有靚妹醫生?  同埋師兄係政府驗左幾多樣野?

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-27 17:54 發表

師兄, 你係去左政府男衛生科, 點解會有靚妹醫生?  同埋師兄係政府驗左幾多樣野?
今日三女一男醫生,我去粉嶺吾系油麻地!
驗愛滋,梅毒,種菌驗衣原體,尿道分泌驗林仔瓜!基本都系這幾樣!如果無錯!
你吾系去過睇政府?

引用:
原帖由 man002 於 2009-10-27 18:08 發表

驗愛滋,梅毒,種菌驗衣原體,尿道分泌驗林仔瓜!基本都系這幾樣!如果無錯!
你吾系去過睇政府?
我去灣仔, 來來去去都係果個咀臉唔好既四眼男醫生, 我當時有皰疹症狀, 抽左樣本去驗, 再抽血驗aids & 梅毒, 其他就無,  依家等夠3個月, 12月中去私家做個全檢, 呢段時間真係會疑神疑鬼, 好折磨...............

引用:
原帖由 Lawrence_12_9 於 2009-10-23 13:49 發表

.ching, 俾個advice 你~ 政府真係唔好信~!!!!!

我都係同你一樣係gov clinic 睇淋仔, 同你一樣既treatmetn
下星期再來覆診,  你前2hr 都唔好去tioelt , 因為佢會用stick 插入你尿道take sample 去睇你仲有冇野~
我就係唔知~~ 9.30am 去睇, 一起身去左tiolet,
take 唔到sample 未話我冇事, 好番~

但其實o的野未清晒~入左去,
1 week 之後, 睪丸同小腹痛...........endup 都係要睇dr. ho
仲食梗藥, dr ho 都話可能係 附睪炎or慢前~~ 食梗第2個course, 話仲有野既~要再食~之後做sperm check...唉

仲有~中淋仔 同中非淋 既risk 係1 : 4 ~
姐係話你唔知會唔會中埋非淋, 但gov 係唔會同你check 衣原體 , 你好番之後2 weeks 去做小便dna testing..
但gov 係唔會同你check 衣原體 , 你好番之後2 weeks 去做小便dna testing

今日覆診佢地化驗認症話比我聽知中衣原體,比一星期藥DOXYCYCLINE HYCLATE TABLETS 四環素
,不過見到網上話這樣吾系好見效!話衣原體如果寄生得久要長些時間醫!

引用:
原帖由 man002 於 2009-10-27 18:40 發表

但gov 係唔會同你check 衣原體 , 你好番之後2 weeks 去做小便dna testing

今日覆診佢地化驗認症話比我聽知中衣原體,比一星期藥DOXYCYCLINE HYCLATE TABLETS 四環素
,不過見到網上話這樣吾系好見效!話衣原 ...
有冇師兄唔係衣原體,而係大腸旱菌呀??

引用:
原帖由 man002 於 2009-10-27 18:40 發表

,不過見到網上話這樣吾系好見效!話衣原 ...
你有衣原體有咩症狀?  我唸緊12月去15樓一次全檢  師兄你都係夠3個月檢查多次.

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-26 15:47 發表
唔該有中皰疹既兄弟講下你既情況, 我9月中中招後, 日日都好仔細檢查自已, 好擔心返發, 呢幾日發現無端端係袋袋位有少少結醮, 但又唔覺之前有水泡出現, 以前無中招就唔會理會, 男人下面有時都會"行行地"有時損左都唔知 ...
有無師兄中左皰疹? 好似唔多人中咁

引用:
原帖由 man002 於 2009-10-27 18:08 發表

你吾系去過睇政府?
個靚妹醫生睇你, 你會唔會唔自然?

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-27 20:44 發表

你有衣原體有咩症狀?  我唸緊12月去15樓一次全檢  師兄你都係夠3個月檢查多次.
差不多 45 日了, 真係頂唔著想去驗先.......

我食左2 weeks 既cedax 同deoxycline,
但小腹既位, 淋巴 仲腫腫痛痛...

係未要再食,...上次見dr, ho 都冇咩野講, 只係話要再食

其實, 可唔可叫dr ho 開多2 week 既pills??, 次次都560 上去~~又要book 時間...都冇咩野講咁..

引用:
原帖由 kevin12345 於 2009-10-28 03:10 發表

去15樓驗好貴喎......
Kevin兄, 你知唔知幾錢吖?  依家無咩唔妥, 中招係政府已check 左 aids 同梅毒, 我係想夠90日再去 check.  乙肝都想check 埋, 不過 HPV 好似無得 check.  唔知仲要check d 咩

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-27 20:52 發表

個靚妹醫生睇你, 你會唔會唔自然?
我都老到幾十歲人,靚妹仔都見吾少,點會吾自然啊!系都想好和記錄問題問醫生重好啦!

引用:
原帖由 man002 於 2009-10-28 10:46 發表

我都老到幾十歲人,靚妹仔都見吾少,點會吾自然啊!系都想好和記錄問題問醫生重好啦!
我都好快40歲啦, 估唔到搞成咁! 師兄夠90日去檢驗多次啦, 我等時間過等到癲!

回復 9315# 的帖子

Man兄, 收到資料, 多謝晒, 你都會去果到睇嗎?  其實我想去15樓, 又唔知全檢幾錢, 因為我有好多問題想問, 怕一般體檢中心未必咁詳細講.

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-27 20:51 發表

有無師兄中左皰疹? 好似唔多人中咁
唔該有無人中過皰疹二型吖?  講下啦, 有無好轉, 復發有用藥定等佢自已好 ????

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-28 10:17 發表

Kevin兄, 你知唔知幾錢吖?  依家無咩唔妥, 中招係政府已check 左 aids 同梅毒, 我係想夠90日再去 check.  乙肝都想check 埋, 不過 HPV 好似無得 check.  唔知仲要check d 咩
Kevin兄, 你係邊到check, 想知15樓有幾貴吖 ?

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。