推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

發新話題

第一次中招(新版開始)

引用:
原帖由 kevin12345 於 2009-10-28 14:14 發表

我响政府check架.咁政府當然冇出面咁好La.其實好番冇事就冇胃浪費金錢.心理影响Ja...我想問c兄你好番後有冇做過愛呀!!!我好番後都未敢做愛住.
師兄, 你都係同我9月中中招, 最終係咪同我一樣中皰疹二型吖? 我多口一句, 你都係夠90日再去檢查aids&梅毒, 莫講話做愛, 想都唔敢想著, 皰疹係病毒, 只能叫表面無症狀, 唔代表叫痊癒, 咩叫好番, 相信無人100%確定, 如果你係單身, 都好啲, 我有太太, 我往後都唔知點面對, 不過又要等多 45日先可以再檢查, 千萬唔好再有壞消息.

心理問題

我早晚都會Check下自已有無返發, 唔知大家會不會係咁, 尤其頭幾個月, 好擔心自已有心理問題, 想請教大家點樣調節自已既心情

引用:
原帖由 kevin12345 於 2009-10-28 03:10 發表

去15樓驗好貴喎......
師兄
邊度平d呀

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-28 14:35 發表

師兄, 你都係同我9月中中招, 最終係咪同我一樣中皰疹二型吖? 我多口一句, 你都係夠90日再去檢查aids&梅毒, 莫講話做愛, 想都唔敢想著, 皰疹係病毒, 只能叫表面無症狀, 唔代表叫痊癒, 咩叫好番, 相信無人10 ...
Kevin 兄, 醫生最後確定你中咩吖?

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-28 21:48 發表
我早晚都會Check下自已有無返發, 唔知大家會不會係咁, 尤其頭幾個月, 好擔心自已有心理問題, 想請教大家點樣調節自已既心情
我覺得時間係一個最好既調節方法,好多時人地同自己講唔好唸太多冇野既,,,醫生講又唔多聽得入耳,都係驚到死,,成日係到左擔心又擔心,又成日檢查自己下面有冇疑樣,少少野都即去睇醫生,,,,,直到時間耐左沖淡左d,,先叫係個心好d

我係頭3,4個月係盡量休息多d,聽下歌(我聽佛經),睇下書,去街就少去,因為冇咩心機!

引用:
原帖由 yoyayo 於 2009-10-28 22:59 發表

師兄
邊度平d呀
講真去得專科check到到都係咁上緊價錢架啦! 我唸if你去普通家庭醫生叫佢幫你send d 小便啊血去check應該會平少少!

引用:
原帖由 candycandy 於 2009-10-29 10:32 發表

我覺得時間係一個最好既調節方法,好多時人地同自己講唔好唸太多冇野既,,,醫生講又唔多聽得入耳,都係驚到死,,成日係到左擔心又擔心,又成日檢查自己下面有冇疑樣,少少野都即去睇醫生,,,,,直到時間耐 ...
Candy, 因為中招到依家只夠 45 日, 首先証實係皰疹自已已經呆晒, 因為係無得根治, 無症狀都會有傳染性, 我記得有個師兄講過當自已皮膚病就得, 不過我真係做唔到, 我明白中招已經成事實, 不過我依家仲要等多 45 日先可以再去驗愛, 梅.  好大壓力 !   係呢到既師兄似乎好少中皰疹, 都無咩人可以同我分享下, 所以有點無耐, 不過好似我以前都講過, 至少呢版可以比我抒發心情, 因為有 candy  妳同其他有回應既師兄既精神上支持 !!  多謝晒!!!!!

引用:
原帖由 kevin12345 於 2009-10-29 13:19 發表

因要返工冇時間去覆診.最快要11月中先去睇報告同抽血驗尿咀一次做晒
你報告都未睇, 即係你唔知自已中左咩?  你9月中中招既話, 11月中仲未夠90日喎, 最好都係等夠去驗, 我都等緊時間.

引用:
原帖由 kevin12345 於 2009-10-29 14:03 發表

夠50曰就可以驗
Kevin, 係醫生講夠50日就可以驗嗎, 唔夠 90 日會唔會唔準 ?

Candy妹 / 其他師兄, 你地係咪等夠 90 日先去驗呢  ?

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-29 11:30 發表

Candy, 因為中招到依家只夠 45 日, 首先証實係皰疹自已已經呆晒, 因為係無得根治, 無症狀都會有傳染性, 我記得有個師兄講過當自已皮膚病就得, 不過我真係做唔到, 我明白中招已經成事實, 不過我依家仲要等多 45 ...
請真,,,, 呢到D人中花多,, 但花同疱咪又係一樣,,一樣係病毒係消除唔到冇藥更治到,,, 不過係種類唔同姐

疱疹一型生係咀個D我有,,, 當自己身體唔好時就會發出黎,,,, 有時可以一年幾次,,有時可以2年都唔發,,真係好體自己夠唔夠休息同大唔大壓力,,,,,, CHING~ 睇開少少啦,, 個人壓力大,對呢D病係冇幫助架,,,, 我身體而家夠有HPV 病毒啦,,, 咪又係一樣,,, 只有CHECK 密D,,有咩咪去睇醫生,,有必要咪做手術LOO (因為怕變成子宮CANCER)

至於你話CHECK AIDS & 梅呢D,,我本人就係夠 90天 (我係97天) 去CHECK,,當時我都想早D 去CHECK,但醫生唔建議~佢話未到90天都有機會CHECK得唔準,,, 到時又要CHECK多次即係晒錢,,,所以我等過左90天先去 (有醫生講一般2個月都CHECK得出,但都有CASE係CHECK唔到,所以世衛先會決定 90天為AIDS的空窗期,,係一定CHECK到個ANSWER)

每一次都是好難過好不安,訓又訓唔好,又會成日唸自己係有AIDS,,有AIDS點算,點同屋企人講,,,所以都真係好難捱,,但而家都成7個半月LU,,,,, 你都唔好灰心,,冇事既,,AIDS 同 梅係HK都唔係常見既野,,, 要中真係都幾低可能,,不要太擔心啦,,,

引用:
原帖由 candycandy 於 2009-10-29 14:49 發表

請真,,,, 呢到D人中花多,, 但花同疱咪又係一樣,,一樣係病毒係消除唔到冇藥更治到,,, 不過係種類唔同姐

疱疹一型生係咀個D我有,,, 當自己身體唔好時就會發出黎,,,, 有時可以一年幾次,,有時可以2年 ...
Thanks!  Candy 妹.  咁我忍住先啦, 不過我係大陸中招, 一唸腳都軟.....

引用:
原帖由 man002 於 2009-10-26 20:22 發表

依家就唔同晒, 疑神疑鬼,這樣好正常!

因為吾系你認識範圍,好多不懂問題?好多憂慮?如果這程形,最好在網上找多些正確資料,
看後有什麼問題,和不懂分析為上是否包,
覆診時一次問醫生幫你解答,當然系 ...
Man 兄, 你覆疹完點 ?  中招已經擔心, 不過原來等夠90日再去驗果兩野仲難頂, 我真係做唔到師兄你咁冷靜!

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-29 23:55 發表

Man 兄, 你覆疹完點 ?  中招已經擔心, 不過原來等夠90日再去驗果兩野仲難頂, 我真係做唔到師兄你咁冷靜!
覆診完,米食緊衣原體的藥!等康復!
我都無勿野特別擔心,一樣行得走得,都系同平時差不多,一樣逛街,運動,睡覺,影相影下風景,逛圖書館,看電影!(近幾年睇濕疹和醫筋骨都習慣病囉!)初初第一星期我都無失眠!
冷靜都有少少啊!初初話中野,我都有心理準備,
點知睇完醫生告訴我,然後出去大廳座,都有些少呆,無想過中兩種!現在三種野添!
這麼吾好彩,不過好快都想一想要點處理,回家上網找些資料和看BBS,認識多些!
其實你話驚吾驚中aids和梅,我又無這樣想過,中吾中都已經系等結果,改不了的事實,
祇有不再去危險病毒的地方就可以,無增加機會,就已經ok啦!多想多慮都系自找麻煩!
人生好多野都系學等待!

我工作和性格習慣自己處理自己的問題!所以比較獨立處事!

等待和找不到自己可信的醫生有時真系令人擔憂和恐懼,我以前看跌打都有這樣恐懼感,怕手為縮。
有時很快死去不令人可怕,不3不4,不知怎醫,不知結果,無手無腳不能動,盲,無可信的醫師,才可怕!

如果有時有人話比你聽祇得一年命!
我祇會計劃點利用這一年時間做所想做的事和計劃有勿比給家人,不會還在憂慮!
做人都系樂觀些比較好!

不過好多師兄都講,錢解決到就吾系問題!
當錢都不能解決就系大問題!
我都同一個這樣的想法。
性可有可無,無謂想多!好多人結婚到某年已經無性的生活也一樣生活!人要學識改變生活方式,適應新生活。

相關搜索目錄: 會計 結婚 運動

引用:
原帖由 man002 於 2009-10-30 01:04 發表

覆診完,米食緊衣原體的藥!等康復!
我都無勿野特別擔心,一樣行得走得,都系同平時差不多,一樣逛街,運動,睡覺,影相影下風景,逛圖書館,看電影!(近幾年睇濕疹和醫筋骨都習慣病囉!)初初第一星期我都無失 ...
Man兄, 多謝回應, 你中衣原體食藥可以斷尾, 濕疹和筋骨都可以醫, 只係需時, 努力!  不過我中既係病毒就無得根治, 因為師兄你係單身, 所以比較豁達啊.

相關搜索目錄: 運動

引用:
原帖由 kevin12345 於 2009-10-30 01:44 發表
熊貓兄唔使浪費金錢去驗.去私家驗1500蚊到三曰就有結果.去政府唔使錢15日就有結果.仲有熊貓兄有冇聽過有c兄用中藥去清體內既毒呢..你話得唔得呢同可唔可信.我想你比D意見我怕比人厄.
相信中醫都有幫助, 不過要搵個好中醫都幾難!  Kevin, 你該唔係好大個, 未搞清楚晒自已中咩, 唔好唸做愛, 否則連累人地!

今個月睇完DR HO 比左14日藥 同藥膏 消毒藥水
食完14日 龜頭炎 仲未好 龜頭仲係好紅
龜頭炎已經8個月啦
睇左2次普通醫生 1次秘尿科  2次油麻地社會科
好想快D好返
真係唔知點算好

引用:
原帖由 TMW111 於 2009-10-30 12:27 發表
今個月睇完DR HO 比左14日藥 同藥膏 消毒藥水
食完14日 龜頭炎 仲未好 龜頭仲係好紅
龜頭炎已經8個月啦
睇左2次普通醫生 1次秘尿科  2次油麻地社會科
好想快D好返
真係唔知點算好
師兄, 唔洗擔心, 龜頭炎唔係病毒, 無咩大件事, 又唔會成世!  比多少少時間醫吧

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-30 11:26 發表

相信中醫都有幫助, 不過要搵個好中醫都幾難!  Kevin, 你該唔係好大個, 未搞清楚晒自已中咩, 唔好唸做愛, 否則連累人地!
Kevin, 絕大部份人都講要夠 90 日會肯定啲, 你都係同我一樣等到12月中先去檢查吧

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-30 11:09 發表

Man兄, 多謝回應, 你中衣原體食藥可以斷尾, 濕疹和筋骨都可以醫, 只係需時, 努力!  不過我中既係病毒就無得根治, 因為師兄你係單身, 所以比較豁達啊.
嘻嘻,你無留心聽書,之前中三樣野,林,花,衣啊!

引用:
原帖由 man002 於 2009-10-30 13:59 發表

嘻嘻,你無留心聽書,之前中三樣野,林,花,衣啊!
哦, 原來係咁, 唔係一次中晒吖 ?  點都好, 你無另一半咩事都可以自已解決, 壓力無咁大

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。