推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

第一次中招(新版開始)

中大發明防子宮頸癌治療疫苗

明報專訊】引發[url=]子宮頸癌
[/url]的人類乳頭瘤狀病毒(HPV),以現時醫療技術,只可打疫苗預防,無法治療。[url=]香港中文大學
[/url]研究出「防子宮頸癌的HPV治療性疫苗」,成功治療白老鼠身上的子宮頸癌,痊癒率達百分百,用於人體身上則有待臨床實驗。
老鼠測試 痊癒率100%
中大內科及藥物治療學系助理教授陳揚超及中大病毒學講座教授孔祥復獲[url=]創新科技署
[/url]資助150多萬元,經過數年研究,發明以上疫苗。陳揚超解釋,從HPV病毒抽取編碼E6-E7的蛋白,注入「綠膿桿菌外毒素」(PE),再配合化療藥Cisplatin,製成「標靶藥」,有效縮小腫瘤。
陳揚超解釋,女性較常感染第16型或第18型HPV病毒,現時僅得預防性疫苗,未有治療疫苗。新研究的疫苗可應用於已感染HPV病毒的女性,同時兼備預防效用
他指疫苗經老鼠測試,整個療程共3周,每星期注射一支,老鼠的癌細胞於第11天完全消失,痊癒率達100%。不過,疫苗需經臨床試驗,需時數年至數十年仍未清楚。
(中大創新科技系列之三)

http://hk.news.yahoo.com/article/091110/4/f3zm.html

引用:
原帖由 BLACK_SARENA 於 2009-11-11 21:02 發表
【明報專訊】引發子宮頸癌
的人類乳頭瘤狀病毒(HPV),以現時醫療技術,只可打疫苗預防,無法治療。香港中文大學
研究出「防子宮頸癌的HPV治療性疫苗」,成功治療白老鼠身上的子宮頸癌,痊癒率達百分百,用於人體 ...
即使感染左hpv都可以打預防針,咁男性有冇得打呢!??
但只用於白老鼠上,可否用係人上,還要研究
不過都算是個好消息!!

引用:
原帖由 killer_law 於 2009-11-11 22:24 發表

即使感染左hpv都可以打預防針,咁男性有冇得打呢!??
但只用於白老鼠上,可否用係人上,還要研究
不過都算是個好消息!!
新疫苗殺盡子宮頸癌病毒

【本報訊】市面的子宮頸癌預防疫苗,主要針對從未發病的年輕女性。中文大學利用基因工程技術,研製出一種兼備治療及預防的子宮頸癌疫苗,成功清除實驗老鼠體內由人類乳頭狀瘤病毒16型引起的子宮頸癌腫瘤,成效達百分之百。該技術已於美國申請了專利,團隊下一步將進行人類臨床試驗,預料數年後疫苗可推出市面,治療已感染病毒的女士。

負責帶領研究的中大內科及藥物治療學系助理教授陳揚超指,子宮頸癌是全球第二大女性常見癌症,九成八病例都是由HPV引致,但現時市面的疫苗均為預防性疫苗,只能對從未感染過該病毒的女性有效。○六年本港有四百六十宗子宮頸癌新症,同年死亡人數一百卅名,此症為本港女性癌症殺手榜排第九位。

完全清除老鼠癌細胞

陳揚超的研究團隊聯同本地一所生物科技公司花了三年時間,成功運用一種化療藥物Cisplatin混合HPV病毒中E6和E7兩種蛋白製成疫苗。他指出,疫苗打進數十隻老鼠體內,經過每星期一次共三次注射後,再過十一天,老鼠體內由HPV16型病毒引起的子宮頸癌細胞完全消失。他解釋,疫苗可增強老鼠的抗原活性,刺激免疫系統以對付癌細胞。他說,「疫苗可供初期和末期子宮頸癌病人注射,亦有預防效用,適合任何女性」,疫苗尚待完成人體臨床試驗。

HPV其中約四十種類型病毒會感染生殖器官,引致子宮頸癌、陰道癌和俗稱「椰菜花」的性病疣,其中16型和18型與約七成子宮頸癌有關。現時的預防疫苗集中對付16型、18型、6型及11型病毒。婦女接種疫苗後,仍需定期進行子宮頸抹片檢查,以檢測其他子宮頸細胞病變。

相關搜索目錄: 工程

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-11-11 01:49 發表

Stanley 兄, 唔好意思, 多口問句, 你中招剩既係JJ到, 周圍有無中? 因為我中皰發係毛髮位
我中既之前一直係係jj最前面既龜頭位旁邊多, 而家就生到去尿道, 係好入, 所以好難清

有無師兄好似我一樣, 中招之後, 沖涼, 去完小解, 總之掂到下面, 都會洗手比以前洗耐左, 我唸我比皮膚傳染性搞到我心理有陰影 !!

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-11-12 21:54 發表
有無師兄好似我一樣, 中招之後, 沖涼, 去完小解, 總之掂到下面, 都會洗手比以前洗耐左, 我唸我比皮膚傳染性搞到我心理有陰影 !!
多數都有這影況!

最近去私家睇做了冷凍,私家診療室光線又暗,又無圓形光管放大鏡燈,又無帶頭燈,用手電筒…
都吾知佢點睇証?
冷凍又無長條飲管形噴嘴冷凍器對準,
最後結賑成為千幾蚊,
回家發現噴小粒,
又再破財! 再噴!

錢好難賺回來,睇病真系倒水那樣!

引用:
原帖由 man002 於 2009-11-12 22:06 發表

多數都有這影況!

最近去私家睇做了冷凍,私家診療室又黑暗,又無圓形光管放大鏡燈,又無帶頭燈,用手電筒…
都吾知佢點睇証?
冷凍又無長條飲管形噴嘴冷凍器對準,
最後結賑成為千幾蚊,
回家發現 ...
Man兄, 你去左邊區醫生睇, 個醫生居然剩左一粒無冷凍

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-11-12 13:54 發表
個個都係啦, 我第一個

回復 9527# 的帖子

我第二個,我想好正常,心理有仲有d野

這期這裡靜好多!.............

引用:
原帖由 man002 於 2009-11-14 13:11 發表
這期這裡靜好多!.............
同意, 最近來來去去都係我地幾個, 不過都唔重要, 呢版好自由, 想講就講, 不過睇邁誑h, 唔通其他中皰疹既師兄都可以TAKE IT EASY, JUST LIKE 自已中普通皮膚病, 定係我自已心理有問題先成日係到講

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-11-14 16:21 發表

同意, 最近來來去去都係我地幾個, 不過都唔重要, 呢版好自由, 想講就講, 不過睇邁誑h, 唔通其他中皰疹既師兄都可以TAKE IT EASY, JUST LIKE 自已中普通皮膚病, 定係我自已心理有問題先成日係到講
其實我認為一般覺得一排無表徵,一般人都忘記吾多想,當大半個普通人生活!

其實都有人話包,易醫因自己會謝,又人話會發好煩!如果中多其他野會更煩!
我個人覺得主張禁慾半年或一年,當然長好過短,你自己take record睇下反發有幾多次還是無發!
心都有個知字…起碼對另一半都安心些!

不過都吾系好明帶病有微病徵,自己都未認為康復,都同老婆,女友帶con ml,其實都算吾負責任,一下吾好彩,另一半中焦先後悔!對方要受病者心態!婦女病重慘!

平常心臉對,都已經帶菌,
仁醫劇裡說,
哭,也是這樣過一輩子,
笑,也是這樣過一輩子,
何不,笑著過一輩子!

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-11-14 16:21 發表

同意, 最近來來去去都係我地幾個, 不過都唔重要, 呢版好自由, 想講就講, 不過睇鈬睇去, 唔通其他中皰疹既師兄都可以TAKE IT EASY, JUST LIKE 自已中普通皮膚病, 定係我自已心理有問題先成日係到講
d人好返左就好少返來, 咁咪靜...
遲d一定又會有新人加入.

引用:
原帖由 BLACK_SARENA 於 2009-11-14 20:53 發表

那樣靜些好,無人有病,身體健康嘛!

引用:
原帖由 man002 於 2009-11-14 22:17 發表

那樣靜些好,無人有病,身體健康嘛!
"香討"個面有人話用高濃度"滴露"可以拿甩d椰仔...
on9...

引用:
原帖由 BLACK_SARENA 於 2009-11-14 23:04 發表

on9...
我都有睇到, 真係亂咁!

引用:
原帖由 BLACK_SARENA 於 2009-11-14 20:53 發表

我都想灡v兄真係好番晒, 係真正回復正常, 唔會再返發, 亦唔會再傳染伴侶  對我地努力緊既師兄多打強心針

引用:
原帖由 man002 於 2009-11-14 17:03 發表

其實我認為一般覺得一排無表徵,一般人都忘記吾多想,當大半個普通人生活!

其實都有人話包,易醫因自己會謝,又人話會發好煩!如果中多其他野會更煩!
我個人覺得主張禁慾半年或一年,當然長好過短,你自己 ...
我都唸著至少1年唔會做, 睇定情況先, 最大問題都係唔返發都唔代表無傳染性

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-11-14 16:44 發表

我都想灡v兄真係好番晒, 係真正回復正常, 唔會再返發, 亦唔會再傳染伴侶  對我地努力緊既師兄多打強心針
就係個個好翻哂都唔會翻黎架, =無事一樣, 所以ching你放心, 係我黑仔姐

引用:
原帖由 BLACK_SARENA 於 2009-11-14 15:04 發表

on9...
係就個個唔洗睇醫生啦哈哈

我有齯ㄕw, SO FAR 第一次起水泡既毛髮地方無咩異樣, 不過反而發覺袋袋位無端端會結左醮既情況, 因為我日日都會自已檢查, 假如返發出水泡我會知道, 我都唔知點會損左結醮, 我未中招果時有時都可能會無端端損左結醮, 可能乾燥或者自已R損都唔定, 不過中左皰之後, 依家都唔知係正常, 定係移左位發病位係袋袋, 上次我問過政府醫生, 佢話返發都會出水泡, 不過上網查, 因為返發有時症狀輕微未必察覺到, 任何無端潰傷都可能係...頂, 有無師兄有類似情況

有樣野我真係好想大家幫幫手 係咁既 早2日第一次上大6玩 咁條女就冇用套吹 但係就有用套做 做做下時發覺佢肛門有d好似耶菜花咁既野 個時因為第一次上去玩冇諗到咁多野 我本身冇傷口 但係唔知掂到會唔會傳染到...... 希望有經驗既人可以講下...

我挺你 啊啊啊啊啊啊啊啊啊

引用:
原帖由 0017564 於 2009-11-16 03:27 發表
有樣野我真係好想大家幫幫手 係咁既 早2日第一次上大6玩 咁條女就冇用套吹 但係就有用套做 做做下時發覺佢肛門有d好似耶菜花咁既野 個時因為第一次上去玩冇諗到咁多野 我本身冇傷口 但係唔知掂到會唔會傳染到......  ...
我只能夠講, 好多師兄都有戴套做, 不過都中招, 因為套保護地方有限

性病感染一問

小弟有個疑問,聽講有淋病的人尿道等患處都會有流膿、刺痛、滴白及小便頻密等症狀,但又聽到好多人因性接觸而感染到淋病,如果有以上症狀又點可以做愛呢?仲會有快感咩?特別是男仔有淋病的話,症狀係好明顯的。

小弟只想認識一下,請指教。謝謝

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。